SAĞLIK - 04 Eylül 2014 Perşembe 09:48

Çocuğunuzun bonzai kullandığını anlayabilirsiniz

A
A
A
Çocuğunuzun bonzai kullandığını anlayabilirsiniz

Bonzai kullanımı yaygınlaşınca bazı aileler de şüphelendikleri çocuklarını teste götürüyor.

Bursa'daki Özel Hayat Hastanesi de idrar testi vasıtasıyla numune alınan kişinin uyuşturucu kullanıp kullanmadığını belirliyor.

Fiyatı çok düşük olduğu için son zamanlarda birçok genç tarafından kullanılan ve sonu ölüm ile biten Bonzai bağımlığının önüne geçmek için Bursa’daki Özel Hayat Hastanesi yeni bir adım attı.
Türkiye genelinde olduğu gibi Bursa’da da yakalanan Bonzai miktarı artarken, Özel Hayat Hastanesi, uyuşturucu maddelere karşı savaş başlattı. Hastanenin dış cephesine asılan pankart ile uyuşturucu madde bağımlılarına ve ailelerine çağrıda bulunan hastane yetkilileri, uyuşturucu ve Bonzai testlerinin laboratuvarlarında yapıldığını duyurdu. 

2005 yılındaki 17 bin uyuşturucu kullanımı sayısının 7 yılda 10 kat artarak 170 bini bulduğunu ifade eden Özel Hayat Hastanesi Biyokimya Uzmanı Dr. Kemal Aslan, özellikle ailelerde çocuklarının uyuşturucu kullanıp kullanmadığını merak edenler olduğunu söyledi. 

Uyuşturucu testinin 10 çeşit maddeyi ölçebilen bir test olduğunu belirten Aslan, “Bu testlerin yanı sıra halk arasında Bonzai denilen maddeyi ayrı olarak ölçebiliyoruz. Getirilen kişi eğer son bir hafta içinde madde kullandıysa bunu yarım saat içinde sonuçlandırıyoruz. Bonzai testi de idrarla yapılıyor ve anlaşmalı laboratuvarlarımızda sonucu kısa sürede veriyoruz. Bazı aileler çocuklarını bataklıktan bir an önce kurtarmak ve kesin teşhis ve tedavi için test yaptırıyor"dedi.

Çocuğunun uyuşturucu alıp almadığı konusunda bazı ailelerin kesin bir bilgi edinmek istediğini belirten Aslan, “Hastanemizde böyle bir testin yapılmasındaki amaç hem ailelere yardımcı olmak hem de uyuşturucu kullanımının önüne geçmektir" diye konuştu.
 

ABDULLAH ÇİBİR

BURSA  

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Motosiklet sürücüsü kaskı sayesinde yara almadan kurtuldu Mersin’de emniyet şeridine giren taksiye arkadan çarpan motosiklet sürücüsü, kaskı sayesinde kazayı yara almadan atlattı. Kaza anı ise motosiklet ve kask kameralarına saniye saniye yansıdı. Kaza, Yenişehir ilçesi Gazi Mustafa Kemal Bulvarı’nda meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, 33 AZJ 733 plakalı motosikletiyle seyir halinde olan Hüseyin Cengiz, emniyet şeridine geçtiği sırada, önünde ilerleyen İ.Ö. idaresindeki 33 T 1436 plakalı taksinin de emniyet şeridine girmesi sonucu taksiye arkadan çarptı. Çarpmanın etkisiyle motosikletinden savrulan Cengiz yere düşerken takla atan motosiklet, sürücünün üzerine devrildi. Kazayı gören kaldırımdaki bir vatandaş yardıma koşarken, arkadan gelen Cengiz’in arkadaşı motosikleti üzerinden kaldırdı. Yaşanan anlar Hüseyin Cengiz’in motosiklet kamerasıyla arkadan gelen motosiklet sürücüsünün kask kamerasına saniye saniye yansıdı. Kaskı sayesinde kazayı yara almadan atlatan motosikletli, ihbar üzerine olay yerine gelen 112 Acil Sağlık ekipleri tarafından Mersin Şehir Hastanesi’ne kaldırıldı. Cengiz, hastanede yapılan kontrollerin ardından taburcu edildi. Görüntülerde, motosiklet sürücüsü Hüseyin Cengiz’in sağ şeritten emniyet şeridine geçtiği, hemen ardından önünde seyreden taksinin de emniyet şeridine girerek durduğu görülüyor. Bu sırada arkadan gelen Cengiz’in taksiye çarptığı, çarpmanın etkisiyle motosiklet üzerinden savrularak yere düştüğü ve motosikletin takla atarak sürücünün üzerine devrildiği anlar yer aldı. "Ne sinyal verdi ne de ikaz lambası yaktı" İhlas Haber Ajansı muhabirine kaza anını anlatan motosiklet sürücüsü Cengiz, yaklaşık 60-70 kilometre hızla ilerlediği sırada taksinin aniden önüne geçtiğini belirterek, "Birden taksicinin biri önüme atladı. Ne sinyal verdi ne de dörtlü gibi bir ikaz lambası yakarak beni uyardı. Duracağını düşünemediğim için arkadan çarptım" dedi. "Kask sayesinde kazayı yara almadan atlattım" Çarpmanın ardından yere düştüğünü ve motosikletin üzerine devrildiğini ifade eden Cengiz, "Çarpmanın etkisiyle yere düştüm ve motor üstüme devrildi. Neyse ki kafamda kask vardı, bu sayede kazayı yarasız beresiz atlattım. Olay yerine gelen ambulansla hastaneye götürüldüm ve gerekli kontroller yapıldı" diye konuştu. "Arkadaşım motoru üzerimden kaldırdı" Kazanın ardından çevredeki vatandaşlar ve arkadaşının yardımına koştuğunu söyleyen Cengiz, "Motor üstüme düştüğünde, arkamdan gelen bir arkadaşım motoru üzerimden kaldırdı. Herhangi bir yara veya ciddi bir şey almadım. Gerçekten ucuz atlattık" ifadelerini kullandı. Motosiklet sürücülerine uyarılarda bulunan Cengiz, "Lütfen çok dikkatli olun. Bazen böyle beklenmedik durumlar yaşanabiliyor. Ne kadar iyi sürseniz, ne kadar tecrübeli olsanız da bir anlık dalgınlık ya da öngörülemez bir durum karşısında hiçbir şey yapamıyorsunuz. Herkes dikkatli olsun" dedi.