GÜNDEM - 09 Mayıs 2014 Cuma 08:45

Halep keçisi yetiştiriciliği kazandırıyor

A
A
A
Halep keçisi yetiştiriciliği kazandırıyor

Zonguldak’ın Çaycuma ilçesine bağlı Nebioğlu beldesi’nin Madenler Köyü’nde, Akgül Ailesi Güneydoğu Anadolu Bölgesinden getirdikleri keçilerin bakımı ve yetiştiriciliği ile ilgi odağı oluyor.

Nebioğlu Beldesi’nin Madenler Köyü’nde ikamet eden 65 yaşındaki Ali Akgül, 3 yıl önce internet ve piyasa araştırmasından sonra Zonguldak iline getirdiği, 25 Halep keçisine bakımı ile ilgi odağı olmaya başladı. Bu ilgi karşısında memnuniyet kazanan Çiftçi Akgül, durumu Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’ne bildirdi. Bunun üzerine il ve ilçedeki ekipler bölgeye giderek çiftçinin bulunduğu bölgeyi gezdi. Geziye, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Tarım Müdürü Necmi Çelik, İlçe Müdürü Özgür Uslubaş, Ziraat Yüksek Mühendisi Arzu Özdemir, Ziraat Mühendisleri Nurşen Durak, Murat Salur, Sercan Karaca, Adnan Bayraktar ve Veteriner Sedat Eren işletmeyi ziyaret etti. Ziyarette, Ali Akgül, Aydın Akgül ve Ergün Akgül’e ait olan, Halep keçisi ahırını gezen yetkililer ilgi ve alakadan oldukça memnun kaldı. Kilis’ten getirdiği keçilerine bakan ve oldukça ilgi odağı olan Akgül ailesi, bu işi internetten ve piyasa araştırması sonucunda başladıklarını ifade etti.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Necmi Çelik burada yaptığı açıklamada, Akgül ailesinin yaptıkları bu işten gurur duyduklarını belirtirken, Zonguldak ilinin kırsal bölgelerinde yaşayan vatandaşların küçükbaş hayvan yetiştiriciliğine önem vermesini istedi. Çelik, “İlimiz 10 ay gibi yeşil bir bitki örtüsüne sahiptir. Geçen yıl 24 bin küçükbaş hayvanımız vardı. Bu yıl 37 bine ulaştı. Buradaki en büyük amacımız, küçükbaş hayvan sayısını artırmaktır. Çünkü yüzde 54’ü orman olan bir yerimiz var. Dolayısıyla tarım alanları daha düşük orman alanlarında kalan, bitki örtüsü yemyeşildir. Küçükbaş hayvan türü ise çok bereketli bir hayvan türüdür ve gelir gurubunda da çok gelir vericidir. Bakanımız Mehdi Eker’in bir sözü var. “Buğdayla koyun, gerisi oyun” Hakikaten, Zonguldak ilimizde kaba yem açığının bolca bulunduğu bir yerde, küçükbaş hayvancılık yapmak çok karlı bir iştir.

Buradaki bu işletmede Halep Keçisi olan bir işletmedir. Halep keçisinin özelliği, 1-3 litre arasında süt alınıyor. Bildiğimiz gibi keçi sütü anne sütüne en yakın bir süttür. Bunun içinde çok değerlidir. Şimdi artık bu işletmelerde olan vatandaşlarımızda çoban değil sürü üreticisidir. Askeri ücretle çalışmak yerine özellikle bu bölgede, Zonguldak’ta küçükbaş hayvancılığı yapmalarını öneriyorum. Bunun içinde Orman Bölge Müdürlüğü ile birlikte orman bölgelerine koyun dağıtım projemiz var. Sağolsunlar onlarda bu konuda bize yardımcı oluyorlar. Benim buradan Zonguldak’ta kırsal alanda yaşayan insanlarımızdan tek isteğim, küçükbaş hayvancılığa önem versinler. İlk yatırımı o kadar pahalı değildir. Bakanlığımızın bu konuda faizsiz kredileri var. Onlardan yararlansınlar. 50 baş ve üzeri çiftlik kurduklarında sütün ve etini satma gibi bir sorunu yok. Bu keçiler, yılda iki kez doğum yapıyor. Cinsine göre 1 ya da 4 gibi yavrulama yapan cinslerimiz de var. Valimiz Ali Kaban tarıma oldukça önem veriyor. Bu da onlar için bir şans ve bizim içinde bir şanstır. Üreticilerimiz ve çiftçilerimiz adına Valimize çok teşekkür ediyorum” dedi. Halep keçisinin bakımı ve yetiştiriciliği ile ilgilenen çiftçi Ali Akgül, emekli olduktan sonra boş durmayı sevmediğini ve bu işe atıldığını söyledi. Akgül, “ 65 yaşındayım. Emekliyim. Emekli olmama rağmen boş durmayı sevmeyen birisiyim. İnsanlara örnek diye bazı çalışmalarımızı yapıyoruz. Bu çiftlik işine 3 yıl önce başladık.

Halep keçisi olarak bir deneme mahiyetinde aldık, Başarılı olduk ve verim aldık. Herkese teşekkür ediyorum. Tarım il ve ilçe müdürlerimize teşekkür ediyorum. Böyle işlere bizleri teşvik ettiler. Memnunuz” diye konuştu. Çiftçi Ali Akgül’ün oğlu Aydın Akgül, ”Bizim piyasa araştırmalarımızda bakabilmek için en ekonomik ve kolay hayvanları seçtik. Piyasaya baktığımızsa saanen keçisi ve değişik keçi ırkları var. Burada her şey ekonomik boyuta bakıyor. Yem maliyetleri, yem giderleri, personel ve bizim en önemlisi olan da aile işletmesi olmasıdır. Bu işi yapacak olanların kesinlikle aile olması şarttır” dedi.

SELAHATTİN ADIGÜZEL
ANIL TAŞKIRAN

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çorum Selçuklu mirası bin 100 yıllık tarihi kale turizme kazandırılıyor Tarihi eserlerin ihyası ve restorasyonu konusunda önemli çalışmalar yürüten Çorum Belediyesi, tarihi kalenin restorasyon çalışmalarına devam ediyor. Çalışma kapsamında kalenin bedenlerinin restorasyonu, aydınlatma çalışması ve kale etrafının drenaj hattı yapılacak. Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın’ın Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yaptığı görüşmeler neticesinde hazırlanan protokol, geçtiğimiz temmuz ayında Çorum Valiliği ve Çorum Belediyesi arasında imzalanmıştı. Protokole göre restorasyon maliyetinin yarısı bakanlık, yarısı da Çorum Belediyesi tarafından karşılanacak. Şehrin en önemli tarihi yapıları arasında yer alan Çorum Kalesi’nin restorasyon ihalesini kazanan yüklenici firma çalışmalarına devam ediyor. Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, şehrimizin kültürel varlıklarının korunması adına çok önemli bir adımı attıklarını belirterek, Selçuklu mirası olan 1100 yıllık Çorum Kalesi’nin şehrimizin en önemli tarihi eserlerinden birisi oldu olduğuna vurgu yaptı. Tarihi kalenin Çorum’un kimliği ve geleceği açısından son derece önemli bir yapı olduğunu ifade eden Başkan Aşgın, “Şu anda beden yüzeylerinde derz temizliği yapılıyor, özgün derz içeriği ve görseline ulaşmak için numuneler hazırlandı. Danışman hoca ile 1 numune üzerinde mutabık kalındı, derzi temizlenen yerlerde taşlarda eksiklik yok ise derz imalatı yapılacak. Eksiklik olan yerlerde taş onarımı yapılacak.” dedi. Başkan Aşgın, restorasyonunun yüzde 50’sinin Çorum Belediyesi, yüzde 50’sinin ise Kültür ve Turizm Bakanlığı hibesiyle karşılanacağını sözlerine ekledi.
Manisa Özgür Özel’e 9 yaşındaki adaşından sürpriz Manisa’nın Alaşehir ilçesinde vatandaşlarla bir araya gelen CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e kalabalığın içinde ulaşan 9 yaşındaki adaşı Özgür Sarı hayatının en mutlu gününü yaşadı. Doğum öncesi kan uyuşmazlığı tespit edilen ve Özgür Özel’in girişimleriyle kan değişimi sağlanan minik bebeği 9 yıl sonra karşısında adaşı olarak gören Özel, çocukla yakından ilgilendi. Manisa’nın Alaşehir ilçesi Şahyar Mahallesi’nde oturan 9 yaşındaki adaşı Özgür Sarı, kalabalığa rağmen, Özgür Özel’e ulaşıp ’hoş geldin’ demeyi başardı. Özgür Özel’in milletvekili olduğu dönem olan 31 Aralık 2015 yılında doğan Özgür Sarı, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde dünyaya geldi. Kan uyuşmazlığı nedeniyle, doğar doğmaz kanının değişmesi gereken ve 31 Aralık Yılbaşı tatili nedeniyle doktorların tatilde olabileceğini düşünen anne Raziye ve baba Serkan Sarı’nın, Özgür Özel’e ulaşıp yardım istemesiyle sağlıklı bir şekilde dünyaya gelen ve Özgür adını verdikleri evlatları 9 yıl sonra kendisinin hayata bağlanmasına vesile olan adaşıyla buluşmanın mutluluğunu yaşadı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in Alaşehir’e geleceğini duyan anne Raziye ve dede Osman Sarı, tüm kalabalığı delerek, Özgür Özel’e ulaşmayı başardı. Özgür Özel de adaşıyla yakından ilgilenerek sevdi. Anne Raziye Sarı, "Oğlum karnımdayken kan uyuşmazlığı tespit edildi. Çocuk doğar doğmaz kanının değişmesi gerekiyordu. Doğum 31 Aralı gününe denk geldi. 31 Aralık yılbaşı olduğu için doktor bulamayacağız diye korktuğumuz için eşim Serkan ve dedemiz Osman Sarı, Özgür Özel’e telefon ederek yardım istedi. Özgür Özel bize hemen hastaneye gitmemizi ve danışmanının yardımcı olacağını söylemiş. Bizde hemen yola çıktık. Doktorlar bizi kapıda karşıladı. Hemen hastaneye yatırdılar ve öğlen üzeri doğum oldu. Çocuğumun kanı değişti. Eğer kanı değişmeseydi, bu gün belki hayatta olmayacaktı. Biz telefonla konuştuktan sonra yolda giderken, çocuğumuzun adını ’eli bol, ikram’ anlamına gelen Kerem adını verecektik. Özgür Özel’in ilgisi ve yardımlarından dolayı, çocuğumun sağlıklı bir şekilde doğması üzerine adını Özgür koymaya karar verdik. Çocuğumuz sağlıklı doğdu, kanı değişti, hayata tutundu, bizde adını Özgür koyduk. Bu günde Özgür Özel’le buluşturduk." dedi. Özgür Sarı da adını aldığı CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e kavuştuğu ve konuştuğu için çok mutlu olduğunu söyledi.