GÜNDEM - 16 Ocak 2018 Salı 14:52

Hayvanat bahçesine 50 kuruş zam yapılınca ziyaretçi azaldı

A
A
A
Hayvanat bahçesine 50 kuruş zam yapılınca ziyaretçi azaldı

Samsun Büyükşehir Belediyesi Hayvanat Bahçesi Müdürü Veteriner Hekim Nurhan İşler, hayvanat bahçesi girişine 50 kuruş zam yaptıkları için ziyaretçi sayısında azalma yaşandığını söyledi.

2005 yılında 15 bin m2 alan üzerine kurulan hayvanat bahçesinde şu anda 50 türden 200 hayvan bulunuyor. Özellikle aslan, ayı, kurt gibi yaban hayvanlarının büyük ilgi gördüğü hayvanat bahçesi ziyaretçi akınına uğruyor. Her sene artış gösteren ziyaretçi sayısı 2017’de yapılan cüzi zam nedeniyle biraz azaldı. Öğrenci girişi 25 kuruştan 50 kuruşa, tam kişi girişi de 50 kuruştan 1 liraya çıkartılınca, 2016 yılında 277 bin 484 olan ziyaretçi sayısı, 2017’de 269 bin 917 kişiye geriledi. Böylelikle zam yapıldıktan sonra hayvanat bahçesindeki ziyaretçi sayısı bir önceki yıla göre 7 bin 567 kişi azalmış oldu. Hayvanat bahçesini kurulduğu günden bugüne kadar 3 milyon 60 bini biletli, turlarla beraber toplam 4 milyondan fazla kişi ziyaret etti.

“Zam yapılınca ziyaretlerde bir miktar azalma oldu”

Hayvanat bahçesindeki giriş ücretlerine cüzi miktarda zam yaptıklarını ifade eden Nurhan İşler, “Samsun Büyükşehir Belediyesi Hayvanat Bahçesi Karadeniz’in ilk ve tek hayvanat bahçesi olmasından dolayı ilgi odağı haline geldi ve günümüze kadar 4 milyon kişi tarafından ziyaret edildi. Bu hayvanat bahçesindeki amacımız ticareti işletme mantığıyla çalışmıyor. Genel anlamda yaban hayatını tanıtmak ve insanların okullarda ve ders kitaplarında gördüğü fotoğrafları canlı bir şekilde görmesini sağlamaktır. Bu kültürel zenginliği toplumla birlikte bütünleştirmek için kurulduğu zamandan 2017 yılına kadar öğrencilerden 25 kuruş, bireylerden ise 50 kuruş alınıyordu. Geçen sene bir zam yapalım dedik. Öğrenci girişini 25 kuruştan 50 kuruşa, tam girişini ise 50 kuruştan 1 liraya çıkarttık. Bu zam da ziyaretçi artışında bir miktar olsun düşmeye neden oldu. 2016 yılında 277 bin 484 kişi hayvanat bahçesini ziyaret ederken, 2017 yılında ise 269 bin 917 kişi hayvanat bahçesini ziyaret etti” dedi.
Hayvanların bakım faaliyetleri hakkında da bilgiler veren İşler, “Hayvanat bahçemizde vahşi hayvanlar, egzotik hayvanlar ve evcil hayvanlar var. 50 türden 200 adet hayvan bulunuyor. Vahşi hayvan olarak aslan ve ayılarımız var. Egzotik hayvanlarda ise babun gibi hayvanlar var. Birçok da evcil ama zor bulunan hayvanlar var. Hayvanların beslenmeleri ırklarına göre değişiklik gösteriyor. Bazı hayvanlar her gün beslenirken, bazı hayvanlar ise birkaç günde bir besleniyor. Kışın hayvanları, kış evlerinde ısıtıcılarla ısıtıyoruz. Yazın ise fıskiyeler sayesinde serinlemelerini sağlıyoruz” diye konuştu.

Erdi Demür 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Ayhan Bora Kaplan suç örgütü davasında 8 sanığa tahliye kararı Ayhan Bora Kaplan suç örgütüne ilişkin 28’i tutuklu 61 sanığın yargılandığı davada 8 sanık tahliye edildi. Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’nde görülen duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile müştekiler ve taraf avukatları katıldı. Mahkeme başkanı, gizli tanığın beyanlarının doğruluğu aşamasında emniyetin çalışma yaparak evrak hazırladığını ve avukatların inceleyebileceğini söyledi. Mahkeme başkanı, savcılığın gizli tanıklardan M7’nin kontrol tedbirlerine uymadığı için dinlenmek üzere duruşmada hazır edilemeyeceği yönünde yazı gönderdiğini de belirtti. Sanık avukatları da gizli tanığın birçok insanı ilgilendirdiğini söyleyerek, M7’nin tanıklığının zedelendiğini vurguladı. Söz alan cumhuriyet savcısı, tutuklu sanıkların tutukluluğu, tutuksuz sanıkların da adli kontrol tedbirlerinin devamını talep ederek, tanıkların gelecek celse duruşmada hazır edilmesini istedi. Ara kararını açıklayan mahkeme, tutuklu sanıklar Ali Dönmez, Ali Şallı, Ferit Çelik, Muhittin Mert Koçoğlu, Murat Altay, Murat Sağlam, Mustafa Koç ve Oğuz Ercengiz’in tutuklukta geçirdikleri süreyi dikkate alarak adli kontrol şartıyla tahliyelerine karar verdi. Duruşma 20 Mayıs’a ertelendi. İddianameye göre soruşturma, 7 Eylül 2023’te Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına giderek Ayhan Bora Kaplan ve suç örgütü üyelerinden şikayetçi olan müşteki Erkan D’nin beyanları üzerine başlatıldı. Suç örgütü üyelerinin Kaplan’ın talimatı ve bilgisi doğrultusunda farklı tarihlerde Mahfuz Tatar ve Semih Arslan’ın öldürülmesi, müştekiler Altan T, Murat Y, Serhat T. ve Serdar H’nin silahla yaralanması, müşteki Erkan D’ye 2 gün boyunca alıkonularak işkence edilmesi, müşteki Mehmet Taha E’nin sahibi olduğu işletmelerin zorla alınması, müşteki Muhammed S’nin 2 otomobilinin gasbedilmesi ve zorla çek yazdırılması ile müşteki Emirhan B’nin darbedilmesi olaylarını gerçekleştirdikleri ileri sürüldü. Kaplan ve örgütün diğer yöneticileri, suç örgütünün işlediği tüm suçlardan sorumlu tutuldu. İddianamede Ayhan Bora Kaplan ve diğer örgüt yöneticileri Fethi Koyuncu, Mutlu Ayaş, Yusuf İzzet Savaş, Kanber Keskin ve Serdar Sertçelik hakkında "suç işlemek amacıyla silahlı örgüt kurmak ve yönetmek", "kasten öldürme", "nitelikli kasten öldürme", 7 kişiye yönelik "kasten yaralama", 2 kişiye yönelik "kişiyi hürriyetinden yoksun kılma", 2 kişiye yönelik "nitelikli yağma", "eziyet", "suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme", "suç üstlenme" ve 2 kez "suçluyu kayırma" suçlarından biri ağırlaştırılmış 2’şer kez müebbet ve 169’ar yıl 6’şar aya kadar hapis cezası talep edildi. Diğer 55 sanık için de çeşitli sürelerde hapis cezası talep edildi.