GÜNDEM - 05 Temmuz 2015 Pazar 10:59

Bu ağaç Osmanlı İmparatorluğu’ndan daha yaşlı

A
A
A
Bu ağaç Osmanlı İmparatorluğu’ndan daha yaşlı

Kırklareli'nin Vize ilçesine bağlı Çakıllı beldesindeki 817 yıllık tarihi çınar ağacı görenleri hayrete düşürüyor.

Çakıllı beldesindeki 817 yıllık tarihi çınar ağacı tarihe meydan okuyor. Özel bir kafenin bahçesinde bulunan çınar ağacı 10 metre çapında, 20 metre uzunluğuyla görenleri hayrete düşürüyor. Yerli ve yabancı turistler, uzun yıllar hüküm sürmüş Osmanlı İmparatorluğundan daha yaşlı olan tarihi çınarı görmek için bölgeye geliyor.
Çınar ağacının gövdesini 15 kişinin zor kucakladığını söyleyen kafe yöneticisi Hüseyin Gürsever, "Altından su geçer, gölgesi kadar kökü vardır. Belediye kanal yapmak için kazı yaptı ama kökleri meydana ulaştığı için ağaç zarar görmesin diye kazıyı bıraktı. 15 kişi kucaklayamıyor ağacı. O kadar geniş yani. Ağacın tabanında bir buçuk metre daha dolgu var. Dibi daha geniş. Tabanını belki 20 kişi kucaklayamaz" dedi.

Çınar ağacını merak ettiği için görmeye gelen Veli Satıcılar, "817 yıllık çınar, gerçekten etkilenmemek mümkün değil. Bu ağacın bu şekilde korunuyor olması gerçekten doğa adına çok güzel bir olay. 817 yıl düşündüğümüz zaman 1200’lü yılları görmüş bir ağaç. Enteresan gerçekten. İnşallah gelecek nesillerle de bugünkü ağaçlar miras olarak kalır. Yaşayan tarih neler gördü kim bilir. Ne olaylar ne hükümdarlıklar. 1453’ü düşünürsek 200 yıl önce. Etkilenmemek mümkün değil" diye konuştu.

MESUT KARADUMAN 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Açıldığında protokol camisi olacaktı, 7 yılda tamamlanamadı İzmir Konak’ta bulunan ve yapımına 2017’de başlanılan Nevvar Salih İşgören Ulu Cami’nin inşaatı aradan geçen 7 yılda tamamlanamadı. Ege Bölgesi’nin en büyük protokol camisi olması planlanan ibadethanenin inşaatı uzun süredir yerinde sayarken, bölge esnafı yetkililerin duruma el atarak bir an önce caminin tamamlanmasına destek olmalarını istedi. İzmir’in Konak ilçesi Mersinli bölgesinde 14 bin metrekarelik alanda yer alan Nevvar Salih İşgören Ulu Cami’nin yapımına, Nevvar Salih İşgören Vakfı tarafından 2017 yılında başlandı. 43 metre kubbe genişliğinin yanı sıra 92 metre uzunluğunda 4 minareye sahip, Osmanlı ve modern mimari izlerini taşıyan caminin 2022’de ibadete açılması hedefleniyordu. Ancak Ege Bölgesi’nin en büyük protokol camisi olması planlanan 15 bin kişi kapasiteli camide uzun süre önce inşaat çalışmaları durdu. Yapılan onca masrafın ve milli servetin ziyan olduğunu belirten bölge esnafı, yetkililerin duruma el atarak caminin tamamlanmasına destek olmaları gerektiğini söyledi. “Diyanet İşleri Başkanlığının bir an önce bu camiyi bitirmesini istiyoruz” Kaba inşaatı 2019 yılında tamamlanan camiyle ilgili görüşlerini dile getiren bölge esnaflarından 37 yaşındaki Zeynel Akçam, “Buranın 2017 yılında temeli atıldığında bölge esnafı olarak çok sevinmiştik. Neden çok sevindik; dibimizde bir cami olsun istedik. Burada bize en yakın cami 500 metre ileride. Biz çok uğraştık burası yapılsın 5 vakit namazımızı kılalım orada ama bir türlü nedense tamamlanamadı bu cami. Nevvar Salih İşgören Vakfı’nın projeyi bitirmiş olduğunu öğrendik sonradan. Esnaflar olarak Diyanet İşleri Başkanlığının bir an önce bu camiyi bitirmesini istiyoruz. Müslüman bir ülkede yaşayan vatandaşlar olarak bu camiyi böyle görünce vicdan azabı çekiyoruz. 2020 yılında Diyanet’e ‘bu cami neden tamamlanmıyor’ içerikli dilekçe yazdım, cevap gelmedi. Bölge esnafı olarak bu caminin bir an önce tamamlanmasını istiyorum” dedi. Caminin aynı zamanda bir yaşam alanı olarak tasarlanması, içerisinde sosyal donatı alanları, konferans salonları, kütüphaneler, etüt merkezleri gibi birçok bölümün olması planlanıyordu. 2017 yılında yapımına başlanılan ve 2022 yılında ibadete açılması planlanan Ulu Cami üzerinden geçen 7 yılda tamamlamadı.