GÜNDEM - 13 Ekim 2017 Cuma 09:48

Geleneksel metotla organik nar pekmezi üretiyor

A
A
A
Geleneksel metotla organik nar pekmezi üretiyor

Balıkesir’in narenciye üretiminde öncü ilçesi olan Havran’da organik nar pekmezi ve nar ekşisi üreten Ömer Acar, pekmez ve nar ekşisinin nasıl üretildiğini anlattı.

1 milyonun üzerinde zeytin ağacı varlığının yanında, mandalina, portakal, kivi, nar, incir, üzüm, kiraz, ceviz ve daha bir çok ürünün organik olarak üretilerek yurt içi pazarda alıcı bulmasına olanak sağlayan Havran’da zeytin ile birlikte nar hasadına da başlandı. İlçedeki hemen hemen her zeytin bahçesinin çevre sınırlarında ekili olan nar ağaçlarında kırmızı görüntüsüyle dikkat çeken nar meyvelerinin büyük bir bölümü toptancı hallerine satılıyor ve bir kısmı da nar pekmezi, nar ekşisi ve nar suyu olarak değerlendiriliyor.

Balıkesir-Havran yolu kenarında ve Havran’a 1 kilometre mesafede oluşturduğu organik bahçede, ilçeye özgü ürünlerin üretim hanesi ve satış ofisinde onlarca çeşit ürünle ilgilenen Ömer Acar isimli girişimci, nar meyvesiyle yapılan nar ekşisi ve nar pekmezinin geleneksel imalat yöntemini anlattı. Halk arasında pek bilinmeyen nar pekmezi, çocukların gelişimini hızlandırmasının yanı sıra, meyveler arasında en zengin C vitamini deposu ve potasyum kaynağı olarak biliniyor.

Bir çok hastalığa şifa kaynağı

Uzmanlara göre nar pekmezi; demir eksikliği tedavisinde, saç dökülmelerinde, pürüzsüz bir cilde sahip olmak için, sindirim sistemi rahatsızlıklarında, kabızlık ve ishalde (kabızlıkta sıcak içilmeli, ishalde ise soğuk içilmelidir), çocuklarda ergenlikte olan baş dönmeleri için, kemik gelişimi, göz kararmaları, göz hastalıkları, kış öksürükleri, boğaz enfeksiyonları ve kulak enfeksiyonları gibi hastalıklarda tavsiye ediliyor.

Havran’da yetişen bir çok meyve ve narenciyeden pekmez ve farklı geleneksel ürünler üreterek satışını yapan Ömer Acar, isteyen herkesin nar pekmezi ve nar ekşisini evlerinde kolayca üretebileceğini söyledi. Nar pekmezi ve genelde salatalarda kullanılan nar ekşisinin imalatını anlatan Acar, “Havran’ın Sarnıç Mahallesi’ndenim. Bu yol kenarı mekanımda, bölgemize has organik ürünlerin üretimini, imalatını ve satışını yapmaktayım. Havran, körfezin incisidir. Topraklarından bereket akar. Zeytin ve zeytinyağı üretiminde öncüdür. Narenciye ve meyve üretimi ülkemize nam salmıştır. Çok kaliteli ürünler bölgemizde yetişmektedir. Dağlarımızdan zeytinyağları akar ve ovalarımızdan narenciyeler fışkırır. Burada bir çok ürün ile birlikte nar ekşisi, nar pekmezi üretimi yapmaktayız. Herkes evlerinde bu ürünleri organik olarak üretebilir. Narımızı tarladan toplayıp yıkıyoruz. Sonrasında narımızı ikiye bölüp, sırtına vurmak marifetiyle kabuklarından kolayca çıkartıyoruz. İsterseniz elinizde, isterseniz de bir tülbent içine koyup ezme marifetiyle, yani eski usulle sıkıyoruz. Çıkarttığımız nar suyunu hiç katkı maddesi kullanmadan, mümkünse odun ateşinde yada evlerimizdeki ocaklarda, pekmez kıvamına gelene kadar kaynatıyoruz. Ekşi nardan nar ekşisi, tatlı nardan da nar pekmezi üretmiş oluyoruz. Narın kilo fiyatı, kalitesine göre 1 buçuk ile 2 buçuk lira arasındadır. Nar ekşisi ve nar pekmezinin kilosu da 40 ile 50 lira arasında satılmaktadır. Nar suyu da çok şifalıdır. Kabuğundan ayrılan narları aynı yöntemlerle sıkıyoruz ve hiç katkı maddesi kullanmadan servis ediyoruz. Herkesin mutlaka şifa niyetine nar suyu içmesini tavsiye ediyoruz” diye konuştu.

Nar pekmezi ve nar suyu, yüksek oranda şeker içerdiğinden dolayı, diyabet hastalarının ölçülü olarak kullanmaları tavsiye edilirken, bu hastalara genelde nar ekşisi tüketmeleri öneriliyor. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bayburt Bayburt’ta ’Eczane Teknisyenleri ve Teknikerleri Günü’ dolayısıyla etkinler düzenlendi Her yıl 26 Nisan’da kutlanan ’Eczane Teknisyenleri ve Teknikerleri’ günü dolayısıyla Bayburt’ta da çeşitli etkinlikler yapıldı, alanında uzman isimler ve öğrenciler Eczane Teknisyenleri ve Teknikerleri Günü’nü düzenledikleri programla kutladılar. Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Eczane Hizmetleri öğrencileri tarafından ’Eczane Teknisyenleri ve Teknikerleri Günü’ münasebetiyle panel, tiyatro, söyleşi ve stanttan oluşan etkinlikler organize edildi. Düzenlenen program, panelle başladı. ’Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp: Fitoterapi’ paneline konuşmacı olarak katılan Karadeniz Teknik Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ufuk Özgen ve Akademisyen/Yazar Doç. Dr. Kenan Taştan, bitkilerin tedavi süreçlerindeki temel ve yardımcı fonksiyonlarını anlatan çok yönlü sunumlarını katılımcılarla paylaştılar. Doç. Dr. Kenan Taştan konuşmasında Geleneksel tedavi yöntemlerinin önemine vurgu yaptı. Halk arasında çok fazla bilinen ve kullanılan hacamat yöntemine özellikle ayrı bir parantez açan Taştan, “Hacamat mutlaka işin uzamanı bir hekim tarafından ve gerekli tahliller yapıldıktan sonra uygulanmalıdır. Aksi halde özellikle kan hastalıkları olan bireylerde ya da enfeksiyondan kaynaklanan problemler ciddi rahatsızlıklara yol açması söz konusu olabilir” diyerek konuştu. Prof. Dr. Ufuk Özgen ise konuşmasında birçok ilacın hammaddesini oluşturan bitkilerin şifalı özelliklerine değindi. Ancak ilaçlarla birlikte kullanılan bitkisel çayların ya da bilinçsizce kullanılan bitkisel ürünlerin çok ciddi yan etkileri olabileceğine vurgu yaptı. Etkinliğin ikinci ayağında Eczane Hizmetleri öğrencileri Şehit Recep Eşiyok Ortaokulunda öğrencilerle bir araya geldiler. Öğrenci Ecem Şahin’in kaleme aldığı tiyatro oyunu ile ortaokul öğrencilerine akıllı ilaç kullanımının önemine ve gerekliliğine dikkat çektiler. Ardından Eczane Hizmetleri öğretim elemanlarından Dr. Öğr. Üyesi Ümit Karakaş, öğrencilere ilaçlar ve akılcı ilaç kullanımı konulu söyleşisini gerçekleştirdi. Etkinlik Bayburt şehir merkezinde Yakutiye Camisi önünde kurulan stant ile son buldu. Stantta ’Doğru İlaç Kullanımı’ konusunda vatandaşla buluşan gençler, konu ile ilgili el broşürü, ilaç zamanlama ve taşıma kutusu dağıttılar. Öğrenciler, vatandaşlara ilaç ile ilgili sorular sorarak, doğru ilaç kullanımına yönelik farkındalık kazandırmaya çalıştılar. Konu ile ilgili olarak düzenleme komitesi başkanı öğrenci Nazım Onur Bulut, akıllı ilaç kullanımı hakkında bilgiler vererek, "Akıllı ilaç kullanımı konusunda toplumun bilgilendirilmesi için oldukça önemli nedenler bulunmaktadır. Bu gerekçelerin ilki modern sağlık bakımındaki kimyasal ajanların önemli rolünün olmasıdır. İkincisi bireylerin sağlıkları ile ilgili sorumluluk alabilmelerini ve uygun tedavi edici stratejilerin belirlenmesini sağlamaktır. Üçüncüsü, bireylerin tedavi edici kararlarında rol almaları ve sonraki dozlar ve süreç ile ilgili bilgilendirilme haklarının olmasıdır. Dördüncüsü ise bireylerin akılcı ve güvenli ilaç teminini ve etik olmayan ticari tanıtımdan zarar görmemelerini sağlamaktır" dedi.