TEKNOLOJİ - 05 Mart 2017 Pazar 10:24

Drone yarışlarında geri sayım başladı

A
A
A
Drone yarışlarında geri sayım başladı

Görüntü dünyasının yeni araçları droneların bu sefer yarıştığı konu hızları olacak. Türkiye Drone Ligi (TDL) kapsamında 11 Mart’ta Küçükçiftlik Park'ta düzenlenecek yarışmada dronelar kıyasıya yarışacak.

Görüntü dünyasının yeni ve hızlı yüzleri dronelar bu sefer görüntüleriyle değil, pilotlarının ustaca sürüşleriyle hız parkurunda yarışacak. Yeni bir spor dalının da ortaya çıkmasını sağlayabilecek ve Türkiye’de ilk defa düzenlenecek olan TDL Drone Yarışları’nda yerli ve yabancı drone pilotları, kendileri için hazırlanan engellerin altından, üstünden ya da içinden geçerek bitiş noktasına en hızlı şekilde varmaya çalışacaklar. 6 etaptan oluşan yarışmada İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Adana ve Eskişehir etapları sonucunda birinci olan drone pilotu, Türkiye’yi yurt dışındaki yarışmalarda temsil etmeye hak kazanacak. Kuruculuğunu Can Tayfun, Özge Dede ve Çağrı Baydemir’in yaptığı Türkiye Drone Ligi’nin düzenlediği Drone Yarışları’nın İstanbul ayağı, 32 yarışmacının katılımıyla 11 Mart’ta Küçükçiftlik Park’ta başlayacak. Aynı zamanda TDL, drone pilotu olmak isteyenler için akademik eğitimler verip kar amacı olmadan yedek parça imkanı da sağlayacak.

Dünya çapında 20 milyon drone kullanıcısı

Droneların Türkiye’de daha fazla gelişmesi için çaba sarf ettiklerini vurgulayan Türkiye Drone Ligi kurucularından Çağrı Baydemir, “Biz burada hem gençlere destek olmak istiyoruz, hem de Türkiye'deki drone kullanıcılarının dünyadaki 20 milyon drone kullanıcısından geri kalmamalarını istiyoruz. Çünkü dronenun icadı bizim için arabanın icadı gibi bir şey. Yarışları olacak, araçlar da ileride bu teknolojiye adım atacaklardır diye düşünüyoruz. Biz bu işe eğlence olarak da bakmıyoruz sadece. Aynı zamanda Türkiye’de gelişimine destek olabileceğimiz bir spor olarak bakıyoruz” ifadelerini kullandı.

11 Mart’ta yarışmayı bir şov tadında gerçekleştireceklerini belirten TDL kurucularından Can Tayfun, “'Türkiye Drone Ligi' kurucularındanım ben de. Sadece yarışla ilgilenmiyoruz. Yarış bizim kurumsal yapımızın sadece bir bacağı. Tabii ki de yarış kısmı da gençlerin, sponsorların ve halkın ilgisini çektiği için önemli bir şey. Bunu da 11 Mart’ta güzel bir şov gösterisine dönüştürmek istiyoruz” dedi.

Drone yarışlarında geri sayım başladı

“Uçmak benim hayalimdi”

Yarışmada boy gösterecek yarışmacılardan olan Samet Bilim, “Profesyonel olarak havadan görüntü çekimi yapıyordum, yarış sektörüne de giriş yaptım. Daha heyecanlı, daha hızlı olduğu için bu alana da girdim. 11 Mart’ta da yarışma düzenlenecek, orada da yarışmacı olarak bulunacağım. İnternet üzerinden yurt dışındaki drone yarışlarını izliyordum. Artık bu sayede Türkiye’de de bu yarışlarda yer alma imkanımız olacak. Hem hobi amaçlı hem iş amaçlı yapılabiliyor. Normal gözle takip etmek çok zor, 150 kilometre hıza kadar ulaşabiliyor aletler. Gözlükten gelen görüntü sayesinde oturarak kontrol edebiliyoruz. Uçmak güzel bir his, hayalimdi benim. O anki his anlatılmaz yaşanır diyorum” şeklinde konuştu.

Mimarlık yapan bir diğer yarışmacı Batuhan Esirger ise, “Ben normal hayatımda mimarlık yapıyorum. Fakat diğer arkadaşlarım gibi ben de hobi olarak dronelarla ilgileniyorum. Hatta öyle ki yarışmacılığa taşıdık bu işi. Bu çok ilginç bir duygu aslında. Kafamda görmüş olduğunuz gözlüğü taktığınız takdirde birebir olarak aletin üzerinden görüntü geliyor ve bunu canlı olarak izleyerek uçuyorsunuz. Bu anlamda yerde olsanız bile bir pilota yakın duygular hissediyorsunuz” diye konuştu.

Öte yandan, Türkiye Drone Ligi’nde şampiyon olan 8 bin lira, ikinci 4 bin lira, üçüncü ise 2 bin lira ödül kazanacak. 

Ahmet Faruk Sarıkoç - Harun Basat

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin MEÜ, ’sıfır atık belgesi’ alan üniversiteler arasına adını yazdırdı Mersin Üniversitesi (MEÜ), yürütülen çalışmalar sonucunda Temel Seviye Sıfır Atık Belgesi’ni aldı. MEÜ tarafından gerçekleştirdilen Temel Seviye Sıfır Atık Belgesi başvurusu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünce incelenerek onaylandı. Sürdürülebilir kalkınma hedefleri çerçevesinde kaynakları korumak, atıkları kontrol altına almak, geri dönüştürülebilir atıkları ekonomiye kazandırarak tasarruf sağlamak, gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak amacıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı nezdinde başlatılan ’Sıfır Atık’ projesi kapsamında yapılan başvuru sonucunda, MEÜ Çiftlikköy Yerleşkesi Temel Seviye Sıfır Atık Belgesi’ni aldı. Adını, sıfır atık belgesi alan yükseköğretim kurumları arasına yazdıran MEÜ’nün çevreye verdiği değer de böylelikle tescillenmiş oldu. "Örnek bir üniversite olmak için çalışmalarımıza devam edeceğiz" Yeşil Kampüs çerçevesinde kapsamlı çalışmalar yürüttüklerini belirten Rektör Prof. Dr. Erol Yaşar, "Sürdürülebilir Çevre Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Sıfır Atık Komisyonu tarafından yürütülen çalışmalar neticesinde, Temel Seviye Sıfır Atık Belgesini almaya hak kazandık. Bu süreçte büyük emekleri bulunan Prof. Dr. Yağmur Uysal, Doç. Dr. Osman Orhan, Doç. Dr. Zeynep Görkem Doğaroğlu ve Entegre Çevre Bilgi Sistemi yetkilisi Tufan Yıldız’a özverili çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum. Sıfır Atık Belgesi ile çevreye duyarlı ve bu alanda farkındalık oluşturma konusunda örnek bir üniversite olmak için çalışmalarımıza devam edeceğiz" dedi.
Hatay Toz taşınımına dikkat, uzmanı uyardı: "Ciltte kızarıklığa ve alerjiye neden olabilir" Hatay’ın İskenderun ilçesinde özel kliniği bulunan Cilt Uzmanı Selin Alpar, toz taşınımının etkili olduğu bu günlerde mecburi olmadıkça dışarı çıkılmamasına dikkat çekerek, tozun ciltte kızarıklığa neden olabileceğini söyledi. Kuzey Afrika’dan gelen toz bulutu taşınımı depremin vurduğu Hatay’da etkili olmaya devam ediyor. Meteoroloji’den yapılan duyuruda, toz bulutu taşınımının 26 Nisan Cuma Günü gece 12’de sona ereceğini açıklandı. İskenderun körfezinde ve şehir merkezinde etkili olan toz bulutunun sağlık açısından olumsuz yanları görülüyor. Alerjik astımı ve kronik rahatsızlığı olanların bu havalarda dikkatli olmasını ifade eden Cilt Uzmanı Selin Alpar, mecburi olmadıkça dışarı çıkılmaması konusunda uyarıda bulundu. Kuzey Afrika’dan gelen toz taşınımın ciltte kızarıklığa ve alerjiye neden olabileceğini belirten Alpar, “Ciltte kızarıklık, hassasiyet ve alerjiye neden olabilir. Alerjik astımı olanların da tetikleyeceği için kronik rahatsızlığı olanlar dışarıya mümkün olduğunca çıkmasınlar. Hiç kimsenin de çıkmamasını tavsiye ediyoruz. Bu toz bulutu; cildi kirletip gözenekleri tıkayabilir. Bu zamanda kişilerin cilt temizliğine daha çok dikkat etmesi gerekir. Ayrıca kişilerin cilt temizliğinde; akne eğilimli ciltler derma, kozmetik ve medikal cilt bakımı ürünleri olanlar, temizleyicileri olanlar, düzenli sabah akşam yıkamalarına özen gösterecekler, asidik olmayan peelinglerini haftada 3 gün bakımlarını yapsınlar. Asidik olan peelinglerini haftada 1 gün yapmalarını öneriyoruz. Aynı zamanda da medikal cilt bakımına gittikleri yerler varsa devamını getirmelerini ve bu süre zarfında daha sık yapmalarını tavsiye ederiz. Normalde cilt bakımları cilt kendini 28 günde 1 yeniler fakat bu zaman zarfında 20 günde 1 cilt bakımını yapabilirler” dedi.
Bursa (Özel) 120 yıldır alem yapan ailenin son ustası Bursa’da Türkiye’nin 4 alem ustasından biri olan Rıza Akbalış, 120 yıllık aile mesleğini büyük bir özveriyle devam ettiriyor. Dedesinden babasına, daha sonra da kendisine kalan atölyede 14 yaşından itibaren çalıştığını belirten Akbalış, kendisinden sonra mesleğini devam ettirecek aile üyesinin olmadığını söyledi. Bursa’da 60 yaşındaki Rıza Akbalış 3 kuşaktır devam eden 120 yıllık aile mesleğini, ilk günkü heyecanıyla devam ettiriyor. Abdal Mahallesi’nde bulunan atölyesinde babasından kalan aletlerle 14 yaşından bu yana zanaatına devam eden Akbalış, Türkiye’de birçok tarihi caminin alemini onarırken yurt dışına da sipariş üzerine ihracat yapıyor. Genellikle Balkan ülkelerinden çok fazla talep olduğunu dile getiren Akbalış, bu güne kadar Balkan ülkeleri başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesine alem yaptığını söylüyor. Türkiye’de sadece 4 tane alem ustası kaldığını belirten Akbalış, kendisinden sonra bu mesleği devam ettirecek kimsesi kalmadığını kaydetti. Alem yapmayı babasından öğrendi Okulu bitirmesinin ardından babasının yanında çırak olarak çalışmaya başlayan Rıza Akbalış, “Bu mesleği dedem, babam ve ben olmak üzere 3 kuşaktır yapıyoruz, 120 yıllık bir meslek. 14-15 yaşlarında okulu bitirdiğim gibi babam yanına aldı. Temel eğitimi babamın yanında aldım. Atölyede dedemin ve babamın aletleri var. Hem babam hem de ustam olduğu için ondan çok şey öğrendim. Sanatta ahlak çok önemli. Temel eğitimi aldıktan sonra her şey çok güzel olur. Ben bu çizgide devam ediyorum. Kaybolmaya yüz tutmuş bir meslek. Türkiye’de Samsun, Afyonkarahisar, Kahramanmaraş ve Bursa’da ben olmak üzere sadece 4 kişi yapıyor. İstanbul’da alem yapıyorlar ama onlar döküm alem. Bizim yaptığımız el sanatı çekiçle yapıyoruz. Ailemde benden sonra bu mesleği yapacak maalesef yok. Sağlığım elverdiği sürece bu mesleği devam ettireceğim” dedi. Deprem bölgesine alem gönderdi Hatay’da yıkılan tarihi camiler için de alem hazırladığını söyleyen Akbalış, “Türkiye’nin her tarafına özellikle Marmara bölgesine veriyoruz. Yurt dışında Avusturya, Romanya, Almanya, Macaristan, Balkan ülkelerine birkaç tane de Amerika’ya gönderdik. Yurt dışında bir hayırsever kilise iptal olunca yerine yapılan camiye alem istedi. Ben de para almadan hediye ederek yolladım. Zaman içerisinde bakırlar renk değiştiriyor, renklerini açıyoruz. Bazen yamuluyor, onları düzeltiyoruz. Eskisi gibi güzel şekilde teslim ediyoruz. 20-25 gün önce Hatay’da depremden dolayı yıkılan bir cami için hayırsever biri 5 tane alem aldı. Deprem bölgelerinde yıkılan ve hasar gören camiler yapılıyor onarılıyor. Tamamlanınca 5 tane daha alem göndereceğiz” ifadelerini kullandı.
Hatay Toz taşınıma dikkat, uzmanı uyardı: "Ciltte kızarıklığa ve alerjiye neden olabilir" Hatay’ın İskenderun ilçesinde özel kliniği bulunan Cilt Uzmanı Selin Alpar, toz taşınımının etkili olduğu bu günlerde mecburi olmadıkça dışarı çıkılmamasına dikkat çekerek tozun ciltte kızarıklığa neden olabileceğini söyledi. Kuzey Afrika’dan gelen toz bulutu taşınımı depremin vurduğu Hatay’da etkili olmaya devam ediyor. Meteoroloji’den yapılan duyuruda, toz bulutu taşınımı 26 Nisan Cuma Günü gece 12’de sona ereceğini açıklandı. İskenderun körfezinde ve şehir merkezinde etkili olan toz bulutunun sağlık açısından olumsuz yanları görülüyor. Alerjik astımı ve kronik rahatsızlığı olanların bu havalarda dikkatli olmasını ifade eden Cilt Uzmanı Selin Alpar, mecburi olmadıkça dışarı çıkılmaması konusunda uyarıda bulundu. Kuzey Afrika’dan gelen toz aşınımın ciltte kızarıklığa ve alerjiye neden olabileceğini belirterek Cilt Uzmanı Selin Alpar, “Ciltte kızarıklık hassasiyet ve alerjiye neden olabilir. Alerjik astımı olanların da tetikleyeceği için kronik rahatsızlığı olanlar dışarıya mümkün olduğunca çıkmasınlar. Hiç kimsenin de çıkmamasını tavsiye ediyoruz. Bu toz bulutu; cildi kirletip gözenekleri tıkayabilir. Bu zamanda kişilerin cilt temizliğine daha çok dikkat etmesi gerekir. Ayrıca kişilerin cilt temizliğinde; akne eğilimli ciltler derma, kozmetik ve medikal cilt bakımı ürünleri olanlar, temizleyicileri olanlar, düzenli sabah akşam yıkamalarına özen gösterecekler, asidik olmayan peelinglerini haftada 3 gün bakımlarını yapsınlar. Asidik olan peelinglerini haftada 1 gün yapmalarını öneriyoruz. Aynı zamanda da medikal cilt bakımına gittikleri yerler varsa devamını getirmelerini ve bu süre zarfında daha sık yapmalarını tavsiye ederiz. Normalde cilt bakımları cilt kendini 28 günde 1 yeniler fakat bu zaman zarfında 20 günde 1 cilt bakımını yapabilirler” dedi. (OA-VK-