GÜNDEM - 06 Mart 2015 Cuma 10:38

Dünyaca ünlü Kayaköy'de isim tartışması!

A
A
A
Dünyaca ünlü Kayaköy'de isim tartışması!

Fethiye’nin dünyaca ünlü tarihi ve turistik merkezlerinden Kayaköy Mahallesi'nin isminin ‘Kayı’ olarak değiştirilmesi talebinin Fethiye Belediye Meclisi'nce görüşülüp refarandum kararı alınması, köy sakinleri arasında tartışmaya neden oldu.

Kayaköy sakinlerinden öğretmen Eren Fehmi Eroğlu’nun Fethiye Belediye Meclisine başvurup köyün isminin Kayı boyundan geldiğini ileri sürerek Kayı olarak değiştirilmesi talebinde bulunması üzerine, belediye meclisi ileri ki bir tarihte Kayaköy Mahallesi'nde refarandum yapılmasını kararlaştırmıştı. Yıllardır 'Türk-Yunan Dostluk ve Barış Köyü' olması için projeler geliştirilen ve de inanç turizminin yerleştirilmesi için iki ayrı kilisenin restrasyonu için çalışmaların sürdüğü kayaköy’de Oscar ödüllü ünlü aktör Russell Crowe tarafından Yılmaz Erdoğan ve Cem Yılmaz’ında yer aldığı Son Umut filminin bir bölümüde çekilmişti.

Fethiye Belediye Meclisi'nin aldığı karar üzerine Kayaköy Mahallesi'nin 500’ü aşkın sakini refarandum tarihini bekliyor. Mahalle sakinleri, bir dönem Türklerle Rum halkının birlikte yaşadığı ve cumhuriyetle birlikte mübadele sonucu Rumların terk ettiği Kayaköy isminin değiştirilmesinin turizm ve tanıtım nedeni ile sıkıntı olabileceğini iddia ediyor. Yılda yaklaşık 170 bin yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Kayaköy sakinlerinin bir bölümü isim değişikliğine bir anlam veremediklerini ifade ederken; değişikliğe olumlu bakanlar ise bazı kesimler tarafından Rum köyü olarak adlandırdığı için 'Kayı' ile köyün özüne uygun isme kavuşacağını savundu.

Keçiler Mahallesi Muhtarı Ercan Gökçe, yaptığı açıklamada;

"Köyümüzün mezarlıklarındaki yazılarda bin yıl öncesinde Osmanlı’ca Kayı köyü vurgusu yapılmaktadır. 'Kayaköy'ü ismi 'Kayı Köyü' olarak değiştirilebilir" dedi.
Kayaköy'e sık sık geldiklerini söyleyen İngiliz uyruklu Demi Masterson da, "Küçük yaşlardan bu yana bu köye gelirim. Bu köyü çok seviyoruz. Kayaköy'ün isminin yine Kayaköy olarak kalması taraftarıyım. Çünkü bir dünya köyü olan Kayaköy, bir başka isimle söylenirse turizm açısından çekiciliğini kaybedecektir' diye konuştu.

Kayaköy’ünde işletmecilik yapmakta olan Mutlu Bilgin ise, şunları söyledi: "Kayaköy turistik bir kenttir. Dünya burayı Kayaköy olarak biliyor. İsim değişikliği turizme darbe vuracaktır. Kayaköyün isim değişikliğine değil yolunun asfaltlanmasına köye içme suyu sağlanmasına ihtiyacı vardır. Bana göre Kayaköy'ün ismi değiştirilmemelidir"

Kayaköylü olan Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Akif Arıcan da, "Kayaköy ismi aynen kalmalıdır. Bir turizm kenti olan Kayaköy’e dünyanın her yerinden turist gelmektedir. Kayaköy ismi değişirse turizm açısından sıkıntı yaşanabilir" diyerek, köy isminin değişmesini istemeyen mahalle sakinlerine destek verdi.

 MURAT YALÇIN

Bunlar Da İlginizi Çekebilir