GÜNDEM - 30 Haziran 2023 Cuma 11:52

Gaziantep’in unutulmaya yüz tutan yemeği: Simit kebabı

A
A
A
Gaziantep’in unutulmaya yüz tutan yemeği: Simit kebabı

Gaziantep'in gastronomi alanında tescilli yemeği olan simit kebabı az tüketildiği için unutulan yemekler arasında yer alıyor.

Simit Kebabı UNESCO’nun koruma altına aldığı yemekler arasında yer alan kebaplardandır. Orta yağlı az çekilmiş kıyma ile yöresel olarak simit adı verilen ince bulgurun birlikte yoğurularak elde edilen kebap, enli şişlere takılarak közlenmiş mangal ateşinde pişirilerek sofralara servis ediliyor. Gaziantep'e özgü olan simit kebabı günümüzde az tüketildiği için unutulan yemekler arasında yer alıyor. Bu yemek kültürünün yaşatılması gerektiği ustalar tarafından her fırsatta vurgulanıyor.

“Antep’e özgü tavsiye edebileceğimiz bir yemeğimizdir”

Simit kebabının yapımından bahseden Habip Özçelik, “Simit kebabı Gaziantep’e özgü bir kebabımızdır ve isminin anlamı ince bulgurdan geliyor. İçerisinde az miktarda ince bulgurumuz var. Onun içinde ise kapya biber, maydanoz, sarımsak, çeşitli baharatlar ile az yağlı kıymamızın birlikte yoğurulmasıyla hazırlanan Antep’e özgü tavsiye edebileceğimiz bir yemeğimizdir” dedi.

“Unutulmuş bir yemek haline geldi”

Simit kebabını tüketen insanların azaldığını ve git gide unutulmaya yüz tutmuş yemekler arasına girdiğini belirten Özçelik, “Simit kebabı genelde bilenlerin tükettiği bir yemek. Vatandaşların patlıcan kebabı, Adana kebabı ve Urfa kebabına gösterdiği talebi simit kebabına göstermiyor. Genellikle sebze ağırlıklı olduğu için sebze sevenler daha çok tercih ediyor. Unutulmuş bir yemek haline geldi. Herkese tavsiye ediyoruz gelip bu yemeği tercih ederek unutulmaya yüz tutmuş halinden çıkarabilirler. Kültürümüz kaybolmasın” ifadelerini kullandı.

Fiyatları olabildiğince alt sınırlarda tutarak vatandaşların cebine uygun hale getirmeye çalıştıklarını aktaran Özçelik, “Bir günde ortalama 20 şiş satışımız oluyor ve bir porsiyonu 165 TL ye geliyor. 2 şişte 200 gram kıyma olacak şekilde servis ediyoruz ve uygun fiyatlarla vermeye çalışıyoruz. İnsanların güler yüzüyle ve memnuniyetle ayrılmasını sağlıyoruz ” diye konuştu.

Uğur Dönek

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Hentbolda Kadınlar Türkiye Kupası’nı Konyaaltı Belediyespor kazandı HDI Sigorta Kadınlar Türkiye Kupası Dörtlü Final’de bugün oynanan final maçında A.P. Yalıkavak’ı 30-21 yenen Konyaaltı Belediyesi şampiyon oldu. Ankara THF Prof. Dr. Yaşar Sevim Hentbol Salonu’nda oynanan Mehtap Şimşek ve Pınar Ünlü Hatipoğlu hakem ikilisinin yönettiği maçta ilk yarıyı da Konyaaltı Belediyesi 13-11’lik skorla önde kapattı. Karşılaşmayı da 30-21’lik skorla kazanan Konyaaltı Belediyesi, HDI Sigorta Kadınlar Türkiye Kupası’nı müzesine götürdü. Karşılaşma ve sonrasında düzenlenen törende şampiyon olan Konyaaltı Belediyesi’ne kupa ve madalyalarını THF Başkanı Uğur Kılıç ve HDI Sigorta Genel Müdürü Firuzan İşcan verdi. Kupa ikincisi Yalıkavak’a ise kupa ve madalyalarını THF Asbaşkanları Ediz Erkovan ve Serpil Çapar takdim etti. Dörtlü Final’in en iyi oyuncusu seçilen Sevilay İmamoğlu Öcal’a da ödülünü HDI Sigorta Genel Müdürü Firuzan İşcan ile THF Genel Koordinatörü Zeki Pehlivan verdi. Hakemler: Mehtap Şimşek, Pınar Ünlü Hatipoğlu A.P. Yalıkavak: Rombescu, Buket Seven 1, Yasemin Özgür 6, Perihan Topaloğlu Acar 4, Yeliz Özel 1, Zehra Oğuz, Sude Karademir, Barbosa 1, Fatma Akgün, Tuana Akman, Ece Sözmen 4, Chebbah, Kübra Sarıkaya, Ümmügülsüm Bedel 3, İlke Yıldız, Edanur Burhan 1 Konyaaltı Belediyespor: Sevilay İmamoğlu Öcal 2, Mben Bediang, Vieira, Gakidova 4, Ceylan Aydemir 5, Diğdem Hoşgör 9, Baranik 2, İkhneva 4, Edanur Çetin 2, Oleksandra, Gjorgjijevska 2