SAĞLIK - 17 Haziran 2023 Cumartesi 12:16

Çölyak hastaları için güvenli ve yasaklı besinler

A
A
A
Çölyak hastaları için güvenli ve yasaklı besinler

Çölyak hastalığının tek tedavi yönteminin glütensiz beslenme olduğunu hatırlatan Pediatri Diyetisyeni Yrd. Doç. Dr. Sabiha Gökçen Zeybek, doğru planlanmamış glütensiz beslenme programı ile yetersiz enerji ve besin öğesi almanın çocuklarda büyüme ve gelişme geriliğine neden olabileceği uyarısında bulundu.

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Pediatri Diyetisyeni Yrd. Doç. Dr. Sabiha Gökçen Zeybek, toplumda yaklaşık her 100 kişinin birinde görülen ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyen Çölyak hastalığıyla mücadele için ömür boyu glütenden uzak kalınması ve sıkı diyet yapılması gerektiğini belirtti. Kronik bir hastalık olan çölyaka karşı glütensiz yaşam öneren Yrd. Doç. Dr. Sabiha Gökçen Zeybek, hatsalığın tamamen tedavi edilmesi için herhangi bir ilaç tedavisi bulunmayan hastalığın, sadece glütenden uzak beslenme yöntemiyle kontrol altında tutulabildiğini ifade etti. Buğday, arpa, çavdar ve yulafın içerisinde bulunan glüten adlı proteinin sindirilememesi sonucu ince bağırsaklarda meydana gelen glüten enteropatisi ya da glüten hassasiyetinin halk arasında Çölyak olarak bilindiğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Zeybek, hastalıkta beslenmenin önemine değindi.

Çölyak hastaları için güvenli ve yasaklı besinler

Çölyak hastaları için hangi besinler güvenli, hangileri yasaklı

Yrd. Doç. Dr. Sabiha Gökçen Zeybek, yaşam boyu özel bir beslenme programına tabi olması gereken çölyak hastaları için güvenli ve yasaklı besinler hakkında açıklamalarda bulundu.
Yrd. Doç. Dr. Zeybek, tüm sebze, meyve ve bakliyatlar, katkısız katı ve sıvı yağlar, yumurta, bal, reçel, zeytin, katkısız ve daha önce unla kızartılmış bir yağda işleme tabi tutulmamış et, tavuk ve balık, una batırılmamış konserve çeşitleri, mısır, pirinç, patatesin kendisi ve unları, evde çekilmiş baharatlar, kinoa, karabuğday, amaranth, teff ile özel glütensiz ürünlerin çölyak hastaları için güvenli besinler olarak kabul edildiği bilgisini paylaştı.

Yasaklı besinlerle ilgili de bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Zeybek, “Çölyak hastaları arpa, buğday, çavdar ve yulaf katkılı ürünler, galeta ununa ve una batırılarak hazırlanan tavuk, balık gibi et ürünleri, glüten içeren hazır çorba, köfte, çikolata, puding, sakız, ketçap, mayonez, dondurma, tuzlu, soslu kuru yemişlerden uzak durmalıdır” dedi.

Çölyak hastaları için güvenli ve yasaklı besinler

Glütensiz beslenme büyüme ve gelişme geriliği nedeni olmasın

Glütensiz besinlerin zenginleştirilemedikleri sürece özellikle posa, vitamin ve mineraller yönünden yetersiz hale geldiğini anlatan Yrd. Doç. Dr. Zeybek, bu nedenle uzun dönem glütensiz beslenen çölyaklı bireylerde folat, niasin, B12 vitamini ve posa yetersizlikleri görüldüğünü anlattı. Özellikle çocuklarda, doğru planlanmamış glütensiz beslenme programı ile yetersiz enerji ve besin öğesi almanın büyüme ve gelişme geriliğine neden olabileceğine de dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Zeybek, bu nedenle hazırlanan beslenme programlarında bu durumun da göz önünde bulundurulması gerektiğini hatırlattı.

“Yeterli ve dengeli, bireye özgü doğru planlanmış glütensiz diyet ile besin öğesi yetersizliği ve çocuklarda büyüme ve gelişme geriliği önlenebilmektedir” diyen Yrd. Doç. Dr. Zeybek, diyetin posa, vitamin ve mineral içeriği doğal glütensiz tahıllar ile desteklenmesi gerektiğini dile getirdi.

Beslenme süreci, alanında uzman diyetisyenler eşliğinde yönetilmeli

Kısa veya uzun dönemli enerji ve besin öğesi eksikliklerinin önlenmesinde, bireye özgü yeterli ve dengeli, doğru planlanmış glütensiz beslenme modeli oluşturmanın önemine değinen Yrd. Doç. Dr. Sabiha Gökçen Zeybek, bunun için alanında uzman diyetisyenler ile sürecin yönetilmesi gerektiğini belirtti. Yrd. Doç. Dr. Zeybek, çölyak tanısı alan çocuklarda beslenme için dikkat edilmesi gerekenleri “Çocuklarda çölyak için erken tanı, büyüme ve gelişmenin yakalanmasında, uzun dönem komplikasyonların önlenmesinde önemlidir. Besinlerin etiket bilgilerinde glüten içeriği mutlaka sorgulanmalı, pişirme ve hazırlık aşamasında güvenli gıdaların glütenli gıdalarla bulaş olmamasına dikkat edilmelidir. Ek olarak ilaç, şampuan, krem ve kozmetik ürünler dikkatli kullanılmalıdır. Bazı kişilerde çok düşük miktardaki glüten bile klinik belirtilere neden olacağından, çapraz kontaminasyon riskinin en aza indirilmesi için gerekli önlemler alınmalıdır” sözleri ile ifade etti.

Çölyak hassasiyeti veya hassasiyetle ilgili şüpheleri olan herkes doktora başvurmalı

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’nde alanında deneyimli, uzman hekim ve diyetisyenlerin yanında tanı ve tedavi için gerekli tüm teknolojik donanımın da yer aldığını belirten Yrd. Doç. Dr. Sabiha Gökçen Zeybek, çölyak hassasiyeti veya hassasiyetle ilgili şüpheleri olan herkesin mutlaka doktora başvurması gerektiğini söyledi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Niğde Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi 2024 yılının ilk patenti Türk Patent Kurumu tarafından tescil edildi Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi “Fikri ve Sınai Haklar” alanı ile ilgili son yıllarda gerçekleştirdiği yoğun çalışmalar sonucunda patent ve faydalı modellerle ilgili başarılı sonuçlar elde ediyor. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı’nda başarıyla tamamlanan “Batı müziği teori ve uygulaması dersinde armonik küp materyali destekli öğretimin öğrencilerin erişi düzeylerine etkisi” başlıklı yüksek lisans tezinden üretilen "Armoni Eğitiminde Kullanılmak Üzere Küp”e ilişkin patent başvurusu, Türk Patent Kurumu tarafından tescil edildi. Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) aracılığıyla 30 Kasım 2022 tarihinde Türk Patent Kurumu’na başvurusu yapılan Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı Müzik Eğitimi Bilim Dalı öğrencisi Sait Murat Oğuz’un Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehtap Aydıner Uygun danışmanlığında tamamlamış olduğu “Batı müziği teori ve uygulaması dersinde armonik küp materyali destekli öğretimin öğrencilerin erişi düzeylerine etkisi” başlıklı yüksek lisans tezinden ürettiği "Armoni Eğitiminde Kullanılmak Üzere Küp”e ilişkin patent başvurusu Türk Patent Kurumu tarafından 30 Nisan 2024 tarihinde tescil edildi. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Rektör Prof. Dr. Hasan Uslu, öğretim üyesi ve öğrenciyi tebrik ederek ülkemize ve üniversitemize değer katacak patent ve markalaşma faaliyetlerine verilen desteğin artarak devam edeceğini ifade etti. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi araştırma çıktılarının katma değerli ürüne ve markaya dönüştürülmesinin çok kıymetli olduğunu belirten Rektör Uslu, bu çerçevede Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi aracılığıyla çok önemli çalışmaların da yürütüldüğünü, birçok alanda öncü olan üniversitenin kısa zamanda çok önemli patent ve markalaşma çalışmalarıyla adından daha fazla söz ettiren bir yükseköğretim kurumu olacağını belirtti.
Niğde Vali Çelik, Nar, Gösterli ve Kayırlı Köylerini ziyaret etti, vatandaşların taleplerini dinledi Niğde Valisi Cahit Çelik, ilçe, belde, köy ve mahalle ziyaretleri çerçevesinde Nar, Gösterli ve Kayırlı köylerini ziyaret etti. Köy sakinleri ile bir araya gerek sorun, görüş ve talepleri dinleyen Vali Çelik, yapılan ve yapılması planlanan yatırımları da yerinde inceledi. Ziyaretlerinin ilkini Nar Köyüne gerçekleştirerek burada vatandaşlarla bir araya gelen Niğde Valisi Cahit Çelik, köydeki kültür varlıklarını ve özel idare tarafından yapılan yatırımları yerinde inceledi. Nar Köyü ziyaretinin ardından Gösterli Köyüne giden Vali Çelik, köy okulunu ziyaret ederek öğrencilerle sohbet etti, okulun fiziki durumu ve öğrencilerin eğitim durumları hakkında okul yönetiminden bilgi aldı. Daha sonra Gösterli Köyü sakinleri ile bir araya gelen Vali Çelik Kayırlı Köyüne giderek Şehit Piyade Onbaşı Ertuğrul Üstün’ün baba ocağını ziyaret etti. Kayırlı İlköğretim Okulunu ziyaret ederek öğrenci ve öğretmenlerle bir araya gelen Vali Çelik, burada da köy sakinleri tarafından iletilen sorun, görüş ve talepleri dinledi. Köy ziyaretlerinde eğitim, sağlık, tarım, su ve elektrik gibi konuların görüşüldüğü toplantılar gerçekleştiren Vali Cahit Çelik; “Valiliğimiz başta olmak üzere devletimizin tüm kurumlarının kapıları vatandaşlarımıza sonuna kadar açıktır. Bizlerde herhangi bir talep ya da sorun için merkeze gelemeyen vatandaşlarımızı dinlemek ve çözüm üretmek üzere köylerimizi ziyaret ediyor, sorunları yerince inceliyoruz. Bu ziyaretlerimizin amacı vatandaşlarımızın dertlerini yerinde dinlemek onlarla hasbihal etmektir. Bu sayede İhtiyaçları, sorunları birebir paylaşma imkânı oluyor. Zaten gerek İl Özel İdaremiz gerekse de Merkez Köylere Hizmet Götürme Birliği aracılığıyla bugüne kadar köylerimize yönelik çok önemli hizmetlerin yapıldığını görüyoruz. İnşallah bundan sonrada yapılmaya devam edecek” ifadelerine yer verdi. Yapılan toplantılarda vatandaşların ilettikleri talep, sorun ve görüşleri tek tek dinleyen Vali Çelik, sorunların ivedilikle çözümü konusunda ilgili kurum müdürlerine talimat verdi.