DÜNYA - 29 Mart 2021 Pazartesi 14:18

DSÖ, COVİD-19’un insanlara nasıl bulaştığını açıkladı

A
A
A
DSÖ, COVİD-19’un insanlara nasıl bulaştığını açıkladı

Dünya Sağlık Örgütü ile Çin’in korona virüsün kökenleri üzerine yapılan ortak araştırma, virüsün yarasalardan insanlara başka bir hayvan yoluyla bulaşmanın en mümkün senaryo olduğunu ve korona virüsün laboratuvardan sızmasının "son derece düşük" olduğunu açıkladı.

Çin'in Wuhan kentinde 1 Aralık 2019’da ortaya çıkan Covid-19 salgını dünyada yayılmaya devam ederken virüsün kökeni hakkında merakla beklenen Dünya Sağlık Örgütü raporu açıklandı. Rapora göre, virüsün bir laboratuvardan sızmasının “son derece düşüktür” sonucuna varıldı. Virüsün, Aralık 2019'da Wuhan'da bir salgını tetiklemeden önce yarasalardan insanlara "aracı bir hayvan" yoluyla geçmesinin en mümkün senaryo olduğu bildirildi.

Açıklanan 123 sayfalık raporda Wuhan içerisinde ve çevresinde 2019'un sonlarında hastalık oranı, vaka raporları, eczane kayıtları, gıda örnekleri ve genetik dizileme ile ilgili ayrıntılı çalışmalar yer aldı.

Virüsün laboratuvardan sızma ihtimali düşük

Nadiren de olsa laboratuvar kazalarının olabileceği ve dünyanın dört bir yanındaki farklı laboratuvarların yarasalarla çalıştığı belirtilen raporda "Virüs, hayvan aşılaması ve klinik örneklerle çalışan insanlar laboratuvarlarda enfekte olabilir" denildi. Virüsün laboratuvardan sızma ihtimalinin düşük olduğunu savunulan raporda "Aralık 2019'dan önceki herhangi bir laboratuvarda Sars-ÇoV-2 ile yakından ilişkili virüslere veya kombinasyon halinde bir Sars-ÇoV-2 genomu sağlayabilecek genomlara ve dolayısıyla virüs kültürü oluşturma riskine dair hiçbir kayıt yoktur. Laboratuvarda yanlışlıkla Sars-ÇoV-2 kültürlenmesi riski son derece düşüktür" ifadeleri kullanıldı.

Raporda virüsün, dondurulmuş gıda ürünleri yoluyla ortaya çıkması veya doğrudan, büyük ihtimalle, yarasalardan insanlara bulaşma ihtimalinin mümkün olabileceği de aktarıldı. Araştırmacılar, Çinli yetkililer tarafından daha fazla araştırma yapılmasını talep ederek Çin'in kan bankalarından daha fazla tarihsel veriye duyulan ihtiyacı dile getirdi.


Rapor virüsün kökeni hakkında kesin bir cevap vermezken salgının kökeninin araştırılmasının yıllarca devam etmesi bekleniliyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Tekirdağ Mıhlama için izdiham: Süleymanpaşa’da 1 tonluk lezzet seli Tekirdağ’ın Süleymanpaşa ilçesinde düzenlenen 2. Hamsi ve Mıhlama Festivali’nin ilk gününde yaklaşık 1 ton mıhlama kısa sürede tükenirken, etkinlik alanında zaman zaman izdiham yaşandı. Tekirdağ’ın Süleymanpaşa ilçesinde Karadenizliler Derneği tarafından organize edilen 2. Hamsi ve Mıhlama Festivali, ilk gününden yoğun ilgi gördü. Festival kapsamında vatandaşlara yaklaşık 1 ton mıhlama ikram edilirken, lezzetten tatmak isteyenler erken saatlerden itibaren etkinlik alanına akın etti. Kazanlarda hazırlanan mıhlama karıştırılırken ortaya çıkan görüntüler adeta görsel şölene dönüştü. Mıhlama dağıtımı öncesinde oluşan uzun kuyruklar dikkat çekerken, dağıtımın başlamasıyla birlikte kalabalık zaman zaman kontrolden çıktı, yoğunluk üst seviyeye ulaştı. Oluşan kalabalık nedeniyle festival yetkilileri, hazırlanan mıhlamanın yetip yetmeyeceği konusunda endişe yaşadı. İzdiham havadan görüntülendi Mıhlama için oluşan metrelerce kuyruk ve kalabalık, dron ile görüntülendi. Havadan çekilen görüntülerde, etkinlik alanındaki yoğunluk net şekilde gözler önüne serildi. Festivalin ilk günü, yoğun katılım ve renkli görüntülerle hafızalara kazındı. "6 bin kişiye mıhlama dağıtacağız" Tekirdağ Karadeniz İlleri Kültür, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Muharrem Akyüz, "Hamsi ve Mıhlama festivalimizin bugün ikinci günündeyiz. Arkamda görüyorsunuz izdiham oluştu. Bu daha ikinci gün mıhlama dağıtımı. Sağ olsun Süleymanpaşalılar bizlere tevazu gösteriyorlar. Bizi çok memnun ettiler ve çok kalabalık oldu. Mıhlama yetecek mi yetmeyecek mi bunun endişesi içerisindeyiz. Katılan herkese çok teşekkür ediyorum. 6 bin kişilik mıhlama hazırladık, 6 bin kişiye ücretsiz mıhlama dağıtacağız. Yarın da 10 bin kişiye ücretsiz hamsi dağıtacağız" dedi.