EKONOMİ - 16 Ağustos 2017 Çarşamba 13:30

Erzurum'a 1 milyon dolarlık Güneş Enerji sistemi kurdular

A
A
A
Erzurum'a 1 milyon dolarlık Güneş Enerji sistemi kurdular

Erzurum’un Oltu ilçesinde iki esnaf iki yıl önce projesine başladığı ve destek almadan 1 Milyon dolar harcayarak kurdukları ‘Güneş Enerji Sistemi’ projesini hayatı geçirdiler.

Erzurum’un Oltu ilçesinde esnaflık yapan Mehmet Alkan ve Fahrettin Aynalı, iki yıl önce kurdukları ‘Güneş Enerji Sistemi’ni destek alamadan 1 Milyon dolar harcayarak kurdular. İki yıl önce başlattıkları projeyi hayata geçirmenin mutluğunu yaşadığını belirten Mehmet Alkan, tesisin toplam maliyetinin 3 Milyon 500 TL olduğunu söyledi.

“Tesis 5 yılda kendisini amorti edecek”

Destek almaları durumunda tesisin geçen yıl kurulmuş olacağını ifade eden Alkan, “İki yıl önce başlattığımız güneş enerjisi projemizi hayata geçirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Geçen yıl Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’na (TKDK) müracaat ettik ve bizi bir yıl oyaladılar. Yoksa bu tesis geçen yıl kurulmuş olacaktı. TKDK’dan her hangi bir destek alamadık ve tamamen kendi imkânlarımızla dördüncü ayda inşaatını yapmaya başladık tesisin. Bu tesis 1 megawattlık bir tesis. Dört kişi istihdam edilecek sadece güvenlik görevlisi ve teknik eleman olarak. Daha önce bu araziden hiçbir tarımsal gelir elde edilemezken biz bu araziye bu tesisi kurarak devletimize ve milletimize faydalı olduğumuzu düşünüyoruz. Bu tesis aşağı yukarı bir milyon dolara yani 3 milyon 500 Bin TL’ye bize maliyeti oldu. Bu tesisin yaptığımız hesaplara göre kendisini beş yılda amorti ediyor. Devletten destek almadık tamamen öz sermaye ve krediyle yapılmış yüzde 50 öz sermaye yüzde 50 krediyle yapıldı” diye konuştu.

“Erzurum bölgesinde hiçbir böyle projeye hibe çıkmadı”

Tesisin 1 buçuk yıl proje aşamasından geçtiğini belirten Fahrettin Aynalı, şunları kaydetti:
“Yaklaşık iki buçuk yıl önce ortağım olan Mehmet Alkanın fikriyle böyle bir tesisi yapmaya niyetlendik. Bir buçuk yıl proje aşamasından sonra geçen yıl dördüncü ay itibariyle projemizi TEDAŞ Genel Müdürlüğüne onaylattırdık. O dönemlerde TKDK kurumundan bir hibe verileceği bize okuduğumuz haberlerden edindiğimiz bilgilerden böyle bir bilgi sahibi olduk. TKDK’ ya müracaat etmemize rağmen maalesef Erzurum bölgesinde hiçbir böyle projeye hibe çıkmadı. Dördüncü ayın yirmisi itibariyle projemizi hayata geçirmeye başladık ve inşaatımız dördüncü ayın yirmisinde başladı. Sekizinci ayın ikisi itibariyle de şuan gördüğünüz tesis saatlik bir megawatt üretim gücündeki bu tesisi hayata geçirdik. Ülkemize milletimize hayırlı olsun diye düşünüyorum. Gördüğünüz bu arazi maalesef çok kıraç çok çorak ve susuz bir araziydi. Bu araziyi canlandırdığımızı hayat verdiğimizi düşünüyoruz hayırlı olsun diyorum.”

Tesiste işçi olarak çalışan Muhlis Altaş ise, “Bu güne kadar böyle bir imkanlar doğmadığı için bu tesisi yapanlardan emeği geçenlerden başta Fahrettin ve Mehmet beye teşekkür ederim. Beni işe aldılar çok memnun oldum buda bize bir iş kapısı oldu” dedi.

Tesiste Elektrik Mühendisi olarak çalışan Burak Duman, tesisisin 500 kilowattlık iki adet tesisten oluştuğunu söyleyerek, “Elektrik mühendisiyim. Bu tesis şu anda 500 kilowattlık iki adet tesisten oluşmakta. Bunlardan bir tanesi Alkan GES bir tanesi ise Kuzeydoğu GES olmak üzere iki tane 500 kilowatlık tesisten oluşmakta. Her tesis toplamda 1938 adet 260 wattlık panellerden toplamda 503 bin 88 kilowattlık bir cs güç oluşturmakta. Tesisimiz toplamda iki adet trafo merkezinden oluşturduğu enerjiyi tekrardan bir dağıtım merkezi üzerine vermektedir” ifadelerini kullandı. 

Dursun Murat Aydın

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Savunma Sanayii Başkanı Görgün: “Simülasyon teknolojileri dünyada artan bir önem kazandı” Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, "Son yıllarda simülasyon teknolojileri dünyada artan bir önem kazandı. Askeri simülatör ve eğitim sistemleri, pazar büyüklüğü 2022 yılında 9,2 milyar dolar olarak gerçekleşmiş olup, bu rakamın 2027 yılına kadar yıllık bileşik yüzde 5,6 oranında büyüyerek 12,2 milyar dolar seviyesine ulaşması öngörülmektedir" dedi. Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, SİMSOFT ANKARA HAB’da SİMMER adında simülasyon merkezini açtı. Türkiye’nin uzay ve havacılık sanayiine kaldıraç olacak yerli ve yabancı firmaların ve yan sanayi firmalarının bölgeye çekilmesi doğrultusunda kurulan Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesinin (HAB) birinci etabı için çalışmalar 2017 yılının son çeyreği ile başladığını belirtti. Test merkezinin küçük ve orta ölçekli işletmelerin sektöre daha çok dahil edilebilmesi amacıyla kurulduğunu belirten Görgün, "Birinci etabımızda fiili üretime geçen firma sayısı 43 olup, firmalarımız toplam 253 bin metrekare kapalı alanda üretim faaliyetlerini yürütmektedir. Buna ilaveten inşaat faaliyeti aktif olarak devam eden 74 firmamız bulunmaktadır. Yine bugün itibari ile 2 bin 200 kişiye istihdam sağlanmakta olan OSB’mizde inşaatı devam eden sanayicilerimizin de faaliyete geçmesi ile birlikte istihdam sayısının 7 bin 500 olacağını öngörmekteyiz. OSB’mizin her iki etabının da faaliyete geçmesi ile birlikte bölgemiz toplam alanı 700 hektar seviyelerine ulaşacak. Yapılacak toplam yatırım tutarı 3 milyar dolar olacak ve bölgede 20 bin kişiye istihdam sağlanacaktır" diye konuştu. Askeri ve sivil amaçlı eğitim simülatörleri üretilecek Son yıllarda simülasyon teknolojilerinin dünyada artan bir önem kazandığının altını çizen Görgün, simülasyon teknolojilerinin NATO bünyesinde de kritik teknoloji olarak kabul edildiğini dile getirerek, "Askeri simülatör ve eğitim sistemleri pazar büyüklüğü 2022 yılında 9,2 milyar olarak gerçekleşmiş olup, bu rakamın 2027 yılına kadar yıllık bileşik yüzde 5,6 oranında büyüyerek 12,2 milyar dolar seviyesine ulaşması öngörülmektedir. Başkanlığımız tarafından Simsoft firmamıza sağlanan kredi desteği ile bugün açılışını gerçekleştireceğimiz ’SİMMER- Yeni Nesil Simülatör Üretim, Eğitim ve Test Merkezi’nde hava, kara ve deniz platformlarına yönelik askeri ve sivil amaçlı eğitim simülatörlerinin üretimi, donanım entegrasyonu, araştırma ve test faaliyetleri yapılacaktır. Kurulan üretim hattı üzerinde, büyüklüklerine ve tiplerine bağlı olarak 10 adet simülatörün üretimi ve entegrasyonu eş zamanlı olarak yapılabilecektir. Simülatör sistemlerinde yer alan farklı kapasitelerde ve farklı serbestlik derecelerine sahip hareket sistemlerinin tasarım, üretim, entegrasyon ve test işlemleri gerçekleştirilebilecek, özgün yazılım çözümlerinin yanında, donanım ve elektromekanik sistemlerin geliştirilmesi ve üretimi de yapılacaktır" ifadelerini kullandı.