GÜNDEM - 01 Aralık 2016 Perşembe 07:14

Darıca'daki zürafa ailesine 2 yeni üye daha katıldı

A
A
A
Darıca'daki zürafa ailesine 2 yeni üye daha katıldı

Kocaeli’nin Darıca ilçesinde bulunan Hayvanat bahçesine 2 yeni Zürafa geldi. Gelen Zürafalarla birlikte hayvanat bahçesinde bulunan Zürafa sayısı 4’e yükseldi.

Kocaeli’nin Darıca ilçesinde bulunan Faruk Yalçın Hayvanlar Alemi ve Botanik Parkı’na iki yeni Zürafa geldi. Daha önce hayvanat bahçesi bünyesinde 2 adet Zürafa bulunurken gelen Zürafalarla birlikte bu sayı 4’e yükseldi. Tadeas ve Hynik isimli iki Zürafa gelir gelmez barınakta bulunan diğer iki zürafa ile kaynaştı. Hynik isimli zürafa karayolu ile hayvanat bahçesine getirildi.

“Pazartesi günü yola çıktık, yolculuğumuz güzel geçti”
Hynik isimli Zürafa’yı üç günlük bir yolcuğun ardından karayolu ile Darıca Hayvanat Bahçesine getiren canlı hayvan nakliyecisi Marlies Slotta, “Pazartesi günü yola çıktık. Yolculuğumuz güzel geçti. Ama Romanya ve Bulgaristan’da çok fazla kar vardı. Bu biraz bize zorluk çıkardı. Her yaptığımız sevkiyatta hayvanlardan ayrılmak zor oluyor. Çünkü uzun süre hayvanla seyahat ediyoruz. Bu hayvanı taşımak çok keyifli ve zevkliydi. Çünkü hayvan çok uysal bir hayvandı” dedi.

“Hynik 740 kilo, Tadeas ise yaklaşık 800 kilo”
Hynik isimli zürafanın gelişi ile ilgili bilgiler veren Hayvanat Bahçesi Eğitim ve Pazarlama Müdürü Gökmen Aydın, “Hayvan transferlerimiz devam ediyor. Bu sefer Çek Cumhuriyeti’nden iki hayvan getirdik. Bunlardan Tadeas isimli olan Zürafa bir hafta önce geldi. 3 yaşında ve Çek Cumhuriyeti’nin Prag Hayvanat Bahçesinden geldi. Bugün de diğer arkadaşı Hynik’i getirdik. Hynik’te yaklaşık 3 yaşında. Hynik 740 kilo, Tadeas ise yaklaşık 800 kilo. Oldukça sağlıklı, uysal hayvanlar. Bu mevsimde seyahat ederken bazı ülkelerde kar olması nedeniyle biraz zorluk çektiler. Burada ki Zürafa sayısı dörde çıktı. Havalar ısındıkça yazlık bahçede zebralar ve dev kuşları ile birlikte yaşayacaklar. Şuanda adaptasyon süreci içerisindeler. Çok meraklılar. Sürekli etrafta olup biteni anlamaya çalışıyorlar. Yakın zamanda hepsini bahçede ziyaretçilere sunacağız” şeklinde konuştu.

“En önemli özellikleri gün boyu beslenebilirler”
Zürafaların beslenme şekilleri ile ilgili bilgiler veren Aydın, “En önemli özellikleri gün boyu beslenebilirler. Otçul hayvan olduğu için yonca, palet yem gibi besinlerle besleniyorlar. Günün en fazla iki saati uyuyabiliyorlar. 10 dakika ile 2 saatlik uyku arasında geçiyor. Günün büyük bir bölümünü uyanık etrafı gözlemleyerek aktif geçiriyorlar. O denenle ayakları çok kaslı ve kuvvetli” ifadelerini kullandı.
Hayvanat bahçesine gelen ziyaretçiler zürafaları kış ayları boyunca yuvalarının önünde bulunan camlı bölmelerden izleyebilecekler. 

Kaan Kızıl

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adıyaman Turuş Kaya Mezarlarında kazı ve temizleme çalışmaları başladı Adıyaman’da Roma ve Bizanslılar tarafından kullanılan binlerce yıllık Turuş Kaya Mezarlarının turizme kazandırılması için kazı ve temizleme çalışmaları başladı. Adıyaman-Şanlıurfa Karayolu üzerinde Kuyulu köyü sınırlarında bulunan Turuş Kaya Mezarları’da son üç yılda yapılan temizleme ve kazı çalışmalarında 60 mezar ortaya çıkartıldı. Bu yıl Nisan ayında başlayan kazı çalışmalarında şuana kadar 2 kaya mezar ortaya çıkartılırken, mezarlar yeniden temizleniyor. İlk kazıların 1999 yılında yapıldığı Turuş Kaya Mezarlarının temizleme ve kazı çalışmaları 2021 yılına kadar ara verilmişti. Kommagene Canlandırma Projesi ile 2021 yılında yeniden başlayan çalışmalarda şuana kadar 10 dönümlük alan temizlendi. Mezarlarının içerisindeki taş ve toprak yığınları temizleniyor. Yağmur sularının mezarlara girmesini engellemek için üstte drenaj sistemi yapılıyor. Kazı ve temizleme çalışmalarının Eylül ayına kadar sürmesi bekleniyor. Adıyaman’ın önemli tarihi yapılarından birisi olan Turuş Kaya mezarlarının her birisinde değişik mimari ve farklı kabartmalar, bezemeler, bukranyumlar bulunuyor. Yaklaşık 2 yıllık kaya mezarların Roma ve Bizans döneminde kullanıldığı biliniyor. Kazı ve temizleme çalışmalarının başladığını söyleyen Adıyaman Müze Müdürü Mehmet Alkan, “Turuş Kaya Mezarlarında bu yıl kazıya başladık. 1999 yılında başlayan ve ara verilen kazılar 2021 yılında başladı. 3 yıl aralıksız devam eden kazılarda yaklaşık 10 dönüm bir alan temizliği yapıldı. Temizliğin yanında mezar odalarını ortaya çıkartıyoruz. Önceki dönemde 60 adet kaya mezarı çıkartmıştık, bu yıl ise şuana kadar 2 adet kaya mezarını ortaya çıkarttık” diye konuştu.