DÜNYA - 06 Ağustos 2022 Cumartesi 10:08

Hiroşima’da atom bombası kurbanları anıldı

A
A
A
Hiroşima’da atom bombası kurbanları anıldı

Japonya’da binlerce insanın ölümüne neden olan dünyanın ilk atom bombası saldırısının kurbanları trajedinin 77. yılında Hiroşima'da düzenlenen törenle anıldı.

Dünyanın ilk atom bombası saldırısında hayatını kaybedenler, trajedinin yaşandığı Japonya'nın Hiroşima şehrinde düzenlenen törenle anıldı. Felaketin 77. yıldönümünde Hiroşima Barış Anıtı Parkı’nda bir araya gelen kurban yakınları, siyasi temsilciler ve 100'e yakın ülkenin büyükelçileri ABD'nin kullandığı "Little Boy" adlı atom bombasının atıldığı zaman olan 08.15'te sessizliğe bürünerek saygı duruşunda bulundu. Ayrıca atom bombası saldırısında yaşamını yitiren ve döneme tanıklık eden kişilerin isimlerinin yer aldığı listeye, falaketi yaşamış ve geçen yıldan bu yana hayatını kaybetmiş 4 bin 978 kişi de eklendi. Toplam 333 bin 907 kişinin adlarının yer aldığı güncel liste barış anıtına asıldı.

"Bu trajedi tekrarlanmasın"

Japonya Başbakanı Fumio Kishida, insanlığı nükleer silahların neden olduğu trajediyi tekrar etmemeye çağırdı. Kishida, ülkesinin zorlu hale gelen güvenlik ortamının gerçekliği ile nükleer silahların olmadığı ideal bir dünya arasında dengeyi sağlamak için çalışacağını vurguladı.

"Nükleer düğmeleri saf dışı bırakmalıyız"

Törende söz alan Hiroşima Belediye Başkanı Kazumi Matsui, nükleer silahsızlanma çağrısını yineleyerek, "Hiç vakit kaybetmeden nükleer silahları harekete geçirebilecek tüm düğmeleri saf dışı bırakmalıyız" ifadelerini kullandı. Nükleer silaha sahip devletlerin güven köprüleri inşa etmesi ve nükleerden arındırılmış bir dünyayı gerçekleştirmeye yönelik somut adımlar atması gerektiğinin altını çizen Matsui, "Statükoyu kabul etmek ve askeri güç olmaksızın sürdürülebillcek bir barış idealinden vazgeçmek, insanlığın can güvenliğini tehdit etmektedir" şeklinde konuştu. Matsui, nükleer güce sahip ülke liderlerini nükleer silah kullanımının sonuçlarıyla yüzleşmek için 1945'te ABD'nin atom bombaları tarafından harap edilen Japon şehirleri Hiroşima ve Nagazaki'yi ziyaret etmeye çağırdı.

"Barışı hakim kılma zamanı geldi"

Japonya'da 2010 yılında düzenlenen törene katılan dönemin Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki Moon'dan bu yana anma etkinliğine ilk kez katılım gösteren BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, yeni bir silahlanma yarışının hız kazandığı konusunda uyarırken, "Nükleer silahlara sahip devletlerin nükleer savaş ihtimalini kabul etmesi kesinlikle kabul edilemez" dedi. Nükleer silahsızlanma taahhüdü çağrısında bulunan Guterres, "Nükleer savaş seçeneğini masadan kaldırın. Barışı hakim kılmanın zamanı geldi" ifadelerini kullandı.

Covid-19 salgını gölgesinde yapıldı

Covid-19 salgını nedeniyle alınan tedbirler kapsamında katılımcı sayısının geçtiğimiz yıl 880'e düşürüldüğü törende, Japonya'da hayatın tamamen normale dönmesine rağmen tedbir elden bırakılmadı. Muhtemel enfeksiyon riskini azaltmak için tören alanına bu yıl da kısıtlı sayıdaki 3 bin 500 kişi kabul edildi. Öte yandan, eski Japonya Başbakanı Shinzo Abe suikastinin şokunu henüz atlatamayan ülkede, bölgedeki güvenlik tedbirlerinin artırıldığı kamuoyuna yansıdı.

Japonya ilk atom bombası kurbanı ülke olmuştu

ABD tarihte ilk kez 6 Ağustos 1945'te Japonya'ya karşı atom bombası kullanmış, yaklaşık 140 bin kişinin hayatını kaybettiği Hiroşima saldırısı, dolaylı olarak yüzbinlerce insanın yaralanmasına ve radyasyon kaynaklı hastalıklara maruz kalmasına neden olmuştu. Atılan ilk atom bombasının şokunu henüz atlatamayan Japonya, 9 Ağustos 1945'te ikinci bir atom bombasının hedefi olmuş, ülke Nagasaki'de büyük bir yıkımla yüz yüze gelmişti. Atom bombası saldırılarında toplam 200 binden fazla insan yaşamını yitirmişti.

Burak Ersoy
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bitlis Tatvan’da öğrencilere “hayvan sevgisi” aşılanıyor BİTLİS (İHA) – Bitlis’in Tatvan ilçesinde gönüllü veteriner hekimler, okul okul gezerek öğrencilere hayvan sevgisini aşılıyor. Tatvan ilçesinin Selahaddin Eyyübi Ortaokulunda öğrencilerle bir araya gelen Gönüllü Veteriner ve Teknikerler Derneği ve Tatvan Belediyesi Hayvan Kısırlaştırma ve Rehabilitasyon Merkezi veteriner hekimleri, hayvanlar hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Hayvan sevgisini aşılamak amacıyla gönüllü veteriner hekimler tarafından yürütülen bu projede, ‘ağaç yaşken eğilir’ deyimiyle ilkokul ve ortaokul öğrencilerine eğitimler veriliyor. Mayıs ayının ilk günlerinden itibaren çalışmalara başladıklarını söyleyen Gönüllü Veteriner ve Teknikerler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Rehber Altıntaş, “İlk ve ortaokullarda hayvan sevgisinin çocuklar için önemini, bunun üzerindeki kıymeti konusunda eğitim vermekteyiz. Tatvan Belediyesiyle birlikte yaptığımız bu işbirliği devam edecektir. Genellikle 7-11 yaş aralığındaki ilkokul ve ortaokul öğrencilerine bu eğitimleri vermekteyiz. Çocukların kalbinin temizliği, güzelliği, içinde olan sevginin, içinde olan hayvan sevgisinin sokaklarda hayvanlarla birlikte özgürce oynamaları, özgürce yaşamaları için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz” dedi. Toplumda köpekler hakkında büyük bir ön yargının olduğunu ve bu ön yargının yapılan eğitim sonrası kırıldığını söyleyen 7’nci sınıf öğrencisi Ayşe Akın da, “Bugün okuluma hayvanlar hakkında bilgi sahibi olan abiler geldi. Bizlere hayvanlar hakkında bilgiler verdi. Hayvanlara nasıl yanaşacağımız konusunda, hayvanların davranışları konusunda ve hayvanların yedikleri yiyecekler hakkında bilgi verildi” dedi.
Van Sofraların vazgeçilmesi otlu peynire tat veren bitkilere büyük ilgi Van’da dağların yüksek kesimlerinde ve yaylarda büyük meşakkatle toplanan ve tescilli ürün olan otlu peynirin içine katılan şifalı otlara vatandaşlar yoğun ilgi gösteriyor. Van’da ekonomik getirisi olan ve binlerce aileye ek gelir sağlayan şifalı otlar, kent merkezindeki seyyar satıcılar ve manavlar tarafından halka ulaştırılıyor. İlkbaharın gelmesi ile birlikte dağların yüksek kesimlerinde ve yaylalarda toplanan otlar, peynir başta olmak üzere birçok yemekte de kullanılıyor. Yaklaşık bir aylık ömrü olan otları bir an evvel vatandaşlara ulaştırmak için yoğun mesai harcayan toplayıcılar, bin bir zorlukla otların toplandığını söylediler. Yıllardır çarşı merkezinde şifalı otları toplayıcılardan alıp halka ulaştırdığını ifade eden Kerem Timur isimli esnaf, “Van’ın yaylalarından gelen otları genellikle peynirde kullanıyoruz. Bunun yanında kurutup keledoş yemeğinde de kullanıyoruz. Heliz, sirmo, çiriş, mende, kengir, keçikulağı var. Bunlar dağın en yüksek tepelerine çıkıp öyle toplanılıyor. Bir kişi akşama kadar ancak 5-6 kilo toplayabilir” dedi. Fiyatların otun çeşidine göre değiştiğini aktaran Timur, “Helizin kilosu 35 ile 50 TL arasında değişiyor. Sirmo 120 ila 150 TL, çiriş 25 TL, mende ise 50 TL’den başlayıp 85 TL’ye kadar çıkabiliyor. Bunların dağlarda bir ay ile 40 gün arasında ömrü var. Toplandıktan sonra ise 3 gün içerisinde kullanılması gerekiyor. Eğer dolaba atılmazsa veya kullanılmazsa üç günden sonra çürür. Şu anda işler iyi. Ömrü kısa olduğu için vatandaşlar yüklenip hemen alıyor” ifadelerini kullandı. Furkan Gilgin isimli esnaf ise yılın sadece bir ayı şifalı otları sattığını belirterek, “Bunlar köylüler tarafından dağdan toplanıp bize getiriliyor. Biz de bunları vatandaşlara sunuyoruz. Bunlar peynir ve yemeklerde kullanılıyor. Salamurasını da tutan var. Bu otlar kalbe, tansiyona, şekere birebirdir. Van’ın peynirini meşhur eden bu otlardır” diye konuştu. Vatandaşlar ise dağdan toplanan otları beğenerek aldıklarını ifade ederek peynire tadını verenin bu otlar olduğunu söyledi.