YEREL HABERLER - 11 Nisan 2013 Perşembe 10:28

MÜJGAN ÜÇER VE BAKİLER`E FAHRİ BİLİM DOKTORLUОU UNVANI VERİLDİ

A
A
A
MÜJGAN ÜÇER VE BAKİLER`E FAHRİ BİLİM DOKTORLUОU UNVANI VERİLDİ

Müjgân Üçer ve Yavuz Bülent Bakiler`e Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Senatosu tarafından kararlaştırılan Fahri Bilim Doktorası diploması düzenlenen törenle verildi.
CÜ Kültür Merkezi`nde düzenlenen programa Vali Zübeyir Kemelek`in eşi Zehra Kemelek, protokol eşleri, Belediye Başkanı Doğan Ürgüp, Rektör Prof. Dr. Faruk Kocacık, Emniyet Müdürü Selçuk Kızılay, İl Kültür Müdürü Kadir Pürlü, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ali Erkul ile Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz, SESOB Başkanı Beşir Köksal, Kent Konseyi Başkanı Mustafa Haste, ilçe belediye başkanları, fakülte dekanları, öğretim üyeleri ile çok sayıda öğrenci katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı`nın ardından Sivas Türküleri`nin seslendirmesiyle başlayan programda konuşan CÜ Rektörü Prof. Dr. Faruk Kocacık mutlu bir olay için bir araya geldiklerini belirterek, ``Göreve başladığımızdan ilk aylarda Kent Konseyi Başkanımız, Müjgân Üçer ve Yavuz Bülent Bakiler`e Fahri Bilim Doktorluğu unvanının verilmesi önerisini getirdi. Bizimde yaptığımız çalışma programımız içinde yer alan ve bizimde mutluluk duyduğumuz bu öneriyi hemen senatomuza getirdik. Bu süreçte tam manasıyla iki tane çok kıymetli güzide kültür ve edebiyat insanımıza fahri bilim doktorası verilmesi kararı da çıkmış oldu. Kendilerine bu kararımızı aktardığımda bunu olgunlukla karşılayarak, uygun bir takvimde burada olacaklarını söyledi. Hepimizin yakından tanıdığı özelde Sivas kültürüne, edebiyatına, gelenek, göreneklerine, genelde ise ülke kültürüne ve edebiyatına büyük katkıları olmuş bu güzide insanlarımızla böyle bir törende bir arada olmaktan gerçekten mutluluk duyuyorum. Yapılanların takdir edilmesi gelecekteki kuşaklara da örnek teşkil etmesi adına bir vefa olması anısına bence çok önemli umarım genç arkadaşlarımız, öğrencilerimiz bu iki birikimi ve eserleriyle bizlere büyük katkılar sunmuş olan çalışmalara yabancı kalmazlar. Bunlardan gerekli dersleri alırlar `` dedi.
Yapılan konuşmaların ardından Müjgân Üçer`in hayatından kesitlerin yer aldığı video yayınlandı. Daha sonra Rektör Prof. Dr. Kocacık, Eczacı, Araştırmacı ve Yazar Müjgân Üçer`e doktorluk cübbesi giydirdi ve Fahri Bilim Doktorluğu Diplomasını takdim etti.
Müjgân Üçer programda yaptığı konuşmada ``Evvela kendi memleketimde Cumhuriyetin temellerini atıldığı yerde ve bir Cumhuriyet sevdalısı aziz ağabeyim, benden başça ve yaşça büyük olan Yavuz Bülent Bakiler ile beraber bu ödüle, bu unvana layık görüldüğüm için çok teşekkür ediyorum. Demek ki, bazı şeylerin kaderi bazı yerlerde kesişiyor. Ayrıca bu belge için bu onursal doktora payesi için canla başla çalışan senato üyelerine de şükranlarımı arz ediyorum. Bu ödülü benim halkımın kültürüne, zenginliğine, Sivaslı bilge insanların gelmiş geçmişlerimizin, annelerimizin, kayınvalidemin ve kendisinden çok şey öğrendiğim Sivaslı bilge hanımlar için alıyorum. Bu bakımdan ben kendi kültürümün, kendi şehrimin, özellikle Anadolu`nun özeti olan ve neresinden bakılsa Türkiye görülen, memleketimiz görülen Sivas`ta böyle bir ödüle layık görüldüğüm için kendimi çok bahtiyar addediyorum. Benim mesleğim eczacılıktır ama meşgalem Türk kültürüdür `` ifadelerini kullandı.
Duygulandığı gözlenen Bakiler ise yaptığı konuşmada ``Bugün 10 Nisan 2013. 13 gün sonra 23 Nisan 2013 gününde çocuk bayramımızı aynı zamanda meclisimizin açılışını kutlayacağız. 23 Nisan aynı zamanda benim doğum günüm. Annemin söylediğine göre 23 Nisan günü davullar zurnalar eşliğinde dünyaya gözlerimi açtım. Ben o günden bu güne daha doğrusu kalemi ele aldığım günden bugüne bir Sivas aşığı olarak yaşadım. Sivas, benim şiirlerimde benim yaşayışımda tam bir güzellik unsuru, tam bir hayal kaynağı olmuştur. Bütün samimiyetimle ifade ediyorum benden önce Müjgân Hanımefendinin hayat hikayesiyle ilgili perdede görüntüleri izlerken fonda Sivas halayının müziği vardı. Bayıldım ve ağlamamak için kendimi zor tuttum. İçimde Sivas`a dair anlatılmaz bir muhabbet var. O bakımdan Cumhuriyet Üniversitesi`nin bana fahri edebiyat doktorası vermesi benim adeta dünyaya yeniden gelişim kadar önemli bir hadise. Ben 50`den fazla kuruluştan çeşitli ödüller aldım. Bana ilk defa fahri edebiyat doktoralığını 1991 yılında Azerbaycan`da Asya Üniversitesi verdi. Arkasından Azerbaycan Gence Üniversitesi bana fahri edebiyat doktoralığını lütfetti. Azerbaycan Devleti beni dünya Türklüğüne hizmet ödülüyle şereflendirdi`` dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir