SAĞLIK - 01 Temmuz 2014 Salı 21:09

Diş teli kullananlar dikkat!

A
A
A
Diş teli kullananlar dikkat!

Ramazan ayı boyunca yapılacak ağız ve diş bakımı, sadece sağlık açısından değil aynı zamanda oruç ibadetinin doğru gerçekleştirilmesi için de büyük önem taşıyor.

Konuyla ilgili olarak özellikle diş teli kullananları uyaran Lingual Ortodonti Uzmanı Cem Caniklioğlu, “Sahur sonrası dişleri iyice fırçalamak ve ağzın içini defalarca kez çalkalamak gerekiyor. Ancak diş teli kullananlar için ağız ve diş temizliğinde sadece bu kadarlık bir bakım yeterli olmayacaktır” dedi. Caniklioğlu, şu uyarılarda bulundu: "Diş Fırçalamak: Sahurdan sonra mutlaka dişler iyice fırçalanmalı. Görünmeyen diş teli kullananlar da, tıpkı klasik ortodontik tel kullananlar gibi, diş telleri için özel olarak üretilmiş diş fırçaları ve ağız duşu kullanmalıdır.

Diş ipi ve diş arası fırçası: Braketler ve tellerin varlığı özellikle tellerin içeriden uygulandığı hastalarda yemek artıklarının birikmesine fırsat verir. Bu nedenle, dişler fırçalandıktan sonra kalabilecek yiyecek artıkları için mutlaka diş ipinden ve diş arası fırçasından faydalanmalıdır.

Kontrol: Gün içinde orucumuz ile ilgili bizi şüpheye düşürecek durumlar yaşamamak için dişler ve ağız, tamamen temizlendikten sonra, bir ayna yardımıyla son kez kontrol edilmelidir".

Dr. Cem Caniklioğlu, ağızda oluşabilecek bakterilere de değinerek, konuyla ilgili “Ağız içinin uzun süre boş kalması, buradaki bakteri oluşumunu da çoğaltabilecek bir durum. Bu nedenle, ramazanda braket kullanan hastaların ağız içi gargalarını düzenli olarak kullanmalarını öneriyorum” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kastamonu Edebiyatın merkezi olacak dernek binası kapılarını açtı Kastamonu Kültür ve Edebiyat Derneği’nin yeni hizmet binası, düzenlenen törenle açıldı. Kastamonu’nun tarihi ve edebi kimliğini güçlendirmek amacıyla kurulan Kastamonu Kültür ve Edebiyat Derneği, yeni merkezine kavuştu. Dernek merkezinin açılışı, protokol üyeleri ve çok sayıda vatandaşın katılımıyla gerçekleştirildi. Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan programda konuşan Kastamonu Valisi Meftun Dallı, "Burası Kastamonu’da kültürün ve edebiyatın merkezlerinden biri olacaktır. Mekan bir alettir, önemli olan içindeki insandır. O konuda da sıkıntı olmayacaktır. Bu işe gönül koymuş insanlar var. İbn-i Battuta 1300’lü yıllarda Kastamonu’yu kayda gelmiştir. Cem Sultan ilk şiirlerini muhtemelen burada yazmıştır. Mehmet Akif Ersoy, İstiklal Mücadelesi’nin mayalanmasında bura büyük rol oynamıştır. Bu yolda yapılacak her türlü çalışmaya başarılar diliyorum"dedi. Dernek Başkanı Hamdi Nalbant ise "Köşe Taşı" ve "Kastamonu Araştırmaları" dergilerinin ulusal çapta bir marka haline geldiğini dile getirerek, "Hedefimiz Kastamonu’yu tıpkı Kahramanmaraş gibi Anadolu’nun edebiyat merkezlerinden biri haline getirmek. Bayramdan hemen sonra bir şiir akşamı ile yolumuza devam edeceğiz" diye konuştu. Törenin sonunda, derneğin kuruluş sürecinde ve kültürel faaliyetlerinde üstün gayret gösteren isimlere Vali Meftun Dallı tarafından teşekkür belgeleri takdim edildi. Vali Dallı ve beraberindeki katılımcılar daha sonra dernek merkezinde edebi çalışmalarla ilgili bilgi aldı.
Samsun Vezirköprü MTAL’den Bilim Şöleni Samsun’un Vezirköprü Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi(MTAL) öğrencileri tarafından hazırlanan TÜBİTAK Bilim Fuarı yoğun katılımla açıldı. Vezirköprü Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bahçesinde düzenlenen fuarın açılışına Kaymakam Özgür Kaya, Belediye Başkanı Murat Gül, İlçe Milli Eğitim Müdürü Resül Özata, kurum amirleri, okul müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. Kurdele kesiminin ardından fuar alanını gezen protokol üyeleri, öğrenciler tarafından hazırlanan projeleri inceleyerek çalışmalar hakkında bilgi aldı. Teknoloji, bilim ve mesleki alanlarda hazırlanan projeler ziyaretçilerden ilgi gördü. Programda konuşan Okul Müdürü Fazıl Gezer, öğrencilerin uzun süredir emek vererek hazırladığı projelerin sergilendiğini belirterek, "Öğrencilerimizin ortaya koyduğu çalışmalar bizleri gururlandırıyor. Gençlerimizin üretkenliği ve araştırmacı yönü geleceğimiz adına umut veriyor" dedi. İlçe Milli Eğitim Müdürü Resül Özata ise okulun uluslararası başarılarına dikkat çekerek, "Bu yıl dünya çapında elde edilen derece bizler için önemli bir motivasyon oldu. Bundan sonraki süreçte daha büyük başarıları konuşacağımıza inanıyoruz" ifadelerini kullandı. Kaymakam Özgür Kaya da meslek liselerinin önemine vurgu yaparak, öğrencilerin elde ettiği başarıların doğru yatırımların sonucu olduğunu söyledi. Etkinlik, öğrencilerin hazırladığı halk oyunları gösterisi ve müzik dinletisinin ardından sona erdi.