GÜNDEM - 10 Şubat 2017 Cuma 12:35

Diyarbakır Sur’da tarih yeniden yazılıyor

A
A
A
Diyarbakır Sur’da tarih yeniden yazılıyor

İçişleri Bakanlığınca, Diyarbakır’ın Sur İlçe Belediyesine görevlendirilen Bilal Özkan, terör olayları nedeniyle zarar gören yapıları ziyaret etti. Teröristlerin ateşe verdiği tarihi Kurşunlu Camii’nde devam eden çalışmaları inceleyen Özkan, “Sur’u yeniden ihya edeceğiz. Yapacağımız çalışmaların ardından kente 5 milyon turist çekmeyi hedefliyoruz” dedi.

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde, terör örgütü mensuplarınca çıkan çatışmaların ardından 2 Aralık 2015’te sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş, yasaklar yaklaşık 4 ay devam etmişti. İlçede hendek kazan teröristlere yönelik düzenlenen operasyonlar Mart 2016'da tamamlanmış, bu tarihten sonra da ilçede zarar gören tarihi eserlerle ilgili geniş çapta çalışma başlatılmıştı.

Sur ilçesindeki tahrip edilen tarihi yapıları gezen ilçe belediyesine kayyum olarak atanan Sur Kaymakamı Bilal Özkan, çalışmalar hakkında görevlilerden bilgi aldı. Teröristlerce ateşe verilen tarihi Kurşunlu Camii’nde süren restorasyon çalışmalarını yerinde inceleyen Özkan, son durum ile ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulundu.

“20’nin üzerinde yapı kültür hayatına kazandırılacak”

2015 yılının son çeyreğinde terör örgütünün çıkarttığı olaylar neticesinde bölgedeki pek çok yapıyla beraber tarihi yapıların da zarar gördüğünü belirten Özkan, bunlardan en önemlilerinden birinin Kurşunlu Camii olduğunu söyledi. Özkan, “Bu yapılar camiler, hanlar ve kiliselerden ibaret. 14 yapının şu an için restorasyonu devam ediyor. Diyarbakır Valiliğimiz, Vakıflar Bölge Müdürlüğümüz ve belediyelerimizin işbirliği ile restore ediliyor. Bunun için devletimizin yaklaşık 13 milyon lira bütçe ayırdı. Osmanlı'nın Diyarbakır'daki ilk eseri olan Kurşunlu Camii, 2018 yılının sonuna kadar restore edilecek. Yine bununla beraber Zinciriye Medresesi, Surp Giragos Kilisesi, Protestan kilisesi gibi değişik yapılar da inşallah önümüzdeki 2,5 yıl içinde yapılacak. Bununla beraber planlanan 6 yapı daha var. Toplamda baktığımızda 20’nin üzerinde yapının önümüzdeki süreç içerisinde yeniden restore edilip Diyarbakır’ın kültür hayatına kazandırılacak” dedi.

“Maddi manevi acılarımızı birlikte saracağız”

Sur’un içerisinde birçok tarihi yapının olduğuna dikkat çeken Özkan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“12 bin 500 yıllık tarihi olan Türkiye’nin en eski yerleşim coğrafyası. Coğrafyanın içerisindeki bütün yapılar zarar gördü. Bunlar peyderpey devletimizin değişik kurumları vasıtası ile gerek Vakıflar Bölge Müdürlüğü, gerekse Kültür ve Turizm Bakanlığımızın yürüttüğü projeler çerçevesinde restore edilip, Sur’un içerisindeki yapılarla beraber bütün olarak yeniden Diyarbakır’ın yaşam alanına kazandırılacaktır. Az zarar gören yapılar da var ama çoğunda roket izi var. Ağır hasar gören pek çok yapımız da var. Ama o kadar özenli bir çalışma yürütülüyor ki, yapısına ve dokusuna uygun olarak restore edilmesi yönünde inşallah maddi manevi acılarımızı hep birlikte saracağız. Belediyemizin özellikle Sur’un içerisindeki Gazi ve Melikahmet caddeleri Diyarbakır’ın kalbi diyeceğimiz iki cadde. Bu iki caddede çalışmamız var. Yine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile birlikte yürüttüğümüz Gazi Caddesi’ndeki cephe giydirme çalışmalarımız var. Önümüzdeki süreçte bu caddelerin de güzelleşmesi ile beraber Sur’un içinin yeniden canlanacağı, esnafın yüzünün güldüğü ve güvenli bir yaşam alanı haline geldiği bir yer olarak inşallah iki yıl içerisinde hedefliyoruz.”

Hedef yılda 5 milyon turist

Terör olaylarının öncesinde Diyarbakır’ın yılda 1-1,5 milyon turist çektiğini hatırlatan Özkan, şu ifadeleri kullandı: “Bu turistlerin hemen hemen tamamı Sur ilçemize geliyordu. Bizim hedefimiz Sur içerisindeki çalışmaların bitmesi ile beraber Diyarbakır’ı, Sur’u yılda 5 milyon turist ağırlayan önemli bir turistik merkez haline getirmek. Bu uçuk bir hedef değil. Diyarbakır’ın sahip olduğu tarihi ve kültürel değerler yılda 5 milyon turisti Diyarbakır’a çekecektir. Alt ve üst yapı çalışmalarımız bittiği zaman Diyarbakır bütün güzelliği ile gerek yerli gerek yabancı turistlerimizin ziyaretine açık olacak. Biz yılda inşallah 5 milyon turisti burada ağırlayacağız.” 

Aydın Yorat

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çorum Selçuklu mirası bin 100 yıllık tarihi kale turizme kazandırılıyor Tarihi eserlerin ihyası ve restorasyonu konusunda önemli çalışmalar yürüten Çorum Belediyesi, tarihi kalenin restorasyon çalışmalarına devam ediyor. Çalışma kapsamında kalenin bedenlerinin restorasyonu, aydınlatma çalışması ve kale etrafının drenaj hattı yapılacak. Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın’ın Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yaptığı görüşmeler neticesinde hazırlanan protokol, geçtiğimiz temmuz ayında Çorum Valiliği ve Çorum Belediyesi arasında imzalanmıştı. Protokole göre restorasyon maliyetinin yarısı bakanlık, yarısı da Çorum Belediyesi tarafından karşılanacak. Şehrin en önemli tarihi yapıları arasında yer alan Çorum Kalesi’nin restorasyon ihalesini kazanan yüklenici firma çalışmalarına devam ediyor. Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, şehrimizin kültürel varlıklarının korunması adına çok önemli bir adımı attıklarını belirterek, Selçuklu mirası olan 1100 yıllık Çorum Kalesi’nin şehrimizin en önemli tarihi eserlerinden birisi oldu olduğuna vurgu yaptı. Tarihi kalenin Çorum’un kimliği ve geleceği açısından son derece önemli bir yapı olduğunu ifade eden Başkan Aşgın, “Şu anda beden yüzeylerinde derz temizliği yapılıyor, özgün derz içeriği ve görseline ulaşmak için numuneler hazırlandı. Danışman hoca ile 1 numune üzerinde mutabık kalındı, derzi temizlenen yerlerde taşlarda eksiklik yok ise derz imalatı yapılacak. Eksiklik olan yerlerde taş onarımı yapılacak.” dedi. Başkan Aşgın, restorasyonunun yüzde 50’sinin Çorum Belediyesi, yüzde 50’sinin ise Kültür ve Turizm Bakanlığı hibesiyle karşılanacağını sözlerine ekledi.