SAĞLIK - 17 Ağustos 2017 Perşembe 11:42

Derine dalarken kulaklara dikkat

A
A
A
Derine dalarken kulaklara dikkat

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Mehmet Akdağ, bayram tatilinde havuza veya denize gireceklere uyarılarda bulunarak, “Eğer östaki kanalıyla ilgili bir problem varsa özellikle yüzerken 1 metreden daha fazla derine inilmemesini öneriyoruz” dedi.

Memorial Diyarbakır Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Akdağ, 10 günlük bayram tatilini denize ve havuza girerek değerlendirmek isteyenler için önemli uyarılarda bulundu. Tatilin daha eğlenceli ve keyifli geçmesi için hasta olmayanlara da kulak kontrolünü önerdiklerini belirten Akdağ, “Çünkü kulak kanalında kulak kiri birikimleri oluyor. Bu da su, havuz veya deniz suyuyla temas sonucunda şişiyor ve şiştiği zaman da dış kulak yolunu kapatıyor. Bunun sonucunda da işitme kaybı oluşuyor. İşitme kaybıyla beraber bazen tahriş oluşuyor ve dış kulak iltihabı oluşuyor. Dış kulak yolu iltihabı da özellikle çocuklarda ciddi bir şekilde kulak ağrılarına sebep oluyor” dedi.

Suya girerken kulaklarınızı koruyun

Eczanelerde veya medikalcilerde rahatlıkla bulunabilen sakız gibi dış kulak yoluna bırakılan bir takım tıkaçların olduğunu dile getiren Akdağ, “Bu tıkaçları dış kulak yolu girişine bırakıp suyla temasını önleyerek bir şekilde önleyici bir tedbir almış oluruz. Bazen bu tedbir yeterli olmayabiliyor. Bunların üzerine bandaj şeklinde kulak koruyuculardan takıp rahatlıkla suya girebilirler ve bu şekilde tatillerini de yapabilirler. Ayrıca bu tıkaçlarla beraber dış kulak yolunun bir PH’sı var. Uzun süre havuza veya suya girdiğimiz zaman bu PH etkileniyor. Bazen klor fazla atılıyor veya ölçümü yapılmayan havuzlar oluyor. O zaman kulakta tahrişe bağlı dış kulak yolu iltihabı oluşuyor. Onu önlemek için de havuza veya denize girerken bir veya iki damla folik asitten yapılı bir karışım kulak kanalına bırakarak kulağın PH’sını sağlayarak en azından muhtemel oluşabilecek bir enfeksiyonu önlemiş olacağız. Bu da kulak koruyucu ve bandajlar yanında medikal anlamda önemli bir koruyucu sağlamaktadır” diye konuştu.

Derine dalarken kulaklara dikkat

“Östaki kanalında problem varsa 1 metreden fazla dalmayın”

Kulak ve burun arasındaki östaki denilen bir kanal olduğuna dikkat çeken Akdağ, şunları kaydetti:
“Bu kanalın insanların yüzde 15-20’sinde gerek uçakla yukarıya çıkarken gerekse suda derinlere inerken orta kulağa bir basınç dinamik etkisi var. Onu da östaki kanalı oluşturuyor. Eğer östaki kanalıyla ilgili bir problem varsa ki bu insanların çoğu bir şekilde orta kulak iltihabıyla ilgili başvuruyorlar. Bunların da özellikle yüzerken 1 metreden fazla derine girmemesini öneriyoruz. Derine gittikleri zaman tubal blokaja bağlı orta kulak enfeksiyonu gelişiyor. Tabi ki yüzecekler ama derine girdikleri zaman mutlaka dikkat etmeleri gerekir diye düşünüyorum. Kulak burun ve boğazın anatomik olarak bir komşuluğu vardır. Bu östaki fonksiyonuyla beraber burunda bir kemik iriliği, konka hipertrofisi dediğimiz burun eti büyüklüğü veya anatomik bir takım nedenler östaki fonksiyonunun oluşumuna kısmen de olsa katkı sağlar. Biz hastalarımıza derine dalmayın diyemeyiz. Bu anatomik problemlerin de çözümü vardır. Konka küçültme ameliyatları yapılarak kısmen östaki fonksiyonununa olumlu bir katkı sağlayarak yüzme faaliyetlerine katılabilirler.”  

Emrah Kızıl

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir Kazdağları’nda asırlardır Hıdırellez’i mezarlıkta kutluyorlar Balıkesir’in Edremit ilçesi Tahtakuşlar Mezarlığı’nda asırlardır sürdürülen Hıdırellez geleneği, bölgede yaşayan Tahtacı Türkmenleri tarafından yaşatılıyor. Mezarlıkta gerçekleşen Hıdırellez etkinliği büyük ilgi görüyor. Tahtacı Türkmenleri, asırlardır sürdürdükleri Hıdırellez geleneği dahilinde Kazdağları eteklerindeki Tahtakuşlar Mahallesi’nin mezarlığında bir araya gelerek ölmüşleri için hayırlar yaptı ve Hıdırellez’i kutladılar. Mezarları süsleyen ve yanlarında getirdikleri yemekleri yiyen Tahtacı Türkmenleri, odun ateşinde pişirdikleri kahve ile çerez ve şekerleri birbirlerine ve ziyaretçilere ikram etti. Yüzyıllardır bu geleneği devam ettirildiğini ifade eden Tahtakuşlar Muhtarı Kadir Sürgit “Ölmüşlerimizin ruhuna değsin diye çay, kahve ikramları, yemek ikramları, çerez ikramları, ölmüşlerimizi anmak için yapıyoruz. Ölmüşlerimizin anmak için kültürel bir etkinliğimiz yüzyıldan beri süren bizim için çok önemli bir gün” dedi. Bu etkinliği izlemek için Kazdağları’na geldiğini ifade eden Yeşim Varol, “Kazdağları’na ilk defa geliyorum. Hıdrellez için de bu köye ilk defa geliyorum. İnanılmaz güzel bir yer. Bence çok anlamlı bir etkinlik bu. İnsanların ölmüşlerini anmaları için onlarla birlikte anılarını tazelemeleri için ve hayır yapmaları için inanılmaz güzel bir etkinlik. Ben bayıldım. Bence herkes hayatında en az bir kere görmeli” dedi.