EKONOMİ - 09 Mart 2016 Çarşamba 12:55

EPDK Başkanı Yılmaz'dan ham petrol fiyatlarına ilişkin açıklama

A
A
A
EPDK Başkanı Yılmaz'dan ham petrol fiyatlarına ilişkin açıklama

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, uluslararası küresel siyasetin enerji ve petrol fiyatlarını etkilediğini belirterek, "OPEG ülkelerinin bir takım anlaşmalarla, üretim politikalarıyla kendi aralarında anlaşması bu fiyatlara yansımış durumda. Burada yalnız ham petrol fiyatlarının belirlenmesinde sırf ekonomik sebepler olmadığını görebiliyoruz" dedi.

Enerji Vakfı tarafından düzenlenen 'Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrallerinde Risk Yönetimi Çalıştayı', EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz'ın katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantı sonrası gazetecilerin sorularını cevaplayan EPDK Başkanı Yılmaz, bir gazetecinin "Doğalgaz fiyatlarında cari açığın düşmesiyle birlikte enerji fiyatlarının düşmesiyle ilgili ciddi gelişme var. Enerji Bakanı geçtiğimiz aylarda 'doğalgaz fiyatları düşecek' demişti. Acaba bunun yansımasını ne zaman görebileceğiz?" sorusu üzerine, "Bununla ilgili bakanlıkta ciddi bir çalışma var. Bakanımızın en hassas olduğu konulardan biri bu ucuzlayan maliyetlerin tüketiciye yansıtılması konusunda. Tabii bir de BOTAŞ'ın eskiden beri gelen bir takım güçleri var. Yani bunları da göz ardı etmek mümkün değil. Bununla ilgili Enerji Bakanlığımız, bakanımızın talimatıyla yoğun bir şekilde çalışmakta, bizim de bu hususta eş güdümlü bir şekilde çalışmalarımız devam etmekte. Ama şundan emin olsunlar gelişmeleri bakanlığımızla birlikte tüketicimize yansıtacağız" şeklinde konuştu.

"BİR TAKIM TEKNİK ÇALIŞMALAR VAR"
Tüketicinin yaz aylarında fiyatlarla ilgili bir beklenti içinde olup olmamasıyla ilgili ise Yılmaz, "Bununla ilgili bir takım teknik çalışmalar var, bugün EPDK olarak bizim söylememiz çok doğru olmaz. Bu hususta bakanlığımız kendisi yoğun bir şekilde çalışıyor. Dolayısıyla da karar verici neticede bakanlığımız olduğu için kamu adına EPDK olarak kesin bir şey söylemenin çok doğru olduğunu düşünmüyorum" ifadesini kullandı.

Yılmaz, “Çalışmalar sırasında belirgin bir rakam ya da yüzde var mı, ne oranda indirim görülüyor?” sorusuna ise şu cevabı verdi:
"Şu an kesin bir rakam vermek zor. Çünkü neticede İran'la devam eden bir tahkim süreci var. Tahkim sürecinin belli bir aşaması geçildi. Rusya'yla fiyat üstünden olan bir takım görüşmeler devam ediyor. Bunlardan müteşekkir bir fiyat oluşacak, bir maliyet oluşacak. Bunların hepsi netleşmeden kesin bir rakam söylemek çok doğru olmaz."

Akaryakıt fiyatlarının yükselip düşmesi ile ilgili soru üzerine Yılmaz, "Piyasa hep böyle devam edecek, böyle olması normal, böyle olmasını biz de istiyoruz. Her gün ilk baktığım göstergelerden biri akaryakıt fiyatlarındaki son durum. Piyasanın böyle olması dinamik olmasından kaynaklanıyor ve biz ucuzlayan maliyet esaslı bir fiyat politikası öngördüğümüz için sektöre, ucuzladığı gün aynı gün tüketiciye yansıtılıyor. Dolayısıyla Uluslar arası piyasada özellikle ham petrolden de ayrı olarak, ham petrolle karıştırılmadan işlenmiş ürünlerin bir fiyatı var, bu bütün dünyada belli. O fiyatlara göre Türkiye'deki dağıtım şirketlerimiz, rafinerilerimiz pozisyon almakta ve ürünü biz oraya göre endekslemişiz. Ona göre fiyat bir gün çıkıp bir gün inebiliyor. Böyle olması doğal, böyle olması da lazım. Biz böyle olmasından da mutluyuz" diye konuştu.
Tüketicinin bu fiyatları daha kolay takip etmesi için herhangi bir uygulama başlatılıp başlatılmadığıyla ilgili soru üzerine Yılmaz, "Tüketiciler internet sitemizden günlük olarak akaryakıt fiyatlarına ulaşabiliyor. Tabii bu fiyatlara nasıl daha hızlı ulaşabilirler onun da bir çalışmasını yaparız" dedi.

"ULUSLARARASI KÜRESEL SİYASET ENERJİ VE PETROL FİYATLARINI ETKİLİYOR"
Akaryakıt fiyatları küresel anlamda değerlendirildiğinde daha da düşüp düşmeyeceği sorusuna Yılmaz, "Son zamanlarda ham petrol fiyatlarının biraz yükseldiğini de görüyoruz. OPEG ülkelerinin bir takım anlaşmalarla, üretim politikalarıyla kendi aralarında belirlemesi bu fiyatlara yansımış durumda. Tabii biz dengeli bir şekilde gideceğini ümit ediyoruz. Çünkü burada yalnız ham petrol fiyatlarının belirlenmesinde EPDK Başkanı olarak sırf ekonomik sebepler olmadığını görebiliyoruz. Bu uluslararası küresel siyasetin de aynı zamanda enerji fiyatları, petrol fiyatlarının bir parçası haline gelmiş, dolayısıyla sırf ekonomik olarak değerlendirme yapıp, ham petrol fiyatlarının gelecekle ilgili bir öngörüde bulunmak imkansız bir şey. Birkaç sene önce ham petrol fiyatlarının 150 dolarları bulacağını dünya ekonomistleri söylüyordu. Ama maalesef bırakın 150 dolarları, biz 30 dolarların altını gördük ve belki de zararına üretim yapan OPEG ülkelerini gördük. Ama şunu rahat söyleyebiliriz. Ham petrol fiyatlarının düşmesi ülkemiz ekonomisi açısından ciddi bir şekilde katkı sağlıyor" cevabını verdi.

"Son 6 ayda akaryakıttaki iyileşmenin tüketiciye bir yüzde olarak verecek olursak cebine ne kadar katkı sağladı?" sorusu üzerine ise Yılmaz, "Geçen yılla, iki yıl öncesinden bu zamana kadar rakam olarak 4,65'lerden bugün 3,49'lara kadar fiyat düştü. Yani geçen yıllardan bu zamana yaklaşık 30 milyar dolarlık akaryakıtla ilgili bir tüketimi öngördüğümüz taktirde oradaki iyileşmeleri yaklaşık yüzde 25, 26'larda, hatta yüzde 30'lara varan bir rakamı hesapladığımız taktirde 10 milyar doların çok üzerinde sırf akaryakıttan katkı sağladığını görüyoruz. Diğer enerji kaynaklarını da eklediğimiz taktirde daha ciddi rakamlara ulaştığını görüyoruz. Petrol fiyatlarının doğalgaz fiyatlarını da olumlu etkilediğini görüyoruz. Petrol özellikle ulaşım sektörüne de çok ciddi katkılar sağladı" şeklinde konuştu.  

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep Gaziantep’te esrarengiz patlama sesi korku ve paniğe neden oldu Gaziantep’in Nizip ilçesine bağlı Suriye sınır hattındaki kırsal mahallelerde şiddetli bir patlama sesi duyuldu. Bölgede yaşayan vatandaşları tedirgin eden patlama sesi ile ilgili geniş çaplı inceleme başlatılırken boş araziye havan mermisi düşmüş olabileceği ihtimali üzerinde durulduğu öğrenildi. Olay, Gaziantep’in Nizip ilçesine bağlı Suriye sınır hattındaki kırsal mahallelerde meydana geldi. İddiaya göre, özellikle bölgedeki kırsal Gökçeli Mahallesi’nde yaşayan vatandaşlar bir anda çok yüksek bir patlama sesi duydu. Duydukları sesle korku ve panik yaşayan vatandaşlar 112 Acil Çağrı Merkezi’ne ihbarda bulundu. İhbar üzerine sesin duyulduğu bölgelere jandarma ve sağlık ekipleri sevk edildi. Ölen ya da yaralanan kimsenin olmadığı olay sonrası patlama sesinin kaynağı ile ilgili geniş çaplı inceleme başlatıldı. Olayla ilgili çalışma yapan ekiplerin boş araziye havan mermisi düşmüş olabileceği ihtimali üzerinde durduğu öğrenildi. Korku ve panik yaşayan vatandaşlar o anları anlattı Yaşadıkları korku ve paniği anlatan Çapan Köse ve Adil Yılmaz isimli vatandaşlar, önce kısa süreli keskin bir ışık gördüklerini sonrasında ise şiddetli bir patlama sesiyle irkildiklerini söyledi. Vatandaşlar, Suriye’ye yakın olduklarını ve oradan bir şey düşme ihtimalinin akıllarına geldiğini de ifade etti. Konu ile ilgili geniş çaplı soruşturmanın sürdüğü bildirildi.
Ankara Gazeteci Hande Fırat’ın "Devriamber" sergisi Kültür Bakanlığı desteğiyle açıldı Gazeteci Hande Fırat’ın "Devriamber" isimli resim ve heykel sergisi Kültür ve Turizm Bakanlığının desteği ile Cumhuriyet Müzesi bünyesinde yer alan Sığınak Kültür Sanat’ta açıldı. Gazeteci Hande Fırat’ın “Devriamber” isimli sergisinin açılışı Ankara’da gerçekleştirildi. Sergiye, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Hulusi Akar, eski TBMM Başkanı Binali Yıldırım, MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Özdemir, İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Oktay Vural, Dışişleri Bakanı Başdanışmanı Nuh Yılmaz, AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı Ayşe Keşir, Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener, Demirören Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yıldırım Demirören’in eşi Revna Demirören, Demirören Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Meltem Demirören Oktay ve çok sayıda davetli katıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise serginin açılışı için mesaj gönderdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mesajını serginin açılışında gazeteci Hande Fırat okudu. Cumhurbaşkanı Erdoğan mesajında, "Basın ve sanat dünyamızın değerli temsilcileri, kıymetli misafirler, sizleri en kalbi duygularımla, muhabbetle selamlıyorum. Nazik davetiniz için teşekkür ediyorum. Basınımızın önemli isimlerinden Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Sayın Hande Fırat’ın kendi ifadesiyle ’çınarlarını kaybedip kendileri çınara dönen kadınların hikayesini’ anlattığı resim ve heykel sergisinin başarılı geçmesini temenni ediyorum. Başarılı gazeteci kimliğinin yanı sıra, bu sergi vesilesiyle sanatçı yönünü de öğrenme fırsatı bulduğumuz Sayın Hande Fırat’ı tebrik ediyor, kendisine hem meslek hem de sanat hayatında muvaffakiyetler diliyorum. Sizlerin şahsında basın ve sanat camiamızın tüm mensuplarını, sergiye ilgi gösteren tüm sanatseverleri bir kez daha yürekten selamlıyorum” ifadelerine yer verildi. "Bu sergi annemle, kızıma ithaf ediliyor" Fırat, serginin açılışı için Kültür ve Turizm Bakanlığının tüm personeline ve sergiyi açarken kendisine destek olan arkadaşlarına teşekkür etti. Hande Fırat, "Bu sergi, babalarını kaybeden tüm kız çocukları, tüm erkek çocukları ama özellikle kız çocuklarına atfen yapılmıştır. Bu sergi annemle, kızıma ithaf ediliyor" dedi. Devrialem sergisinin farklı bir anlamı olduğunu belirten Bakan Ersoy, "Bir toplumun zenginliği, kültür ve sanatının derinliği ile ölçülüyor. Kültür ve sanat toplumda ne kadar yerleştiyse, toplumda ne kadar kabul gördüyse, o toplumda kültür ve sanat ne kadar iyi üretilebiliyorsa aslında toplum o derece zengin algılanıyor. O açıdan da biz Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak kültür ve sanatı her yönüyle desteklemeyi görev addediyoruz. Sadece sanat üretimi değil, vatandaşlarımızın kültür ve sanata rahat erişimi de çok çok önemli" şeklinde konuştu. Kültür Yolu Festivalleri ile vatandaşların kültür ve sanata rahat ve kolay erişmesini amaçladıklarını belirten Ersoy, "Vatandaşın sanata erişimi yeterli değil. O yüzden kültür ve sanat üretimini artırmak istiyoruz. Kültür sanatın toplumun sadece bir kesiminin ilgilendiği bir etkinlik olmasının dışına çıkmasını, toplumun her kesimlerinin eriştiği bir alan olması için çabalıyoruz. Bu sergide anlamlı bulduğumuz, toplumda bilinirliği yüksek, toplumda yer etmiş kişilerin kültür sanat üretimindeki katkıları, kültür ve sanat üretiminde pay sahibi olmaları aslında sanatın popülaritesini artırıyor" ifadelerini kullandı. Serginin anlamının önemli olduğunu belirten Bakan Ersoy, “Serginizin anlamı da çok önemli. Ben de babamı kaybettim ama sizin gibi genç yaşta kaybetmedim. Genç kızlarımızın 18 yaşına girmeden önce babalarını kaybetmesinin nasıl bir duygu olduğunu, nasıl omuzlara yük getirdiğini kısmen de olsa anlayabiliyorum” diye konuştu. Sergide, tuval üzerine çeşitli malzemeler kullanılarak yapılan tablo ve heykellerden oluşan 40 eser sergileniyor. Sergi 25 Mayıs’a kadar açık olacak.