GÜNDEM - 13 Nisan 2023 Perşembe 13:10

Dünyanın konuştuğu tespih ustası: Osman Kiraz

A
A
A
Dünyanın konuştuğu tespih ustası: Osman Kiraz

Dünyanın en iyi 5 tespih ustası arasında gösterilen Osman Kiraz’ın yaptığı tespihler, Katar, Kuveyt, Dubai ve Abu Dabi ile diğer tüm körfez ülkelerinden talep görüyor. Kiraz’ın ender ürünlerden yapılan eserleri, Katar’daki Al Thani ailesindeki koleksiyonerler, Arap ülkelerindeki üst düzey yöneticiler tarafından ve Avrupa’dan Almanya, Fransa, İngiltere, Japonya gibi dünyanın dört bir yanından tercih ediliyor.

Elazığ'da 12 yaşından itibaren tespih işlemeciliği olan baba mesleğini devam ettiren Türk tespih sanatı öncülerinden Osman Kiraz (34), gecesini gündüzüne katarak çalıştığı işinde duayen olmayı başardı. Dünyanın en iyi 5 tespih ustasından biri olarak gösterilen Osman Kiraz, kendine has el işçiliği ile adını 7 kıtaya da duyurdu. İlk günden beri tespihçiliğe farklı bir bakış açısı getiren Osman Kiraz, çok değerli taşlar kullanarak astronomik rakamları bulan ürünler ortaya çıkardı. Kiraz’ın tespihleri, Türkiye’den İstanbul, Ankara, İzmir, Diyarbakır, Gaziantep, Bursa, Elazığ ve Antalya gibi illerdeki birçok önemli kişinin koleksiyonuna değer kattı. Eserleri kısa sürede dünyaya yayılarak özellikle Katar, Dubai, Kuveyt, Abu Dabi gibi ülkelerden özel siparişler alan Kiraz’ın tespihlerine, Avrupa’da Almanya, İngiltere, Fransa, Hollanda, İtalya ile birçok Asya ülkesinden de talep geliyor.

Dünyanın konuştuğu tespih ustası: Osman Kiraz

12 yaşında başladığı mesleğinde parmakla gösteriliyor

Dünyada nadir Türkiye'de ise sadece Elazığ'da çıkan vişne mermerinden 12 gün süren çalışma sonrasında 102 gram ağırlığında tespih yapan tespih ustası Osman Kiraz, Türkiye'de tespihe ilginin yüksek olması ve koleksiyonerlerin taleplerinin bu gelişimde etkili olduğunu kaydetti. Kiraz, yaklaşık çeyrek asırdır bu işle uğraştığını söyledi. Kiraz, ‘’12 yaşından itibaren bu mesleğin içindeyim. Şu anda 34 yaşındayım. Mesleğimin ilk yıllarında tespih yapımının yollarını öğrendim. Taşları, onları şekle koymanın önemini fark ettikten sonra kendi tarzımı oluşturmaya başladım. Şu anda dünyada en iyi tespih yapan 5 ustadan biri olarak gösteriliyorum bu da beni çok mutlu ediyorum. Bütün taş ve ağaçlardan bir eser çıkarabilirim. 100 bin dolarlık bir ürün de yaptım, küçük bütçeli işler de çıkardım. Tespih yapmak benim hayatımın en önemli durumu halinde geldi. Ben bu işten hayatımı devam ettiriyorum ama bunu yaparken inanılmaz keyif de alıyorum. Yaptığım el emeği ürünleri daha çok Orta Doğu ülkeleri tercih ediyor. Katar’da Al Thani ailesi ile birçok defa çalışma fırsatı buldum. Bazıları tespihi yatırım aracı olarak değerlendiriyor’’ dedi.

Dünyanın konuştuğu tespih ustası: Osman Kiraz

''Tespihte malzeme ve usta çok önemli''

Tespihte malzeme ve ustanın çok önemli olduğuna değinen Kiraz, ''Bu meslekte hem malzeme değeri hem de ustanın değeri çok önemli. Yatırım amacı olarak düşünüyorlar. Koleksiyon değeri olan ustaların sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Tespihin değeri koleksiyonerin talebine göre değişiyor. Özel malzemeler oluyor. Sıkma kehribar, damla kehribar ve mercan en pahalı tespihlerdir. Bu tarz özel ve bulunmayan malzemeler zaten değerli oluyor. Malzemenin cinsine, ender olmasına göre gramı, 30 dolar, 100 dolar arasında değişiyor. 50 bin, 60 bin ve 100 bin dolara satılan tespihlerimiz var. Biz sadece bunun işçiliğini yapıyoruz. Zaten malzeme kıymetli ve kıymetli bir usta tarafından üretildiği zaman tamamen bir sanat eseri oluyor. Bulunmayan bir parça oluyor. Biz yaptığımız tespihleri aynı gün kargoya zor yetiştiriyoruz. Ondan dolayı hazırda tespihlerimiz olmuyor” diye konuştu.

Dünyanın konuştuğu tespih ustası: Osman Kiraz

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bitlis Tatvan’da öğrencilere “hayvan sevgisi” aşılanıyor BİTLİS (İHA) – Bitlis’in Tatvan ilçesinde gönüllü veteriner hekimler, okul okul gezerek öğrencilere hayvan sevgisini aşılıyor. Tatvan ilçesinin Selahaddin Eyyübi Ortaokulunda öğrencilerle bir araya gelen Gönüllü Veteriner ve Teknikerler Derneği ve Tatvan Belediyesi Hayvan Kısırlaştırma ve Rehabilitasyon Merkezi veteriner hekimleri, hayvanlar hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Hayvan sevgisini aşılamak amacıyla gönüllü veteriner hekimler tarafından yürütülen bu projede, ‘ağaç yaşken eğilir’ deyimiyle ilkokul ve ortaokul öğrencilerine eğitimler veriliyor. Mayıs ayının ilk günlerinden itibaren çalışmalara başladıklarını söyleyen Gönüllü Veteriner ve Teknikerler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Rehber Altıntaş, “İlk ve ortaokullarda hayvan sevgisinin çocuklar için önemini, bunun üzerindeki kıymeti konusunda eğitim vermekteyiz. Tatvan Belediyesiyle birlikte yaptığımız bu işbirliği devam edecektir. Genellikle 7-11 yaş aralığındaki ilkokul ve ortaokul öğrencilerine bu eğitimleri vermekteyiz. Çocukların kalbinin temizliği, güzelliği, içinde olan sevginin, içinde olan hayvan sevgisinin sokaklarda hayvanlarla birlikte özgürce oynamaları, özgürce yaşamaları için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz” dedi. Toplumda köpekler hakkında büyük bir ön yargının olduğunu ve bu ön yargının yapılan eğitim sonrası kırıldığını söyleyen 7’nci sınıf öğrencisi Ayşe Akın da, “Bugün okuluma hayvanlar hakkında bilgi sahibi olan abiler geldi. Bizlere hayvanlar hakkında bilgiler verdi. Hayvanlara nasıl yanaşacağımız konusunda, hayvanların davranışları konusunda ve hayvanların yedikleri yiyecekler hakkında bilgi verildi” dedi.
Van Sofraların vazgeçilmesi otlu peynire tat veren bitkilere büyük ilgi Van’da dağların yüksek kesimlerinde ve yaylarda büyük meşakkatle toplanan ve tescilli ürün olan otlu peynirin içine katılan şifalı otlara vatandaşlar yoğun ilgi gösteriyor. Van’da ekonomik getirisi olan ve binlerce aileye ek gelir sağlayan şifalı otlar, kent merkezindeki seyyar satıcılar ve manavlar tarafından halka ulaştırılıyor. İlkbaharın gelmesi ile birlikte dağların yüksek kesimlerinde ve yaylalarda toplanan otlar, peynir başta olmak üzere birçok yemekte de kullanılıyor. Yaklaşık bir aylık ömrü olan otları bir an evvel vatandaşlara ulaştırmak için yoğun mesai harcayan toplayıcılar, bin bir zorlukla otların toplandığını söylediler. Yıllardır çarşı merkezinde şifalı otları toplayıcılardan alıp halka ulaştırdığını ifade eden Kerem Timur isimli esnaf, “Van’ın yaylalarından gelen otları genellikle peynirde kullanıyoruz. Bunun yanında kurutup keledoş yemeğinde de kullanıyoruz. Heliz, sirmo, çiriş, mende, kengir, keçikulağı var. Bunlar dağın en yüksek tepelerine çıkıp öyle toplanılıyor. Bir kişi akşama kadar ancak 5-6 kilo toplayabilir” dedi. Fiyatların otun çeşidine göre değiştiğini aktaran Timur, “Helizin kilosu 35 ile 50 TL arasında değişiyor. Sirmo 120 ila 150 TL, çiriş 25 TL, mende ise 50 TL’den başlayıp 85 TL’ye kadar çıkabiliyor. Bunların dağlarda bir ay ile 40 gün arasında ömrü var. Toplandıktan sonra ise 3 gün içerisinde kullanılması gerekiyor. Eğer dolaba atılmazsa veya kullanılmazsa üç günden sonra çürür. Şu anda işler iyi. Ömrü kısa olduğu için vatandaşlar yüklenip hemen alıyor” ifadelerini kullandı. Furkan Gilgin isimli esnaf ise yılın sadece bir ayı şifalı otları sattığını belirterek, “Bunlar köylüler tarafından dağdan toplanıp bize getiriliyor. Biz de bunları vatandaşlara sunuyoruz. Bunlar peynir ve yemeklerde kullanılıyor. Salamurasını da tutan var. Bu otlar kalbe, tansiyona, şekere birebirdir. Van’ın peynirini meşhur eden bu otlardır” diye konuştu. Vatandaşlar ise dağdan toplanan otları beğenerek aldıklarını ifade ederek peynire tadını verenin bu otlar olduğunu söyledi.