SAĞLIK - 17 Eylül 2018 Pazartesi 12:45

Diş dolgusu deyip geçmeyin

A
A
A
Diş dolgusu deyip geçmeyin

Diş Hekimi İlker Arslan, diş dolgusu konusunda uyarılarda bulundu.

Dent Suadiye Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Protez Uzmanı İlker Arslan, “Diş hekimliğinde son bir kaç yıldır teknolojide ve diş dolgularında kullanılan materyallerde büyük değişiklikler görmüştür. Amalgam Dolgu; Amalgam (gümüş renkli diş dolguları) ilk olarak 1800’lü yıllarda bulundu. Bugün kullanılan malzeme türü ise 1960’larda popular hale geldi. Amalgam, metal alaşımlı cıva, gümüş, kalay ve bakırdan oluşur. Dişe yerleştirilen yumuşak bir dolgu malzemesi iken kısa bir sürede sertleşir.

Nemli ortamdaki başarısından dolayı diş dolgularında uzun yıllardır kullanılan çok güvenilir ve dayanıklı bir malzemedir. Fakat koyu rengi, civa kullanımı ve diş yüzeyine iyi bağlanma zorluğu nedeni ile alternative bir dolgu malzemesi bulunması arayışına neden olmuştur” dedi. 

Modern diş hekimliğinde çok popular ve yaygın bir dolgu maddesi olan kompozit rezinlerin, akrilik rezin ile karıştırılmış cam parçacıklarından oluştuğunu ifade eden Dt. Arslan, “Normal olarak yerleştirildikten sonra materyali ayarlamak ve sertleştirmek için ışık kullanılır. Bu diğer dolgu malzemelerine göre şekillendirme ve yerleştirme için daha uzun bir çalışma süresine neden olur. Dayanıklılık açısından amalgam dolgular kompozit dolgulardan daha dayanıklı ve daha serttir. Kompozit dolgunun tercih edilmesindeki en büyük etken beyaz rengi ile diş arasında uyum sağlamaktır. Estetik açıdan oldukça tercih edilmektedir” diye konuştu. 

Porselen inlay-onlay dolguların laboratuvarda hazırlanan üstün estetik ve dayanıklılığa sahip dolgular olduğunu kaydeden Dt. Arslan, “Büyük dolgu gerektiren dişlerde kompozit ya da amalgam dolgu yerine hem estetik hem de dayanıklı olması nedeni ile uygulanabilmektedir. Çürük temizlenip dişte bir kavite meydana getirilir ve bu kaviteden alınan ölçü laboratuara gönderilir. Laboratuar ortamında hassas bir teknoloji ile hazırlanan model, özel bir makineye alınarak mükemmel estetik ve fonksiyona sahip dolgular elde edilir. Hasta bir sonraki seansa geldiğinde cilalanmış olan porselen dolgu , kaviteye özel yapıştırıcılarla yapıştırılır. Porselen dolgular çok fazla madde kaybı olan ve dişin tümünden küçültülerek kuron uygulaması gerektiren durumlarda sağlıklı diş dokusunu korumak amaçlı geliştirilmiştir. Daha estetik ve kullanışlı olduğundan digger dolguların yerine tercih edilmektedir. Mükemmel bir estetik, kenar uyumu ve adaptasyon sağlamaktadırlar” açıklamalarında bulundu. 

Ayrıca bu porselenlerin dişin sertliğine en yakın ve diş eti ile en uyumlu malzemeler olduğunu belirten Dt. Arslan, “Sertliği mine dokusuna çok yakın olduğu için kompozit dolgular gibi de aşınmaz. Kapsamlı bir kontrol ve teşhis sonrasında, diş hekiminiz bu materyallerden hangisinin size uygun olduğuna karar verir. Bu karar sizin tamamen ağız sağlığınız üzerine, en iyi fonksiyon ve görünüme yönelik olacaktır” şeklinde konuştu.  

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Aras, “İçme suyu sorunlarının giderilmesi için projelerimiz hazır” Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, İl genelinde su kayıp kaçağının azaltılması, denizden su arıtma, arıtılan suyun geri dönüşümü ve Bodrum’daki hatların yenilenmesi konularında projelerinin hazır olduğunu söyledi. Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından düzenlenen ‘İl Su Kurulu’ toplantısına katılan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Aras, il genelinde en büyük sorunların su kayıp kaçağının olduğunu vurgulayarak, özellikle Bodrum’daki içme suyu probleminin bir an önce çözülmesi için gerekli projeleri hazırladıklarını ve ilgili kurumlardan da destek beklediklerini söyledi. Aras, “Bizim İl genelinde en büyük sorunumuz yüzde 35’leri bulan kayıp kaçak konusudur. Bu nedenle ciddi bir iyileştirme yapmak zorundayız. Kayıp kaçağın ortadan kaldırılması için her türlü yatırıma hazırız. Bununla ilgili Avrupa Kalkınma Bankası ile de görüştük. Gerekli krediyi bize sağlamaya hazırlar. Burada izin süreçlerinde sizlerden destek istiyoruz. Kasım ayından itibaren Bodrum’daki CTP hatların da değişimine başlıyoruz. İlk olarak 13 kilometrelik bir alan var. Eğer herhangi bir İller Bankası veya yurtdışı kaynağından yararlanamazsak bu hatların değişimine kendi kaynaklarımızla başlayacağız. Arıtılmış suyun geri kullanımı ile ilgili de projelerimiz var. Denizden arıtma projelerimiz de hazır. Özellikle ÇED süreçleri ile ilgili izin süreçlerini hızlandırıp bizde hızlıca bu projelerin yapımına başlamak istiyoruz. Hep birlikte çalışıp İlimizin su sorunlarına çözüm üretmek istiyoruz” dedi.
Ankara Zabıta denetimlerini sürdürüyor Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) zabıta ekipleri, kentin dört bir yanını denetlemeye devam ediyor. Halkın huzuru, güvenliği ve sağlığının korunması amacıyla 7 gün 24 saat görevini sürdüren Büyükşehir Zabıtası, zincir marketlerden hafriyat kamyonlarına, restoranlardan şehir içi ulaşımın sağlandığı minibüslere kadar birçok alanda denetimler gerçekleştirdi. Ankara Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi Başkanlığı ekipleri, kentin düzeni, halkın huzuru, güvenliği ve sağlığını korumak amacıyla denetimlerine devam ediyor. Kafe, pastane, lokanta, kasap, manav ve restoranlardaki gıda kontrollerini sürdüren Büyükşehir Zabıtası, kent genelindeki mezarlıklar, büfeler, zincir marketler, AŞTİ ve şehir içi ulaşımın sağlandığı minibüslerde de denetimlerini sıklaştırdı. Gıda sektörüne yönelik denetimlerle halk sağlığı korunuyor Denetim Merkez Amirliği’ne bağlı ekipler tarafından halk sağlığını korumak amacıyla gıda sektörüne yönelik gerçekleştirilen denetimlerde, kafe, pastane, lokanta, kasap, balıkçı, manav ve restoranlarda teftiş defteri, izin belgesi, vergi levhası, yangın söndürme cihazı, hijyen ile genel kılık-kıyafete uygunluk kriterlerinin karşılanıp karşılanmadığı kontrol edildi. Vatandaş bilinçli alışveriş yapması için uyarıldı Tüketici Hakları Amirliği tarafından yapılan zincir marketler denetiminde, ürünlerin etiket ile kasa fiyatları karşılaştırılarak, vatandaşlar bilinçli alışveriş yapmaları konusunda uyarıldı. Başkentliler ulaşımını rahat ve konforlu sağlasın diye Ulaşım Trafik Merkez Amirliği ekipleri de Başkentlilerin şehir içi ulaşımda rahat ve konforlu seyahat edebilmesi için minibüslere yönelik yoğun bir çalışma gerçekleştirdi. Minibüs duraklarındaki araçlara ait çalışma izin belgesi, hat bilgisi, protokol numarası, aksesuarların orijinalliği, ücret tarifesi, koltuk sayısı, yolcu sayısı, yangın söndürme cihazı ve ilk yardım çantaları tek tek denetlendi. AŞTİ’de bagajlar ve yolcu listeleri incelendi Terminal Denetim Amirliği’ne bağlı ekipler tarafından AŞTİ’de yer alan otobüs firmaları, kafe, büfe ve restoranlarda gerçekleştirilen denetimlerde peronlardaki otobüslerin bagajları ve yolcu listeleri de tek tek incelendi. Başkentin gürültü kirliliği denetlendi Mezarlık Karakolu Amirliği tarafından mezarlıkların girişindeki çiçekçi ve mermercilere yönelik denetimler yapılırken; Çevre Denetim Merkezi Amirliği ekipleri de beton mikserlerinde bulunması zorunlu olan ekolojik kapak ile hafriyat kamyonlarını kontrol etti. Çevresel Gürültü Amirliği ekipleri ise vatandaşların kentteki konforu için Başkentin gürültü kirliliğini denetledi. Kentin farklı noktalarındaki eğlence mekanlarında hassas cihazlarla ses ölçümü gerçekleştirildi.