KENT HABERLERİ - 09 Haziran 2015 Salı 11:25

Görme engellilere gönüllü kitap okuma hizmeti

A
A
A
Görme engellilere gönüllü kitap okuma hizmeti

Bağcılar Belediyesi Engelliler Sarayı’nda görme engelliler için hizmete sunulan kitap okuma programına gönüllü olarak katılan akademisyen Mücella Tekeoğlu ile Wing-Chun dövüş sporu hocası Ali Bahçekapılı haftanın bir günü kitap okuyor.

Bağcılar’da engellilere sunulan hizmetin kalitesi İstanbul’da olduğu gibi tüm yurtta takdirle karşılanıyor. Bağcılar Belediyesi Engelliler Sarayı’nda sunulan hizmetlerin farkına varanlardan bazıları da, gönüllü olarak hizmet vermek için başvuruda bulunuyor. Görme engelliler için hizmete sunulan kitap okuma programına gönüllü olarak katılan Akademisyen Mücella Tekeoğlu ile Wing-Chun dövüş sporu hocası Ali Bahçekapılı, bu kişiler arasında.

Basında övgüyle bahsedilen Engelliler Sarayı’nı merak ettiğini anlatan Mücella Tekeoğlu, gönüllü olarak nasıl yardım edebileceğini düşünerek ilgililerle irtibata geçtiğini belirtti. Görüşme sonrası gönüllü olarak kitap okuma aktivitesine başladığını ifade eden Tekeoğlu, “Kitap okumayı seviyorum. GETEM’den (BÜ Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Laboratuvarı) engellilere yönelik okuyabileceğimiz kitapları seçiyoruz. Kayıt altında olan üyelerimiz romanları sesli olarak benim sesimden dinliyorlar. Çok istek alıyoruz” dedi.
Üsküdar’dan gelerek Engelliler Sarayı’nda haftanın bir günü kitap okuduğunu belirten Tekeoğlu, duygularını şöyle dile getirdi:
“Kapıdan girdiğimde beni gülen insanlar karşılıyor. Her gün geldiğiniz yermiş hissine kapılıyorsunuz, engellilerin hepsini yakından tanıyormuş gibi oluyorum. Kitap okuduktan sonra da iç huzuruyla ayrılıyorum.”

“KEŞKE BİRÇOK YERDE BÖYLE BİR YER HİZMETE SUNULSA”
Wing-Chun dövüş sporu hocası Ali Bahçekapılı da spor üzerine hizmet veren bir ekip olarak çalıştıklarını belirterek, kardeşinin ve bir sporcusunun da engelli olması sebebiyle Engeliller Sarayı’ndan haberdar olduğunu anlattı. Yürüme engelli kardeşinden ve görme engelli öğrencilerinden dolayı engelliler ile yakınlarının yaşadığı zorluğun farkında olduğunu anlatan Bahçekapılı, kitap okuma aktivitesine katılmaktan dolayı mutlu olduğunu belirtti. Değişik yazar ve konularda kitaplar okuduğunu belirten Bahçekapılı, gelen olumlu tepkilerden dolayı da memnun olduğunu belirtti.
Engelliler Sarayı’nın değişik branşlarda engellilere hizmet sunduğunu hatırlatan Bahçekapılı, “Böyle bir tesise başka bir yerde rastlamadım. Tesise ilk girdiğimde çok şaşırmıştım. Yapan ve hizmete sunan herkesten Allah (c.c.) razı olsun. Keşke daha çok yerde böyle tesisler hizmete sunulsa” şeklinde konuştu.
Sosyoloji bölümü öğrencisi olduğunu vurgulayan Bahçekapılı, kitap okumanın keyifli bir iş olduğunu da sözlerine ekledi.

“GÖNÜLLÜLERİMİZE TEŞEKKÜR EDİYORUM”
Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, 10 Ekim 2011 tarihinde hizmete sundukları Engelliler Sarayı’nın, ilçedeki dezavantajlı grupların eğitim aldığı, rehabilite edildiği ve atölyelerde meslek öğrendiği bir yer haline geldiğini belirtti. 6 bin 500 engellinin faydalandığı merkezde 4 bin 769 kişinin kurs talebini karşıladıklarını vurgulayan Çağırıcı, “Kitaplarla dost olan ancak okuma imkanı olmayan görme engelli kardeşlerimizin hizmetine sunduğumuz program yoğun ilgi görüyor. Kitap okuyan gönüllülerimizin seslerini kaydediyoruz ve görme engelli kardeşlerimize ulaştırıyoruz. Onlara da ayrıca teşekkür ediyorum. Kitaplar görme engellilerimizin iç dünyasına da hitap ediyor. Onların mutluluğu bizim de mutluluğumuz anlamına geliyor” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Şırnak Define aranan mağarada çökme tehlikesi nedeniyle 11 kişilik kurtarma ekibi geri çekildi Şırnak’ın Cizre ilçesine bağlı Düzova köyünde define arandığı değerlendirilen mağarada 1 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından bölgeye sevk edilen ekiplerin tünelde yaptığı inceleme, yüksek risk nedeniyle sonlandırıldı. Cizre ilçesine bağlı Düzova köyünde define arandığı değerlendirilen mağarada 1 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından mağaraya yeniden giriş yapılabilmesi için Siirt’ten gelen 3 kişilik uzman tahlisiye madenci ekibi, Diyarbakır AFAD’ın KBRN ekibi, Şırnak AFAD arama kurtarma teknisyenleri ve Cizre Belediyesi itfaiye ekipleri bölgeye intikal etti. Siirt’ten gelen tahlisiye ekibi, oksijensiz, havasız ve kimyasal riski bulunan ortamda 3 saat boyunca çalışabilecek kapalı devre solunum cihazlarıyla mağaraya girmek için hazırlık yaptı. Diyarbakır AFAD KBRN ekibi ise VIP ölçüm aracı ile ortamdaki tüm kimyasal gaz ve tehlikeli maddeleri analiz edebilecek cihazlarla mağara girişinde konuşlandı. 3 madenci, Diyarbakır AFAD KBRN’den 2 uzman, Şırnak AFAD’dan 3 arama kurtarma teknisyeni ve Cizre itfaiyesinden 3 personel olmak üzere toplam 11 kişilik ekip, mağaraya yeniden giriş için müşterek operasyon hazırlığı yaptı. Uzman ekiplerin yaptığı teknik incelemede, tünelin giriş kısmının toprak ve killi zemin yapısına sahip olduğu, son yağışlarla zeminin daha da gevşediği, girişte ciddi çökme ve göçme tehlikesi bulunduğu tespit edildi. Tüm donanıma rağmen tünel girişindeki zemin stabilizasyonunun sağlanamaması nedeniyle ekipler, operasyona devam etmenin personel güvenliği açısından son derece tehlikeli olduğu kanaatine vardı. Yapılan değerlendirmenin ardından operasyon güvenlik gerekçesiyle sonlandırıldı.
Erzurum Oltu 25 Mart Belediye Spor’dan farklı galibiyet: 6-1 Erzurum Süper Amatör Ligi’nde mücadele eden Oltu 25 Mart Belediye Spor, sahasında ağırladığı Erzurum İdmanocağı FK’yı 6-1 mağlup ederek taraftarına adeta futbol şöleni yaşattı. Oltu İlçe Stadyumu’nda saat 13.00’te başlayan karşılaşmada gol perdesini konuk ekip açtı. Erzurum İdmanocağı FK’dan Muhammet Emin Okuyucu, 14. dakikada takımını 1-0 öne geçiren golü kaydetti. Bu gole Oltu 25 Mart Spor adına Emirhan Yılmaz, 23. dakikada karşılık verdi ve skor 1-1’e geldi. Beraberlik golünün ardından baskısını artıran ev sahibi ekip, 26. dakikada Ahmet Can Kara’nın ayağından bulduğu golle 2-1 öne geçti. Taraftarının yoğun desteğini arkasına alan Oltu temsilcisi, 45+3’te Bahadır Gülyurt ile farkı ikiye çıkardı: 3-1. İkinci yarıda da üstün oyununu sürdüren 25 Mart Belediye Spor; 57. dakikada Semih Etka Demirtaş (4-1), 63. dakikada Kadir Soylu (5-1) ve 84. dakikada Recep Coşkun’un (6-1) golleriyle karşılaşmayı büyük bir üstünlükle tamamladı. Müsabaka, centilmence geçen 90 dakikanın ardından Oltu 25 Mart Belediye Spor’un 6-1’lik galibiyetiyle sona erdi. "Oyuncularımı yürekten kutluyorum" Karşılaşma sonrası açıklamalarda bulunan 25 Mart Belediye Spor Teknik Direktörü Gürkan Çil, takımının performansından duyduğu memnuniyeti dile getirerek şunları söyledi: "Bütün oyuncularımı yürekten kutluyorum. Oltululara güzel bir futbol izlettiler. Taraftarımıza da ayrıca teşekkür ediyorum; maç boyunca desteklerini hiç esirgemediler. Kendi seyircimiz önünde önemli bir galibiyet aldık. Yolumuza kararlılıkla devam ediyoruz. Bize güvenenleri lig sonunda sevindireceğiz." Oltu Belediye Başkan Yardımcısı İsrafil Aslan ise "Bütün sporcularımızı hocamızı yürekten kutluyorum. Biz birlikte güçlüyüz, bugün burada bizlere çok güzel bir futbol izlettiler. Güzel futbollarını yarım dizine gollerle süslediler, hepsini tebrik ediyorum" dedi.
Kayseri Dürüm fiyatına 5 çeşit yemek Kayseri Büyükşehir Belediyesi KAYTUR A.Ş. bünyesindeki Ev Yemekleri Lokantası’nda 5 çeşit yemek 175 TL’ye vatandaşlara sunulurken, emekliler için oluşturulan Emekli Kafeteryası’nda ise çay 2 TL’ye satılıyor. Vatandaşlar yemeklerin kalitesi ve fiyatından oldukça memnun olduğunu ifade ederken, görevli personel ise amaçlarının kaliteyi ucuz fiyata halkla buluşturmak olduğunu söyledi. Dr. Memduh Büyükkılıç yönetimindeki Kayseri Büyükşehir Belediyesi, kaliteli ürünleri ucuz fiyatlarla vatandaşlarla buluşturuyor. KAYTUR A.Ş. bünyesinde Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi’nde bulunan Ev Yemekleri Lokantası’nda her gün değişen menülerde 5 çeşit yemek 175 TL’ye satılırken, il genelinde 5 farklı mahallede bulunan Emekliler Kafeteryası’nda ise çay 2 TL’ye satılıyor. İstanbul’dan gelen ve Ev Yemekleri Lokantası’nda yemek yiyen Serdar Tekay, yemeklerden ve fiyatlardan memnun olduğunu ifade ederek, "Buranın doğal güzellikleri bizi çekiyor. İstanbul’dan sonra yaşanacak şehir diyebilirim. Yöresel yemekleri zaten çok hoşumuza gidiyor. Belediyenin de burada iyi çalıştığını söyleyebilirim. Böyle bir tesis her yerde yok. Fiyatlar bence gayet makul, yemekleri ise oldukça lezzetli. Belli ki buradaki şefler doğru bir şekilde seçiliyor. Yöresel yemekler damak tadında hazırlanıyor, ki biz de burada tatma fırsatı bulabiliyoruz" dedi. Çağrı Bakırcı ise, "Gayet memnunuz, çok güzel. Manzara eşliğinde her ihtiyacımızı karşılıyor. Yemekleri bence çok iyi. Kalite olarak iyi, fiyat olarak da porsiyon fazla geldiği için ihtiyacımızı her türlü karşılıyor" ifadelerini kullandı. Asgari ücretli bir vatandaşın bile burada kendisini en iyi şekilde ağırlayabileceğini kaydeden Hakan Elbistan, "Arkadaşlar gayet ilgili, çok teşekkür ediyoruz. Ortam gayet nezih ve temiz. Kendimizi evimizde gibi hissediyoruz. Ailemizle geldiğimizde huzurlu bir ortam oluşturuyorlar sağ olsunlar. Fiyatlar gayet makul, asgari ücret seviyesindeki insanların bile kendisini güzel bir şekilde ağırlayacağı bir mekan" şeklinde konuştu. "Günlük 25 çeşit yemekle hizmet veriyoruz" Vatandaşlardan oldukça güzel geri dönüş aldıklarını ifade eden KAYTUR Ev Yemekleri Sorumlusu İsmail Furkan Olgun, "Ev yemekleri tesisimiz genellikle günde 25 çeşit ürünün çıktığı, 750 kişiye hitap eden bir tesis. Burada günlük ev yemekleri çıkartıyoruz. Yaptığımız ürünleri genellikle öğrenci arkadaşlarımız olsun, normal vatandaşlarımız olsun herkese hizmet vermeye çalışıyoruz. Gelen misafirlerimiz burada açık mutfak şeklinde kendileri karar vererek yardımcı oluyoruz. Fiyatlarımız çok makul seviyede. ’Günün menüsü’ şeklinde menümüz var, 175 TL. Çorba, kıyma sote, pilav, tatlı, salata, turşu şeklinde 175 TL’ye günlük menüler çıkartıyoruz. Menülerimiz gün gün değişebiliyor. Diğer ürünlerimizde de fiyatlarımız porsiyonlara bakarak çok uygun şekilde hizmet veriyoruz burada. Şu ana kadar vatandaşlarımızdan aldığımız olumsuz bir geri dönüşümüz yok. Çok memnun olduklarını söylüyorlar" dedi. "Evden kovulan buraya geliyor" Emekliler Kafeteryası’nda vakit geçiren Metin Yiğit ise, hizmetten memnun olduklarını dile getirerek, "Burada çok güzel bir ortam var emekliler için. Çalışan personellerin hepsinden çok memnunuz. Bize yaptığı bu imkanlar nedeniyle belediyeye çok teşekkür ederim. Fiyatlar çok ucuz, tam emekli işi. Çay 2 TL, çorba 20 TL. Herkese çay ısmarlasan 50 TL yani, dostluk da ikramımızdan geliyor. Evinden kovulan buraya geliyor" ifadelerini konuştu. Emekliler Kafeteryası personeli Durdu Can Ataş ise amaçlarının vatandaşlara en iyi hizmeti vermek olduğunu belirtti. Ataş, "Emeklilere burada elimizden geldiğince hizmet vermeye çalışıyoruz. Amacımız, insanların buradan mutlu ve huzurlu bir şekilde ayrılması. Bizim fiyatlarımız kar amacı gütmez, amacımız hizmet vermektir. En iyi şekilde hizmet verip, insanları memnun etmek istiyoruz" şeklinde konuştu.