DÜNYA - 31 Ağustos 2023 Perşembe 22:13 | Son Güncelleme : 31 Ağustos 2023 Perşembe 22:18

Dışişleri Bakanı Fidan: “Türkiye, tahıl anlaşmasının yeniden hayata geçirilmesi için yoğun çaba içer

A
A
A

Dışişleri Hakan Fidan, “Karadeniz girişiminin canlandırılması önemli gündem maddemizdi. Türkiye, tahıl anlaşmasının yeniden hayata geçirilmesi için yoğun çaba içerisinde." dedi.

Dişişleri Bakanı Hakan Fidan, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Moskova’da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile ikili görüşme gerçekleştirdi. Fidan ve Lavrov ortak basın toplantısı düzenledi. Fidan, yaptığı konuşmasında “Bildiğiniz gibi Rusya ile ilişkilerimizin köklü bir geçmişi var. Bölgede birbirini en iyi tanıyan iki ülkeyiz. İkili ve bölgesel meselelerde daima temas halindeyiz. Yaptığımız görüşmelerde ortak gündemimizi ortak bir şekilde etraflıca ele alıyoruz. Diyaloğumuz, bölgemiz ve coğrafyamız açısından oldukça kritik önem taşımakta. Samimiyete dayanan güçlü iletişim kanallarımız mevcuttur. Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Putin arasındaki güven duygusu ilişkilerimizin istikametini belirlemekte kritik rol oynuyor. Bugün de gerek ikili gerekse bölgeler konularda yoğun istişarelerde bulunduk. Karadeniz girişiminin canlandırılması gündemimizin üst sıralarında yer aldı. Girişimin hem küresel gıda güvenliği hem de Karadeniz’deki istikrarı açısından kritik önemini vurguladık. Girişimin uygulanmasının her alanda istikrarı geri getireceği inancımızı tekrar ettik. Rusya’nın kendi tahıl ve gübresini kesintisiz ihracatına ilişkin talepleri var. Bunların karşılanmasının da önemini teyit ettik. Ülkemizin yoğun çaba ve katkılarıyla BM yeni bir öneri paketi hazırladı. Bunun girişimin canlandırılması için uygun bir zemin teşkil ettiğine inanmaktayız” dedi.

“Elimizden gelen desteği vermeye hazırız”

Türkiye’nin arabuluculuk için verdiği desteği yineleyen Fidan, “Savaşın gidişatı da gündemimizde önemli bir yer tuttu. Bir buçuk yıldır süren savaşın etkileri büyüyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi 'Savaşın kazananı, adil bir barışın kaybedeni olmaz.' Bu nedenle bu çatışmanın diplomatik yollarla sona erdirilmesi hedefinden hiç vazgeçmedik. Bölgemizde kalıcı barış ve istikrarın tesis edilmesini istiyoruz. Bu görüşmemizde Sayın Lavrov’a bunu yeniledim. Elimizden gelen desteği vereceğimizi de teyit ettim. Daha önce de müzakereler için ev sahipliği yapmıştık, gerekli şartlar oluştuğunda kolaylaştırıcı ve arabulucu rolünü sürdürmeye devam ettiğimizi söyledim. Geçen hafta ziyaret ettiğim Kiev’de de aynı mesajları paylaştım. Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Putin önümüzdeki günlerde Soçi’de bir araya gelecekler. Bu görüşmede liderlerimiz ikili ve bölgesel konuları değerlendirecekler. Bu görüşme liderlerimiz arasındaki görüşmeye hazırlık niteliğindeydi. Sayın Lavrov ile ekonomiden enerjiye, turizmden konsolosluk ilişkilerimize kadar genel bir değerlendirme yaptık. Kırım Tatar Türklerinin durumunu da ele getirdik. Ülkelerimizin ulusal ve uluslararası yükümlülükleri de dahil neler yapabileceğimizi ele aldık. Terörle mücadelede iki ülkenin birlikte çalışmasının önemini vurguladık. Ayrıca Sayın Lavrov ile bölgesel ve uluslararası meselelerin de üzerinde durduk. Özellikle Suriye, Orta Asya, Afrika, Kafkasya ve bu coğrafyalardaki gelişmelerde perspektiflerimizi karşılaştırdık. Önümüzdeki dönemlerde de Sayın Lavrov ile bu konuları ele alacağız. Yarın da Sayın Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile görüşeceğim” şeklinde konuştu.

“Türkiye, Tahıl Anlaşması'nın hayata geçirilmesi için yoğun çaba içerisinde”

Fidan, “Türkiye, Tahıl Anlaşması'nın yeniden hayata geçirilmesi için yoğun çaba içerisinde. Başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere bu konuyla ilgilenen bütün kurumlarımız Tahıl Anlaşması'nın hayata geçmesi için ilgili muhataplarıyla görüşmelerde bulunmakta. Özellikle burada BM’nin yoğun bir çabası var. Sayın Guterres ile bizim arkadaşlarımızın yoğun bir teması var. Özellikle Rusya’nın pozisyon ve taleplerini daha iyi anlamaya ve karşılama çalışan bir süreç var. Daha önceki süreçte ilk uygulama sürecindeki aksaklıkların ve alınan derslerin bu dönemde tekrar edilmemesi için neler yapabiliriz, daha kalıcı bir tahıl anlaşması nasıl devreye girebilir bununla ilgili yürütülen çalışmalar var. Bu oldukça karmaşık ve zahmet gerektiren bir iş. liderlerimiz Sayın Erdoğan ve Putin’de bir araya geldiğinde değerlendirecekler” ifadelerini kullandı.

Erhan Altıparmak

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir ESTÜ patent şampiyonu üniversiteler arasında en ön sıralarda yer alıyor Eskişehir Teknik Üniversitesi (ESTÜ), 2023 yılı Patent raporunda Patent Ticarileştirme alanında Türkiye’de 5. sırada yer aldı. Eskişehir Teknik Üniversitesi, yenilikçi projeleri ve girişimcilik odaklı yaklaşımıyla Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinden biri olarak adını duyurmaya devam ediyor. PatentEffect tarafından yayımlanan 2023 yılı Patent raporunda ESTÜ, Patent Ticarileştirme alanında Türkiye’de 5. sırada yer alarak, inovasyon ve girişimcilik ekosistemindeki güçlü konumunu bir kez daha pekiştirdi. Havacılık ve Savunma alanındaki patent/faydalı model başvurularına göre de ESTÜ, Türkiye’deki tüm kurumlar arasında 7. sırada yer alarak Havacılık ve Savunma alanlarındaki lider konumunu bir kez daha gözler önüne serdi. Üniversite bünyesinde 2023 yılında gerçekleştirilen ulusal ve uluslararası patent başvuruları, ESTÜ’nün araştırma ve geliştirme çalışmalarının çıktılarındaki başarısını yansıtıyor. Bu başvuruların yanı sıra, önceki yıllarda başvurusu yapılan buluşların, 2023 yılında 6 ulusal ve 1 Avrupa Patent (EP) tescili gerçekleştirildi. Fikri hakların korunması alanındaki bu çalışmaların yanında patentlerin ticarileştirilmesi de sağlanmış ve 2023 yılında önemli ticarileşme geliri elde edilmiştir. ESTÜ, 2023 yılında kurulan ve teknoloji transferi ve ticarileştirme faaliyetlerine odaklanan, Eskişehir Teknik Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (ESTÜ TTO) aracılığıyla üniversite sektör iş birliklerini güçlendiriyor ve yenilikçi projelerin ticarileştirilmesini teşvik ediyor. Bu çabalar, üniversitenin akademik çalışmalarını ticari değere dönüştürme konusundaki kararlılığını gösteriyor. “Öncü bir rol üstlenmeye devam ediyoruz” ESTÜ Rektörü Prof. Dr. Adnan Özcan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "ESTÜ olarak, inovasyon ve girişimcilik alanlarında öncü bir rol üstlenmeye devam ediyoruz. Yaptığımız patent başvuruları ve gerçekleştirilen ticarileştirme çalışmaları, üniversitemiz teknoloji transferi kapasitesini ve topluma katkısını artırma hedefimize önemli ölçüde katkı sağlıyor" dedi. ESTÜ’nün bu alandaki çalışmaları, üniversitenin sadece akademik alanda değil, aynı zamanda endüstriyel ve ekonomik alanda da etkisini sürdürdüğünü gösteriyor. ESTÜ, ülkenin geleceğine yönelik inovasyon ve girişimcilikte önemli bir üniversite olarak öne çıkıyor.
Antalya İki kardeşten birinin ölümüne neden olan kazada sürücü serbest bırakıldı Antalya’da okul çıkışı el ele tutuştuğu kardeşiyle yolun karşısına geçerken otomobilin çarpması sonucu 8 yaşındaki Doruk Erdoğan’ın ölümüne neden olan trafik kazası sonrası gözaltına alınan şüpheli, hakimlik tarafından adli kontrol şartı ve yurt dışına çıkış yasağıyla serbest bırakıldı. Kaza, Güllerpınarı Mahallesi Şevket Tokuş Caddesi üzerinde meydana geldi. Alınan bilgiye göre, Kemal Şuberi İlköğretim Okulunda okuyan 8 yaşındaki Doruk Erdoğan ve 7 yaşındaki kardeşi Belinay Erdoğan’a okul çıkışı evlerine giderken karşıdan karşıya geçtikleri sırada F.Ü.’nün kullandığı otomobil çarptı. Kazada Doruk Erdoğan aracın altında kalıp feci şekilde can verirken, kız kardeşi çarpmanın şiddetiyle önce aracın ön kaputuna, ardından yola savruldu. Belirtilen adrese gelen sağlık ekipleri, Dorukhan Erdoğan’ın hayatını kaybettiğini belirledi. Hafif yaralanan Belinay Erdoğan ise kontrol amaçlı hastaneye kaldırıldı. Sürücü gözaltına alınırken, küçük çocuğun cenazesi Adli Tıp Kurumuna kaldırıldı. Kazada hayatını kaybeden 8 yaşındaki Doruk Erdoğan, bugün Alanya Büyükhasbahçe Camisi’nde öğle namazından önce kılınan cenaze namazının ardından Büyükhasbahçe Mezarlığı’nda toprağa verildi. Kazanın ardından polis ekipleri tarafından gözaltına alınarak adliyeye sevk edilen otomobil sürücü F.Ü. ise hakimlik tarafından adli kontrol şartı ve yurt dışına çıkış yasağıyla serbest bırakıldı.