POLİTİKA - 04 Mart 2015 Çarşamba 09:20

Erdoğan: Hakan Fidan'a kırgınım

A
A
A
Erdoğan: Hakan Fidan'a kırgınım

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hakan Fidan'ın MİT'ten istifasına ilişkin, ‘Müsaade edilmiyorsa kalması gerekirdi’ dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, aynı zamanda Umre de yaptığı iki günlük Suudi Arabistan ziyareti dönüşünde takip eden gazetecilerin sorularını cevapladı.

Türkiye Gazetesi yazarı Rahim Er Cumhurbaşkanı Erdoğan’a dönüş yolunda sorulan Hakan Fidan’ın istifasından Mısır sorununa, paralel yapıyla mücadeleden iç güvenlik paketine kadar birçok konuda yaptığı açıklamaları yazdı.

Cumhurbaşkanı'nın açıklamaları özetle şöyle: Suudi Arabistan geziniz, beklentilerinizi karşıladı mı?
Sağolsunlar, beklentilerimizi karşıladılar. İlgi ve alakada bir artış var. İlişkilerimizin gelecekte çok daha iyi olacağına dair umutlarım arttı. Siyasi, askeri, güvenlik, terörle mücadele ve insani yardımlar alanlarında müşterek çalışmalara girebileceğimizi teyit ettik. Bölgesel sorunlar noktasında ise hemen bütün ülkelerle ilişkiler açısından yaklaşımımız büyük ölçüde örtüşüyor. Mısır'da biraz farklılıklar olsa da, ikili ilişkilerimiz bu konudan bağımsız. 

Örneğin Suriye ile ilgili güvenli bölge ve eğit-donat noktasında aynı şeyleri düşündüklerini ifade ettiler. Yakın zamanda, gerek Muhammed Bin Naif gerekse Muhammed Bin Salman'ın Türkiye'ye geleceklerini umut ediyorum. 

DAIŞ konusu da gündeme geldi mi?

Terörle mücadele elbette gündemimizdeki önemli bir konuydu. DAIŞ konusundaki hassasiyet tabii ki devam ediyor.

DEVRAN DÖNEBİLİR

Kral, Sisi'yle de görüştü. Size Sisi'den herhangi bir mesaj iletildi mi? 

Hayır, herhangi bir mesaj iletilmiş değil.
Mısır'da İhvan liderlerinin siyaset yapabilmeleri, idam cezalarının kaldırılması gibi hususlar gündeme geldi mi?

Mısır'da \% 52 oyla iş başına gelmiş Cumhurbaşkanı hala içeride. 18 bin siyasi tutuklu var. Binlerce insan idama mahkûm edildi. Kontrollü bir yumuşama olmazsa, sosyal patlama olabilir. Mısır, Suudi Arabistan ve Türkiye; bölgenin en önemli ülkeleri. Bölgenin barış, huzur ve refahı için birlikte hareket etmek önemli. Burada Suudi Arabistan bir adım atacak olursa, devran tersine dönebilir. 

“Yasa dışı dinleme” soruşturmasında gözaltına alınan 54 kişi serbest bırakıldı. Paralel yapı uzantılarının hala tehdit dilini kullanmasını nasıl yorumluyorsunuz?

Serbest bırakılma konusundaki haber benim açımdan da şaşırtıcı oldu. Ancak konu tabii yargı sürecinde bir mesele olduğu için, değerlendirmeye girmem uygun olmaz. Bahsettiğiniz uzantıların, o tür bir dil kullanmasından toplum da rahatsız elbet. “Ben bilmediklerinizi biliyor, duymadıklarınızı duyuyorum” diye adeta devletle dalga geçmeye kalkışıyorlar. Devlet, her türlü kanunsuzluğun peşinde olacaktır. Er ya da geç gereği yapılacaktır.

FİDAN'A KIRGINIM

İç güvenlik paketine yönelik muhalefetin eleştirileri var. Yasa Tasarısı'nı inceleyebildiniz mi?

Yasa tasarısını inceledim. Eksiği var, fazlası yok. 

Hakan Fidan meselesinde kırgın olduğunuzu söylemiştiniz. Hala aynı hissiyatta mısınız?

Kanaatimi daha önce de söyledim. Buna rağmen istifa edip adaylık söz konusu olmuş ise elbette bir kırgınlık söz konusudur. MİT sıradan bir kurum değildir. Devletin en önemli kurumudur. İstihbarat teşkilatı zayıfsa, o devletin ayakta kalması mümkün değildir. 

Onu böyle bir göreve getiren benim. Madem öyle, müsaade edilmiyorsa ayrılmaması gerekirdi. Dolayısıyla tabii ki kırgınım.
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Bakan Yerlikaya: “Bursa merkezli 7 ilde düzenlenen ‘Mahzen-32’ operasyonlarında Hakkı Saral’ın elebaşılığını yaptığı suç örgütü çökertildi” İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Bursa merkezli 7 ilde düzenlenen “Mahzen-32” operasyonları ile elebaşılığını cezaevinde olan Ümit Saral’ın kardeşi Hakkı Saral’ın yaptığı suç örgütünün çökertildiğini açıkladı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın paylaştığı bilgilere göre, Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Başkanlığı koordinesinde; Bursa İl Emniyet Müdürlüğü KOM Şube Müdürlüğünce yapılan çalışmalar sonucu Bursa merkezli İstanbul, Ankara, Trabzon, Sakarya, Yalova ve Diyarbakır’da “Mahzen-32” operasyonları düzenlendi. Düzenlenen operasyonlarda organize suç örgütü üyesi şüphelilerin; Bursa merkez ve İnegöl’de vadeli araç alım satım faaliyetlerinde bulunarak vatandaşlarımızdan silah zoruyla yüksek miktarlarda para tahsilatı yaptıkları, Bursa’ya il dışından getirdikleri tetikçiler vasıtasıyla para vermeyi kabul etmeyen kişilere ve bu kişilerin işyerlerine yönelik silahlı saldırı düzenledikleri, Bursa’ya farklı illerden gelerek vadeli araç alımı yapanların adreslerini tespit ettikleri ve bu kişileri hürriyetlerinden yoksun bırakarak darp ettikleri, araç alım satımı nedeniyle kişiler arasında meydana gelen alacak verecek konularına müdahil oldukları ve sözde mahkemeler kurarak haksız menfaat sağladıkları, silahla ölüm tehdidinde bulundukları kişilerin işyerlerine ve araçlarına zorla el koydukları ve bu malları örgüt üyelerinin üzerine geçirdikleri, silah ve tehdit zoru ile el konulan araçları hediye adı altında örgütün elebaşına verdikleri ve suç faaliyetleri esnasında, güvenlik güçlerine yönelik silahlı saldırıda bulundukları tespit edildi. Operasyonlarda elebaşının da içerisinde bulunduğu organize suç örgütü üyesi 24 şüpheli yakalandı. Operasyonlar sonucu, 15 adet ruhsatsız tabanca, çok sayıda çek ve senet ile çok miktarda nakit paraya el konuldu. 10 ayda 454 organize suç örgütü çökertildi İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, organize suç örgütlerine yönelik düzenlenen operasyonlar hakkında bilgi verdiği paylaşımında, “10 aylık süre içinde; 454 organize suç örgütünü çökerttik. Bu suç örgütlerini isim isim kamuoyu ile paylaştık. Organize suç örgütlerine yönelik toplam bin 201 operasyon düzenledik. 8 bin 260 şüpheli yakalandık. Bunlardan; 3 bin 58’i tutuklandı. Bin 740’ı hakkında adli kontrol kararı verildi" ifadelerine yer verdi.