TEKNOLOJİ - 01 Ağustos 2015 Cumartesi 13:25

Güneş ışınları cep telefonlarına zarar veriyor

A
A
A
Güneş ışınları cep telefonlarına zarar veriyor

Son günlerde artan hava sıcaklığı nedeniyle ortaya çıkan yoğun güneş ışınları cep telefonlarına da zarar veriyor.

İnsanların yanından hemen hemen hiç ayırmadığı cep telefonları, oluşan bu güneş ışınlarına maruz kalarak sıcaklığı yükselip patlama riski taşıyor. İki Eylül Caddesi Ticaret Sarayı’nda cep telefonu ve elektronik eşya ustası Ersin Dindaş, aşırı sıcaklıklarla birlikte meydana gelen güneş ışınlarının cep telefonlarına etkisini aktardı. Dindaş, tüm cep telefonlarının belirli bir ısısının olduğunu söyleyerek, “Cep telefonları çalıştıkça da ısınabiliyor. Güneşin verdiği ısıdan dolayı da bir ısı yüksekliği oluşuyor. Bizim bildiğimiz kadarıyla cep telefonunun 45 derece gibi bir ısısı var. 45 derecenin üzerine çıktığında zararlı olduğunu düşünüyoruz. Bu yüzden mümkün olduğunca cep telefonlarını güneş ışınlarına maruz bırakılmaması gerekir. Çünkü telefon sıcaklığı belirli bir ısının üzerine çıktığı zaman bomba gibi patlama riski var. Batarya sonuçta araçtaki aküden pek bir farkı yok ikisi de enerji tutuyor. Telefon patladığı zaman kullanıcıya da büyük zarar verebilir. Bu yüzden çok tedbirli olmamız gerekiyor, güneş enerjisinden olsun, şarjdayken olsun. Günümüzde cep telefonlarını bir organımız gibi sürekli yanımızda taşıyoruz. Bu yüzden kullanıcıların dikkatli olmalarını ve bilinçli telefon kullanmaları konusunda uyarıyoruz” ifadelerini kullandı.

Ayrıca Dindar, şarjda cep telefonu kullanımını kesinlikle önermediklerini belirterek, “Batarya ömrü olarak olsun veya telefonun kendi sağlığı açısından olsun kesinlikle önermiyoruz. Cep telefonunu şarjdayken bir yandan doldurmaya çalışıyorsunuz, bir yandan da kullanarak bu şarjı bitirmeye çalışıyorsunuz bu yüzden de büyük bir ısı hissedebilirsiniz cep telefonunda. Bu durumdan dolayı batarya şişebiliyor ve televizyonda bataryanın patladığına dair haberler görüyoruz onun için telefon şarjda iken kullanılmasını önermiyoruz” şeklinde konuştu. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Niğde Sağlıkçılar bu kez eğlendirdi Niğde Ömer Halisdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi çalışanları tarafından oluşturulan müzik grubu “Sağlığın Ritmi” konser verdi. Tamamı sağlık çalışanlarından oluşturulan müzik grubunun bu yıl 2.’sini gerçekleştirdikleri konser Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde yoğun katılımla gerçekleştirildi. Konsere katılan Niğde Valisi Cahit Çelik, emeği geçenlere teşekkür ederek, sağlık çalışanlarının görevlerini büyük özveri ve fedakarlıkla yaptıklarını, ertelenemeyecek tek görevin sağlık olduğunu vurguladı. Vali Çelik, "Sağlık çalışanlarımızın müzikle ilgilenmesi bizleri memnun etmiştir. Devletimiz vatandaşlarımıza birçok alanda kamu hizmeti sunuyor. Güvenlik, eğitim, sağlık hizmeti sunuyor. Baktığımız zaman gerçekten sağlık hizmetinin bu hizmetler içerisinde çok farklı bir yeri olduğunu biliyoruz. Sağlık hizmetleri diğer hizmetlerden farklı olarak ertelenebilir, ötelenebilir bir hizmet değildir. Bu anlamda da ilimizde sağlık hizmeti sunmaya çalışan 4 bin 750’den fazla var. Ben hepsine Teşekkür ediyorum" dedi. Niğde Ömer Halisdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimliği görevini Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Doğan’a devredecek olan Dr. Öğretim Üyesi Yakup Çekinkaya ise konserde duygusal bir veda konuşması yaptı. Başhekim Çetinkaya katılan davetlilere teşekkür ettiği konuşmasında, "Tamamı sağlıkçılardan oluşan müzik grubumuzun içinde sağlık çalışanlarımız var. Belki detone olacaklar, belki yanlış notaya basacaklar ama eğlenecekler, eğlendirmeye çalışacaklar. Buna ihtiyacımız var çünkü bizler 24 saat çalışan insanlarız, dolayısıyla sağlık çalışanlarının eğlenmek de hakkı diye düşünüyorum. Bugün benim başhekimliğimin son günü. Tüm sorumlularıma, çalışma personellerime çok teşekkür ediyorum. Kırdıklarım olabilir. Özür diliyorum, bana hakkınızı helal edin. Benim size hakkım helal olsun. Böyle muhteşem bir ekibin önünde yapabilecek şey sadece saygıyla eğilmek olur" diye konuştu. Yapılan konuşmaların ardından solist, koro üyeleri ve orkestranın sağlık çalışanlarından oluştuğu müzik grubu katılımcılara konser verdi. Sağlıkçıların sahnede gösterdikleri performans katılımcılar tarafından büyük büyük beğeni topladı.