SAĞLIK - 21 Mart 2015 Cumartesi 11:24

Enfeksiyon hastalıkları ölüm nedenleri arasında ilk sıralarda

A
A
A
Enfeksiyon hastalıkları ölüm nedenleri arasında ilk sıralarda

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof Dr. Önder Ergönül, “Türkiye’de Sağlık Bakanlığı verilerine göre 2012’de erkeklerde yüzde 1,6, kadınlarda yüzde 1,75, toplam yüzde 1,67 ölümlerin sebebi enfeksiyon kaynaklıdır” dedi.

Enfeksiyon hastalıkları tüm dünya için her geçen gün biraz daha tehdit oluşturmaya ve ölüm nedenleri içinde ilk sıralardaki yerini korumaya devam ediyor. Giderek artan antimikrobiyal direnç ve yeni ortaya çıkan enfeksiyonlar tüm insanlığı yakından ilgilendiriyor. Bu yıl 17’ncisi düzenlenecek olan Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeskiyon Hastalıkları Derneği Kongresi’nde (Klimik 2015), yeni salgınlar ve enfeksiyonlar, aşı, seyahat tıbbı,toplum kökenli ve sağlık bakımı ile ilişkili enfeksiyonlar, HIV/AİDS ve diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklar, kronik hepatitler, antibiyotik yönetimi gibi çok sayıda önemli başlık masaya yatırılacak. 

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof Dr. Önder Ergönül, grip başta olmak üzere yeni çıkan enfeksiyonların tüm dünyada dikkat çektiğini ve önem kazandığını vurgulayarak, “Türkiye’de Sağlık Bakanlığı verilerine göre 2012’de erkeklerde yüzde 1,6, kadınlarda yüzde 1,75, toplam yüzde 1,67 ölümlerin sebebi enfeksiyon kaynaklıdır. Her zaman yeni virüsler ortaya çıkıyor. Mücadele etmesini öğreniyoruz. Mesela HIV ile mücadele yöntemlerinde dünyada bir parça mesafe kat edildi. Ülkemizde ise giderek sayı artıyor. Bu konuda daha uzmanlaşmaya ihtiyaç var. Daha çok çalışmaya ihtiyaç var. Bir yandan HIV ile uğraşırken,yepyeni virüsler ortaya çıkabiliyor. Bunları tanıyabilmek, tanı koyabilmek düşünebilmek geniş kapsamlı düşünmeyi gerektiriyor. Bu kongre bu nedenle enfeksiyon hastalıkları açısından önem taşıyor” dedi.
Prof.Dr. Önder Ergönül, grip salgını olmak üzere yeni çıkan virüsler, hastanelerde giderek önem kazanan ve ölümlere neden olan dirençli bakterilerin tüm dünyada ilgi çektiğini ve önem kazandığını ve tüm bu konuların kongrede ele alınacağını belirterek, “Grip salgını dahil olmak üzere çıkan enfeksiyonlar birler için çok önemli ,hastanelerde giderek önem kazanan ve önemli ölümlere neden olan dirençli bakteriler ve yepyeni virüsler bütün bunlar tüm dünyada ilgi çekiyor ve önem kazanıyor. Bine yakın bir katılım bekliyoruz . Bu yıl 17’ncisi yapıyoruz. Kongreyi 2 yılda bir yaptığımızı düşünürsek, ülkemiz adına gelenekselleşmiş bir kongredir. Yabancı konuklarımız da katılacak ama ulusal kongre olduğunu söyleyebiliriz” şeklinde konuştu. 

Prof. Dr. Önder Ergönül son zamanlarda ebolanın en dikkat çeken enfeksiyon hastalıklarından biri olduğunu kaydetti. Ergönül, “Ebola ile ilgili önemli ilaç çalışmaları yapıldı. Bir sonraki aşamada hayvan çalışmaları gerçekleştirildi. İnsanlar üzerinde çalışmalar yapılacak noktaya gelindi. Bu çalışmalar Afrika’da yürütülecek. İlaç saptanması bir sonraki salgınlar için önemli” dedi. Prof. Dr. Önder Ergönül, Batı dünyasında ebolaya karşı ilginin azaldığını da ifade ederek, “Batı Afrika’da ebola vakaları olmakla birlikte azaldı. Çarpıcı vakaların azalması ile batı dünyasının da ilgisi azaldı ama Afrika’da vakalar var tabii ki” diye konuştu. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Fethiye’de Softbol Türkiye Şampiyonası başladı Muğla’nın Fethiye ilçesinde Küçük Kızlar ve Yıldız Kızlar Okul Sporları Türkiye Softbol Şampiyonası, açılış seremonisi ile başladı. Kız sporcular 5 gün boyunca mücadele edecek. Türkiye Okul Sporları Federasyonu tarafından Fethiye’de ilk defa düzenlenen Küçük Kızlar ve Yıldız Kızlar Okul Sporları Türkiye Softbol Şampiyonası törenle başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından tören geçişiyle başlayan şampiyonada, kız öğrenciler 5 gün boyunca mücadele edecek. 29 Nisan Pazartesi gününe kadar devam edecek karşılaşmaların ardından küçük kızlar ve yıldız kızlar Türkiye şampiyonları belli olacak. 16 ilden 33 takımla 500 sporcunun katıldığını söyleyen Fethiye Gençlik ve Spor Müdürü Harun Reşit Yiğit, “Bu tür organizasyonlar ilçenin tanıtım ve turizmine büyük katkı sağlıyor” dedi. Açılış töreninde sporculara hitap eden Fethiye Gençlik ve Spor Müdürü Harun Reşit Yiğit, “Geçen hafta okul sporları Beyzbol şampiyonasını ilçemizde tamamlamıştık. Farklı spor dallarının müsabakalarında öğrencilerimizi misafir ediyoruz. Bu tür organizasyonlar ilçenin tanıtım ve turizmine büyük katkı sağlıyor. Bu anlamda federasyon başkanımıza da teşekkür ediyoruz. 16 ilden 500 sporcumuz, 33 takımımız var. Pazartesi günü de Türkiye şampiyonlarımız için ödül töreni yapacağız” dedi.
Diyarbakır Diyarbakırlı öğrenciler NASA Conrad Challenge 2024 Finallerinde Türkiye’yi temsil ediyor Bahçeşehir Koleji Diyarbakır Hevsel Kampüsü öğrencilerinden oluşan Healthy Companions takımı, Houston NASA Uzay Merkezi’nde düzenlenen Conrad Challenge 2024’te Türkiye’yi temsil edecek tek takım olarak seçildi. Conrad Challenge, NASA bünyesinde düzenlenen prestijli bir yarışma olup, Healthy Companions takımı Türkiye’deki tek temsilci olarak 1000 takım arasından 5 finalistten biri olarak seçildi ve NASA’nın Houston Uzay Merkezi’ne gitmeye hak kazandı. Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencileri Yağmur Delal Cengiz, Beyza Kaya, Dilvin Laçin, Adar Özalkak, Mir Baran Esen ve Diyar Karabulut tarafından oluşturulan Healthy Companions, NASA tarafından 13-18 yaş arasındaki öğrencilerin küresel etki oluşturmak, sorunları çözmek için bilim, teknoloji ve inovasyonu kullanarak projeler yürütüp, girişimcilik özelliklerini ortaya koymaları için düzenlediği Conrad Challenge’a Türkiye’yi temsil ediyor. Healthy Companions, evcil hayvan sahiplerinin hayvanlarının sağlık durumunu izlemelerine yardımcı olan yenilikçi bir cihaz geliştirdi. Nabız oksimetrisi ve rektal sıcaklık algılama gibi son teknolojileri kullanarak, projeleri kullanıcıların evcil dostlarının sağlık durumunu kapsamlı bir şekilde takip etmelerini sağlıyor. Ürünleri aynı zamanda telefon uygulamasıyla bütünleşmiş bir şekilde yapay zeka desteği de sunuyor, böylece evcil hayvan sahiplerine daha kişiselleştirilmiş çözümler sunabiliyor ve sağlık durumu ile ilgili önemli bilgiler sağlıyor. Healthy Companions takımı, "Türkiye’den bu aşamaya ulaşan tek takım olarak ülkemizi Amerika Birleşik Devletleri’nde temsil etmenin gururunu taşıyoruz. Uzun süredir çaba sarf ettiğimiz projemizi dünyaya tanıtmak bizi oldukça heyecanlandırıyor" dedi. Healthy Companions, tasarım sürecinde basit ve kullanıcı dostu bir arayüz oluşturmaya özellikle odaklandı ve prototip aşamasında birçok deneme ve test gerçekleştirerek en pratik tasarımı hayata geçirdi. Barınaklar ve veteriner ve sosyal hizmet kuruluşları gibi kurumlardan da geri bildirim alarak ürünlerini geliştirdi. Bahçeşehir Koleji Diyarbakır Kampüsü Kurucu Temsilcisi Zeki Esen, Bahçeşehir Koleji Diyarbakır Hevsel Kampüsü Liseleri’nde araştırmacı, bilimin gücüne inanan, yenilikçi, bilim ve teknoloji üreten, ülkemizin geleceğine yön verecek nesiller yetiştirmeyi hedeflediklerini belirterek, “Sevgili öğrencilerimizin göstermiş oldukları bu başarı uluslararası arenada inovasyon ve teknolojiye olan katkısını bir kez daha vurguluyor. Öğrencilerim adına mutlu ve gururluyum. NASA’nın Texas’taki Uzay Merkezi’nde gerçekleşecek finale katılmaya hak kazanan Healthy Companions değerli işler ortaya koyacaklarına inanıyorum ve onlara başarılar diliyorum” dedi.