GENEL - 08 Ekim 2010 Cuma 19:06

'Dev Omlet'li rekor denemesi

A
A
A
'Dev Omlet'li rekor denemesi

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (Yum-Bir) tarafından CEPA AVM'nin önünde dünyanın en büyük omletini yapma rekoru denendi.

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (Yum-Bir) tarafından CEPA AVM'nin önünde organize edilen, dünyanın en büyük omletini yapma rekor denemesi gerçekleştirildi. 10 metre çapındaki tavada yapılan omlet için 110 bin 10 adet yumurta kullanıldı, 65 aşçı çalıştı. 4 bin 400 kilogram ağırlığındaki omlet yaklaşık 2.5 saatte pişirildi.

 

Rekor denemesi mahalline gelen Devlet Bakanı Çağlayan, rekor büyüklükteki omletin pişirileceği düzeneği inceledi. Bakan Çağlayan, burada yaptığı konuşmada bu rekor denemesi ile Türkiye'nin gıdadaki üstünlüğünü, hünerini dünyaya göstermiş olacağını söyledi.


''Tavuk mu yumurtadan, yumurta mı tavuktan çıkar'' tartışmasına girmeyeceğini ifade eden Bakan Çağlayan, Kanada'da 2950 kilogram Güney Afrika'da 3650 kilogram ile kırılan en büyük omlet rekorunu Türkiye'nin de 6 bin kilogram ile ikiye katlayacağını inandığını belirtti. Yumurtanın ana sütünden sonra en iyi besin kaynağı olduğuna işaret eden Çağlayan, kolestrol tartışmalarına karşın kendisinin yumurtayı günlük hayatından eksik etmediğini, bekarlığında en kolay yemek olarak sık sık yumurta yediğini, şu anda da oğlunun ve eşinin iyi omlet yaptığını anlattı.


Türkiye'nin dünyada yumurta üretiminde 12'nci sırada, ihracatında ise 61'inci sırada yer aldığına dikkati çeken Bakan Çağlayan, geçen yıl 126,6 milyon dolar karşılığında 1 milyar 460 milyon adet yumurta ihraç edildiğini, bu yılın ilk 8 ayındaki ihracatın ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 artarak 87 milyon 270 bin dolar karşılığı 1 milyar 202 bin adete ulaştığını kaydetti.


Bu yılki yumurta ihracatının 130 milyon dolara ulaşmasını beklediklerini belirten Bakan Çağlayan, en büyük omlet ile Türkiye'nin Guinness Rekorlar Kitabı'na gireceğini vurgularken, ''yumurtamıza, yumurtacımıza, tavuklarımıza ve ustalarımıza güveniyoruz'' diye konuştu. Omlette rekor denemesinin başarılı olmasının Türkiye'yi tanıtım açısından ön plana çıkaracağını kaydeden Çağlayan, ''Türkiye'nin 8 yılda ekonomik alanda kaydettiği gelişmeler Guinness'e girmesini sağlayacak nitelikte. 2010'un ilk ve ikinci çeyreğinde dünyada en fazla büyümeyi gerçekleştirecek ülkeler arasında yer aldı'' dedi. Omletin yapımında 110 bin 10 adet yumurta kullanılacağına işaret eden çağlayan, ''Yumurta kırmak, Merkez Bankası'nın zamanında önlem almadığı için testi kırmasına benzemez'' şeklinde espri yaptı.

 

Devlet Bakanı Çağlayan'a Kayserili yumurta üreticisi Mustafa Yalın'ın çiftliğinde üretilen ve Guinness Rekorlar Kitabı'nda dünyanın en büyük tavuk yumurtasına aday olarak gösterilen 205 gramlık yumurta hediye edildi. Çağlayan yumurtayı alırken tavuğun hayatta olup olmadığını sordu ve hayatta olduğunu ancak artık yumurtlamadığını öğrenince de ''Her rekorun bir bedeli var. Olan tavuğa olmuş, Allah yardım etsin'' dedi.


Çağlayan, daha sonra omlet pişirecek aşçı grubunun şefi olan Rixos otelinin şefi Süleyman Aşçıoğlu ile birlikte küçük bir tavada yağda yumurta pişirdi ve Yum-Bir Başkanı Derya Pala ile gazetecilere ve şef aşçıya yedirdi.

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana "Deprem Sonrası Geleceği Kerpiçle İnşa Etmek" konulu sempozyum yapıldı Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, “Depreme dirençli Adana ve Türkiye için yaşananları unutmadan, bilimin ışığında çalışmalıyız" dedi. Adana Valiliği, Adana Büyükşehir Belediyesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapı İşleri Müdürlüğü, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Mersin Üniversitesi, Mersin Toros Üniversitesi ve Adana Ticaret Odası desteğiyle "Deprem Sonrası Geleceği Kerpiç İle İnşa Etmek Sempozyumu" düzenlendi. Adana Ticaret Odası Meclis Salonu’nda yapılan Sempozyuma katılan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, ülkenin en önemli gündeminin depreme dirençli kentler oluşturmak olması gerektiğini belirtti ve bunun için yapılması gereken her şeyin acilen hayata geçirilmesinin önemine işaret etti. Karalar şunları söyledi: “Toplum olarak afet yaşandığında o noktaya odaklanıyoruz ama bir müddet sonra bunu unutuyoruz. Türkiye’nin dünyadaki en riskli deprem bölgelerinden biri olduğu gerçeğiyle hareket edip tedbirlerimizi almalıyız.” Sempozyumun; Türkiye’nin en önemli gereksinimlerinden olan enerji kullanımını azaltan kerpiçle ilgili olmasını da önemsediğini kaydeden Başkan Zeydan Karalar, “TMMOB’ne bağlı odalar, bir karşılık beklemeden, ülkenin problemleriyle ilgili proje üreten ve bunları anlatan kuruluşlar. Onların eleştirel yaklaşımına bakıp engellemeye çalışmak, ükemizde bilimin gelişmesinin önüne geçmek anlamına gelir” dedi. Türkiye’yi depreme dayanıklı hale getirmenin şart olduğunu vurgulayan Başkan Zeydan Karalar, ancak böylece hem insan kayıplarının, yaşanan acıların ve ekonomik yıkımın önlenebileceğini söyledi. 6 Şubat depremlerinin ardından gerçekleşen hasar sonucu Adana’da 7 binin üzerinde binanın, yıkılmasını gerektirecek denli hasar aldığını hatırlatan Başkan Zeydan Karalar; Adana’nın depreme dirençli bir şehir olması için Afet Koordinasyon Merkezi’ni hayata geçireceklerini, mikro bölgeleme çalışmaları yaptıklarını, tüm bunları ikinci dönemde uygulayarak, kentin depreme daha dirençli hale gelmesi için katkı sağlamaya devam edeceklerini bildirdi. Karalar, konuşmasını; sempozyumu gerçekleştirenlere ve katılımcılara teşekkür ederek tamamladı. Sempozyumda; kerpiç, yığma ve karma tekniklerle inşa edilmiş yapılar ile deprem ilişkisinin disiplinlerarası bir perspektiften ve çok yönlü olarak ele alınması ve toprağın yapı malzemesi olarak irdelenmesi konuları üzerinde duruldu. Sempozyumun ana başlıkları, Kültürel Miras ve Kerpiç, Modern Toprak Yapılar ve Yapısal Davranışlar oldu.
Mersin Mersin’de belediye ekipleri yağış dolayısıyla teyakkuza geçti Mersin Büyükşehir Belediyesi, Meteoroloji Müdürlüğü tarafından yapılan şiddetli rüzgar ve fırtına uyarısı sonrası şehir hayatının normal seyretmesi için alarma geçti. Kent genelinde yaşanabilecek olumsuz durumlara karşı MESKİ, İtfaiye, Park ve Bahçeler, Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı bünyesindeki ekipler, gerekli uygun araç ve ekipmanla sahaya inerek olaylara anında müdahale etti. Mersin genelinde birçok noktada görev yapan ekipler, fırtına ve rüzgarın etkili olduğu lokasyonlarda mazgalların tıkanmaması için süpürge araçları ile çevre temizliği yaparken, olası bir ağaç devrilmesi ve çatıların uçma riskine karşılık teyakkuzda bekledi. ‘Alo 185’ veya ‘Teksin’ uygulaması üzerinden gelen ihbarları da değerlendiren ekipler, hava koşullarının neden olduğu zor durumlara karşı önlem alırken, sorunların büyümesine de engel oldu. “Kentte olumsuz bir durum yaşanmaması adına 7/24 teyakkuzdayız” Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı Temizlik Şefi Danyal Güngör, Meteoroloji Müdürlüğünün hafta sonu için kent genelinde yapmış olduğu uyarıları dikkate alarak harekete geçtiklerini belirtti. Güngör, “Büyükşehir Belediyesi olarak Akdeniz, Toroslar, Yenişehir ve Mezitli bölgelerimizde 110 personelimiz ve 11 adet 8 metreküp vakumlu yol süpürme araçlarımızla olası bir yağmur durumunda mazgalların tıkanmaması için ana caddelerde yer alan tüm mazgalları süpürge araçlarımızla temizleyerek mücadele ediyoruz. Ekiplerimiz de sahada süprüntü atıklarının tamamını topluyor. Vatandaşlarımız, olası bir kirlilik veya olumsuzluk gördüklerinde ’Teksin’ üzerinden bizlere ihbar bırakıyor. Biz de en kısa sürede olaylara müdahale ediyoruz” dedi. Kentte olumsuz bir durum yaşanmaması adına 7/24 teyakkuzda olduklarını ifade eden Güngör, “Vatandaşlarımız, herhangi bir olumsuz durumla karşılaştıklarında ‘Alo 185’ ve ‘Teksin’ uygulaması üzerinden bize ulaşmaları halinde en kısa sürede gerekli müdahalelerde bulunuyoruz” diye konuştu.