GÜNDEM - 17 Ekim 2014 Cuma 13:29

Dünya Gıda Günü kutlandı

A
A
A
Dünya Gıda Günü kutlandı

Düzce’de Dünya gıda gününde öğrenciler bilinçlendirildi.

Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu, “16 Ekim Dünya Gıda Günü amacı ve temasına uygun olarak aile çiftliklerinin tarım ve gıda üretimine katkısı ve desteklenmesinin önemini vurgulamak, yeterli ve dengeli beslenme ile sağlık açısından gıda güvencesi ve güvenilirliği konularında toplumsal bilincin arttırılması için okullarda eğitimler verilmekte. Caddelere afişler asılmakta ve ilgili kurum girişlerine lifletler konularak toplumun dikkatine sunulmaktadır” dedi.

Kabaoğlu, gıda günü ile ilgili olarak ise şu bilgileri verdi. “Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü(FAO) dünya çapında yaşanan açlıkla mücadele için 16 Ekim tarihini “Dünya Gıda Günü” olarak ilan etmiş olup, ülkemizde de Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından her yıl değişik temalar ile konu işlenmektedir. Dünya Gıda Gününün bu yılki teması “Aile Çiftçiği İle Dünyayı Besle, Yeryüzünü Önemse” olarak belirlenmişti. FAO sağlıklı ve güvenli gıdayı bir insan hakkı olarak kabul ve ilan etmiş olup, sürekli temini için dünya çapında çalışmalar yürütmektedir.Dengesiz beslenmenin topluma maliyetinin çok yüksek olduğu, dünyada 5 yaş altında 165 milyon çocuk yetersiz beslenme nedeni ile zihinsel ve bedensel yönden yeterli gelişemediğinden insani potansiyellerine hiçbir zaman erişemeyeceğini ayrıca dünyada 2 milyar insan yeterli ve dengeli beslenememekte; yaklaşık 1,4 milyar insan ise dengesiz beslenip, aşırı kiloları nedeni ile kalp ve şeker hastalıkları ile mücadele etmekte. Artan Dünya nüfusunu yeterli ve dengeli besleyebilmek için devletlerin, ilgili kurum ve kuruluşlar ile örgütlerin gıda güvencesi politikaları geliştirmesi ve uygulaması; sağlıklı nesiller ve bireyler için en öncelikli konu olarak ele alınmalıdır. Tarım ve gıda üretiminde önemli payı olan işgücü kendinden “Aile Çifliklerinin” sosyal koruma altına alınması ve üretim giderleri yönünden desteklenmesi istihdama, tarımsal üretimin arttırılması ve yerel ekonomilerin canlandırılası ile diğer sektörlerin gelişmesine büyük katkı sağlamaktadır. Aile çiftlikleri sadece tarımsal üretime yönelmiş insanlardan oluşan en etkin unsurlardan biridir. Bu insanlar üretim giderlerini karşılama ve desteklere erişim gücü zayıf olmasına rağmen derin çiftçilik bilgisi ve deneyimleri ile yenilikçi ve gelişmiş teknikler uygulayarak değeri düşük ve sınırlı arazilerini dikkatli yönetme becerileri ile birim alanda daha yüksek verim ile karlı ve sürdürülebilir üretim yaparlar. Diğer yandan; geleneksel tarım ve gıdanın üretimi ile biyo çeşitlilik ve doğal kaynakların korunmasına ve ekosistemin iyileştirilmesine katkıda bulunurlar. Dünyada 500 milyon üzerinde aile çiftliği olup, tarımsal işletmelerin yüzde 98’inden fazlasını oluştururlar. Tarım arazilerinin yüzde 56’sında tarımsal üretim yaparak, dünyadaki gıda üretiminin yüzde 80’nini gerçekleştirirler.” 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Sırbistan’da yakalanan kardeş katili, getirildiği İzmir’de tutuklandı İzmir’de öz kardeşini öldürdükten sonra Sırbistan’a kaçan ve İnterpol’ün devreye girmesiyle Belgrad Nikola Tesla Havalimanı’nda yakalan cinayet zanlısı, Sırbistan’a giden İzmir polisi tarafından havayolu ile Türkiye’ye getirilmesinin ardından İzmir’de çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Olay, geçtiğimiz cumartesi günü saat 13.00 sıralarında Urla ilçesi Özbek köyü yolundaki zeytinlik alanda meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Kendi arazisine ot toplamaya giden bir vatandaş, ağacın altında erkek cesedi gördü. Cesedi gördükten sonra durumu 112 Acil Çağrı Merkezine bildirdi. Olay yerine polis ekipleri sevk edildi. Ekiplerinin yaptığı incelemeler sonucu cesedin 19 yaşındaki Eyüp Çelik’e ait olduğu tespit edildi. İzmir Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Cinayet Büro Amirliği, İstihbarat Şube Müdürlüğü ve Urla İlçe Emniyet Müdürlüğünün koordineli çalışmaları sonucunda, Çelik’i öz abisi Erol Çelik’in (32) öldürdüğünü tespit etti. Sırbistan havalimanında yakalandı Ayrıca şüphelinin yakalanmasına yönelik yapılan çalışmalarda ise İzmir Adnan Menderes Havalimanı Şube Müdürlüğünce aynı gün saat 16.10 kalkışlı Sırbistan Belgrad Nikola Tesla Havalimanına 17.15 varışlı uçağa binmiş olduğu, uçağın Sırbistan’a inişine yaklaşık yarım saat olduğu anlaşıldı. Olayın üzerine Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanı, Interpol-Europol Daire Başkanı ve Dış İlişkiler Daire Başkanı arasında hızlı bir iletişim ağı kuruldu ve Sırbistan makamlarıyla ilgili daire başkanları iletişime geçerek şüphelinin Sırbistan ve Interpol polislerince uçaktan indiği esnada Belgrad Nikola Tesla Havalimanında muhafaza altına alınması sağlandı. İzmir polisi Türkiye’ye getirdi Urla Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde ise şüpheli Erol Çelik için kırmızı bülten kararı çıkarıldı. Türkiye’den hareket eden İzmir Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği görevlileri, Sırbistan ülkesine intikal ederek muhafaza altına alınan şüpheliyi Türkiye’ye havayolu ile getirdi. Aralarındaki husumetten dolayı kardeşini öldürmüş Cinayet şüphelisi Erol Çelik’in sorgusunda suçunu kabul ederek kardeşi ile aralarındaki husumetten dolayı olayı gerçekleştirdiğini söylediği öğrenildi. Emniyetteki işlemlerinin ardından Urla Adliyesine sevk edilen zanlı, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.