ÇEVRE - 27 Haziran 2017 Salı 10:11

Bu ilçeyi kadınlar güzelleştiriyor

A
A
A
Bu ilçeyi kadınlar güzelleştiriyor

Çanakkale’nin Lapseki ilçesinde, belediyenin Park ve Bahçeler Müdürlüğünde çalışan personelin çoğunluğunu kadınlar oluşturuyor. Çim biçmeden ağaç budamaya kadar bütün işleri üstlenen kadınların performansı, erkeklere taş çıkarıyor.

Lapseki Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğünün 12 personelinden 8’i kadınlardan oluşuyor. Erkek personel şoförlük ve ağaç kesimi gibi işleri yaparken, Müdürlük dahil geri kalan tüm işleri kadınlar yürütüyor. Tırpancılıktan çiçek dikimine, çim biçmeden ağaç budamaya kadar bütün işleri üstlenen kadın personelin özen ve dikkati, 2 ayda ilçenin çehresini değiştirdi. İlçedeki bütün yeşil alanlar, kadın gözüyle yeninden düzenlenirken yaşanan bu değişim vatandaşları da memnun etti. Yapılacak olan boğaz köprüsü nedeniyle büyük hareketliliğin yaşandığı ilçenin estetik güzelliği de beğeni topluyor.

Park ve Bahçeler Müdürlüğünde 2 ay önce göreve tırpancı olarak başlayan, şimdi de çim biçme makinesini kullanan Şükran Tasar, erkek işi görünen bu aleti keyifle kullandığını söyledi. Görevi kendisinin istediğini de söyleyen Tasar, “Yapabileceğime inandım. Amirlerime ben de yapabileceğimi söyledim. Onlar da sağ olsun ‘kadın yapamaz’ demek yerine destek verdiler. Ben de elime aldım, devam ettim. Seviyorum bu işi yapmayı. Herkes tebrik ediyor. ‘Gurur duyuyoruz’ diyorlar. Ben ilk tırpancıydım, arkadaş ikinci tırpancı. Sonra bu makineye geçtim. Kademe atladıkça aletlerin hepsini kullanıyoruz. Amirlerimiz de sağ olsunlar fırsat veriyorlar. Her işin kendine göre bir ağırlığı var. Ama azmettikten, işi sevdikten sonra, görmüyorsun, duymuyorsun. Ben çok seviyorum” dedi.

Lapseki Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Arzu Aydemir ise, “Lapseki Belediyesi'nin park ve bahçeler ekibi bayanlardan oluşuyor. Hepsi, diğer erkek personele göre çok daha hırslı, çok daha dayanıklı ve güçlüler. Onlar bizden istedikçe, biz de elimizden geldiğince destek oluyoruz. Onlar da yaptıkları işte başarılı oldular. Park ve bahçeler, işin makyaj kısmı olduğu için, makyaj kısmını halletmek kadınların işine dönüştü. Çok iyi bir şey, biz çok mutluyuz. Vatandaşlardan çok olumlu tepkiler alıyoruz. Özellikle bayan çalışanlarımızı görenler şaşırıyor her şeyden önce. Biz bu işe ilk başta ot yolarak, çevre temizliği yaparak başlamıştık. Artık peyzaj düzenlemesini yapıyoruz, istediğimiz şekli, istediğimiz formu veriyoruz. Makineleri de artık çok rahatlıkla kullanabiliyorlar” diye konuştu. 

İlçenin gelişimine bağlı olarak ekibi genişletmeyi düşündüklerini de söyleyen Aydemir, “Yine kadınlardan oluşacak. Ben de bir kadın olarak daha çok mutlu oluyorum. Birbirimize destek oluyoruz. Bu nedenle bayanlarla çalışmayı seviyorum” dedi. 

Murat Yüksel - Mustafa Uçmaz

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kahramanmaraş İş yeri yıkılan depremzede kadın, yeniden iş yeri açtı Kahramanmaraş’taki depremlerde iş yeri yıkılan 3 çocuk annesi kadın, yeniden iş yeri açarak hayata tutunmaya başladı. Hayrullah Mahallesi’nde ayakkabı satışı yapan 3 çocuk annesi Tuğba Şahin (36), "Depremde iş yerlerimiz zarar gördü. Buna rağmen pes etmedik ve yeniden iş yeri açarak kendi ayaklarımız üzerinde durmaya çalışıyoruz" dedi. 5 yıldır kendi işini yaptığını söyleyen Şahin, "Kahramanmaraş’ta ayakkabı üzerine hizmet vermekteyim. 5 yıldır kendi işimi işletiyorum. Depremden önce iki şubemiz vardı, depremden sonra yıkıldı. Şu an ise tekrardan iş yerimizi açarak devam ediyoruz. Çok zorluklar yaşadık. Kadın girişimci olarak hizmet vermeye devam ediyorum. Çok memnunuz işimizden. Depremden sonra evinden çıkmayan kadınlar varmış duyduğumuz kadarıyla. Bizler burada bir bayan olarak destek veriyoruz. Geldiklerinde burada güler yüz ve yuva sıcaklığı ile karşılanacaklar. Her zaman yerimize bekleriz. Bir bayan olarak çalışmak çok güzel bir duygu. Ekonomik özgürlüğünü kazanmak daha da önemli. Ben de bunun için uğraşıyorum, çabalıyorum. 3 çocuk annesiyim. Bu konuda cesaret çok önemli. Başlamak başarmanın yarısıdır. Bir an önce harekete geçmeliler. Bu iş konusunda benim de yapamayacağımı söyleyen çok insanlar oldu ama ben buna rağmen kendi işime sarıldım ve başardım. İllaki hayatın her alanda zorluklardan geçiyoruz geçeceğiz de ama istemek ve başarmak lazım" dedi.
Samsun 9 ayda 80 yaş ve üzeri bin hastaya evde sağlık hizmeti Samsun’da Sağlık Bakanlığınca 80 yaş ve üzeri yaşlı bireylerin sağlık hizmetlerine erişiminin kolaylaştırılması amacıyla kurulan Sağlıklı Yaş Alma Merkezi (YAŞAM) uygulaması ile 9 ayda bin hastaya hizmet verildi. Samsun İl Sağlık Müdürlüğü bünyesindeki doktor, hemşire ve sağlık personelinden oluşan ekip, 80 yaş ve üzeri bireyleri evinde ziyaret ederek, tedavilerini yapıyor. Yaşlılar Haftası çerçevesinde 92 yaşındaki Ali Ruhi Meral’ın evini ziyaret eden ekipler, burada tansiyon ölçme, hastasının ateşinin ölçülmesi, stetoskopla dinleme ve hastanın sağlık anlamında ihtiyaçlarının belirlenmesi ile ilgili çalışma yaptı. İl genelinde evde tedavisi yapılamayan yaşlılar ise randevu alınıp hastanede muayenesi gerçekleştirildikten sonra tekrar evlerine götürülüyor. "Bin hastaya hizmet" YAŞAM’ın kurulmasıyla 9 ayda bin hastaya ulaştıklarını söyleyen Samsun İl Sağlık Müdürlüğü Evde Sağlık Hizmetleri İl Koordinatörü Prof. Dr. Erdinç Yavuz, "Sağlık Yaş Alma Merkezi, Samsun’da tüm il merkezi ve ilçelerimizde kuruldu. 80 yaş ve hastalarımız için özel bir sağlık hizmetidir. Herhangi bir kriter olmaksızın tüm 80 yaş ve üzeri hastalarımızı bu hizmete dahil ediyoruz. Bu hizmette gördüğünüz gibi evde muayene, evde tetkik alımı, evde pansuman gibi, rehabilitasyon hizmetleri, fizik tedavi, psikolog, diyetisyen hizmetleri gibi bu ekiple birlikte evde sağlık hizmeti verebiliyoruz. Aynı zamandan bu hastalarımızın ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetlerini de organize ediyoruz. Hastamız MHRS’den randevu almaksızın elimizdeki imkanlar dahilinde diğer branşlar kardiyoloji, nöroloji, ortopedi gibi bölümlerden hiç sıra beklemeksizin bir refakatçi arkadaşımızla beraber ilgili polikliniklere gönderiyoruz. Hiçbir zaman yaşlımızı yalnız bırakmıyoruz. Tüm sağlık hizmetlerini kapsayan bir hizmettir. Tüm ile ve ilçe merkezlerimizde yaygınlaştı. Bu hizmete başvurmakta çok kolaydır. Hastanelerimizde bulunan YAŞAM’a başvurabilirler. MHRS’de de bu merkezimiz mevcut, orada da başvurabilirler. 9 aydır verdiğimiz bir sağlık hizmetidir. Bin hasta sayımız oluştu. 80 yaş üstü daha çok vatandaşa ulaşmaya ihtiyacımız var. Polikliniklerimize başvurabilirlerse sağlık hizmetlerinden yararlanabilirler" dedi.