SAĞLIK - 23 Ağustos 2014 Cumartesi 11:46

Diyabetik ayaklara dikkat!

A
A
A
Diyabetik ayaklara dikkat!

Dünyada ve ülkemizde obezite oranların artması beraberinde diyabet hastalığının da yaygınlığını arttırıyor.

Gelişmiş ülkelerde sağlığa yatırılan bütçenin önemli bir kısmı, diyabet hastalığı ve bu hastalığın beraberinde getirdiği körlük, böbrek yetmezliği, kalp hastalıkları gibi ek sağlık problemlerine harcanıyor. Diyabetik ayak da bu problemlerden biri ve diyabetik hastalardaki ciddi sakatlıkların önemli bir sebebi olarak öne çıkıyor.

KÖKLÜ DAMAR TIKANIKLIĞI RİSKİ VAR
Diyabetik ayak’ı diyabet hastalığına bağlı olarak ayaklara uzanan sinir ve damarların bozulması ve bağışıklık sisteminin bozulması sonucu ayaklarda iyileşmeyen açık yaraların, kangrenlerin ve ciddi mikrobik enfeksiyonların ortaya çıkması olarak tanımlayan Başkent Üniversitesi Özel Başkent Uygulama ve Araştırma Merkezi Ortopedi Bölümü doktorlarından Uzman Dr. Mustafa Çağrı Avcı, “Diyabetik ayağın önlenmesi için ilk yapılması gereken kan şekerinin kontrol altında tutulmasıdır. Yeterli tedavi ve kontrol edilmeyen hastalarda sinir ve damarlardaki hasarlar artacak, körlük ve damar tıkanıklığı riski artacaktır” diye konuştu.

AYAKLARDAKİ YARALAR KONTROL EDİLMELİ
Diyabet hastalarının ayaklarındaki kesik, sıyrık, yanık gibi yaraları en az bir kez kontrol etmeleri gerektiğini kaydeden Uzm. Dr. Çağrı Avcı, “ Eğer hastanın gözleri yeterli görmüyorsa başka biri tarafından kontrol edilmelidir. Diyabet hastalarında cilt problemleri normalden daha fazla görülür. Bu nedenle diyabetik hastaların kişisel bakımı ve temizliği önemlidir. Hastalar ayaklarını günde en az bir kez yıkamalı ve tamamen kurulamalılar. Ayak cildinin kuruması ve çatlamasını engellemek için ayaklara nemlendirici uygulanmalıdır” dedi.

ÇIPLAK AYAKLA DOLAŞMAYIN
Diyabet hastalarının ayaklarındaki hislerin sinir hasarına bağlı olarak zamanla kaybolacağı için ayaklarında oluşan yaraları hissetmemeye başladıklarını kaydeden Avcı, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bu nedenle diyabet hastaları çıplak ayak veya ayaklarını korumayan terliklerle yürümemelidirler. Ayakkabı seçimlerini ayaklarını rahatsız etmeyecek iç kısmı yumuşak, ergonomik ayakkabılar arasında yapmalı ve yeni aldıkları ayakkabıları giydiklerinde sık sık ayaklarda su toplama veya kızarıklıklar olup olmadığını kontrol etmelidirler. Ayakkabıları giymeden içlerinde her hangi bir yabancı cisim olmadığından emin olunmalıdır. Ayaklar üşüdüğünde ayaklar asla sıcak bir cisme dokundurulmamalıdır. Ayaklar çorapla korunmalıdır. Ayaklarda oluşan nasırlara ve yaralara hastalar kendi müdahale etmemelidirler. Ayaklarına hiçbir şekilde tahriş edici ilaç ve karışımlar, asit içeren nasır ilaçları sürülmemelidir.”

AYAK ŞEKLİ DEĞİŞİRSE VAKİT KAYBETMEYİN
Ayaklarda oluşan yaralar ve renk değişikliklerinin önemli olduğunu vurgulayan Avcı, konuşmasının sonunda, Her hangi bir yara oluşmaya başladığı zaman veya yara şekil değiştirirse, kötü kokulu akıntılar oluşursa vakit kaybedilmeden tedaviye başlanmalıdır” şeklinde konuştu.
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Hidayet Türkoğlu, FIBA Hall of Fame 2026 listesinde onurlandırıldı FIBA, Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Hidayet Türkoğlu’nu, Hall of Fame’in 2026 yılı listesinde onurlandırdı. FIBA Hall of Fame; basketbola uzun yıllar boyunca sahada, özellikle milli takım düzeyinde sunduğu katkılarla iz bırakan, sporcu kimliğiyle uluslararası basketbol kültürüne değer katan isimleri onurlandıran prestijli bir yapı olarak kabul ediliyor. Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Hidayet Türkoğlu da Hall of Fame’in 2026 yılı listesinde onurlandırdı. Türkoğlu, bu onura ilk kez bir Türk sporcunun, sporculuk kariyeri ve milli takım kimliği temel alınarak layık görülmesiyle Türk basketbol tarihinde önemli bir ilke imza attı. Türkiye’yi uluslararası basketbol sahnesine taşıyan öncü yöneticilerden Turgut Atakol, Türk basketbol tarihinde FIBA Hall of Fame onuruna, yöneticilik ve basketbolun kurumsal gelişimine sunduğu katkılarla 2007 yılında layık görülmüştü. Hidayet Türkoğlu’nun basketbolculuk kariyeriyle bu listeye dahil edilmesi ise, Ay-Yıldızlı formayla sergilediği istikrarlı performansın, liderliğinin ve Türk basketboluna kazandırdığı mirasın FIBA tarafından tescillenmesi anlamına geliyor. Listenin duyurulmasının ardından Hidayet Türkoğlu, "Dünya basketboluna iz bırakmış, farklı ülkelerden ve jenerasyonlardan değerli isimlerle birlikte FIBA Hall of Fame listesinde yer almak, benim için büyük bir gurur ve onurdur. Ay-Yıldızlı formayla çıktığım her maçta, bu ülkeyi en iyi şekilde temsil etme sorumluluğuyla sahadaydım. Bu yolculuk; sahada birlikte ter döktüğüm takım arkadaşlarımın, beni her zaman ayakta tutan ailemin ve desteğini hiçbir zaman esirgemeyen Türk milletinin ortak emeğinin bir sonucudur. Basketbolu evrensel bir değer olarak büyüten, bu mirası gelecek nesillere taşıyan FIBA’ya, dünya basketboluna verdikleri katkılar için teşekkür ediyorum. Ay-Yıldızlı bayrağımızı böylesine seçkin bir platformda temsil etmek, tarif edilemez bir gururdur" değerlendirmesinde bulundu. Milli Takım formasıyla 1994-2014 yılları arasında 309 kez sahaya çıkan ve 3 bin 475 sayı kaydeden Hidayet Türkoğlu, uzun yıllar A Milli Erkek Basketbol Takımı’nın kaptanlığını üstlenerek Türk basketbolunun en önemli lider figürlerinden biri oldu. Türkoğlu; 2001 Avrupa Basketbol Şampiyonası ve 2010 FIBA Dünya Basketbol Şampiyonası’nda gümüş madalya kazanan tarihi kadroların da parçası olarak önemli başarılara imza attı. NBA’de ilk 5’de maça çıkan ilk, 10 bin sayı barajını geçen tek Türk oyuncu olan Türkoğlu, 997 maçla "NBA’de en fazla maç oynayan Türk basketbolcu" ünvanını da elinde tutuyor. NBA’de Orlando Magic formasıyla 2008’de en iyi gelişme gösteren oyuncu (MIP) seçilen, 2009 NBA finali oynayan Türkoğlu, Magic’te yakaladığı istatistiklerle de kulüp tarihinde unutulmaz bir miras bıraktı. Hidayet Türkoğlu, 21 Nisan 2026 tarihinde gerçekleştirilecek resmi organizasyonla beraber Hall of Fame üyesi olarak Berlin’de onurlandırılacak.
Adıyaman Eşini, kızının yanında öldürüp kayıplara karıştı Adıyaman’ın Kahta ilçesinde önceki gün bir şahıs, boşanma aşamasındaki eşini, kızının yanında bıçakladığı anlar kameralara yansıdı. Şahsın, elini kolunu sallayarak olay yerinden uzaklaşarak gitmesi dikkatlerden kaçmadı. Olay önceki gün Kahta ilçesi Recep Tayyip Erdoğan Caddesi üzerinde yaşanmıştı. Edinilen bilgilere göre, M.A., boşanma aşamasında olduğu 45 yaşındaki eşi Emine Aluç’u sokak ortasında yakalayarak göğsünden ve boğazından bıçaklamıştı. Olay sırasında çiftin yanlarında bulunan ismi öğrenilemeyen kız çocukları da saldırgan tarafından elinden yaralanmış ve küçük kız annesini kanlar içerisinde görerek sinir krizleri geçirmişti. Çevredeki vatandaşların ihbarı üzerine olay yerine sağlık ekipleri ile birlikte çok sayıda polis ekibi sevk edilmiş Emine Aluç, sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Kahta Devlet Hastanesi’ne kaldırılmıştı. Emine Aluç, burada yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetmişti. Yaşanılan vahşet anlar ise bir vatandaşın cep telefonu kamerasına saniye saniye yansıdı. Yaşanan vahşet anlarda eşini çocuğunun yanında bıçaklayarak öldüren M.A’nın elini kolunu sallayarak soğuk kanlı tavırlarla olay yerinden uzaklaştığı görüntülere yansıdı. M.A.’nın olay yerinden kaçtığı, şahsın yakalanması için polis ekipleri tarafından geniş çaplı arama çalışması başlatıldığı bildirildi. Olayla ilgili soruşturma sürüyor.