SAĞLIK - 18 Mart 2016 Cuma 12:14

Güneydoğu'da bir ilk

A
A
A
Güneydoğu'da bir ilk

Gaziantep'teki Özel NCR Hastanesi'ne beyin kanaması nedeniyle gelen hastaya Güneydoğu'da ilk defa uygulanan yöntemle bıçaksız beyin ameliyatı yapıldı. Kasıktan anjiyo yolu ile yapılan başarılı ameliyatla hasta sağlığına kavuştu.

Kahramanmaraş’tan 12 gün önce Gaziantep Özel NCR Hastanesi'ne sevk edilen 71 yaşındaki Mehmet Elmalı’ya beyin kanaması teşhisi konuldu. Beyinde oluşan baloncukların kanamaya neden olduğu anlaşılan Mehmet Elmalı’ya, gerekli tetkikler yapıldıktan sonra acilen beyindeki kanamanın durdurulması ve ameliyata alınmasına kararı verildi. Yaşı ve zorlukları nedeniyle açık ameliyatı riskli gören doktorlar, anjiyo yolu ile müdahale edilmesi kararına vardı. Hastane Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Dr. Erdal Yayla önderliğindeki sağlık ekibi, tecrübelerinin yanı sıra hastanenin teknik imkanlarını da kullanarak, kasıktan anjiyo yoluyla beyne müdahale etti. Beyinde baloncuk oluşan damara müdahale eden ekip, baloncuğun içi doldurularak, ameliyatı tamamladı.
Benzeri hastalarda klasik yöntemle yapılan açık ameliyatta kafatasının açıldığını, beyne girilerek, baloncuğun alt kısmına mandal ismiyle bilinen klips yerleştirildiğini belirten Dr. Yayla, gerçekleştirilen ameliyat ile ilgili şunları kaydetti:
"Hastamız yaklaşık 10 gün önce beyin kanaması tanısıyla Kahramanmaraş’tan gönderildi. Biz hastanemize hastamızı kabul ettik, yoğun bakıma aldık. Biz tetkiklerde bu kanamanın sebebi olan, beyinde baloncuk tespit ettik. Şimdi bunun tedavisi olarak klasik bir tedavisi var. Kafa tasını açarak beyin içine girip baloncuğun dibine bir mandal bir klips yerleştirmek yöntemi en çok yapılan yöntem budur. Birde son yıllarda kasıktan girerek tıpkı kalp anjiyosu gibidir. Ancak bu defa beynin içindeki en kılcal damarlara girerek, bu baloncuğun içini kapatma yöntemi var. Hastanemizin teknik altyapısı ve imkanlarıyla ve kendi tecrübemizle biz bu operasyonu yapmaya karar verdik. Bu şekilde hastamızın bir 10 gün hazırlığı oldu. Bütün ekiplerimizle beraber bir planlama yapıldı. Yaklaşık 3 gün önce bu işlemi gerçekleştirdik. İşlem sırasında herhangi bir sıkıntı olmadan Mehmet beyin operasyon günü kasıktan girerek önce anjiyosunu aldık daha sonra baloncuk olan damarın içine özel cihazlarla girişimini yaptık. Baloncuğun içi dolduruldu ve o durum kapatıldı."
Hastanın yaşı ve diğer sağlık sorunları nedeniyle alışık olunan açık ameliyatı gerçekleştirmek istemediklerini anlatan Yayla, yeni yöntemin ise son dönemlerde yeterli teknolojisi bulunan hastanelerde gerçekleştirildiğini ifade etti. Güneydoğu'da ilk defa uygulanan bıçaksız ameliyat yönteminin yararları konusunda da bilgi veren Dr. Yayla, “Bu yöntemin en büyük avantajı, tabi ki hastanın kısa sürede sağlığına kavuşmasıdır. Herhangi bir yerinde bir ameliyat izi, yara izi olmaması büyük avantajıdır. Yani başka bir tabirle, bıçaksız beyin ameliyatıdır. Ama en büyük faydası, hastamızın daha kolay hayata uyum sağlaması ve daha çabuk normal yaşamına dönmesidir. Hastanemizin de teknik donanımları sayesinde, bunu bölgede, özel hastaneler de ilk olmak üzere, biz gerçekleştirmiş olduk. Bu imkanları bize sunan bu yatırımları yapan yönetim kurulu başkanımız Ahmet beye teşekkür ederiz” şeklinde konuştu.
Hasta Mehmet Elmalı ise Kahramanmaraş’tan Gaziantep'e sevk edildiğini söyleyerek, kendisini çok iyi hissettiğini ve tedavisini gerçekleştiren hastane ve doktorlara teşekkür ettiğini kaydetti.

“HEM BECERİ HEM DE MADDİYAT İSTİYOR”

NCR Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ahmet Neccar, bu hastaneyi kurarken yeniliklere önem verdiklerini söyleyerek, teknolojik yatırımların ise insan becerisi ile anlam kazandığını ifade etti. Neccar, “Bu bölgedeki en yeni şeyleri yapmaya söz verdik. Onun için bu anjiyo ünitesini 2 ay önce kurduk. Bu bölgede özel hastanelerde ilk kurulan ünitedir. Bu tür ameliyatlar açık beyin ameliyatlarıyla yapılırdı. Hastalar yoğun bakımda da en az 15 gün yatardı. Ama bu yöntemle hasta yoğun bakımda az kalarak çok kısa bir sürede işine geri gidebilecek. Bu tür yatırımlar çok önemli yatırımlardır. Ama hem beceri hem de maddi yönünden emek gerektiren bir yatırımdır” diye konuştu. 

HALİL DAĞ - LİDER OLGUN
GAZİANTEP 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Beylikdüzü E-5 yan yoldaki feci kazada faciadan dönüldü: Taksi refüje savruldu, diğeri simit tezgahına çarpmadan durabildi Beylikdüzü’nde E-5 yan yol Avcılar istikametinde bekleyen ticari taksi, arkadan başka bir aracın çarpması sonucu refüje savruldu. Kazaya karışan araçlardan biri üst geçidin altındaki simit tezgahına çarpmaya ramak kala durabildi. Kazada 2 kişi hafif yaralandı. Yaralılar sağlık ekiplerince hastaneye kaldırıldı. Olay, sabah saat 06.30 sıralarında Beylikdüzü Yakuplu Mahallesi Haramidere mevkii E-5 yan yol Avcılar istikametinde meydana geldi. İddiaya göre, yol kenarında bekleyen Fatih S. kontrolündeki 34 TKH 23 plakalı ticari taksiye, Sezer G. kontrolündeki 34 RB 6959 plakalı araç arkadan çarptı. Ticari taksi çarpmanın etkisiyle savrularak yolun karşısındaki refüje çıktı. Sezer G. kontrolündeki otomobil yan yol üzerindeki üst geçidin altında bulunan simit tezgahına çarpmaya ramak kala durabildi. Yaşanan kazada her iki sürücüde hafif yaralandı. İhbar üzerine kaza yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Yaralanan sürücüler sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından hastaneye kaldırıldı. Kaza nedeniyle Beylikdüzü E-5 yan yol üzerinde yoğun trafik oluştu. Polisin kontrolüyle trafik akışı sağlanırken kazaya karışan araçlar çekici ile kaldırıldı. Yaşanan kazaya şahit olan bölgedeki esnaflardan biri olayla ilgili olarak, “ Burada devamlı kaza oluyor. Bir değil iki değil. Yol kaygan zemin kaygan. Artı olarak durağın girişine bakın hiçbir önlem yok. Burası yokuş aşağı, araçlar kayıyor. Haberlere bakarsanız birçok kaza yaşandı burada ama Allah’tan kimseye bir şey olmadı. Aniden bir gürültü oldu. Arkama bile bakmadan kaçtım. Taksi duruyordu burada. Arkadan çarptılar” dedi
Mersin Mersin’de açık alanda kayısı hasadı başladı Mersin’in Mut ilçesinde sofralık kayısı hasadı başlarken, bu yıl 150 bin ton kayısı rekoltesi ve 80 bin ton ihracat bekleniyor. Türkiye’de sofralık kayısı üretiminin yüzde 90 ile 95’inin üretildiği, coğrafi işaretli sofralık Mut kayısısının açık alanda hasadı başladı. Mikro klima özelliğine sahip, dünya üzerinde tartışılmaz rengiyle, kokusuyla, görüntüsüyle rakip tanımayan Mut sofralık turfanda kayısısı Rusya, Orta Doğu, Hindistan ve Avrupa’ya ihraç ediliyor. 712 bin dekar tarım arazisi olan Mut ilçesinde, 77 bin 800 dekar alanda üretim yapılan kayısıda bu yıl rekoltenin 150 bin ton ve ihracatın ise 80 bin ton olacağı tahmin ediliyor. Kilosu 80 ile 120 liradan alıcı bulan kayısının fiyatlarından memnun olan üreticiler, eriğin altın yılını yaşadığını, kayısıdan da umutlu olduklarını söylediler. Kayısı hasadı dolaysıyla İlçe Kaymakamı İhsan Ayrancı, beraberinde Ziraat Odası Başkanı Muharrem Yılmaz ve Mersin Büyükşehir Belediyesi Mut Toptancı Hali Sebze Meyve Komisyoncular Derneği Başkanı Zeki Cüce ile birlikte hasat toplanan kayısı bahçelerini yerinde inceledi. Kaymakam Ayrancı, işçilerle birlikte kayısı topladı, kayısı toplamın zevkli olduğunu söyledi. Ayrancı, Mut’ta bu hafta itibarıyla kayısı hasadının başladığı bilgisini vererek, "Biz de bugün hasat yapan emekçi kardeşlerimizle, arazi sahiplerimizle beraber bahçeleri geziyoruz. Kayısı, ilçemizde gerçekten çok stratejik bir ürün. İlçemizdeki çiftçilerimizin elde ettiği tarımsal gelirde de önemli bir paya sahip. 150 bin ton civarında bir rekolte beklentimiz var bu sene. İnşallah bereketli bir sezon olur. Çiftçimizin iyi gelir ettiği bir sezon olur. Ben bütün ilçemize, bütün çiftçilerimize hayırlı bereketli bir hasat dönemi diliyorum" dedi. Mut Ziraat Odası Başkanı Muharrem Yılmaz ise, "Mut ilçemizde 77 bin 800 dekar alanda kayısı üretimi yapmaktayız. Ürettiğimiz kayısıların hemen hemen yüzde 90-95’i sofralıktır. Türkiye’de Mut tekdir. İlçemizin bulunduğu coğrafi konumundan dolayı erkenci kayısı, Mut’ta başlamaktadır. Mut ilçemizde kayısı nisan sonu başlar haziran sonu sona erer" diye konuştu. Kayısı hasadına başlayan üreticilerden Selami Bulut, yaklaşık 10 yıldır kayısı üreticiliği yaptığını dile getirerek, "Ortalama 250 dönüm kayısı bahçem var. Tabi farklı çeşitlerimiz var. Erkenci kayısılarımız matador, kolarodo, medisin. Şu an itibarıyla 80 ile 120 lira arasında gitmekte. Tabi bu da bizim için mutluluk verici. İnşallah bu şekilde devam eder. Bütün çiftçilerimize bereketli hasatlar diliyorum. 300 tonun üzerinde bu bahçede meyvemiz oluyor. Tabi giderek de üretimimiz artıyor" ifadelerini kullandı.
Amasya Amasya’nın tescilli tatlısı ‘unutma beni’ Amasya’nın coğrafi işaretle tescil edilen lezzetlerinden ‘unutma beni tatlısı’ meslek lisesi öğrencisi kızların elinde yeniden hayat buldu. Yapımında kullanılan malzemelerin çok ekonomik olduğu bu tatlı, damaklarda unutulmayacak izler bırakıyor. Coğrafi işaretle tescillendi Amasya Valiliği ve Ziyaret Belediyesi’nin girişimiyle coğrafi işaret alan ‘unutma beni tatlısı’ İlduş Hatun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ndeki öğretmen ile öğrencilerin elinde yeniden şekillendi. Tatlının yapımın köy ekmeği, üzüm pekmezi ve ceviz kullanıldığını belirten Yiyecek İçecek Hizmetleri Öğretmeni Bilsen Bodur, “Tatlımızın tadı çok güzel. Yiyen kişi tadını bir daha tadını unutmuyor” dedi. Tatlıyı çocukluk döneminde annesinin de yaptığını hatırlatan Bodur, “Köylerde yapılıyordu. Şehir merkezlerinde çok yapılmıyordu. Şimdi biz bu tatlımızı öğrencilerimize de öğreterek sofraları tatlandırmasını sağlayacağız” diye konuştu. “Ekonomik, besleyici ve kültürel değeri olan bir tatlı” Tescilli tatlı türüyle yarışmalara da katılmaya başladıklarına değinen İlduş Hatun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Zübeyde Komaç da “Gayet ekonomik, besleyici ve kültürel değeri olan bir tatlıyı yapıp sunmak bizim için gurur verici oldu” şeklinde konuştu. Öğrencilerden Seda Koçak ise “Unutma beni tatlısını unutturmayacağız. Bu lezzeti herkese tattıracağız” ifadelerini kullandı.