EKONOMİ - 28 Şubat 2023 Salı 09:38

Dünya Bankası: 'Türkiye’deki deprem hasarının maliyetinin 34 milyar doları aşması bekleniyor'

A
A
A
Dünya Bankası: 'Türkiye’deki deprem hasarının maliyetinin 34 milyar doları aşması bekleniyor'

Dünya Bankası afet değerlendirme raporunda Türkiye’deki depremin 34.2 milyar dolarlık fiziksel hasara yol açtığı belirtildi.

Dünya Bankası depremin ülke ekonomisine etkilerine ilişkin çalışma yaptı. Dünya Bankası’nın yayınladığı hızlı hasar değerlendirme raporuna göre, 6 Şubat'ta meydana gelen iki büyük deprem Türkiye'de ülkenin 2021 yılı GSYH’sının yüzde 4’üne karşılık gelen yaklaşık 34.2 milyar dolarlık fiziksel hasara yol açtı.

Rapor ayrıca iyileştirme ve yeniden inşa maliyetlerinin çok daha fazla olacağını, potansiyel olarak bu rakamın iki katına ulaşacağını, ekonomideki aksamalarla ilişkili GSYH kayıplarının depremlerin maliyetini daha da arttıracağını ortaya koydu.

Dünya Bankası Grubu ve ortaklarının Türkiye'de gerçekleştirecekleri ilk müdahaleler için bilgi girdisi sağlamak ve hükümetin iyileştirme ve yeniden inşa planlamasını desteklemek için hazırlanan raporda, devam eden artçı şokların zaman içinde bu hasar tahminini daha da yukarı çıkarabileceği belirtilmektedir. 6 Şubat tarihinde yaşanan 7,8 ve 7,5 büyüklüğündeki depremler ile bunların ardından yaşanan 7 bin 500'ün üzerindeki artçı sarsıntı ve iki ilave deprem, Türkiye'nin güneyindeki 11 ilde çok ağır bir hasara yol açarak ülkenin 80 yıldan uzun bir süredir yaşadığı en büyük afet olarak kayda geçti.

Raporda, “Bu bölge aynı zamanda Türkiye'de yoksulluk oranının en yüksek olduğu illerden bazılarını içermektedir ve Türkiye'deki toplam Suriyeli mülteci nüfusunun neredeyse yüzde 50'sini oluşturan 1,7 milyondan fazla Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapmaktadır.

Türkiye'deki doğrudan fiziksel hasarlar üzerinde odaklanan Küresel Hızlı Afet Sonrası Hasar Tahmini (GRADE) Raporunda, 1,25 milyon insanın yaşadığı binaların orta ila ağır derecede hasar görmesi veya tamamen çökmesi nedeniyle geçici olarak evsiz hale geldiği tahmin edilmektedir. Raporda ayrıca tahmin edilen hasarın yüzde 81'inin yaklaşık 6,45 milyon kişinin (Türkiye’nin toplam nüfusunun yaklaşık yüzde 7,4'ü) yaşadığı Hatay, Kahramanmaraş, Gaziantep, Malatya ve Adıyaman illerinde meydana geldiği vurgulanmaktadır.

Doğrudan konut hasarı 18 milyar dolar

Konut binalarında meydana gelen doğrudan hasarlar toplam hasarın 18 milyar dolarını oluştururken, toplam hasarın 9,7 milyar doları konut dışı binalarda, 6,4 milyar doları ise altyapı tesislerinde meydana geldi” denildi.
Rapordaki hasar tahminleri, Türkiye ekonomisinin maruz kalacağı daha geniş çaplı ekonomik etkileri ve kayıpları veya doğrudan hasarlardan önemli ölçüde daha fazla olabilecek ve daha derinlemesine bir değerlendirme gerektirecek iyileştirme ve yeniden inşa maliyetlerini içermiyor.

Dünya Bankası Grubu’nun Avrupa ve Orta Asya Bölgesinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Anna Bjerde konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada “Bu afet sonucunda büyük kayıplar ve acılar yaşayan Türkiye ve Suriye halklarının acılarını tüm kalbimizle paylaşıyoruz. Küresel toplumun bu çok büyük ölçekli yardım ve kurtarma çalışmalarına yardımcı olmak için seferber olmasını görmek ise cesaret vericidir. Dünya Bankası da Türkiye’nin iyileştirme çabalarını desteklemek için teknik uzmanlık birikimini ve finansman imkanlarını derhal harekete geçirmiştir” dedi.

Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez de yaptığı açıklamada şunları vurguladı: “Bu afet Türkiye’nin karşı karşıya olduğu yüksek deprem riskini ve kamu ve özel altyapının dayanıklılığını arttırma ihtiyacını bir kez daha hatırlatmıştır. Afet riski yönetiminde lider bir kuruluş olarak Dünya Bankası, afete dayanıklı ekonomik toparlanma çabalarında Türkiye'nin yanında olmaya kararlıdır.”

Dünya Bankası 9 Şubat tarihinde yardım ve iyileştirme çabalarına yardımcı olmak için 1,78 milyar dolarlık bir başlangıç yardım paketi açıklamıştı. Söz konusu paket, Türkiye’deki mevcut iki proje kapsamındaki Şarta Bağlı Acil Durum Müdahale Bileşenleri (CERC) yoluyla acil olarak sağlanan 780 milyon dolarlık bir yardımdan ve bu afetten etkilenen insanları desteklemeye yönelik hazırlanacak 1 milyar dolarlık yeni bir acil durum iyileştirme projesinden oluşmaktaydı.

Ali Canberk Özbuğutu
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Sahayı adım adım dolaşıyorlar Erzincan’da tarım sezonunun başlamasıyla birlikte Üzümlü ilçesi ve köylerinde çiftçiler arı gibi çalışmaya başladı. Üzümlü’de bağlar bahçeler şenlenirken çiftçiler bağ, tarla ve bahçelerde gübreleme, sulama, aşılama, bakım gibi kültürel ve teknik işlemleri tamamlamak için çalışıyorlar. Öte yandan sebze fidesi dikimlerinin başlamasıyla birlikte çiftçiler birçok sebze fidesini toprakla buluşturmaya başladı. Sektörde hareketliliğin başlamasıyla birlikte Üzümlü İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne bağlı teknik ekipler bağ bağ, bahçe bahçe dolanıyorlar. Çiftçileri yalnız bırakmayan tarım teşkilatı, Üzümlü ilçesi ve köylerinde bağlar başta olmak üzere, meyve bahçeleri, tarlalar ve seraları ziyaret ederek çiftçilere teknik hizmet veriyorlar. Teknik ekipler, son günlerde artan yağışların ardından bölgede oluşabilecek olası mantari hastalıklara karşı çiftçileri bilinçlendirmeye devam ediyorlar. Coğrafi işaretli Cimin Üzümü’nün yetiştirildiği bağlarda hastalık ve zararlılara karşı bilgilendirme çalışmalarını sürdüren Üzümlü İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, çiftçilerin talebine aynı gün içinde cevap veriyor. Seralardaki üretim çalışmalarını da yakından takip eden tarım teşkilatı, her geçen yıl sayıları hızla artan seralarda verim ve kalitenin artırılması için çalışmalarını da sürdürüyor. Sık sık seralarda incelemelerde bulunan teknik ekipler, sera sahiplerini bilgilendirirken bölgede seracılığın gelişmesi için mücadele ediyorlar. Açık alanda sebze fidelerinin toprakla buluşmalarının ardından sebze ekili alanlarda yürütülmesi gereken sulama, ilaçlama, gübreleme gibi faaliyetler konusunda çiftçileri bilgilendiren teknik ekipler, ilçe merkezinde bulunan Üzümlü Belediyesi’ne ait led ekranlar aracılığı ile ilaçlama zamanlarını çiftçilere bildiriyorlar. Çalışmalar hakkında bilgi veren Üzümlü İlçe Tarım ve Orman Müdürü Dilek Özgül, sebzecilik, bağcılık ve meyveciliğin yoğun olarak yapıldığı bölgelerde son günlerde yaşanan yağıların ekili alanlarda oluşturabileceği mantari hastalıklara karşı çiftçilerin bilinçlendirildiğini, çiftçilerin modern tarımın ilkelerine uygun şekilde üretim yapmaları; sezonu bereketli ve bolluk içinde geçirerek bol kazanç elde etmeleri için teknik anlamda çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.
Erzincan Köylerin sıvat ihtiyacı karşılanıyor Erzincan’da meralarda otlayan hayvanların günlük su ihtiyaçlarının giderilmesi için meralardaki su kaynaklarının iyi bir şekilde değerlendirmesi büyük önem arz ederken Erzincan’da bu ihtiyacın giderilmesi için Tarım İl ve İlçe Müdürlükleri son yıllarda köylerin sıvat ihtiyacını karşılıyor. Hayvanların içmeleri için gerekli olan suyun karşılanmaması durumunda hayvanlarda et ve süt kayıplarında büyük artışlar yaşanabiliyor. Bu kapsamda tarım teşkilatı mera ve yaylalarda otlayan büyük ve küçükbaş hayvanların su ihtiyacının karşılanması için hazırladığı projelerle sıvat ihtiyacını karşılıyor. Hazırlanan projeler DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından finanse ediliyor. İhtiyaç bulunan köy meralarına bu sıvatların yerleştirilmesi ile birlikte; Yaz döneminde merada hayvanların ihtiyacı olan yeterli ve kaliteli su temin edilmiş olacak, Doğada az miktarda parça parça bulunan sular bir araya getirilerek hayvanların faydalanabilecekleri bir sıvat içinde toplanmış olacak, Hayvanlar fazla yol kat etmeden içme sularına ulaşacağı için enerji kaybı olmayacak, aynı zamanda ayaklarında, tırnaklarında mekanik zedelenme olmayacak ve Küresel ısınmadan dolayı azalan su kaynakları daha verimli kullanılmış olacak. Proje kapsamında son olarak Refahiye ilçesine bağlı Altköy, Ardıçlık, Aydoğan, Çatalçam ve Avşarözü köylerine ait meraların sıvat ihtiyacı karşılandı. Konuyla ilgili bilgi aldığımız Refahiye İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ayşegül Yıldırım, köylere ait meralara yerleştirilen sıvat ihtiyaçlarının DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ile yapılan işbirliği ile giderilmesinin hayvan refahının sağlanması, hayvanların su ihtiyaçlarının karşılanması anlamında büyük önem taşıdığını vurguladı. Erzincan genelinde yürütülen proje kapsamında bilgi veren Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürü Murat Şahin, “Mera alanlarımız hayvan yetiştiriciliği açısından en önemli kaynaklarımızdandır. Otlatılan hayvanların temiz ve kolay ulaşılabilir su ihtiyacının temini hayvancılık açısından çok önemli bir yer tutmaktadır. Mera, yaylak ve kışlaklarda otlayan hayvanlarımızın su ihtiyaçlarının sağlanması, hayvan yetiştiricilerimizin işlerinin kolaylaştırılarak zamandan tasarruf sağlanması ve meraların işlev ve verimliliğinin arttırılması amacıyla hayata geçirdiğimiz proje ile son 4 yılda Merkez ilçede 10, Tercan’da 30, Çayırlı’da 60, Otlukbeli’de 18, Üzümlü’de 58, Kemaliye’de 90 ve Refahiye’de 174 olmak üzere il genelinde toplam 440 sıvat dağıtımı gerçekleştirdik. Başta projemizi kabul ederek finanse eden DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı olmak üzere, köy muhtarlarımıza ve ilçe müdürlüklerimize teşekkür ediyorum” dedi.
Aydın Başkan Günel, Kuşadalı iş insanlarını ağırladı Kuşadası Genç İş İnsanları Derneği (KUGİAD), Başkan Ömer Günel’i ziyaret ederek ikinci hizmet dönemi için başarılar diledi. Dernek yöneticileri, aynı zamanda KUGİAD’ın kurucu üyesi de olan Başkan Ömer Günel’in Kuşadası’na büyük hizmetleri olduğunu ifade etti. Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, Kuşadası Genç İş İnsanları Derneği Yönetim Kurulu Üyeleriyle bir araya geldi. Başkanlık makamında gerçekleşen görüşmeye belediye meclis üyeleri de katıldı. Ziyarette, KUGİAD üyeleri seçimde elde ettiği başarı nedeniyle Başkan Ömer Günel’i tebrik ederek başarı temennilerini iletti. Başkan Ömer Günel de ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek KUGİAD Yönetim Kurulu üyelerine teşekkür etti. “Sizinle gurur duyuyoruz” Ziyarette konuşan KUGİAD Başkanı Haşmet Boğalı, Kuşadası’nın Belediye Başkanı Ömer Günel döneminde hizmetle tanıştığını belirterek, “Görevde olduğunuz ilk 5 yılda Kuşadası’nda hizmet çıtasını yükselttiniz. KUGİAD olarak sizinle gurur duyuyoruz. İkinci döneminizde de Kuşadası’na çok iyi hizmet edeceğinize ve güzel projeler üreteceğinize emininiz” dedi. Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel ise KUGİAD’ın kentteki en önemli derneklerden birisi olduğunu söyledi. Kuşadası’nda dernek ve sivil toplum kuruluşlarıyla yakın temas halinde olmayı her zaman çok önemsediklerine dikkat çeken Başkan Ömer Günel, “Biz ikinci hizmet dönemimizde de ilkinde olduğu gibi kentimizi ortak akıl ile yöneteceğiz. Ekonomik krizin giderek derinleştiği bugünlerde yaşama geçireceğimiz sosyal projelerle hemşehrilerimizin daha çok yanında olacağız” diye konuştu.