POLİTİKA - 27 Nisan 2023 Perşembe 17:14

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Santralin yıllık 1 buçuk milyar dolar katkısı olacak'

A
A
A
Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Santralin yıllık 1 buçuk milyar dolar katkısı olacak'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Ülkemiz, 60 senelik bir gecikmenin ardından da olsa dünyada nükleer güç sahibi ülkeler ligine yükselmiştir. Santralin tüm üniteleri peyderpey 2028'e kadar hizmete girecektir. Ülkemizin elektrik tüketiminin yüzde 10'u tek başına bu santral tarafından sağlanacak" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Akkuyu Nükleer Güç Santrali ilk nükleer yakıt getirme törenine Beştepe'den video konferans yöntemiyle katılarak, bir konuşma gerçekleştirdi. Türkiye'yi dünyanın nükleer güç sahibi ülkeleri arasında sokacak büyük bir hamlenin sevincini paylaştıklarını belirten Erdoğan, "Bu gurur günümüze iştirak eden başta Cumhur İttifakı ortakları olmak üzere tüm misafirlerimize, tüm vatandaşlarıma teşekkür ediyorum. Bu törenle aynı zamanda milletimize olan bir sözümüzü bir ahdimizi gerçekleştirmiş oluyoruz" dedi.

Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin üretime geçmesinden bir önceki aşaması olan nükleer yakıtların santral sahasına getirilmesine şahitlik ettiklerini ifade eden Erdoğan, "Hava ve deniz yoluyla gelen nükleer yakıtların santralimize teslimiyle birlikte artık Akkuyu bir nükleer tesis hüviyetini kazanmıştır" açıklamasını yaptı.
Erdoğan, Türkiye'nin 60 senelik bir gecikmenin ardından da olsa dünyada nükleer güç sahibi ülkeler ligine yükseldiğini kaydetti. Dünyada 422 nükleer reaktörün faal halde olduğunu söyleyen Erdoğan, 57 tanesinin yapımının devam ettiğini kaydetti. AB'nin elektriğinin yüzde 25’ini nükleerden elde ettiğini belirten Erdoğan, geçtiğimiz yıl AB Komisyonu'nun nükleer enerjiyi yeşil enerji kabul ederek, bu konudaki tereddütleri giderdiğini hatırlattı. Akkuyu ile ülkeyi bu gelişmelerin bir parçası haline getirdiklerini dile getiren Erdoğan, "Projemize en başından beri destek veren sayın Putin başta olmak üzere Rusya Federasyonu makamlarına şahsım, milletim adına şükranlarımı sunuyorum. Santralin inşasında ve üretime geçme aşamasında görev alan Türk-Rus tüm personeli tebrik ediyorum" dedi.

Akkuyu’da 4 reaktörlü bir nükleer güç santrali inşa edildiğini aktaran Erdoğan, "Türkiye'nin pek çok önemli projesi gibi Akkuyu da milli bütçemize yük getirmeyen bir finansman modeli ile hayata geçirilmiştir. Akkuyu, Rusya ile aramızdaki en büyük ortak yatırımdır. Yatırım bedeli 20 milyar dolar olan bu proje, Rusya’nın ilgili kuruluşu tarafından tasarlanmış ve inşa edilmiştir" dedi.

Projenin inşaatı ile birlikte bakım, işletme ve nükleer santraller için büyük önem taşıyan işletmeden çıkarma süreçlerinin sorumluluğunun yükleniciye ait olduğunu söyleyen Erdoğan, "Santralin tüm üniteleri peyderpey 2028'e kadar hizmete girecektir. Tam kapasite devreye girdiğinde yılda yaklaşık 35 milyar kilovatsaat elektrik üretecek santralin tek başına Türkiye'nin elektrik talebinin yüzde 10'unu karşılaması öngörülüyor. Hiç şüphesiz sadece bu özelliği ile bile santralimiz ülkemizin enerji arz güvenliğine yaptığı eşsiz katkı ile stratejik yatırım unvanını hak ediyor. Doğalgaz ithalatımızın düşmesine yıllık 1 buçuk milyar dolar katkısı olacak bu proje, milli gelirimizin artışına da olumlu yönde etki yapacaktır. Buradaki birikim ve tecrübe bizi ileride nükleer alanında daha farklı yerlere taşıyacaktır. Proje kapsamında Rusya’da eğitim görerek santralimizde görev yapacak teknisyen ve mühendislerimiz ülkemizin nükleer güç alanındaki insan gücünü zenginleştirecektir" açıklamasını yaptı.

300’ü aşkın mühendisin Rusya’da yetiştiğini aktaran Erdoğan, "Bu santrali planlarken ve hayata geçirirken önceliklerimizin başında güvenlik gelmiştir. Santralimizin 6 Şubat depreminden etkilenmemesi mühendislerimizin ve teknisyenlerimizin işlerini ne kadar titizlikle yaptığını gösteriyor. Santralimiz bu alandaki mevzuatı ile beraber Uluslararası Atom Ajansı’nın Uluslararası Nükleer Güvenlik Danışma Grubu ve AB şartlarını da karşılıyor. Bu projedeki tecrübelerimiz ışığında farklı bölgelerde inşasını planladığımız 2. ve 3. nükleer santrallerimiz içinde inşallah en kısa sürede harekete geçeceğiz. Akkuyu projesini yürüten ve yüklenici olarak görev yapan firmalarımızın 6 Şubat felaketinin ardından depremzedelerimize sahip çıkarak gösterdikleri dayanışmayı daima şükranla hatırlayacağız. Rusya’nın Hatay’da kurduğu sahra hastanesi için özellikle milletim adına teşekkür ediyorum. Akkuyu projemizin üretim öncesi hazırlıklarının son safhası olan nükleer yakıt çubuklarının nükleer santral sahasına tesliminin bir kez daha hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

Hülya Keklik

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bayburt 7. Dede Korkut Bilim, Kültür, Sanat ve Spor Günleri, ASMAC Kongresiyle başladı Bayburt’ta bu yıl, “Tarihi yeniden yaşa, köklerini yaşat” temasıyla 15-25 Mayıs tarihlerinde 7’incisi düzenlenmekte olan Dede Korkut Bilim, Kültür, Sanat ve Spor Günleri, açılış töreni ve Uluslararası Tarım Bilimlerinde Multidisipliner Yaklaşımlar Kongresi (ASMAC) Özel Açılış Oturumu ile başladı. Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonunda gerçekleşen tören, 7. Dede Korkut Bilim, Kültür, Sanat ve Spor Günleri tanıtım filmi gösterimi ile başladı. Tanıtım filmi gösteriminin ardından ASMAC Kongresi Düzenleme Kurulu Başkanı olarak Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ümmügülsüm Erdoğan tarafından kongre katılımcılarına ve konuklara hitaben sürdürülebilir tarım ve Bayburt Üniversitesinin organik tarım faaliyetleri ilişkisine yönelik bir konuşma yapıldı. Ardından Rektör Prof. Dr. Mutlu Türkmen, hem 7. Dede Korkut Bilim, Kültür, Sanat ve Spor Günlerini hem de ilk etkinlik olan ASMAC’ı kapsayan özetleyici bir konuşma yaptı. “Tarihi yeniden yaşa, köklerini yaşat” temasının vurgulamak istediği hususu anlatan Rektör Türkmen, “Tarih, yaşanmış ve bitmiş bir hikaye olarak algılandığında sonlanır. Tarih, bugün yaşayan ve gelecekte de yaşayacak olan bir bağlılık ve köklerden gelme halidir. Dede Korkut’tan bu yana şanlı bir tarihin kurucuları olan bizler, bugün tarihi yeniden yaşamak ve köklerimizi yaşatmak için bir aradayız.” dedi. Dede Korkut’un dünyaya açılan bir evrensel değer olduğunu söyleyen Rektör Türkmen, Dede Korkut Bilim, Kültür, Sanat ve Spor Günlerinin bu misyona sahip olmanın yanı sıra, dünyadan farklı kültürleri de Bayburt Üniversitesinde buluşturma misyonuna sahip olduğunu belirtti. Hitap konuşmasının ardından Vali Yardımcısı Yunus Coşkun ve Belediye Başkanı Mete Memiş’in de eşlik ettiği sponsorlara teşekkür plaketi takdimine geçildi. Tören, toplu hatıra fotoğrafı çekimi ile sona erdi ve aranın ardından ASMAC Kongresi, Türkiye’de Şeker Sanayisi Paneli ile devam etti. Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Vecihi Aksakal’ın yönlendiricisi olduğu Panelde, Atatürk Üniversitesinden Prof. Dr. Erdoğan Öztürk ile Doç. Dr. Okan Demir, Sukkar Şeker Genel Müdürü Necati Karavaizoğlu ve Mezra Ziraat Genel Müdürü Dr. Mahmut Taşçı konuşmacı olarak yer aldı. Panel, teşekkür belgeleri takdimi ile sona erdi ve kongre, eşzamanlı gerçekleşen yüz yüze ve çevrim içi oturumlarla devam etti.
Gaziantep Gastronomi şehrinde kağıt üstünde kebap dönemi Gastronominin başkenti Gaziantep’te tarihi bir mekanda hizmet veren bir kebapçı, geleneksel sunum yöntemlerini bir kenara bırakarak kebapları tabak ya da bardak kullanmadan doğrudan kağıt üzerinde servis etmeye başladı. Bu yenilikçi sunum tarzı, şehirdeki yemekseverlerin yoğun ilgisini çekti. Kebapçıyı ziyaret eden vatandaşlar, etin kağıt üzerinde sunulmasından duydukları memnuniyeti dile getirdi. Kebapseverler, bu yöntemin hem pratik hem de lezzetin daha doğal hissedilmesini sağladığını belirtti. Kebapçının sahibi Selçuk Cingisiz ise, bu sunum tarzıyla hem çevreye duyarlı bir yaklaşım sergilediklerini hem de müşterilerine farklı bir deneyim sunduklarını ifade etti. "Çok tercih ediliyoruz ve bu yoğunluktan çok memnunuz" Gastronomi şehrine yenilik getirdiğini söyleyen işletmeci Selçuk Cingisiz, "Gördüğünüz gibi burada düzenli bir şekilde taze et kesiyoruz. Burada dinlendirip daha sonra yemeğe hazır hale getiriyoruz. Gelen müşterilerimize taze bir şekilde ikram ediyoruz. Gördüğünüz gibi işletmemiz çok küçük. Bu yüzden tabak, bardak kullanmıyoruz. İşimizde yoğun olduğu için hijyenik yağlı kağıt kullanıyoruz. Müşterilerimizde bu durumdan gayet memnun. Çok tercih ediliyoruz ve bu yoğunluktan çok memnunuz. Severek tüketiliyor kebaplarımız. Muadilimiz yoktur. Düzenli bir şekilde gelen müşterilerimiz var. Yoğunluğumuzda gözle görülüyor" dedi. "Öncelikle bu yemek lezzeti memleketin hiçbir yerde yoktur" Hemen hemen her gün et tükettiğini söyleyen müşteri Yunus Şahin, “Öncelikle bu yemek lezzeti memleketin hiçbir yerde yoktur. Doğal olması da ona ayrıcalık kazandırıyor. Çok güzel bir lezzeti var. Herkese tavsiye ediyorum. Ben her gün tüketiyorum” ifadelerini kullandı. “Lezzetin olduğu yerde tabak kullanmaya gerek yok” Diğer müşteri Engin Yıldız, “Özellikle böyle salaş mekânları çok tercih ediyorum. Lezzetli bir yer. Sunumlarda tabak kullanılmıyor. Bence çok daha güzel. Lezzetin olduğu yerde tabak vesaire kullanmaya gerek yok” şeklinde konuştu. “Elle yemek daha çok lezzet katıyor” Yurt dışından kağıt üstünde kebap yemek için geldiklerini söyleyen Okan Ezgi Atabay çifti ise, “Eşimle yemek için buraya geldim. Güzel bir yemek yiyelim dedik. Bu yüzden de bu mekanı tercih ettik. Sosyal medyada gördük ve çok merak ettik. Tabak burada kullanılmıyor. Bizim için önemli olanda etin lezzetidir. Elle yemek daha çok lezzet katıyor. Lezzeti on numara olduktan sonra bizim için bir şey fark etmiyor” diye konuştu.
İstanbul Küçükçekmece’de 19 Mayıs koşusu yapıldı Küçükçekmece’de okullar arası 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı kros yarışması düzenlendi. Küçükçekmece Belediyesi ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile okullar arası 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı kros yarışması düzenlendi. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla Küçükçekmece Gölü kenarında düzenlenen yarışmada, 191 sporcu dereceye girebilmek için ter döktü. Koşu; Küçük Kızlar, Küçük Erkekler, Yıldız Kızlar, Yıldız Erkekler, Genç Kızlar ve Genç Erkekler olmak üzere 6 kategoride gerçekleşti. Yarışma sonunda dereceye girenlere kupa ve madalya takdim edildi. Dereceye girenler ise şöyle; Küçük Kızlar 1. Jinda Efsun Gökdemir - Söğütlüçeşme Ortaokulu, 2. Rojbin Kurt - Yunus Emre Ortaokulu, 3.Nisa Kerimoğlu - TOKİ Avrupa Konutları Ortaokulu Küçük Erkekler, 1. Siraç Sevinç - Söğütlüçeşme Ortaokulu, 2.Buğra Çelik - Fatih Sultan Mehmet Ortaokulu, 3.Talha Bekçi - Fatih Sultan Mehmet Ortaokulu Yıldız Kızlar 1.Toprak Güneri - Söğütlüçeşme Ortaokulu, 2.HiraNur Toy - Söğütlüçeşme Ortaokulu, 3. Elif Şen - Söğütlüçeşme Ortaokulu Yıldız Erkekler 1.Ahmet Abdullah - Söğütlüçeşme Ortaokulu, 2.Abdül Cabbar Abdullah - Söğütlüçeşme Ortaokulu, 3.Aras Özen - Melikşah Ortaokulu Genç Kızlar 1. Tuğba Duran - Dr. Oktay Duran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, 2.Ecrin Karaoğlan - Dr. Oktay Duran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, 3.Esmanur Teke - Kadriye Moroğlu Anadolu Lisesi Genç Erkekler 1.Emirhan Sönmez - TOKİ Atakent Spor Lisesi, 2. Utku Öztürk - TOKİ Atakent Spor Lisesi, 3.Yiğit Önata - Dr. Oktay Duran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
Gaziantep Gastronomi şehrinde kağıt üstünde kebap dönemi Gastronominin başkenti Gaziantep’te, tarihi bir mekanda hizmet veren bir kebapçı, geleneksel sunum yöntemlerini bir kenara bırakarak kebapları tabak ya da bardak kullanmadan doğrudan kağıt üzerinde servis etmeye başladı. Bu yenilikçi sunum tarzı, şehirdeki yemek severlerin yoğun ilgisini çekti. Kebapçıyı ziyaret eden vatandaşlar, etin kağıt üzerinde sunulmasından duydukları memnuniyeti dile getirdi. Kebap severler, bu yöntemin hem pratik hem de lezzetin daha doğal hissedilmesini sağladığını belirtti. Kebapçının sahibi Selçuk Cingisiz ise, bu sunum tarzıyla hem çevreye duyarlı bir yaklaşım sergilediklerini hem de müşterilerine farklı bir deneyim sunduklarını ifade etti. “Çok tercih ediliyoruz ve bu yoğunluktan çok memnunuz” Gastronomi şehrine yenilik getirdiğini söyleyen işletmeci Selçuk Cingisiz, “Gördüğünüz gibi burada düzenli bir şekilde taze et kesiyoruz. Burada dinlendirip daha sonra yemeğe hazır hale getiriyoruz. Gelen müşterilerimize taze bir şekilde ikram ediyoruz. Gördüğünüz gibi işletmemiz çok küçük. Bu yüzden tabak, bardak kullanmıyoruz. İşimizde yoğun olduğu için hijyenik yağlı kağıt kullanıyoruz. Müşterilerimizde bu durumdan gayet memnun. Çok tercih ediliyoruz ve bu yoğunluktan çok memnunuz. Severek tüketiliyor kebaplarımız. Muadilimiz yoktur. Düzenli bir şekilde gelen müşterilerimiz var. Yoğunluğumuzda gözle görülüyor” dedi. “Öncelikle bu yemek lezzeti memleketin hiçbir yerde yoktur” Hemen hemen her gün et tükettiğini söyleyen müşteri Yunus Şahin, “Öncelikle bu yemek lezzeti memleketin hiçbir yerde yoktur. Doğal olması da ona ayrıcalık kazandırıyor. Çok güzel bir lezzeti var. Herkese tavsiye ediyorum. Ben her gün tüketiyorum” ifadelerini kullandı. “Lezzetin olduğu yerde tabak kullanmaya gerek yok” Diğer müşteri Engin Yıldız, “Özellikle böyle salaş mekânları çok tercih ediyorum. Lezzetli bir yer. Sunumlarda tabak kullanılmıyor. Bence çok daha güzel. Lezzetin olduğu yerde tabak vs kullanmaya gerek yok” şeklinde konuştu. “Elle yemek daha çok lezzet katıyor” Yurt dışından kağıt üstünde kebap yemek için geldiklerini söyleyen Okan Ezgi Atabay çifti ise, “Eşimle yemek için buraya geldim. Güzel bir yemek yiyelim dedik. Bu yüzden de bu mekanı tercih ettik. Sosyal medyada gördük ve çok merak ettik. Tabak burada kullanılmıyor. Bizim için önemli olanda etin lezzetidir. Elle yemek daha çok lezzet katıyor. Lezzeti on numara olduktan sonra bizim için bir şey fark etmiyor” diye konuştu.