GÜNDEM - 29 Aralık 2012 Cumartesi 12:39

Dağa Ferhat ile Şirin heykeli

A
A
A
Dağa Ferhat ile Şirin heykeli

Ferhat ile Şirin efsanesinin yaşandığı Amasya’da, efsane aşıkların devasa heykelleri yapıldı.

MURAT ÇELİK A./AMASYA


Ferhat’ın Şirin’e kavuşmak için şart koşulduğu su kanalını kazdığı dağın üzerine Ferhat ile Şirin’in 5 metre uzunluğundaki heykellerini yaptıklarını belirten Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir, Ferhat’ın öldüğünün söylenmesi üzerine Şirin’in kayadan kendini atmasını, ardından Ferhat’ın da külüngünü havaya fırlatıp intihar etmesini simgeleyen heykellerin ilgi gördüğünü söyledi.

Heykeller hakkında çoğu olumlu olmak üzere olumsuz tepkiler de aldıklarını anlatan Özdemir, “Genel ekseriyete baktığımız zaman, insanların dikkatini çeken, insanların buradaki kültür varlığının farkında olacakları bu heykelin güzel olduğu daha çok söyleniyor” dedi.

Ferhatarası mevkisinde kamulaştırma yaptıkları 8,5 dönümlük alan üzerinde yaklaşık bir yıl önce yapımına başlanan Aşıklar Müzesi’nin içerisindeki çalışmaların tamamlanmasının ardından hizmete gireceğini söyleyen Cafer Özdemir, “Romeo Juliet’den, Ferhat ile Şirin’e, Mihrimah Hatun ile Mimar Sinan’ın aşkından, Mevlana’nın ilahi aşkına birçok konuyu içeren tematik müzemiz olacak. Kültür merkezi ile nikah salonumuzun da olacağı müzede Ferhat ile Şirin, Aslı ile Kamber, Leyla ile Mecnun gibi nostalji yaşamak isteyen insanlarında burada nikahlarını kıyacağız” diye konuştu.
Yer altına konuşlanan müzenin kanaldan günümüze kadar gelebilen bölümlerin görselliğini kapatmadığını vurgulayan Özdemir, müzenin Amasya’nın kültür turizmine yeni bir halka olacağını kaydetti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Antalya’da hortum dehşeti: Evlerin çatısı uçtu, ağaçları kökünden söktü, otomobil ters döndü Antalya’nın Manavgat ilçesinde akşam saatlerinde etkili olan hortum, Karacalar ve Sülek Mahallelerinde seralarda ve evlerde büyük hasara yol açarken, hortumun havaya savurup ters döndürdüğü otomobil bir kişinin yaralanmasına sebep oldu. Manavgat-Akseki yol ayrımından başlayarak D-400 Karayolunun üst kısmında etkili olan hortum Karacalar ve Sülek Mahallelerinde çok sayıda serayı yerle bir ederken, büyük bölümü Sülek Mahallesi’nde olmak üzere 5-6 tane evin çatısını uçurdu. Geçtiği güzergahta ağaçları kökünden söken hortum, Sülek Mahallesi’nde evin önünde park halindeki FİAT marka otomobili yaklaşık 4 metre savurup traktörün üzerine fırlattı. Otomobilin savrulması sırasında yakında bulunan 20 yaşındaki Sude Kiraz yaralandı. Yaralı, 112 Acil Sağlık ekiplerinin olay yerindeki müdahalesinin ardından ambulansla hastaneye kaldırılan yaralının hayati tehlikesinin bulunmadığı bildirildi. İhbar üzerine Sülek Mahallesi’ne Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi Manavgat Birimi, AFAD ve Manavgat İlçe Jandarma Komutanlığı Merkez Jandarma Karakolu’na bağlı ekipler sevk edildi. Manavgat Ziraat Odası Başkanı Rasim Metin, Sülek ve Karacalar Mahallelerinde incelemelerde bulundu. Evlerinin çatısı uçan, aracı zarar gören vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini ileten Metin, bazı seraları gezerek zarar durumu hakkında bilgi aldı. "Hayvan ahırlarının duvarları yıkıldı" Sülek Mahalle Muhtarı Ercan Mutlu, köylerinde zararın büyük olduğunu belirterek "Ne olduğunu anlayamadık. Dışarı çıktığımızda uçan çatıları, yıkılan ağaçları ve ters dönen aracı gördük. Hayvan ahırlarının duvarları yıkıldı. Hayvanlar sağlam kalan ahırlara aktarıldı" dedi. "Çok sayıda sera zarar gördü" Karacalar Muhtarı Şevket Kaplan ise hortumun Akseki yol ayrımından köylerine doğru geldiğini belirterek "Evimde otururken bir uğultuyla dışarı çıktım ve sesin hızla uzaklaştığını duydum. Köy içerisinde bazı evlerin çatısı uçtu. Aşağıda çok sayıda sera zarar gördü" dedi.