RAMAZAN - 04 Eylül 2008 Perşembe 10:32

Cami'nin altındaki büyük sır ne?

A
A
A
Cami'nin altındaki büyük sır ne?

Bayram-ı Veli Cami'nin hemen altında yer alan 'Çilehane' diğer adıyla 'Halvethane'nin sırrı ne?

Aşırı talep nedeniyle ziyarete kapatılan ve ancak özel izinlerle görülebilen Hacı Bayram-ı Veli Camii Çilehanesi kapılarını İHA'ya açtı. Çilehane, 14. ve 15. yüzyıllarda Anadolu'da yaşayan bilim ve tasavvuf alimi Hacı Bayram-ı Veli tarafından yaptırıldı. 

Çilehane, manevi olgunluğu elde etmek üzere kırk gün süre ile insanlardan ayrılıp küçük bir çile odasında kalıp Allah'ı düşünmek, ona ibadet etmek, onun isimlerini anmak, susmak, az yemek, az içmek amacıyla inşa ettirildi. Buradaki amaç ise zihnin Allah düşüncesi üzerinde yoğunlaşma yeteneği elde etmesi olarak gösteriliyor. Tasavvuf uzmanları, bu uygulamanın temelinde Hz. Muhammed'in peygamberlik gelmeden önce Hira Mağarasında bir süre insanlardan uzak kalması, yine onun Ramazan ayının son on gününde itikafa çekilmesi olduğunu belirtiyor. Hacı Bayram-ı Veli Cami'nin hemen altında inşa edilen çilehane, 1 küçük mutfak ve 4 adet 2'şer metrekarelik küçük hücrelerden oluşuyor. 

Çilehanenin biri caminin doğu kapısına açılan ancak şimdi ızgara ile kapatılan, diğeri ise son cemaat yerinin doğu köşesinde olmak üzere iki asıl girişi bulunuyor. Çilehanenin bulunduğu alan cami gibi dikdörtgen planlı olarak dikkati çekiyor. Taş duvarlar, beyaz badanalı ve sade olarak inşa edilirken, süsleme kullanılmaması gözden kaçmıyor.


Çilehanenin 4 çile odası düzgün olmayan bir koridor boyu sıralanıyor. 3 çile odası Hacı Bayram-ı Veli Hazretlerinin öğrencileri Akşemseddin, Şeyh Eşrefoğlu Rumi ile tarikat üyeleri tarafından kullanılırken, en sonda bulunan odayı ise Hacı Bayram-ı Veli Hazretlerinin bizzat kendisinin kullandığı belirtiliyor.


Hacı Bayram-ı Veli Camii İmam-Hatibi Fikret LATİF, Hacı Bayram-ı Veli'nin dünya, devlet ve ahiret işlerinde büyük hizmetleri olan mübarek bir zat oluğunu belirterek, "Burası dünya işlerine ara vererek yüce Mevla ile başbaşa kalmak için kullanılan bir mekan. O dönemler muhterem zat ve öğrencileri tarafından ibadet, ilim, istirahat, itikaf ve istihare amaçlı kullanılıyormuş" diye konuştu.


Mekanın dar olması ve havalandırmanın bulunmaması nedeniyle kalabalık ziyaretçi gruplarına izin veremediklerini anlatan LATİF, "Açık tutsak burası   24 saat boyunca tıka basa dolar ama havalandırma sorunu olduğu için bunu yapamayız" dedi.


Çilehanede namaz kılıp dua eden camii cemaati ise, "Buraya indiğimizde kendimizi başka bir alemde gibi hissediyoruz. Duygularımızı anlatacak kelime bulamıyoruz. İnsan burada huzur buluyor" şeklinde duygularını dile getirdiler. 

YUSUF ZİYA ERARSLAN-UMUT ÖZ-ANKARA

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul BankPozitif’ten kredi notu artışı değerlendirmesi Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in mart ayındaki not artışının ardından bir kredi notu artışı da Standard & Poor’s’tan geldi. S&P, Türkiye’nin kredi notunu "B"den "B+"ya yükseltirken, kredi notu görünümünü ise "pozitif" olarak korudu. S&P Global raporuna ilişkin değerlendirmelerde bulunan BankPozitif Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Erkan Kork, beklentiler doğrultusunda yapılan kredi notu artışının kararlılıkla uygulanan ekonomi programının bir sonucu olduğuna vurgu yaptı. Dr. Erkan Kork, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde ekonomi yönetimi büyük bir emek veriyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in nasıl bir özveri gösterdiğine iş dünyası olarak şahitlik ediyoruz. Yapılan kredi notu artışları Türkiye’nin potansiyelinin çok altında olsa da yabancı ilgisinin arttığı bu dönemde önem arz ediyor. Enflasyonla mücadele ederken, büyümeyi de başarabilen bir ekonomi var. Daha fazla sermaye girişi için gerekli rasyonel zemine sahip bir Türkiye var. Bu not artışları yılın ikinci yarısından itibaren bambaşka bir tabloyla karşılaşacağımızın işaret fişekleridir. Enflasyonun gerilemesiyle özellikle sonbaharın Türkiye için not artışlarının olduğu bir mevsim olacağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı. ”Yatırımcının Türkiye’ye ilgisi artarak devam edecek" Kararın hem portföy hem de uluslararası doğrudan yatırımları olumlu etkileyeceğini belirten Dr. Erkan Kork, sözlerini şöyle tamamladı: “Ekonomi yönetiminin rasyonel adımları, öngörülebilir politikalar ve enflasyonun düşeceğine ilişkin beklentiler yabancı yatırımcı tarafından satın alındı. Yapılan not artışlarının yanı sıra Türkiye’nin, Dünya Bankası gibi dev kuruluşlarla yürüttüğü milyar dolarlık finansman anlaşmaları, haziran ayında gri listeden çıkılacak olması ve temel göstergelerde iyileşmenin devam etmesi ekonomiye olan güveni perçinleyecek. Türkiye, geçen yıl doğrudan yabancı yatırım projelerinde İspanya’yı geride bırakarak Almanya’nın ardından Avrupa’da 4’üncü sırada yer aldı. Ülkemizin önü açık ve daha gidecek çok yolumuz var. Uluslararası yatırımcıların Türkiye’ye olan ilgisinin artarak devam edeceğini düşünüyorum."