TEKNOLOJİ - 28 Haziran 2017 Çarşamba 09:52

GAÜ'den zararlı yazılım ve siber suç analizi bildirisi

A
A
A
GAÜ'den zararlı yazılım ve siber suç analizi bildirisi

Girne Amerikan Üniversitesi akademisyeni Doç. Dr. Arif Sarı, "WannaCry adlı zararlı yazılım; dünya çapında 300 bin üzerindeki bilgisayara erişti" dedi.

Girne Amerikan Üniversitesi 'Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü' Bölüm Başkanı Doç. Dr. Arif Sarı, "International Conference on Research on Education and Science" duyuru adı ile Kuşadası’nda gerçekleştirilen uluslararası konferansta, dünya genelinde "Windows İşletim Sistemleri"ni etkisi altına alan, "WannaCry" isimli fidye yazılımının zararlı analizini konu alan bildiriyi sundu. Geçtiğimiz mayıs ayında ortaya çıkan zararlı yazılımın bildirisi Siber Güvenlik Konferansı'nda ele alındı.

300 bin üzerinde bilgisayara erişim sağlayıp zarar veriyor

Doç. Dr. Sarı, yaptıkları analizde 'WannaCry' adı verilen fidye yazılımının, "Windows İşletim Sistemleri"ni etkisi altına alabildiğini vurgulayarak, dünya çapında, özellikle de İngiltere'yi içine alan birçok kamu kurum ve kuruluşunda 300 bin üzerinde bilgisayara erişim sağlayıp, zarar verdiğini belirtti.
Sarı, mevcut açığın, sistem güncellemesi ile kapatılmaya çalışıldığını, ancak zafiyetin sömürülmesi temelinde; işletim sistemine uzaktan erişim sağlayan ve şu anda internette bulunan, Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı’nın geliştirdiği yazılımların neden olduğu şeklindeki ifadeleri de kullandı.
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Niğde Sağlıkçılar bu kez eğlendirdi Niğde Ömer Halisdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi çalışanları tarafından oluşturulan müzik grubu “Sağlığın Ritmi” konser verdi. Tamamı sağlık çalışanlarından oluşturulan müzik grubunun bu yıl 2.’sini gerçekleştirdikleri konser Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde yoğun katılımla gerçekleştirildi. Konsere katılan Niğde Valisi Cahit Çelik, emeği geçenlere teşekkür ederek, sağlık çalışanlarının görevlerini büyük özveri ve fedakarlıkla yaptıklarını, ertelenemeyecek tek görevin sağlık olduğunu vurguladı. Vali Çelik, "Sağlık çalışanlarımızın müzikle ilgilenmesi bizleri memnun etmiştir. Devletimiz vatandaşlarımıza birçok alanda kamu hizmeti sunuyor. Güvenlik, eğitim, sağlık hizmeti sunuyor. Baktığımız zaman gerçekten sağlık hizmetinin bu hizmetler içerisinde çok farklı bir yeri olduğunu biliyoruz. Sağlık hizmetleri diğer hizmetlerden farklı olarak ertelenebilir, ötelenebilir bir hizmet değildir. Bu anlamda da ilimizde sağlık hizmeti sunmaya çalışan 4 bin 750’den fazla var. Ben hepsine Teşekkür ediyorum" dedi. Niğde Ömer Halisdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimliği görevini Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Doğan’a devredecek olan Dr. Öğretim Üyesi Yakup Çekinkaya ise konserde duygusal bir veda konuşması yaptı. Başhekim Çetinkaya katılan davetlilere teşekkür ettiği konuşmasında, "Tamamı sağlıkçılardan oluşan müzik grubumuzun içinde sağlık çalışanlarımız var. Belki detone olacaklar, belki yanlış notaya basacaklar ama eğlenecekler, eğlendirmeye çalışacaklar. Buna ihtiyacımız var çünkü bizler 24 saat çalışan insanlarız, dolayısıyla sağlık çalışanlarının eğlenmek de hakkı diye düşünüyorum. Bugün benim başhekimliğimin son günü. Tüm sorumlularıma, çalışma personellerime çok teşekkür ediyorum. Kırdıklarım olabilir. Özür diliyorum, bana hakkınızı helal edin. Benim size hakkım helal olsun. Böyle muhteşem bir ekibin önünde yapabilecek şey sadece saygıyla eğilmek olur" diye konuştu. Yapılan konuşmaların ardından solist, koro üyeleri ve orkestranın sağlık çalışanlarından oluştuğu müzik grubu katılımcılara konser verdi. Sağlıkçıların sahnede gösterdikleri performans katılımcılar tarafından büyük büyük beğeni topladı.