DÜNYA - 19 Haziran 2023 Pazartesi 14:54

Çin Devlet Başkanı Xi, ABD Dışişleri Bakanı Blinken ile görüştü

A
A
A
Çin Devlet Başkanı Xi, ABD Dışişleri Bakanı Blinken ile görüştü

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, ülkesini ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile bir araya geldi. Xi, "Çin, ABD’nin çıkarlarına saygı duyuyor. ABD’ye meydan okumaya veya onun yerini almaya çalışmıyor. Aynı şekilde, ABD de Çin'e saygı duymalı” dedi.

Çin Devlet Başkanı Xi, yaklaşık 5 yıl aradan sonra ilk kez bir ABD dışişleri bakanını kabul etti. Başkent Pekin’deki Büyük Halk Salonu’nda gerçekleşen görüşme 35 dakika sürdü. Çin Devlet Başkanı yaptığı konuşmada, Blinken’ın ziyareti kapsamında Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang ve Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Dış İlişkiler Komisyonu Ofisi Direktörü Wang Yi ile “samimi ve derin” görüşmeler gerçekleştirdiğini söyledi. Xi, “Çin tarafı kendi pozisyonunu net bir şekilde ortaya koydu. İki taraf, Başkan Biden ile Bali Adası’nda vardığımız ortak kararların takip edilmesi üzerinde mutabık kaldı. Ayrıca bazı konular üzerinde de ilerleme kaydedilerek anlaşmaya varıldı” dedi.

“İki ülkenin ortak refahı için yeterli alan mevcut”

Devletler arası temasların her zaman karşılıklı saygı ve samimiyete dayanması gerektiğini belirten Xi, “Dışişleri Bakanı Blinken’ın ziyaretinin Çin-ABD ilişkilerinin istikrar kazanmasına olumlu katkılar yapmasını temenni ediyorum” diye konuştu. Dünyanın istikrarlı Çin-ABD ilişkilerine ihtiyaç duyduğuna işaret eden Xi Jinping, “Çin ve ABD’nin doğru bir şekilde anlaşıp anlaşamayacağı, insanlığın geleceği ve kaderi üzerinde bir etkiye sahip. Bu uçsuz bucaksız dünyada, iki ülkenin bağımsız gelişmesi ve ortak refah elde etmesi için yeterli alan mevcut” dedi. Xi, “Uluslararası toplum, Çin-ABD ilişkilerinin durumundan endişe duyuyor. Çin ile ABD arasında çatışma ve zıtlaşma görmek istemiyor, iki ülke arasında taraf seçmek istemiyor. İki ülkenin barış içinde bir arada yaşamasını ve dostane işbirliği yürütmesini sabırsızlıkla bekliyor” ifadelerini kullandı.

“Çin, ABD’ye meydan okumuyor”

Çin Devlet Başkanı Xi, Çin ile ABD’nin tarihe, halka ve dünyaya karşı sorumlu davranarak ilişkilerini en iyi şekilde yürütmenin yanı sıra, küresel barış ve kalkınmaya katkıda bulunması ve karmaşık dünyaya istikrar, kesinlik ve yapıcılık kazandırması gerektiğini vurguladı. Büyük güçler arası rekabetin çağın gidişatına uymadığını ifade eden Xi, “Çin, ABD’nin çıkarlarına saygı duyuyor. ABD’ye meydan okumaya veya onun yerini almaya çalışmıyor. Aynı şekilde, ABD de Çin'e saygı duymalı, Çin'in meşru haklarına ve çıkarlarına zarar vermemeli. Hiçbir taraf, diğerini kendi arzuları doğrultusunda şekillendiremez, karşı tarafı meşru kalkınma hakkından mahrum bırakamaz. Çin, daima Çin-ABD ilişkilerinin sağlıklı ve istikrarlı olmasını umuyor ve iki büyük gücün tüm zorlukların üstesinden geleceğine inanıyor” diye konuştu. Xi Jinping, ayrıca Çin’in ABD’nin akılcı ve pragmatik bir tavır sergileyerek Çin ile orta yolda buluşmasını ve birlikte çalışmasını umduğunu belirtti.

“Çin ile çatışmaya girmeyi düşünmüyoruz”

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise görüşmede Washington’un Başkan Biden’ın verdiği taahhütlere bağlı olduğunu, yeni bir Soğuk Savaş arayışında olmadığını ifade etti. Çin'in sistemini değiştirmeye, ittifakları güçlendirerek Çin'e karşı koymaya çalışmadıklarını dile getiren Blinken, Tayvan'ın bağımsızlığını desteklemediklerini ve Çin ile çatışmaya girmeyi düşünmediklerini söyledi. Blinken, Çin ile üst düzey temaslarda bulunmayı, farklılıkları sorumlu bir tavırla yönetmeyi istediklerini diyalog, temas ve iş birliği arayışında olduklarını kaydetti.

Wang Yi ile 3 saatlik görüşme

Çin ziyaretine dün başlayan ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Dış İlişkiler Komisyonu Ofisi Direktörü Wang Yi ile de bir araya geldi. Çin Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre Wang, 3 saatten fazla süren görüşmede Çin-ABD ilişkilerinin tarihin en düşük seviyesinde olmasının temel nedeninin ABD’nin Çin’i yanlış algılaması olduğunu söyledi. Wang görüşmede yaptığı açıklamada, “Halka, tarihe ve dünyaya karşı sorumlu bir tavır takınmalı, Çin-ABD ilişkilerindeki sürekli düşüşü tersine çevirmeliyiz” ifadelerini kullandı. İkili ilişkilerde iniş çıkışlar yaşandığını hatırlatan Wang, “ABD’nin farklılıkları yönetmesi ve stratejik sürprizlerden kaçınması için Çin tarafıyla çalışması gerekiyor” diye konuştu.

Çin’in Tayvan meselesinde taviz vermeyeceğine vurgu yapan Wang Yi, Washington’dan tek Çin ilkesine bağlı kalarak Çin’in egemenlik ve toprak bütünlüğüne saygı göstermesini istedi. Wang, ABD yönetimini Çin’den gelen tehditlere ilişkin spekülasyonları sonlandırmaya, Çin’in bilimsel ve teknolojik gelişmelerine baskı uygulamayı bırakmaya ve Çin’in iç işlerine müdahale etmekten kaçınmaya çağırdı.
ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise Blinken ile Wang arasındaki görüşme “verimli” olarak nitelendirilirken, Blinken’ın rekabetin yönetilmesi için iletişim kanallarının açık kalmasının öneminin altını çizdiği belirtildi.

Şubat ayındaki ziyaret iptal olmuştu

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, şubat ayında Çin’e yapmayı planladığı ziyareti “balon krizi’” nedeniyle iptal etmişti. ABD hava sahasına giren Çin’e ait olduğu belirtilen bir hava aracı, casus balonu olduğu şüphesiyle Amerikan ordusu tarafından vurularak düşürülmüştü. Pekin, ABD’nin iddiasını yalanlamış, Washington’u kazayı krize dönüştürmekle suçlamıştı.

Joe Biden yönetiminin şu ana kadar Çin’i ziyaret eden en üst düzey yetkilisi olan Blinken’ın ardından, ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ve Ticaret Bakanı Gina Raimondo’nun da yakın tarihte Çin’e gelmesi bekleniyor.

Cenk Özkömür

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bartın BARÜ’de kampüsteki hayvanlar için yaşam merkezi oluşturuldu Bartın Üniversitesi (BARÜ) Kutlubey Yerleşkesi’nde kampüs içinde yaşayan hayvanlar için "Hayvan Yaşam Merkezi" kuruldu. Bartın Üniversitesinde (BARÜ) kampüs içinde yaşayan hayvanların güvenli ortamlarda yaşamlarını sürdürebilmeleri amacıyla "Hayvan Yaşam Merkezi" kuruldu. Kutlubey Yerleşkesi’nde 400 metrekarelik alana inşa edilen merkez, BARÜ Doğa ve Hayvan Kulübü öğrencileri ile akademik ve idari personelin iş birliğiyle oluşturuldu. Böylece BARÜ, Öğrenci Yaşam Merkezi ve Engelsiz Yaşam Alanı’ndan sonra oluşturduğu Hayvan Yaşam Merkezi ile sosyal, erişilebilir ve kapsayıcı kampüs çalışmalarına bir yenisini daha ekledi. Hayvan Yaşam Merkezi’nde incelemelerde bulunan BARÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Akkaya, kulüp yetkililerinden yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldı. Rektör Akkaya, hayvan dostu kampüs çalışmalarına devam ettiklerini vurgulayarak "Hayvanların beslenme ve barınma ihtiyaçlarını daha düzenli ve kontrollü şekilde sağlamak için Doğa ve Hayvan Kulübümüz ile birlikte sürdürülebilir bir model oluşturduk. Kampüs içinde yaşayan hayvanlarımızın güvenli ve doğal bir ortamda yaşamlarını sürdürebilmeleri amacıyla bir yaşam merkezi inşa ettik. Akademisyenlerimiz, öğrencilerimiz ve Bartın esnafımızın katkılarıyla oluşturduğumuz bu projenin, diğer üniversitelerimize örnek olmasını temenni ediyorum. Başta kulüp danışmanı Doç. Dr. Lale Özdemir Şahin olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.
Kars Kars Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’ne birinci derece tarımsal örgüt belgesi Kars’ta hayvancılık alanında faaliyet gösteren Kars Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilen "Birinci Derece Tarımsal Örgüt Belgesi" almaya hak kazandı. Kars Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen tarımsal amaçlı örgütlerin derecelendirilmesi programı kapsamında "Birinci Derece Tarımsal Örgüt Belgesi" almaya hak kazandı. Belge, Kars Tarım ve Orman İl Müdürü Enver Aydın tarafından Birlik Başkanı Eren Alp’e takdim edildi. Belgeyle birlikte Kars Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’nin kurumsal yapısı, üretici temsil gücü ve tarımsal faaliyetlerdeki yeterliliği resmiyet kazanmış oldu. Birliğin, aldığı belge sayesinde destekleme programları ve projelerde daha etkin rol alması bekleniyor. Kars’ta ilk kez bir tarımsal örgütün birinci derece statüye ulaşması, hayvancılık sektörü açısından önemli bir başarı olarak değerlendirildi. Belge takdim töreninde konuşan Kars Tarım ve Orman İl Müdürü Enver Aydın, Kars’ın tarım ve hayvancılıktaki stratejik önemine dikkat çekti. Aydın, "Kars, tarım ve hayvancılığın başkenti konumunda. 600 binin üzerinde büyükbaş hayvan varlığımızla ülkemizin hem besilik dana hem de süt ve süt ürünleri ihtiyacının önemli bir kısmını karşılıyoruz. Bu noktada Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, üye sayısı ve yaptığı çalışmalarla çok kıymetli bir sivil toplum kuruluşudur. Bakanlığımızın yeni yönetmeliğiyle tarımsal örgütlerin derecelendirilmesi yapılıyor. Bu kapsamda birinci derece belge alan örgütlerin üyeleri, desteklemelerden ve kredi imkanlarından daha avantajlı şekilde yararlanıyor. Kars’ta ilk kez bir birliğimiz bu başarıyı elde etti. Bu hem Kars hayvancılığı hem de üreticilerimiz adına son derece önemlidir. Ülke genelinde bu yıl 105 örgüt bu kapsama girdi, bunlardan biri Kars Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği oldu. Gurur duyuyoruz" dedi. Kars Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Eren Alp ise elde edilen başarının ortak bir emeğin sonucu olduğunu belirtti. Alp, "Kars, hayvancılığıyla var olan bir il. Biz göreve geldiğimiz günden itibaren birliğimizi daha güçlü hale getirmek için çalıştık. Bu başarı; sadece Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’nin değil, Kars üreticisinin ve Tarım İl Müdürlüğümüzün de başarısıdır. Birinci derece örgüt olmanın çok önemli avantajları var. Birliğimize üye üreticilerimiz kamu bankalarında kullandıkları kredilerde yüzde 10 faiz indiriminden yararlanacak. Ayrıca süt ve buzağı destekleriyle birlikte üreticilerimiz yaklaşık 1.000 TL’ye varan ek destek alacak. Bu, doğrudan Kars ekonomisine giren bir kazançtır. Merkez Birliği yönetiminde yer almamız, Kars’ın hayvancılıkla ilgili sorunlarını doğrudan bakanlığa iletmemiz anlamına geliyor. Masada artık Kars’ın bir koltuğu var. Ayrıca bu yıl 172 bin küpeleme yaparak Türkiye genelinde ikinci sıraya yükseldik. Bu başarı sahada çalışan personelimizin ve kurumlarımızın koordineli çalışmasının sonucudur" diye konuştu. Konuşmaların ardından program hatıra fotoğrafının çekilmesiyle sona erdi.
Ağrı Ağrı’da doğum günü pastası faciası: Üniversite öğrencisi hayatını kaybetti Ağrı’da yumurtaya alerjisi bulunan üniversite öğrencisi Remziye Horuz (25), doğum günü için arkadaşlarının aldığı pastayı yedikten sonra geçirdiği alerjik reaksiyon sonucu tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. Edinilen bilgilere göre, Abdurrahim Arvasi Kız Yurdu’nda kalan Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Mütercim ve Tercümanlık Bölümü 4. sınıf öğrencisi Remziye Horuz’a arkadaşları 2 Aralık’ta doğum günü sürprizi yapmak istedi. İddiaya göre, il merkezindeki bir pastaneye giden iki öğrenci, arkadaşlarının yumurtaya alerjisinin bulunduğunu belirterek yumurta içermeyen pasta siparişi verdi. Doğum günü kutlaması sırasında pastadan yiyen Horuz, kısa süre sonra fenalaştı. Arkadaşlarının durumu fark etmesi üzerine Ağrı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılan genç öğrenci, aynı gece yoğun bakım ünitesine alındı. Horuz, burada yapılan tüm müdahalelere rağmen yoğun bakımdaki yaşam mücadelesini kaybetti. Olayla ilgili Ağrı Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında, pastanede çalışan Y.A. (41) ve F.Y. (32) gözaltına alındı. Ayrıca olay günü alınan pasta numunesinin yumurta bileşeni içerip içermediğinin tespiti amacıyla İstanbul İl Tarım Müdürlüğü Laboratuvarı’na gönderildiği öğrenildi. Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlhami Gülçin de yayımladığı taziye mesajında, "Üniversitemiz Mütercim ve Tercümanlık Bölümü 4. sınıf öğrencisi Remziye Horuz’un, geçirdiği gıda alerjik reaksiyonu sonucu tedavi gördüğü yoğun bakımda hayatını kaybettiğini derin bir üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz. Merhumeye Allah’tan rahmet; ailesine, yakınlarına, arkadaşlarına ve üniversitemiz camiasına başsağlığı diliyorum. Mekânı cennet olsun" ifadelerine yer verdi. Olayla ilgili soruşturma sürüyor.