GENEL - 12 Ağustos 2010 Perşembe 14:11

'Dünyanın enerjisi' Irak'a yola çıktı

A
A
A
'Dünyanın enerjisi' Irak'a yola çıktı

Karadeniz Holding bünyesindeki Karadeniz Enerji Grubu tarafından inşa edilen 200 MW gücündeki ikinci enerji gemisi (powership), 'Karadeniz Powership Rauf Bey', Irak'ın Basra bölgesinin elektrik ihtiyacını karşılamak üzere ilk seferine uğurlandı.

Karadeniz Holding'in başlattığı "Dostluk Enerjisi" Projesi kapsamındaki ikinci gemi olan Karadeniz Powership Rauf Bey, 200 MW'lık kapasitesi ile Irak Cumhuriyeti Basra bölgesine bu ay sonunda ulaşacak. Mayıs ayında Irak'a varan ve dünyanın ilk enerji gemisi olan 144 MW kurulu güçteki 'Karadeniz Powership Doğan Bey' ise hali hazırda Basra'da elektrik sağlamaya devam ediyor. Karadeniz Powership Rauf Bey gemisinin Irak'ta devreye girmesi ile Karadeniz Holding'in Basra'daki toplam kurulu gücü 344 MW'a ulaşacak

 

.
Rauf Bey gemisi, 240 metre boyu ve 200 MW kurulu gücü ile şu anda dünyanın en büyük enerji gemisi olma unvanını elinde bulunduruyor. İçinde hem elektrik üretim santrali hem de trafo merkezi bulunan gemi, kendi başına 1 milyon kişinin temel elektrik ihtiyacını karşılayacak kapasiteye sahip.

 


Konuyla ilgili olarak Karadeniz Holding'ten yapılan açıklamada şöyle denildi:
"Türk Müteşebbisi olarak başlattığımız powership projesi ile özellikle Orta Doğu, Afrika ve Asya'nın dost ülkeleri için hayal ettiğimiz projemizin gerçeğe dönüşmesinden gurur duyuyoruz. Irak'ta hali hazırda Irak'ın aşırı sıcağa ve kum fırtınası ile ünlü Basra bölgesinde tüm zorluklara rağmen elektrik üreten Karadeniz Powership Doğan Bey'in yanına bir de Karadeniz Powership Rauf Bey gemisini göndererek, Irak halkının en temel ihtiyacı olan elektrik enerjisi temin edeceğiz; böylelikle Basra'nın yüzde 30, Irak'ın ise yüzde 10 elektriğini temin ediyor olacağız. Irak ile başlayan yatırım projemizin ilk etabı, önümüzdeki aylarda devreye girecek Pakistan gemileri ile tamamlanacak.

 

İlk 4 gemimizle toplam 675 MW Enerji kapasitesine ulaşmış bulunuyoruz. Yatırım değeri 500 milyon doları aşan bu gemilerin 3'ünü İstanbul'da, 1'ini de Singapur'da inşa ettirdik. Gemilerin inşasında 2 bini aşkın Türk insanının emeği var. Bunlara ilave olarak toplam kapasitesi 750 MW olan 5 gemiyi daha bitirmeyi planlıyoruz. Dünyanın en büyük enerji gemileri filosu tamamen Türk sermaye, teknoloji, mühendislik, işgücü ve emeğinin bütünleşmesi sonucu global anlamda etkin bir milli ürün tanımını layıkıyla hak etmektedir. Ev sahibi ülkelerdeki ev, okul, hastane, sanayi ve işyerlerine hayat vererek, buralarda yaşayan milyonlarca insana Türk bayrağının hak ettiği sevgi ve saygıyı aşılamakta olan projemiz, tüm bu ve benzeri unsurların uç uca eklenmesiyle meydana gelen devasa bir dostluk köprüsüne dönüştü." Ayrıca Karadeniz Powership Rauf Bey ilk seferinde Lübnan'ın Beyrut şehrine uğrayacak. Lübnan Enerji ve Su Bakanlığı'nın davetlisi olarak Beyrut'ta tanıtılacak olan powership, Lübnan'ın yaşadığı elektrik sıkıntısının en hızlı ve verimli çözümü olarak görülüyor. Başta bizzat Lübnan Enerji ve Su Bakanı olmak üzere pek çok hükümet üyesi, bakan ve üst düzey bürokratın ziyaret edeceği Rauf Bey gemisi daha sonra Basra'daki limanda yerini almak üzere yola devam edecek.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Bursa’da asayiş uygulaması: Aranan şahıslar yakalandı, uyuşturucu madde ele geçirildi Bursa İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü ekiplerince Nilüfer, Osmangazi ve Yıldırım ilçelerinde gerçekleştirilen geniş kapsamlı asayiş uygulamalarında aranan şahıslar yakalanırken, uyuşturucu madde ele geçirildi, çok sayıda araç ve iş yeri denetlendi. Nilüfer, Osmangazi ve Yıldırım ilçelerinde 12 ayrı noktada yapılan sabit asayiş uygulamasında 291 araç sorgulandı. Uygulamada 504 şahıs sorgulanmış olup, yoklama kaçağı olduğu tespit edilen 2 aranan şahıs yakalandı. Asayiş Şube Müdürlüğü koordinesinde Asayiş, Terörle Mücadele, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele, Çevik Kuvvet, Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ve ilçe emniyet birimlerinin katılımıyla 24 farklı noktada sabit, hareketli yol ve umuma açık iş yeri uygulaması gerçekleştirildi. Yapılan yol uygulamalarında 2 bin 741 şahıs sorgulanırken 4 aranan şahıs yakalandı. Denetimler sırasında 1 şahıstan 0,41 gram kokain, 1 şahıstan ise 2,94 gram bonzai ele geçirilerek şüpheliler hakkında adli işlem yapıldı. Ayrıca 1 şahıstan havalı tabanca ele geçirilirken, şahıs hakkında idari işlem uygulandı. Uygulamalar kapsamında bin 230 araç sorgulandı, 1 araç trafikten men edilirken 17 araca toplam 115 bin 800 TL idari para cezası kesildi. Umuma açık iş yerlerine yönelik denetimlerde ise 12 iş yeri kontrol edildi, 129 şahıs sorgulandı ve herhangi bir olumsuzluğa rastlanılmadı. Denetimler sonucunda 1 iş yerinin ruhsatsız faaliyet gösterdiği tespit edilirken, 5 iş yerine idari para cezası uygulandı. Bursa Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin il genelinde huzur ve güvenliğin sağlanmasına yönelik denetim ve uygulamalarının aralıksız devam edeceği bildirildi.