SAĞLIK - 16 Kasım 2015 Pazartesi 09:47

Bu sorun erkeklerin psikolojisini bozuyor!

A
A
A
Bu sorun erkeklerin psikolojisini bozuyor!

Prof. Dr. Ufuk Bilkay, jinekomasti; erkek memesinin kadın memesine benzer şekilde büyümesinin psikolojiyi bozduğunu belirtti.

Meme dokusunun kadınlarda olduğu gibi erkekte de yağ dokusu ve meme bezlerinden (parenkim) oluştuğunu ifade eder Dr. Bilkay, şöyle konuştu:

“Meme büyümesi sadece yağ miktarının artmasına, sadece parenkim miktarının artmasına, ya da hem yağ hem de parenkim miktarının artmasına bağlı olabilir. Hangi dokunun arttığına meme ultrasonografisi ile karar verilebilir. Erkekte meme büyümesi, hormonal değişikliklerde, ergenlikte, yaşlılıkta, aşırı alkol kullanımında, karaciğer hastalıklarında, bazı ilaçlara bağlı olarak görülür. Jinekomasti derecelendirmesi nasıl yapılır? Jinekomasti basitten ağıra doğru 3 derece olarak sınıflandırılır. Hafif jinekomasti de( Grade 1 ) deri fazlalığı olmadan doku artışı söz konusudur. Orta şiddette jinekomastide; doku artışı ile beraber bir miktar deri fazlalığı da oluşmuştur. İleri derece jinekomasti de ise hem aşırı bir doku artışı vardır, hem de memede sarkma meydana gelmiş, tamamen kadın memesine benzemiştir.

Jinekomasti ameliyatı ne zaman yapılır?
Ergenlik döneminde erkeklerin meme dokusu bir miktar büyümekte ve yaklaşık 1-2 yıl sonra küçülmektedir. Bu nedenle meme dokusu büyüyen herkese hemen ameliyat yapılmamalıdır. Jinekomasti ameliyatları ergenlik dönemini tamamlamış ( yaklaşık 16-17 yaş), en az iki yıldır jinekomasti tanısı almış kişilere yapılmaktadır.

Jinekomasti Ameliyatı nasıl yapılır?
Jinekomasti ameliyatı, jinekomastinin hafif ya da ileri derecede olmasına gore lokal anestezi veya genel anestezi ile yapılabilir. Eğer yağ dokusunda artış varsa sadece liposakşın uygulamak yeterli olur, Jinekomastiye neden olan parankimin artması ise o zaman cerrahi olarak çıkarmak gerekir. Bazen de her iki yöntemi aynı anda yapmak gerekebilir. Jinekomasti ileri bir hal almışsa ve deri sarkması meydana gelmişse memenin içinin boşaltılmasının yanında fazla olan derilerinde çıkarılması gerekecektir.

Jinekomasti ameliyatında iz kalırmı?
Jinekomastinin özelliğine göre eğer sadece liposuction yapılacaksa memelerinizin her iki yanında koltuk altına doğru olan bölgede açılan 3 milimetrelik iki delikten ameliyat gerçekleştirilir, meme üzerinde iz kalmaz. Jinekomasti dokusu cerrahi olarak çıkarılacak ise, meme başı etrafındaki renkli bölümün alt yarısını içeren bir kesi yapılır ve sadece bu bölümde çok belirsiz bir iz kalır, bu iz görüntü problemi yaratmaz. Ancak belirgin deri sarkması varsa, meme gerçekten kadın memesine benzeyecek kadar büyümüş ise o zaman jinekomasti ameliyatı, kadınlardaki meme küçültme ameliyatına benzer şekilde yapılır ve ameliyat bölgesinde iz kalır.

Jinekomasti ameliyatı ağrılı bir ameliyatmıdır?
Jinekomasti ameliyatından sonra genellikle, kişiyi rahatsız edecek şekilde ağrılar olmaz. Hafif bir sizi şeklinde rahatsızlık olabilir ancak bu da ağrı kesici ilaçlarla kolayca geçmektedir. Jinekomasti ameliyatı olan kişi 2 veya 3 günde rahatlıkla günlük aktivitelerini yapar hale gelebilmektedir.

Jinekomasti ameliyatından sonra nelere dikkat etmek gerekir?
Ameliyattan sonra genellikle aynı gun hastaneden taburcu olursunuz. 3 gün sonra banyo yapmanıza izin verilir. Yaklaşık 3 hafta kadar jinekomasti korsesi veya memeler üzerine basınç yapan sargılar kullanmanız gerekmektedir. Ben korseden ziyade daha çok 3 hafta boyunca baskılı sargı uygulamayi tercih ediyorum. Çünkü ödemler azalınca korse bol kalabilir ve etkisi azalabilir.” 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Trendyol Süper Lig: Y. Adana Demirspor: 0 - Galatasaray: 3 (Maç sonucu) Trendyol Süper Lig’in 34. haftasında Galatasaray deplasmanda karşılaştığı Adana Demirspor’u 3-0 mağlup oldu. Maçtan dakikalar (İkinci yarı) 49. dakikada Balotelli’nin uzun pasında ceza sahası içine hareketlenen Mendoza’nın sağ çaprazdan yaptığı vuruşta kaleci Muslera meşin yuvarlağı kurtardı. 53. dakikada Maestro’nun ceza yayı üzerinde kontrol edemediği topu alan Hakim Ziyech’in yaptığı sert vuruşta meşin yuvarlak ağlarla buluştu. 0-1 62. dakikada Kerem Demirbay’ın ters dokunuşunda kaleciyle karşı karşıya kalan Mendoza’nın vuruşunu kaleci Muslera kalesini terk ederek uzaklaştırdı. 63. dakikada topla ilerleyen Mendoza’nın pasında ceza sahası içine hareketlenen Yusuf Barasi’nin şutunda kaleci Muslera meşin yuvarlağı kurtardı. 64. dakikada ceza sahası içinde sağ tarafta topla buluşan Kerem Demirbay’ın çizgiye inip uzak köşeye yaptığı vuruşta meşin yuvarlak ağlara gitti. 0-2 90+1. dakikada Dries Mertens’in pasında penaltı noktası üzerinde topla buluşan Maurı Icardi düzgün vuruşla meşin yuvarlağı ağlara gönderdi. 0-3 Hakemler: Bahattin Şimşek, Süleyman Özay, Osman Gökhan Bilir Y. Adana Demirspor: Magomedaliyev, Atal, Gravillon, Semih Güler (Manev dk. 11), Mohammadi, Michut (Tayfun Aydoğan dk. 66), Maestro, Yusuf Barasi (Alioui dk. 66), Mendoza, Yusuf Erdoğan, Balotelli (Aimbetov dk. 85) Yedekler: Yılmaz Aktaş, Cisse, Abdulsamet Burak, İzzet Çelik, Dorukhan Toköz, Fougeu Teknik Direktör: Hikmet Karaman Galatasaray: Muslera, Kaan Ayhan (Aurier dk. 82), Abdülkerim Bardakcı, Victor Nelsson (Davinson Sanchez dk. 88), Derrick Köhn, Lucas Torreira (Berkan Kutlu dk. 82), Kerem Demirbay, Hakim Ziyech (Kerem Aktürkoğlu dk.71), Dries Mertens, Barış Alper Yılmaz (Tete dk. 82), Mauro Icardi Yedekler: Günay Güvenç, Eyüp Aydın, Sergio Oliveira, Ndombele, Vinicius Teknik Direktör: Okan Buruk Goller: Hakim Ziyech (dk. 53), Kerem Demirbay (dk. 64), Mauro Icardi (dk. 90+1) (Galatasaray) Sarı kartlar: Mendoza, Gravillon (Y.Adana Demirspor)
Hatay Hatay’da ‘kuduz hastalığı’ alarmı Hatay’ın Defne ilçesinde büyükbaş hayvanlara saldıran köpeğin kuduz olduğunun tespit edilmesinin ardından 2 mahalleye hayvan giriş ve çıkışı yasaklandı. Defne ilçesi Meydancık Mahallesi’nde sahipsiz bir köpek, 22 Nisan tarihinde büyükbaş hayvanlara saldırması üzerine çiftlik işletmecisi İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne ihbarda bulundu. İhbar üzerine İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Defne Belediyesi harekete geçti. Defne Belediyesi ekipleri tarafından saldırgan köpek yakalanarak müşahede altına alındı. Saldırgan köpek karantina altındayken 23 Nisan tarihinde öldü. Hayvanın ölüm sebebi kuduz şüphesiyle kayıt altına alındı. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından saldırgan köpekten alınan numune, Adana Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlüğüne gönderilerek analiz edildi. Adana’da yapılan analiz sonucunda saldırgan köpeğin kuduz olduğu tespit edildi. Konuyla ilgili yönetmelikler ve kararlar kararları doğrultusunda tüm kurumlarca koordineli olarak işlemlere başlandı. Bu çerçevede kuduz hastalığının merkezi olan Merkezi Meydancık Mahallesi ve bitişik olan Güneysöğüt Mahallesi’ne hayvan giriş ve çıkışı yasaklandı. Hastalığın görüldüğü bölgelerde başıboş kedi ve köpekler ile vahşi hayvanların Defne Belediyesi ve Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından aşılı olup olmadıklarına bakılmaksızın kuduz şüpheli bölge başta olmak üzere tüm Defne ilçesi genelinde toplanmasına, aşılanmasına ve hastalık sönüşü yapılıncaya kadar bakım evlerinde tutulmaları kararı alındı. Hasta hayvan tarafından ısırılan insanlar var ise sağlık teşkilatı ile irtibata geçmelerinin sağlanmasına ve konunun Defne İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından takip edilmesine, risk alanı içerisinde olası gelişebilecek ısırık vakalarının da aynı hassasiyetle takip edilmesine karar verilerek konu ile ilgili tüm tedbirler alındı. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Koordinesinde başlatılan kuduz hastalığıyla mücadele çalışması titizlikle devam ediyor.