POLİTİKA - 15 Ağustos 2017 Salı 19:55

Bozdağ'dan ‘Atatürk Orman Çiftliği'ni Hükümet satıyor’ haberine yalanlama

A
A
A
Bozdağ'dan ‘Atatürk Orman Çiftliği'ni Hükümet satıyor’ haberine yalanlama

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, Atatürk Orman Çiftliği arazisinden bir bölümün ABD Büyükelçiliğine satıldığı iddialarını yalanlayarak, bahse konu arazinin 1983 yılında kanun ile Gazi Üniversitesi'ne satılarak Atatürk Orman Çiftliği ile alakasının kesildiğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapılan Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında açıklamalarda bulunan Bekir Bozdağ, Atatürk Orman Çiftliğinden bir bölümün ABD Büyükelçiliğine satıldığı iddialarına cevap vererek, “Yer Gazi Üniversitesi'ne ait bir yer. 1983’te kanun ile Gazi Üniversitesi'ne verilmiş, o dönem AK Parti yok. Atatürk Orman Çiftliği ile alakası tamamen kanun ile kesiliyor” açıklamasında bulundu.

“Kirli bir algı operasyonuna su taşımak için bu yapılıyor”

ABD Büyükelçiliğine Atatürk Orman Çiftliği arazisinin belli bir bölümünün satıldığı iddialarını yalanlayan Bekir Bozdağ, “Atatürk Orman Çiftliği ile ilgili haber bayat haberdir. Bu konuda 2013 yılından beri ara ara Türkiye’de gündeme getiriliyor. Daha önce bazı milletvekilleri tarafından yazılı soru önergesine konu edilmiş, ilgili bakanlarımız cevap vermişlerdir. İhtiyaç duydukça hassasiyetleri kaşımak için bazı basın yayın organları ve çevreler bunları sürekli gündeme taşımaktadır. İşin aslı şudur; bu arsanın hukuken veya konum itibariyle fiilen Atatürk Orman Çiftliği ile irtibatı yoktur.

Atatürk Orman Çiftliğine veya Cumhurbaşkanlığı Külliyesine bitişik veya sınır bir yer değildir. Orası Ankara’nın Çankaya ilçesi Karakusunlar Mahallesi'nde özel mülkiyete konu taşınmazlar arasında bir yerdir. Halk arasında semt olarak Çukurambar olarak bilinen semttedir. Eskişehir-Ankara yolunun biraz arkasında, tam da yerini tarif etmeyeyim. Atatürk Orman Çiftliği’nin sanki içinde, kenarında, ortasında bir yer ABD Büyükelçiliği yapılsın diye onlara şimdi satılmış gibi bir haber yapılıyor. Yalan haber. Haberi yapanlar yalan olduğunu biliyorlar, bilerek yalan haber yapıyorlar. Bu ahlaki değildir. Basın meslek etik ilkelerine uygun değildir. Bununla ilgili tarihi bilgiyi paylaşmakta fayda var, burası 24 Mayıs 1983’te çıkartılan bir kanun ile Gazi Üniversitesi'ne verilmiş. Daha sonra Gazi Üniversitesi kendi ihtiyacına başka yerler yapılması karşılığında TOKİ’ye bir protokol karşılığında devrediyor.

ABD yetkilileri Dışişleri Bakanlığı görüşerek mütekabiliyet ilkeleri dikkate alınmak suretiyle ABD Büyükelçiliğine satışı yapılmıştır. Bu satış 11 Nisan 2014’te yapılıyor. 5 Kasım 2016 tarihinde ise satışına ilişkin protokollerin sureti Mimarlar Odası Ankara Şubesine gönderiliyor. Yer Gazi Üniversitesi'ne ait bir yer. 1983’te kanun ile Gazi Üniversitesi'ne verilmiş, o dönem AK Parti yok. Atatürk Orman Çiftliği ile alakası tamamen kanun ile kesiliyor. O zaman buralarda konutlar da yok. Gazi Üniversitesi de TOKİ’ye devrediyor, TOKİ’de burayı 11 Nisan 2014’te satıyor. Haber çarpıtma, yalan ve iftira. Kirli bir algı operasyonuna su taşımak için bu yapılıyor. ‘Atatürk Orman Çiftliği'ni hükümet satıyor’ şeklinde bir algı operasyonu için yapılmış bir haberdir. Daha öncede bununla ilgili Ankara Büyükşehir Belediyesi ile alakalı başka bir haberi daha benzer bir şekilde yaptılar. Vatandaşlarımızın hükümetimizin karşısında tavır geliştirmesi için yalanlarınız, iftiralarınızla, çarpıtma haber ve yorumlarla mesafe alınacağını düşünüyorsa herhangi bir kişi, oluşum veya grup yanılır. Çünkü gerçeklerin bütün yalanları, iftiralara ve çarpıtmaları yok etme gibi bir gücü vardır. Gerçek ortaya çıktı, balon patladı” dedi. 

Derya Yetim

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Tarımsal girdi fiyatları yıllık yüzde 33,66 arttı Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ekim ayına ilişkin Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi (Tarım-GFE) verilerini açıkladı. Buna göre Tarım-GFE, ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 2,04, geçen yılın aralık ayına göre yüzde 29,06, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 33,66 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 32,3 artış gösterdi. Ana gruplar incelendiğinde, bir önceki aya göre tarımda kullanılan mal ve hizmetler endeksi yüzde 2,12, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmetler endeksi ise yüzde 1,57 yükseldi. Geçen yılın aynı ayına göre ise tarımda kullanılan mal ve hizmetler endeksinde yüzde 34,79, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmetler endeksinde yüzde 27,19 artış kaydedildi. Alt gruplar bazında yıllık Tarım-GFE verilerine göre 6 alt grupta artış oranı ortalamanın altında, 5 alt grupta ise üzerinde gerçekleşti. Yıllık artışın en düşük olduğu alt gruplar yüzde 18,91 ile tarımsal ilaçlar ve yüzde 20,98 ile bina bakım masrafları olurken, en yüksek artış yüzde 64,33 ile veteriner harcamaları ve yüzde 47,39 ile gübre ve toprak geliştiricilerde görüldü. Aylık Tarım-GFE’ye göre ise 6 alt grup daha düşük, 5 alt grup daha yüksek değişim gösterdi. Ekim ayında aylık bazda artışın en düşük olduğu alt gruplar yüzde 0,09 ile enerji ve yağlayıcılar, yüzde 0,27 ile gübre ve toprak geliştiriciler olarak belirlendi. Buna karşılık, aylık artışın en yüksek olduğu alt gruplar yüzde 5,61 ile veteriner harcamaları ve yüzde 4,71 ile tohum ve dikim materyali oldu.
Ankara 7 ilde 7 ayrı organize suç örgütüne yönelik operasyon: 67 şüpheli yakalandı, 42’si tutuklandı İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya 7 ilde dolandırıcı, tefeci ve göçmen kaçakçısı 7 ayrı organize suç örgütüne yönelik düzenlenen operasyonlarda 67 şüphelinin yakalandığını ve 42’sinin tutuklandığını açıkladı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın paylaştığı bilgilere göre, Cumhuriyet Başsavcılıkları ile Jandarma KOM Daire Başkanlığı koordinesinde; İl Jandarma Komutanlıklarınca 7 ilde 7 ayrı organize suç örgütüne yönelik operasyonlar düzenlendi. Şüphelilerin; Denizli’de 30 ayrı iş yerinden organize şekilde hırsızlık yaptıkları, Yalova’da nitelikli dolandırıcılık suçunu organize şekilde yönettikleri, İzmir’de trafo ve enerji nakil kablosu hırsızlığı yaptıkları, Iğdır’da göçmen kaçakçılığı suçunu işledikleri ve Muğla’da tefecilik yaptıkları, Tekirdağ ve Şanlıurfa’da terör örgütüyle bağlantıları olduklarını söyleyip para talep ederek vatandaşları dolandırdıkları tespit edildi. Düzenlenen operasyonlar ile hesaplarında son 5 yıl içerisinde 251 Milyon Türk lirası hesap hareketi bulunan 67 şüpheliyi yakalandı. 42’si tutuklandı. 23’ü hakkında adli kontrol hükümleri uygulandı. Diğer 2 şüphelinin işlemleri devam ediyor. Ayrıca operasyonlar sonucu çok sayıda dijital materyal ile muhtelif miktarda nakit para ve ziynet eşyası ele geçirildi.
Erzincan Erzincan’da soğuk hava nedeniyle sürüler yayladan indirildi Erzincan’da yüksek kesimlerde görülen kar yağışı ve soğuk havayla birlikte yaylalarda bulunan küçükbaş hayvan sürüleri donma tehlikesi nedeniyle merkeze ve köylere taşındı. İlkbahar aylarından itibaren yaylalarda kalan küçükbaş hayvanlar, hava sıcaklıklarının düşmesi ve kar yağışının başlamasıyla birlikte daha güvenli alanlara çekildi. Üreticiler, kış şartlarının ağırlaşması nedeniyle sürülerini Erzincan merkez ve çevre köylere indirerek ahırlara aldı. Kış boyunca hayvanların yem, saman ve arpa ile besleneceği öğrenildi. Üreticilerden İlhan Koyun, nisan ayı sonunda koyunlarını yaylaya çıkardıklarını belirterek, "Aylarca yaylada kaldık, süt ve peynir üretimi yaptık. Aralık ayının sonlarına doğru havalar sertleşince geri dönmek zorunda kaldık. Kış aylarında yem ve saman temini bizim için en büyük sıkıntı" dedi. Tulum peyniri üreticisi Özkan Beydili ise bahar aylarında çıktıkları yaylalarda aralık ayına kadar kaldıklarını ifade ederek, soğuk havanın etkisini artırmasıyla köylerine dönmek zorunda kaldıklarını söyledi. Beydili, hayvancılığın büyük emek ve fedakârlık gerektirdiğini vurguladı. Üretici Ferdi Kaya da ilkbaharda yaylaya çıkarılan koyunların yaz boyunca otlatıldığını ve peynir üretimi yapıldığını belirterek, "Hava şartları sertleşince dönüş hazırlıklarına başladık. Hayvanlar ilkbahara kadar yem ve arpa ile beslenecek" diye konuştu. Erzincan’da her yıl kış mevsimiyle birlikte yaşanan bu dönüş, bölgedeki küçükbaş hayvancılığın doğayla iç içe süren zorlu üretim sürecini bir kez daha gözler önüne serdi.