KENT HABERLERİ - 03 Ocak 2016 Pazar 11:36

Geleceğin mucitleri robot yapmayı öğreniyor

A
A
A
Geleceğin mucitleri robot yapmayı öğreniyor

Gelecekte insan yaşamına büyük kolaylıklar sağlaması öngörülen ileri robot teknolojisine, bilim adamı olma yolunda ilerleyen meraklı öğrenciler el attı. Robot yapmayı öğrenmek için çalışmalara başlayan minik mucitler, eğitimleri bittiğinde hayal ettikleri robotu yapabilecek.

Zeytinburnu'nda öğrenim gören bir grup öğrenci, geleceğin bilim adamları olabilmek için kolları sıvadı. Zeytinburnu Belediyesi bünyesindeki Veliefendi Bilgi Evi'nde geçtiğimiz aylarda başlatılan robot yapım eğitimlerine katılan minik mucitler, çeşitli materyallerle robot yapmayı öğreniyor. 21'inci yüzyılın becerileri olarak tanımlanan ve eleştirel düşünmenin yanı sıra problem çözme, iş birliği sağlama gibi becerileri bünyesinde barındıran eğitimler, kursa katılan öğrencilerin farklı boyutlarıyla gelişimine de katkı sağlıyor. 8-12 yaş arası çocukların katıldığı kurs, eğitimlerini İstanbul Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitim Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Burak Şişman koordinatörlüğünde gerçekleştiriliyor.

FARKLI AŞAMALARDAN GEÇİYORLAR

Eğitimde öncelikle robot yapım aşamasında kullanılan materyaller öğrencilere tanıtılarak, öğrencilerin materyalleri tanıması sağlanıyor. Sonraki aşamalarda öğrencilere işbirliği ve grupça çalışabilme bilincini aşılamak adına beraber çalışmalar yaptırılıyor. Robot yapım eğitimi ise toplamda 5 aşamadan oluşuyor. Atölye çalışmaları tamamlandığında ise öğrencilerden tamamen kendi hayal ürünleri olan bir robot tasarımı yapmaları isteniyor.

AMAÇ, GELECEĞİN MÜHENDİSLERİNİN YETİŞMESİNE KATKI SAĞLAMAK

Türkiye'nin robotik alanlardaki çalışmalarda istenen düzeyde olmadığını dile getiren İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Burak Şişman, başarı için gerekli eğitimlerin çocuk yaştan itibaren verilmesi gerektiğini vurguladı.
Çocukların teknik becerilerini geliştirmeyi amaçlayan projenin detayları hakkında bilgi veren Şişman, "21. yüzyıl becerileri diyoruz. Eleştirel düşünme, problem çözme, fen matematik bu bilgilerle donatılmalı çocuklar, yazılım kodlama bilmeli çocuklar. Artık bütün çocuklara kodlama öğretmeliyiz neredeyse. Amerika'da bu şekilde eğitimlerde revizyon yapıldı. Kodlama öğretmeye çalışıyorlar. Burada ne yapıyoruz? Bizim buradaki hedefimiz devlet okulunda okuyan çocuklar. Özel okullarda az çok çalışmalar yapılıyor ama devlet okulundaki çocuklar bu konuda şanssızlar. Bizde bu fırsat eşitliği dediğimiz bir problemle karşı karşıyalar. Onlarda bir nevi fırsat eşitliğini yakalamak ve o çocukları bir şekilde geleceğin mühendisleri haline getirmek için çabamız" ifadelerine yer verdi.

KURS BİTTİĞİNDE KENDİ ROBOTLARINI YAPABİLECEKLER

Bilgievine gelen öğrencilerin robot yapım teknolojisine ilişkin her aşamayı öğrendiğine dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Burak Şişman, "Ne yapıyoruz burada? Biz şimdi robot yapmayı nasıl öğretiyoruz? Robot yapmak öyle kolay iş değil. Çok disiplinli bir iş. Makine mühendisliği bilgisi gerekir, elektrik mühendisliği bilgisi gerekir, bilgisayar mühendisliği bilgisi gerekir. Biz ne yapıyoruz burada fen de önemli, fen bilgisi dersi veriyoruz. Onunla ilgili robotlar yaptırıyoruz. Dolayısıyla makine öğretiyoruz, makine hareket kanunlarını öğretiyoruz. Elektronik öğretiyoruz, elektronik devreler nasıl işliyor motorlar, sensörler bu kavramları görüyorlar ve kullanıyorlar. Daha sonra programlama öğretiyoruz. Hepsini birleştirdiğimiz zaman robot yapabiliyorlar. Önce küçük küçük robotlarla başlıyorlar daha sonra bir problem çözmeye dayalı büyük robotlar yapabilir hale gelecekler" şeklinde konuştu.

"BİLİMADAMI OLMAK İSTİYORUM"

Robot yapım teknolojisine merak duyan öğrencilerden biri de henüz ilköğretim okulu öğrencisi Mehmet Şerif. Robotik teknoloji alanında kendini geliştirmek isteyen Mehmet Şerif, "Daha çok zeka ve bilinç gelişmesi için geliyorum ve eğleniyorum. Arkadaşlarımızla çok mutluyum. Bilim adamı olmak istiyorum. Bugüne kadar bir sürü robot yaptık. İlk değirmen yaptık sonra da kuvvet ve hareket ile ilgili robot yaptık" dedi.
Eğitimlere katılan bir başka öğrenci Mehmet Çelik de, "Zekamı çalıştırmak ve robotlara elimi alıştırmak, hızlandırmak için geldim. Fen dersinde yardımı olacağını düşündüm. Robot yapmayı çok seviyorum. Arkadaşlarımla beraber sırayla yapıyoruz" diyerek eğitimlere ilişkin düşüncelerini dile getirdi.
Toplam 5 aşamadan oluşan ve bir yılı aşkın sürmesi planlanan kurs sonunda, eğitim alan öğrencilere sertifikaları verilecek. 

FERHAT YASAK

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Iğdır Iğdır’da hibe destekli sebze fidesi ve soya tohumu dağıtıldı Iğdır’da tarımsal arazilerin kullanımının etkinleştirilmesi çerçevesinde hazırlanan projeler ile hibe destekli sebze fidesi ve soya tohumu dağıtıldı. Iğdır İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün hazırladığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı ile Iğdır İl Özel İdaresinin destekleri ile şehirde tarımsal arazilerin kullanımının etkinleştirilmesi için çalışma başlatıldı. Yapılan çalışmalar çerçevesinde “Iğdır’da Sebze Yetiştiriciliğinin Geliştirmesi Projesi” çerçevesinde yüzde 50 sebze fidesi ve “Iğdır’da Soya Yetiştiriciliğin Geliştirmesi ve Yaygınlaştırılması” projeleri çerçevesinde de yüzde 75 hibe destekli soya tohumu dağıtımı gerçekleştirildi. Yeni projelerle çiftçilere hibeli desteklerin devam edeceğini belirten Iğdır Valisi Ercan Turan, “Üreten Iğdır bizim en büyük motorumuzdur. Sanayide, ticarette ve bilhassa tarımda günden güne kendimizi geliştiriyoruz. Ülkemizin ticaret hayatına, üretim hayatına çok değerli katkılar sunuyoruz. Tabii Iğdır bir tarım kenti ve ciddi bir tarımsal tecrübeye sahiptir. Hayvancılık tarafında da aynı şekilde süt sağım alanında da çok iyi noktalara geldik, gelmeye devam ediyoruz. Hayvancılığı destekleyeceğiz. Burada şimdi daha önceden de yaptığımız gibi yeni bir proje yaptık. Soya tohumu dağıtacağız. Ayrıca 250 bin fide dağıtacağız” dedi. Proje çerçevesinde domates, patlıcan ve biber fidesi olarak toplamda 691 bin 192 adet fide 258 çiftçiye dağıtılırken, 3 bin 850 kilogram soya tohumu da 14 çiftçiye dağıtıldı.
Kahramanmaraş Toz taşınımı Kahramanmaraş’ı etkisi altına aldı Kahramanmaraş’ta Kuzey Afrika’dan gelen toz taşınımı etkili oldu. Görüş mesafesinin düştüğü kentte, hava kalitesi de alarm verici seviyelere ulaştı. Afrika üzerinden gelen çöl tozu, Kahramanmaraş’ı etkisi altına aldı. Kentte toz taşınımı nedeniyle görüş mesafesinde düşme ve hava kalitesinde azalmaya neden oldu. Meteoroloji’nin uyarasının ardından kentin kuşbakışı görüldüğü alanlarda şehrin üzerinde toz bulutlarının etkili olduğu görüldü. Toz taşınımından etkilenen Kahramanmaraşlı esnaflar, görüş mesafesinin düşmesi ve hava kirliliği nedeniyle zor anlar yaşıyor. Galerici esnaflarından Mustafa Başkonuş, “Kahramanmaraş’ta son 2 gündür özellikle Kuzey Afrika’dan gelen toz bulutları etkili olmakta. Gördüğünüz gibi bizim araçlarımızın üstü tozdan geçilmiyor. Şu an yıkasam yarım saat sonra yine aynısı oluyor” dedi. Gıda işletmecisi Kemal Alagöz ise, “Gıdacı olarak bizleri çok etkiliyor, kapımızı açamıyoruz. Önlemimizi almak için kapımızı kapatıyoruz, ürünlerimizin üstünü kapatıyoruz. Her 15-20 dakikada bir elimizle sürekli temizliyoruz. Mesela benim çocuğun alerjisi var, okula bile gönderemiyoruz” diye konuştu. Bir diğer esnaf Kadir Gülcü, “Kapımızı kapatıyoruz, içeride klimamız çalışıyor ama yine kapı açılıp kapandıkça içeri toz oluyor” ifadelerini kullandı. (MTH-FKE-