SAĞLIK - 25 Temmuz 2014 Cuma 10:41

Çikolata ve şeker alırken dikkat edin!

A
A
A
Çikolata ve şeker alırken dikkat edin!

Çukurova Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Fenercioğlu, çoğu şekerleme ürünlerindeki parlaklığın ‘tazelik’ belirtisi olduğunu söyledi.

Açıkta satılan şekerleme ve çikolatalı ürünlerin kesinlikle satın alınmaması gerektiğini vurgulayan Fenercioğlu, ucuza satılan çikolatanın da gerçek çikolata olmayıp, “çikolata benzeri ürün” olduğunu belirtti.
1970’li yıllarda çikolatanın pahalı bir ürün olduğuna dikkat çeken ÇÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Fenercioğlu, evlerde üretilmiş olan reçellerin bayram ikramı olarak sunulduğunu, 1980’li yıllarda çikolata üretiminin gelişmesi ile satın alınmasının kolaylaşarak bayramların “baş ikram ürünü” haline geldiğini söyledi. Bayram ziyaretlerinin vazgeçilmezi olan çikolata ve çikolatalı ürünlerin kalitesini sağlayan başlıca etmenlere dikkat edilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Fenercioğlu, kullanılan ham maddeler, bina, ekipman, çalışan kişiler ve uygulanan prosedürler başta olmak üzere üretim ortamının özelliklerine dikkat edilmesi çağrısında bulundu.

“PERİYODİK DENETLENEN ÜRÜNLER GÜVENİLİR VE KALİTELİDİR”
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan üretim izni alınmamış olan yerlerde gıda üretiminin yasaklandığına vurgu yapan Prof. Dr. Fenercioğlu, buna rağmen izinsiz üretim yapılan yerlerin olabileceğine dikkat çekerek, “Özellikle kısa süre içinde çok satılacak ürünlerin ‘merdiven altı’ diye tanımlanan yerlerde üretilmiş ve uygun satış bölgelerinde satışa sunulmuş olması olasıdır. Bu dönemlerde gerek Bakanlık, gerekse belediye yetkilileri sık denetlemelerle tüketici sağlığını korumak amacıyla izinsiz üretilen sakıncalı ürünlerin satışını engellemektedirler. Üretim izni alınmış olan yerler periyodik olarak denetlendiğinden üretilen ürünlerin güvenilir ve kaliteli olduğu kabul edilir” diye konuştu.

Çikolatanın çok çeşidinin bulunduğunu ve kalitesine bağlı olarak içerdiği kakao yağı ve kakao tozu miktarlarının değişkenlik gösterdiğini bildiren Prof. Dr. Hasan Fenercioğlu, “Türkiye’de yetişmeyen bir ürün olup, dünya çapında sevildiği için pahalı olan kakaonun az miktarda kullanımı çikolatanın kalitesini ve fiyatını düşürüyor” dedi.

Çikolatalı ürünlerin güvenliğini azaltmadan fiyatını düşürmek amacıyla gerçek kakao yağı yerine katılaştırılmış bitkisel yağların kullanabildiğini de belirten Prof. Dr. Fenercioğlu, ürünlerde fiyat düştükçe kakao katkısının azalacağı, dolayısıyla ürünün gerçek çikolata olmayıp “çikolata benzeri ürün” olacağının bilinmesini istedi.

ÜRÜN ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Prof. Dr. Hasan Fenercioğlu, satın alma sırasında tüketicinin dikkat etmesi gereken ve etikette yer alan başlıca hususları ise, “ürünün nerede üretildiği, üretim izninin alınmış olduğu, ürünün üretim ve son kullanım tarihleri, ambalajın bütünlüğü” olarak sıraladı. Prof. Dr. Fenercioğlu, ambalajsız olarak açıkta satışa sunulan ürünlerde ortam temizliğinden söz edilemeyeceği için açıkta satılan ürünlerin satın alınmaması gerektiğini söyledi. Özellikle Çukurova Bölgesi’nde hava sıcaklığının 30 dereceyi geçtiği günlerde çikolata ve çikolatalı ürünlerin serin ortamlarda saklanmasının zorunlu olduğunu söyleyen Prof. Dr. Fenercioğlu, buzdolabında uzun süre saklamanın çikolatanın görüntüsünü bozacağına dikkat çekti.
Yağın erimesi sonucu birbirine yapışacak olan parçalı ürünlerin, geri katılaşmış olduğu durumda birbirine yapışmaları nedeniyle ayrılmasının zorlaşacağını, eriyen ürünün eli ve ortamı kirleteceğini, fındık-fıstık gibi katkılı ürünlerin bozulmaya karşı daha duyarlı olacağına da işaret eden Prof. Dr. Fenercioğlu, satın alınacak ürünlerde son tüketim tarihinin geçmemiş, hatta satış gününe yakın olmamasının büyük önem taşıdığını ifade etti.

“PARLAKLIK TAZELİK BELİRTİSİDİR”
Son yıllarda mısır nişastasının bir proses ile dönüştürülmesiyle elde edilen glukoz ve fruktoz gibi şekerlerin üretimde sıklıkla kullanıldığını söyleyen Prof. Dr. Hasan Fenercioğlu, uygulanan prosese ve kullanılan katkı maddelerine bağlı olarak şekerleme ürünlerinin sert veya yumuşak yapılı olabildiğine değinerek, bu özelliklerin tersine değişmesinin ürünlerde bayatlama belirtisi olarak kabul edildiğini kaydetti. Prof. Dr. Fenercioğlu, çoğu şekerleme ürünlerindeki parlaklığın da ‘tazelik’ belirtisi olduğunu sözlerine ekledi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Bakan Bolat: "Risk primindeki bu güçlü iyileşme, hayat pahalılığının düşürülmesi sürecine katkı sağlamaktadır" Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "Risk primindeki bu güçlü iyileşme, finansal istikrarı pekiştirmekte, enflasyonun ve hayat pahalılığının düşürülmesi sürecine katkı sağlamaktadır" dedi. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 2025 Aralık ayı TCMB para politikası faiz kararına ilişkin değerlendirme yayımladı. Bakan Bolat, değerlendirmesinde, "Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, enflasyonun ana eğilimindeki iyileşme ve makroekonomik dengelenme sürecinin güçlenmesi doğrultusunda, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 150 baz puan düşürerek yüzde 38’e indirmiştir. Böylece son dört toplantıda toplam 800 baz puanlık indirime gidilmiştir. Bu karar doğrultusunda, ihracatçılarımızın yararlandığı Reeskont Kredisi İskonto Oranı yüzde 19,93’ten yüzde 19,32’ye gerilemiş; firmalarımızın net maliyetleri ise yüzde 24,89’dan yüzde 23,95’e düşmüştür. Bu gelişme, ihracatçıların finansmana ulaşım imkanlarını güçlendirmekte ve maliyetleri azaltarak rekabet güçlerine doğrudan katkı sunmaktadır. Türkiye ekonomisi, dış ticaret ve cari işlemler dengesinde son aylarda kaydedilen olumlu seyrini sürdürmektedir. Ağustos ayında 5,5 milyar dolar ile tüm zamanların en yüksek cari fazla rakamı elde edilmiş, Eylül ayında ise 1,1 milyar dolar cari fazla verilmiştir. Böylece Temmuz - Eylül arası 3 ay üst üste cari işlemler fazlası vermeyi başardık. Bu gelişmelerle birlikte, ülke risk primimiz (CDS), Mayıs 2018’den bu yana en düşük seviye. olan 225,5 baz puana kadar gerilemiştir" ifadelerini kullandı. Risk primindeki iyileşmenin hayat pahalılığın düşmesine katkı sağladığını vurgulayan Bakan Bolat, "Risk primindeki bu güçlü iyileşme, finansal istikrarı pekiştirmekte, enflasyonun ve hayat pahalılığının düşürülmesi sürecine katkı sağlamaktadır. Üretim, mal ve hizmetler ihracatı ile istihdamda kaydedilen artışlar, dış ticaret dengesindeki toparlanma ve risk göstergelerindeki iyileşme; ekonomi programımız çerçevesinde öngörülen istikrar içinde dengeli büyüme, enflasyonla mücadele ve halkımızın alım gücü ve refah seviyesinin yükseltilmesi hedeflerine ulaşma sürecinin kararlılıkla ilerlediğini göstermektedir. Ticaret Bakanlığı olarak, ihracatçılarımızın rekabet gücünü artırma ve finansman imkanlarını genişletme hedeflerimiz doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Reeskont kredilerine ulaşımın kolaylaştırılması ve maliyetlerinin düşürülmesi, bu sürecin önemli bir parçasıdır. Bu kapsamda; başta Hazine ve Maliye Bakanlığımız ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası olmak üzere, tüm kurumlarımızla yakın iş birliği içinde, ekonomide dengelenmeyi ve istikrarı güçlendirecek politika adımlarını hayata geçirmeye devam edeceğiz" dedi.
Samsun UEFA Konferans Ligi: Samsunspor: 1 - AEK Atina: 0 (İlk yarı) UEFA Konferans Ligi 5. hafta maçında Samsunspor, sahasında Yunanistan ekibi AEK Atina ile karşılaşıyor. Mücadelenin ilk yarısı kırmızı-beyazlıların 1-0 üstünlüğü ile tamamlandı. Maçtan dakikalar (İlk yarı) 4. dakikada Holse’nin pasında soldan kaleye paralel bir şekilde topu gönderen Musaba’nın ortasında meşin yuvarlak Moukoudi’ye çarparak filelere gitti. 1-0 8. dakikada Ntcham’ın kalenin cephesinden kullandığı serbest vuruşta meşin yuvarlak az farkla kalenin üstünden auta çıktı. 12. dakikada Ntcham’ın ceza sahası yayından plase vuruşunda top direğin sağından auta çıktı. 17. dakikada Koita’nın röveşatasından seken topa ceza sahasında sert vuran Pereyra’nın şutunda meşin yuvarlak az farkla üstten auta gitti. 30. dakikada Mouandilmadji’nin pasında penaltı noktasında topla buluşan Ntcham’ın şutunu kaleci Strakosha son anda çeldi. 34. dakikada Mantalos’un kullandığı serbest atışında ceza sahası içinde Moukoudi’nin kafa vuruşunda top direğin üstünden az farkla auta çıktı. Stat: 19 Mayıs Hakemler: Jeremie Pignard, Aurelien Drouet, Thomas Luczynski (Fransa) Samsunspor: Okan Kocuk, Zeki Yavru, Lubo Satka, Rick van Drongelen, Logi Tomasson, Antoine Makoumbou, Carlo Holse, Olivier Ntcham, Emre Kılınç, Anthony Musaba, Marius Mouandilmadji Yedekler: Albert Posiadala, Efe Törüz, Joe Mendes, Soner Aydoğdu, Polat Yaldır, Toni Borevkovic, Soner Gönül, Yunus Çift, Tahsin Bülbül, Ebrima Ceesay Teknik Direktör: Thomas Reis AEK Atina: Thomas Strakosha, Lazaros Rota, Harold Moukoudi, Filipe Relvas, Stavros Pilios, Orbelin Pineda, Petros Mantalos, Razvan Marin, Aboubakary Koita, Roberto Pereyra, Luka Jovic Yedekler: Angelos Angelopoulos, Alberto Brignoli, Domogoj Vida, James Penrice, Christos Kosidis, Konstantinos Chrisopoulos, Marko Grujic, Derek Kutesa, Niclas Eliasson Teknik Direktör: Marco Nikolic Gol: Moukoudi (dk. 4 k.k.) (Samsunspor) Sarı kartlar: Satka (Samsunspor), Marin, Mantalos (AEK Atina)