YEREL HABERLER - 01 Mayıs 2014 Perşembe 14:49

İran’dan Geldi Düzce'de Heykel Yapıyor

A
A
A
İran’dan Geldi Düzce'de Heykel Yapıyor

İran Cumhurbaşkanlığı’nda çalışan Puneh Jabbari, eşinin İran rejimine karşı koyması sonucunda ailesini de alarak mülteci olarak Türkiye’ye geldi. Daha sonra Düzce’ye yerleşen Jabbari ailesi zor günler geçirmeye başladı. Puneh Jabbari’de, İran’da hobi olarak başladığı heykel sanatı ile ailesini geçindirmeye başladı. 2 oğlu, eşi ve kendisi ile birlikte 4 kişilik aileye bakmak zorunda olan Puneh Jabbari, mülteci olduğu için ise eserlerini kolay satamıyor ve zorluklar yaşadığını söylüyor.
İRAN’DAN KAÇMAK ZORUNDA KALDILAR
Yaşadıklarını anlatan Jabbari, “Gelme nedenim orada İran rejiminden kaynaklanan sorunlarımız, sıkıntılarımız oldu. Türkiye’ye mülteci olarak geldik. Türkiye’de geçimimi sağlamak için polyester işi yapıyorum. İran’da Cumhurbaşkanlığı’nda çalışıyordum. Yurt Müdürlüğü yapıyordum. Evimi, ailemi her şeyimi bıraktım, Türkiye’ye geldim. İran’a geri dönmemek üzere Türkiye’de yaşıyorum” dedi.
HEYKEL VE SÜS EŞYALARI YAPIYOR
Jabbari, sadece heykel sanatı ile uğraşmıyor. Elinden geldiği kadar süs eşyaları da hazırlayan Jabbari, “Ben burada sadece heykel yapmıyorum. Kurdele, takı işleri de yapıyorum. Ancak şimdi odaklandığım iş polyester. Çünkü sadece bununla geçimimi sağlayabiliyorum. Polyester ile ilgili eğitim almıştım. Şimdi eğitimini aldığım işi Türkiye’de geçinebilmek için yapıyorum. Önce polyester çalışmasının kalıbını yapıyorum. Kalıbı bittiksen sonra ise üretmeye geçiyorum. Üretiminde polyester kullanıyorum. Üretip, boyadıktan sonra hazır hale geliyor. Yabancı olduğumuz için tanınmıyoruz, bunun sıkıntısı var şimdilik. Yavaş yavaş inşallah bu işi büyütmek istiyorum. Türkiye’de Türk bayrağının altında sanatımı yaygınlaştırmak istiyorum. Şu anda kurs veriyorum. Engellilere kurs veriyorum. Onlara sanatla birlikte mutlu yaşamayı öğretiyorum. Kurdele işi de yapıyoruz birlikte. Bu ayda engelli dostlarımızla birlikte yaptığımız eserleri açacağımız sergi ile insanların beğenisine sunacağız. Geliri engelliler yararına olacak. Sergimiz tam yeri belli olmamakla birlikte Anıtpark’ta, 11 Mayısta olacak” ifadelerini kullandı.
MÜLTECİ OLMAK ZOR
Jabbari, mülteci olarak yaşamanın zor olduğuna değinerek “Mülteci olarak Türkiye’de çok zorluk çekiyoruz. İş sorunumuz var. Hiçbir yerde çalışma iznimiz yok. Çocuğum okula gidemiyor. Sadece polyester ile geçimimizi sağlamaya çalışıyoruz. Hayat mültecilere gerçekten zor. Suriyelilere devlet savaştan geldikleri için sahip çıkıyor. Bizim onlar gibi şansımız yok” şeklinde konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir