GÜNDEM - 21 Ağustos 2018 Salı 17:42

Hadi sorusu ipucu: Varna ve Sofya nerede? Varna ve Sofya'nın tarihi (21 Ağustos 2018)

A
A
A
Hadi sorusu ipucu: Varna ve Sofya nerede? Varna ve Sofya'nın tarihi (21 Ağustos 2018)

Hadi sorusu ipucu: Varna ve Sofya nerede? Varna ve Sofya'nın tarihi (21 Ağustos 2018) Hadi bilgi yarışmasının bu akşamki ipucusu duyuruldu. Yayınlanan ipucu bu akşam yarışmaya katılacak yarışmacılar için çok önemli. Bu akşamki Hadi sorusu için Varna ve Sofya ipucu olarak verildi. Peki, Varna ve Sofya nerede? Varna ve Sofya'nın tarihi.. İşte aradığınız yanıtlar..

Hadi sorusu ipucu: Varna ve Sofya nerede? Varna ve Sofya'nın tarihi (21 Ağustos 2018)Hadi bilgi yarışmasının bu akşamki ipucusu duyuruldu. Hadi sorusu için ipucu, sosyal medya üzerinden yayınlandı. İlgiyle takip edilen canlı para ödüllü bilgi yarışması Hadi, AppStore ve Google Play üzerinden oynanıyor. Yarışma hergün saat 20.30'da, Salı, Çarşamba ve Perşembe günleri ise 12.30 ve 20.30'da düzenleniyor. Yarışmaya katılanlar canlı olarak sorulan sorulara cevap veriyor. 12 soruya da doğru cevap veren katılımcılar büyük ödülü aralarında paylaşıyor. Yayınlanan ipucu bu akşam yarışmaya katılacak yarışmacılar için çok önemli. Bu akşamki Hadi sorusu için Varna ve Sofya ipucu olarak verildi. Peki, Varna ve Sofya nerede? Varna ve Sofya'nın tarihi.. İşte aradığınız yanıtlar..

Hadi sorusu ipucu: Varna ve Sofya nerede? Varna ve Sofya'nın tarihi (21 Ağustos 2018)

VARNA NEREDE? VARNA'NIN TARİHİ

Varna Bulgaristan'ın Karadeniz kıyısında bir şehridir. 3.818 km² yüzölçümüne sahip ilin nüfusu 462.013 kişidir. Varna ilinin 12 belediyesi vardır. Varna'nın Bulgaristan'ın başkenti Sofya'ya uzaklığı yaklaşık 443 kilometredir. Varna ilinin idâri merkezi olup Bulgaristan'ın en büyük limanı burada bulunmaktadır. 1391'den 1878'e kadar Osmanlı idaresinde idi.

Şehrin en önemli geçim kaynağı turizm ve limancılıktır. Zlatni Pjasǎci kum plajı ile Aziz Konstantin ve Elena gibi önemli plajları mevcut olup her yaz yüzbinlerce turist çekmektedir.
Bulgaristan,'ın en gözde turizm şehri olan Varna nüfusu, her yaz konuk ettiği yerli ve yabancı turist sâyesinde yaz dışındaki nüfusun 4 katını geçmektedir. Bu sayede turizmin gözdesi olan Varna aynı zamanda Bulgaristan'ın en pahalı ve Sofya'dan sonra en büyük şehridir. Varna'da toplam 6 adet üniversite bulunmakta ve bu üniversiteler birçok yabancı öğrenciye ev sahipliği yapmaktadır. Aynı zamanda Bulgaristan Askeri Denizcilik Akademisi, Bulgaristan Bilim Merkezi'ne bağlı olan gemi hidrodinamik enstitüsü, okeloji enstitüsü de Varna'da bulunmaktadır. Bu sayede şehrin gelir kaynağı turizm sektörü, üniversiteler ve gemi inşa sanayiidir.

BULGARİSTAN'IN DENİZ BAŞKENTİ: VARNA

Varna'nın tarihi.. Şehir Türk tarihine II. Murad komutasındaki Osmanlı ordusunun 1444 yılında Macaristan ve Lehistan Krallıklarının başını çektiği Haçlı Ordusu'na karşı zafer kazandığı Varna Muharebesi ile geçmiştir. 1389'da Türk egemenliğine giren vilayet 1878 yılında Berlin Antlaşması ile özerklik kazanan Bulgaristan Prensliği'nin topraklarına katıldı. Bu devletin 1908 yılında bağımsızlığını ilan etmesiyle tamamen Türk egemenliğinden çıktı. Varna 2. Dünya Savaşı sırasında Kızıl ordu tarafından işgal edildi. Varna'nın adı 1950 yılından sonra ülke sınırlarını aşarak öncelikle Karadeniz ülkelerine ve Balkanlara daha sonra da Doğu Avrupa'ya yayıldı. Kent önemini arttırırken Sovyerler Birliği lideri Joseph Stalin'in adı şehre verildi ve 1949 ile 1956 yılları arasında Varna, Stalin diye adlandırıldı. Varna, 1989 yılına kadar batıya seyahat ermesi yasak olan Doğu Avrupalılar için popüler bir merkez haline geldi. Varna'nın, Türkiye'den Bayburt ile kardeş şehir antlaşması vardır.

Hadi sorusu ipucu: Varna ve Sofya nerede? Varna ve Sofya'nın tarihi (21 Ağustos 2018)

SOFYA NEREDE? SOFYA'NIN TARİHİ NEDİR?

Sofya nerede? Bulgaristan'ın başkenti ve en büyük şehri. Nüfusu yaklaşık 1,3 milyon kişidir. Balkan Yarımadasının merkezinde, Bulgaristan'ın batısındaki Sofya Havzasında yer alır.
Sofya Vadisi'nin büyük bir alanını kapsayan şehrin kuzeyinde Sıra Dağlar (Stara Planina), doğusunda ve güneydoğusunda Sredna Gora, güneyinde ve güneybatısında Vitoşa dağı, batısında ise Lülin, Viskâr ve Çepın dağları bulunur. Şehir, İskar Nehrinin ve soldaki kollarının şeritleri üzerine kuruludur.
Sofya'nın tarihi eski çağlara uzanır. 8. – 7. yüzyıllarda, bugünkü merkezin bulunduğu yerde Serdi (Sardi) adında bir Trak kabilesi yaşamış. Balkan Yarımadasında art arda zaferler kazanan Roma, Traklar'ın bağımsızlığına son vermiş. Hakimiyetleri altına aldıkları yerlerde idarî ve askeri düzen oturtmaya önem veren Romalılar, bu şehre Serdika adı vermişlerdir. Böylece Serdiler'in şehri anlamına gelen Serdika, önemli ticarî ve idarî merkez olmuştur.

SOFYA GENEL BİLGİ

Doğu Roma İmparatorluğu'nun kavşak şehri olması itibarıyla Serdika, hep akınlara uğramış. Bu akınlar esnasında şehre büyük ölçüde zarar verilmiş. Şehir bir daha eski büyüklüğünü elde edememiş, yalnız kale ve bugün başkentin de adı olan Aya Sofya Kilisesi tamir edilmiştir.

6. yüzyılda, I. Justinianus zamanında, Serdika tekrar Doğu Roma İmparatorluğu'nun önemli şehri haline gelir. Bundan hemen sonra şehir, Balkan yarımadasına hücum eden Slavların akınlarına maruz kaldı ve tamamıyla Slavlaştı. 9. yüzyıllarda Bulgar hanı Krum zamanında Serdika Slav ismi olan Sredets ismini aldı ve geniş alana yayılmış olan Orta Çağ Bulgar Devleti'nin önemli askerî, siyasî ve kültür merkezi haline geldi. Kent 1018'den, İkinci Bulgar İmparatorluğu'nun kurulduğu 1185'e değin Bizans egemenliği altında kaldı.

14. yüzyılda Bulgar Devleti'nin Osmanlı hakimiyeti altına girmesiyle, Sofya da 1382'de Osmanlıların eline geçti ve Rumeli beylerbeyi buraya yerleşti. Sredets şehri, 14. yüzyılın sonlarından 19. yüzyılın sonuncu çeyreğine kadar Osmanlı Devleti'nin egemenliği altında kaldı. Bu arada 14. yüzyılın sonlarında şehir Sofya ismini alır.
Bazı belgelere göre Osmanlılar'ın eline geçtiği yıllarda şehir güzelliğiyle meşhur olup Osmanlı'nın büyük hayranlığını kazanmıştır.

1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'da, 4 Ocak 1878'de Rus orduları tarafından Osmanlı egemenliğinden kurtarıldıktan sonra, 3 Nisan 1879 tarihinde Bulgaristan'ın başkenti olarak ilan edildi. O dönemde Sofya, savunma tesisatı kuvvetlendirilmiş, meslek ve ticarî bakımdan iyi gelişmiş, zengin bir şehirdi.
Osmanlı hakimiyetinin sona ermesinden sonra, coğrafi konumundan ve ekonomik gelişmeye elverişli olduğundan dolayı, Bulgaristan'ın başkenti ilan edilen şehrin altyapısının gelişmesine ulusal önem verilmiş. Şehirde çok sayıda bulunan arkeolojik anıtlar, sanat eserleri ve savunma tesislerı, eski Serdika'nın önemli ve gelişmiş bir merkez olduğunu ispatlamaktadır.

Sofya, II. Dünya Savaşı sırasında, Almanların işgal ettiği kent, 1943 yılının sonlarında ve 1944 yılının ilk zamanlarında Müttefik uçakları tarafından bombalandı. 1944'te Sovyet Kızıl Ordu birlikleri tarafından kurtarıldı. Sovyet işgalinin bir sonucu olarak, Nazi Almanyası'nın müttefiki olan Bulgaristan hükümeti devrildi.
Bulgaristan'da 1946 yılında bir Halk Cumhuriyeti kuruldu. Bulgaristan Cumhuriyeti'nde kentin görünümünde önemli değişiklikler oldu. Sofya'nın nüfusu ülkenin diğer kesimlerinden aldığı göçler nedeniyle arttı. Tüm yeni yerleşim alanları Druzhba, Mladost ve Lyulin gibi kentin eteklerinde inşa edilmiştir.
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Dünyanın enerjisi İzmir’de buluşuyor Temiz enerjinin başkenti İzmir, WENERGY-Temiz Enerji Teknolojileri Fuarı’na ikinci kez ev sahipliği yapacak. WENERGY Expo, yerli ve yabancı yüzlerce firmanın katılımı ve binlerce sektör profesyonelinin ziyaretiyle 9-11 Mayıs 2024 tarihlerinde fuarizmir’de düzenlenecek. Fuarla birlikte yapılacak kongrede de sektörün önde gelen isimleri, akademisyenler, iş insanı ve enerji dünyası temsilcilerinin konuşmacı olduğu çok sayıda oturum gerçekleştirilecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde, İZFAŞ ve diğer kuruluşlar tarafından düzenlenecek WENERGY - 2. Temiz Enerji Teknolojileri Fuarı, temiz enerji sektörüne ev sahipliği yapacak. 300’ü aşkın sektör paydaşını, uluslararası alıcı ve yatırımcılar ile buluşturulacak fuar; kamu, yatırımcı, sanayici ve tedarikçiyi bir araya getirecek. Fuarda, başta rüzgar, güneş, hidrojen, biyokütle ve jeotermal olmak üzere yenilenebilir enerjinin tüm alt başlıkları yer alacak. Enerji sektörüne hizmet veren kurumlar, şirketler ve sivil toplum kuruluşları, fuarizmir’in çatısı altında toplanacak. Fuarda ayrıca, elektrikli araç ve şarj teknolojileri, kojenerasyon, üretim, dağıtım ve iletim sistemleri, enerji tesislerinde bakım, onarım ve servis hizmetleri, çevre teknolojileri, enerji verimliliği, enerji lojistiği, dijitalizasyon, enerji depolama, akıllı şebeke ve akıllı altyapı, enerjide siber güvenlik konularında son teknolojiler, en yeni ürün ve hizmetler sergilenecek. WENERGY Expo’da dünyanın dört bir yanındaki ülkelerden çok sayıda sektör profesyoneli yabancı alıcı da ağırlanacak. WENERGY Expo ile eş zamanlı olarak yapılacak kongre de enerji sektörünün nabzını tutmaya hazırlanıyor. Sektörün önde gelen isimleri, akademisyenler, iş insanı ve enerji dünyası temsilcilerinin konuşmacı olduğu kongre kapsamında, çok sayıda oturum gerçekleştirilecek. Kongrede; enerji dönüşümünden yenilebilir enerji kullanımına, iklim değişikliğinden elektrikli araçlara kadar pek çok konu başlığı ele alınacak. Açılış konuşmasını Londra Enerji Kulübü Başkanı Mehmet Öğütçü’nün yapacağı kongrede; alanında lider ve ilham veren konuşmacılar bilgi ve birikimlerini paylaşacak. Kongre ile eş zamanlı olarak Elektrik Mühendisleri Odası tarafından da “Temiz Enerji Sempozyumu” düzenlenecek.
Kayseri Vali Çiçek, öğrencileri ilmek ilmek işliyor Bünyan’da, Erdemlerimizle Varız (ERVA) Projesi kapsamında spor okulu açıldı. Açılışta öğrencilerle buluşan Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, öğrencilere tarih dersi vererek, sporun önemini de anlattı. Kayseri Valisi Gökmen Çiçek’in kentte göreve başlamasıyla beraber öğrencilerin kötü alışkanlıklardan uzak tutulması için her branşta yaygınlaşan spor okullarına bir yenisi açıldı. Bünyan’da, Bünyan Şoförler Odası tarafından yaptırılan ERVA Spor Okulu Vali Gökmen Çiçek’in katılımı ile açıldı. Burada öğrencilerle yakından ilgilenen Çiçek, hem tarih dersi verdi hem de sporun önemini anlattı. Türk tarihinin ilk başta orta Asya’dan başladığını kaydeden Kayseri Valisi Gökmen Çiçek; “Ecdadımız Orta Asya’da Çinlilere karşı çok büyük mücadeleler vererek var olma savaşı verdiler. Oradaki düşmanlarımız 1.5 milyar Çinlinin arasında kaybolmamak için var olma savaşı verdiler. Arkasından Anadolu’ya doğru geldiler. Sultan Alparslan ile beraber Bizans’ı yenerek Anadolu’nun kapılarını Türk’lere açtılar. Bir gün Haçlılar saldırdı. Kılıçarslan İznik’te Haçlılara karşı dimdik durdu. Kayseri’den Haçlılar geçerken Pınarbaşı ilçesinden devam ettiğinde binlerce Kayseriliyi katlettiler. Kayseri’nin büyük kahramanı Danişment Melik Emir Gazi “buradan kafirleri geçirmem” diyerek mücadele etti ve onları darmadağın etti. Arkasından Sultan Baybars “yenilmez” denilen Moğolları yendi” ifadelerini kullandı. Sporun önemine değinen Vali Çiçek; “Gençlerimizi kötü yollara sokmaya çalışanlara inat sporla uğraşacağız, kitap okuyacağız, derslerimize çalışacağız ve ailelerimizi gururlandıracağız. Sporcular spora inatla devam edecekler, Türk bayrağını milli takımla göndere çekecekler. Bunu sizden rica ediyorum. hepinizi çok seviyorum” dedi. Bakan Özhaseki’yi telefonla aradı, öğrencilerin sevgisini iletti Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’yi arayan Vali Çiçek, öğrencilerin sevgilerini iletti. Bakan Özhaseki de, Bünyan’ın gözbebeği olan ilçe olduğunu söyleyerek, öğrencilere başarılar diledi ve emeği geçenlere teşekkür etti. Açılışa; Vali Yardımcısı Ömer Tekeş, Bünyan Belediye Başkanı Selahattin Metin, İl Emniyet Müdürü Atanur Aydın, Gençlik ve Spor İl Müdürü Ali İhsan Kabakcı, İl Milli Eğitim Müdürü Bahameddin Karaköse, İl Kültür ve Turizm Müdürü Şükrü Dursun, Bünyan Belediyesi Eski Başkanı Özkan Altun ve davetliler katıldı.
Ankara Savunma Sanayii Başkanı Görgün: “Ana yüklenicilerimiz, alt yüklenicilerimiz, KOBİ’lerimizle koordineli bir şekilde hizalanmamız gerektiğinin farkındayız” Dünyada sıcak temasın olduğu bölgelere bakıldığında sahada sürpriz etkisi oluşturan teknolojileri oluşturmanın önemini vurgulayan Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, “Savunma sanayii ekosisteminde başkanlığımızın koordinasyonunda tüm ana yüklenicilerimiz, alt yüklenicilerimiz, KOBİ’lerimiz, STK’larımız, kümelenmelerimizle birlikte çok sıkı ve koordineli bir şekilde hizalanmamız gerektiğinin de farkındayız” dedi. Türk savunma sanayii ana yüklenicileri, alt yüklenicileri ve KOBİ’leri, OSTİM Konferans Salonu’nda bir araya geldi. Programa Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, OSTİM Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Orhan Aydın, OSTİM Savunma ve Havacılık Kümelenmesi (OSSA) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yarsan ve birçok savunma sanayii temsilcisi katıldı. “Ana yüklenicilerimiz, alt yüklenicilerimiz, KOBİ’lerimizle koordineli bir şekilde hizalanmamız gerektiğinin farkındayız” Türk savunma sanayisinin kara, deniz ve hava olmak üzere birçok farklı platformlarda kullanılan ürünlerinin 180’in üzerinde 230’dan fazla ürün ihraç ettiğini dile getiren Savunma Sanayii Başkanı Görgün, “Savunma sanayimizin geliştirilmesi, güvenlik güçlerimizin modernizasyonu ana misyonuyla yola çıkan başkanlığımız kurulduğundan beri bu misyonu yerine getirmek üzere önemli adımlar atıldı. Bugün itibarıyla baktığımızda ürünlerimiz hem güvenlik güçlerimize hem de uluslararası alanda farklı coğrafyalarda dost ve müttefik ülkelere başarıyla hizmet ediyor. Biz de bunların başarıyla kullanılmasından memnuniyet duyuyor ve desteklerimizi dost ve müttefik ülkelerimize veriyoruz. Dünyanın geçmekte olduğu konjonktüre bakıldığında sıcak temasların olduğu birçok bölge var. Bununla birlikte barış zamanının olduğu bölgeler de mevcut. Buradan her iki durumda da bizim üzerimize düşen fırsatları en iyi şekilde yerine getirmenin farkında olarak çalışmamız gerektiğini ifade etmek istiyorum. Aslında sıcak temasın olduğu bölgelere baktığınızda sahada sürpriz etkisi oluşturan, bununla beraber hasımlara fırsat vermeyecek teknolojileri oluşturmanın önemini görüyoruz. Bunun için de biz savunma sanayii ekosisteminde başkanlığımızın koordinasyonunda tüm ana yüklenicilerimiz, alt yüklenicilerimiz, KOBİ’lerimiz, STK’larımız, kümelenmelerimizle birlikte çok sıkı ve koordineli bir şekilde hizalanmamız gerektiğinin de farkındayız. Savunma Sanayii Başkanlığı olarak biz özellikle çalışma gruplarını çok önemsiyoruz. Kendi içimizde on farklı başlıkta çalışma grupları oluşturarak, bu koordinasyonu sağlamaya gayret gösteriyoruz. İnsan kaynakları kurumsal akademiler, hukuk, sözleşmeler, iş sağlığı ve güvenliği, inşaat ve altyapı, iletişim, denetim, tedarik, sosyal gruplar ve dernekler olarak bunları ana başlıklar altında topladık. Burada hep beraber bir savunma sanayi ekosistemi olarak ihtiyaç duyulan, bizden beklenileni, yüksek teknolojileri en hızlı ve en maliyet etkin şekilde ortaya çıkarabilmek adına hizalamaya, hizalandırmaya ve bunu ortak akılla birlikte yürütmeye gayret gösteriyoruz” ifadelerini kullandı. “KOBİ’lerimizin aslında farkındalığını arttıracak etkinlikleri yapmaya gayret gösteriyoruz” Savunma Sanayii Başkanlığı olarak KOBİ’lere önem verdiklerini vurgulayan Görgün, “KOBİ’lerimizin özellikle oluşturulan piramit yapıdaki önemli yerini vurgulayacak, sağlamlaştıracak, entegratör şirketlerimizin gözünde de KOBİ’lerimizin aslında farkındalığını arttıracak etkinlikleri yapmaya gayret gösteriyoruz. Bunun en somut örneklerinden bir tanesi; işte çok yakında bir ülkeye 135’in üzerinde KOBİ firmasını ülkenin savunma bakanıyla toplantı yapacak bir zemin oluşturduk. Etkinlikte OSTİM’de faaliyet gösteren dokuz firmamız vardı. KOBİ’lerimizin yetkinliklerini, becerilerini aktarmaya hep beraber gayret gösterdik. Sürdürülebilir bir sistem oturtmaya, sürdürülebilir bir yaklaşımla ilişkileri özellikle uluslararası anlamda kurgulamayı önemsiyoruz. Biraz evvel bahsettiğim o çalışma grupları da hep beraber bizleri savunma sanayiinde hizalarken, aynı zamanda da uzun soluklu sonuçların alınması için de önemli olduğunu bir kere daha vurgulamak isterim” dedi.