GÜNDEM - 26 Kasım 2014 Çarşamba 16:18

Emekli Mit Müsteşarı toprağa verildi

A
A
A
Emekli Mit Müsteşarı toprağa verildi

İzmir'de vefat eden emekli MİT Müsteşarı Korgeneral Hayri Ündül, memleketi Muğla'da askeri törenle toprağa verildi.

MİT müsteşarı olarak görev yaptığı 1988’de adından sıkça söz edilen ve MİT ile emniyet arasında yetki çatışması yaşandığı günlerde emekliye sevk edilen Korgeneral Ündül vefat etti. İzmir’de yaşayan ve bir süredir rahatsızlık yaşadığı öğrenilen 85 yaşındaki Ündül’ün cenazesi memleketi Muğla’ya getirilerek, ikindi namazını müteakip Menteşe ilçesindeki Kurşunlu Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından toprağa verildi.

Emekli MİT Müsteşarı Hayri Ündül’ün cenazesine; üst düzey MİT görevlileri, Muğla Valisi Amir Çiçek, Aydın Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Murat Kırkaya, Güney Görev Grup Komutanı Tuğamiral Cihat Yaycı, Aksak Deniz Üs Komutanı Tuğamiral Gökhan Polat, Muğla Valisi Amir Çiçek, Muğla İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Halil Çelik, Menteşe Kaymakamı Zeki Arslan, eşi Zümrüt Ündül, kardeşi Suat Ündül, askeri erkan ve vatandaşlar katıldı. Ündül’ün cenazesi, eski şehir mezarlığında Aksaz Deniz Üs Komutanlığı Bandosu eşliğinde toprağa verildi.

ÜNDÜL VE RAPOR TARTIŞMALARI
Muğla’da 1929’da dünyaya gelen Ündül, 1959’da asteğmen olarak Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TAS) katıldı. Çeşitli kademelerde görev yapan Ündül, 1976’da tuğgeneral, 1980’de tümgeneral oldu. Ündül, 1985’te korgeneral rütbesine yükseldi ve 7. Kolordu Komutanlığı görevine getirildi. 1986’da MİT müsteşarı olan Ündül, 1988’de MİT raporu olduğu öne sürülerek piyasaya sürülen raporlardaki imzalarla gündeme geldi. Rapor, 7 Şubat 1988’de 2000'e Doğru dergisinde yayınlandı. Yayınların ardından Cumhurbaşkanı Kenan Evren ve Başbakan Turgut Özal, “Böyle bir belge yok, bize böyle bir belge gelmedi" açıklaması yaptı. MİT’in antetli kağıtlarına yazılmış olan ve altında imzası bulunan raporlar Ündül’ü zor durumda bıraktı. Ündül, raporlarla ilgili, "Evet, antetli kağıdın altındaki imzalar benim, bu bizim teşkilatın kullandığı kaşe ama ben bu raporu hiç görmedim, bu bilgilere vakıf değilim" derken, daha sonra raporu Mehmet Eymür’ün yazdığı öne sürüldü. Bu raporun hemen ardından piyasaya Ündül’ün istifa dilekçesi sürüldü. Islak imzalı bu istifa metninden de haberinin olduğu anlaşılan Ündül 29 Ağustos 1988’de emekli oldu. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Şişli’de Hıdırellez coşkuyla kutlandı Şişli’de Hıdırellez Şenliği kapsamında birbirinden renkli etkinlikler ve konserler düzenlendi. Şişli Belediyesi tarafından Hıdırellez Şenliği düzenlendi. Etkinliğe, Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan ve çok sayıda vatandaş katıldı. Etkinlik alanı, renkli ışıklarla aydınlatıldı ve süslendi. Konser, yarışma, karaoke, dans gösterileri, kına yakma, taç yapım ve çiçek yapım atölyesi, yüz boyama, saksıda toprağa gül fidesi dikimi ve kontrollü ateş yakma alanı yapıldı. “Şişli için çalışacağım” Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan, “Hepinizin Hıdırellez’i, baharı, bahara merhabası kutlu olsun. Hıdırellez bize birliğimizi beraberliğimizi, hoşgörüyü, kardeşliği ve barışı hatırlatır. Hepimizin bahara yakışır bir şekilde kardeşçe, hoşgörü ile birlikte nice güzel günler yaşarız. Ben Şişli’de her günü bahar gibi yaşayacağımız bir Şişli için çalışacağım. Bunun için söz verdim. Hepinizin dilekleri kabul olsun” ifadelerini kullandı. Hıdırellezde huzur ve mutluluk dileyen Lerna Aker isimli vatandaş, "Toplum olarak hepimize mutluluk ve huzur diliyorum. Mutlu olmadıkça huzurlu olamıyoruz. Hepimize huzur diliyorum. Geleceğe güzel baka bilelim ki hayatlarımız aydınlansın” diye konuştu. Hıdırellez etkinliklerine katılan Ayşen Korhan isimli vatandaş, “Hıdırellez güzel bir vesile. İnanç olarak inanmanın ötesinde herkesin güzel şeyler dilediği, güzel bir gün. Baharın gelişi herkese kutlu olsun” dedi.