EKONOMİ - 28 Nisan 2022 Perşembe 21:00

Eminevim Genel Müdürü Sait Aytaç: “BDDK Lisansı ile 3. Nesil Finansman Modeli devreye alındı”

A
A
A
Eminevim Genel Müdürü Sait Aytaç: “BDDK Lisansı ile 3. Nesil Finansman Modeli devreye alındı”

Tasarruf finansını 30 yıl önce Türkiye ile tanıştıran ve bugün dev bir sektör haline gelmesini sağlayan Eminevim BDDK lisansını aldı. BDDK lisansı ile vatandaşlar mevduat ve katılım bankacılığından sonra “3. Nesil Finansman Modeli”ne kavuştu.

Bugüne kadar 500 binden fazla tasarruf sahibinin ev, araba ve işyeri sahibi olmasını sağlayan tasarruf finansman sektöründe yaklaşık 1 yıl süren intibak dönemi, lisansın verilmesi ile tamamlandı.

Kurucusu oldukları tasarruf finansman sektörünün gelişmesi ve istikrarlı büyümesi için uzun yıllardır öncülük ettiklerini aktaran Eminevim Genel Müdürü Sait Aytaç, BDDK’nın lisans duyurusunun ardından yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Geçmişten bu yana ekonomiye sağladığı likidite ve ticarete getirdiği hareketlilik ile sektörümüz, ülke ekonomisine önemli katkılar sundu. Son bir yıldır BDDK’nın denetiminde ve gözetiminde kapsamlı bir intibak süreci geçirdik. Bu süreçte kurumsal yapımızı, mali raporlama sistemlerimizi, bilgi teknolojileri altyapılarımızı ve tasarruf finansman ürünlerimizi tabi olduğumuz mevzuata uyumlu hale getirdik. Bugün de BDDK lisansımızı alarak intibak sürecini başarıyla tamamlamış olduk.

Sektörün lideri olarak ülke ekonomisine sağladığımız yıllık 5 milyar TL likidite ile ülkemizin borçlanmadan ve dış finansmana ihtiyaç duymadan kaynak üretmesinde, altın ve döviz cinsinden kaynakların ise ekonomiye kazandırılmasında öncü bir rol üstleniyoruz. Bugünden sonra da, sektörümüzü BDDK denetimi ve gözetimindeki bu yeni yapısı çerçevesinde daha fazla tasarruf sahibiyle buluşturarak, istikrarlı bir şekilde büyütmeye devam edeceğiz."

Eminevim’in kurucusu merhum Emin Üstün’ün ülkemizle tanıştırdığı ve bugün büyük bir sektör haline gelmesini sağladığı 3. Nesil Finansman Modeli’nin finansal istikrara katkı için önemli bir araç olduğunu vurgulayan Aytaç; “Bankacılık sektörünün düzenleyici ve denetleyici kuruluşu olan BDDK, bundan sonraki dönemde tasarruf finansman sektörünü de düzenlemeye devam edecek. Mevduat ve katılım bankacılığından sonra 3. Nesil Finansman Modeli olarak nitelendirdiğimiz tasarruf finansının ülkemiz, sektörümüz ve tasarruf sahiplerimiz açısından hayırlı olmasını diliyoruz" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Aydın’ın Nisan ayı ihracatı 69 milyon dolar oldu Önemli tarım ürünleri ile ülke ekonomisine ciddi katkı sağlayan Aydın’ın Nisan ayı ihracatı 69 milyon dolar oldu. Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), Nisan ayında 1 milyar 360 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini açıklarken 2024 yılının Ocak-Nisan döneminde ihracatın 6 milyar 18 milyon dolar olduğu belirtildi. Paylaşılan verilere göre ise Aydın’ın 2024 yılı Nisan ayı ihracat rakamları belli oldu. Zeytinden incire kadar birçok ihracat ürününe sahip Aydın’ın Nisan ayı ihracat rakamı ise 69 milyon dolar oldu. Ayrıca dünya lideri olduğumuz çekirdeksiz kuru üzüm, kuru kayısı ve kuru incir ürünlerinin ihracatını domine ettiği Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği 2024 yılı Nisan ayında ihracatını yüzde 10’luk artışla 70 milyon dolara taşıdı. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği ise ihracatını 39 milyon dolara taşıdı. Ege Bölgesi’nin ihracatı 2 milyar 323 milyon dolar Ege Bölgesi, 2024 yılının Nisan ayında ihracatını 2 milyar 323 milyon dolara taşıdı. İzmir, Ege Bölgesi ihracatına 1 milyar 437 milyon dolarlık katkı sağlarken, bu ihracatın 256 milyon dolarlık dilimi Ege Serbest Bölgesi ve İzmir Serbest Bölgesi’nden geldi. Ege Bölgesi illerinden Aydın, 69 milyon dolarlık, Kütahya 31 milyon dolarlık ihracat yaparken, Uşak Nisan ayında 23 milyon dolar, Afyonkarahisar 22 milyon dolar ihracata imza attı.