DÜNYA - 18 Nisan 2024 Perşembe 07:44 | Son Güncelleme : 18 Nisan 2024 Perşembe 07:46

Hırvatistan’daki seçimlerde iktidar partisi güç kaybetti

A
A
A

Hırvatistan’da gerçekleştirilen parlamento seçimlerinin resmi olmayan ilk sonuçlara göre iktidar partisi Hırvat Demokratik Birliği (HDZ), seçimleri kazanmasına rağmen güç kaybına uğradı.

Oyların yaklaşık yüzde 95'inin sayılmasıyla birlikte Devlet Seçim Komisyonu (DIP) tarafından yayınlanan verilere göre, Başbakan Andrej Plenkovic liderliğindeki Hırvat Demokratik Birliği’nin (HDZ) oy oranı yaklaşık yüzde 35 oldu. Bu sonuçlara göre HDZ ile koalisyon ortakları, parlamentoda 60 sandalye elde edecek

Cumhurbaşkanı Zoran Milanovic tarafından desteklenen muhalefet partisi Sosyal Demokrat Parti (SDP) liderliğindeki Adalet Nehri Koalisyonu’nun oy oranı ise yaklaşık yüzde 26 oldu. Bu sonuçlara göre SDP ve partnerlerinin parlamentoda elde edeceği sandalye sayısı ise 42 oldu.

Seçimlerde üçüncü sırada yer alan ve parlamentoda 14 sandalyeye sahip olması beklenen Vatan Hareketi (DP), seçimlerin ardından hem HDZ hem de SDP ile görüşeceklerini açıkladı.

Hırvatistan’ın yeni hükümetini oluşturacak koalisyonun, parlamentoda en az 76 vekilin desteğini alması gerekecek. Seçimlerde hiçbir parti tek başına parlamento çoğunluğunu oluşturacak oya erişemediği için partiler, koalisyon görüşmelerine başlayacak.

Plenkovic: “Yarın sabah hükümet kurma çalışmalarına başlıyoruz”

HDZ lideri Andrej Plenkovic, sandık çıkış anketlerinin açıklanmasının ardından kutlamalara sahne olan parti merkezinde yaptığı açıklamada, yarın sabahtan itibaren hükümet kurma çalışmalarına başlayacaklarını söyledi.

Plenkovic, “Cumhurbaşkanı Milanoviç sayesinde garip bir günde, bir çarşamba günü yapılan bu seçim gecesinin sonunda, tüm seçmenlerimize ve seçimlere iştirak eden tüm vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. Seçimlerin ardından önemli olan, HDZ’nin arka arkaya üçüncü defa parlamento seçimlerinden farklı bir şekilde galip ayrılmış olmasıdır” diye konuştu.

Grbin: “Seçim sonuçları, değişim talebini ortaya koydu”

Sosyal Demokrat Parti (SDP) Başkanı Pedja Grbin, seçim sonuçlarının netleşmeye başlaması ile birlikte yayınladığı açıklamada, bir önceki seçimlere nazaran yüksek seviyeli bir katılımla oy kullanan vatandaşlara teşekkür etti. Açıklamasında Grbin, “Seçim sonuçları, değişim talep ettiğinizi ortaya koydu. Önümüzdeki günlerde sabır ve bilgeliğe ihtiyacımız olacak. Daha iyi bir Hırvatistan için mücadele devam ediyor” diye yazdı.

Seçim sonuçlarıyla şekillenecek yeni parlamentonun ilk oturumunun 20 gün sonra gerçekleştirilmesi bekleniyor. 

İbrahim Aydoğan

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bolu Bolu’da 2024’ün ilk 4 ayında 4 bin 615 asayiş olayı meydana geldi Bolu Valisi Erkan Kılıç, 2024’ün ilk 4 ayında gerçekleşen 4 bin 615 olayda 2 bin 933 şüpheli şahısın gözaltına alındığını ve bu şahıslardan 2 bin 628’nın adliyeye sevk edildiğini açıkladı. Bolu Valisi Erkan Kılıç başkanlığında, Bolu İl Emniyet Müdürü Ercan Dağdeviren, Bolu İl Jandarma Komutanı Mehmet Avcı’nın katıldığı Asayiş ve Güvenlik Bilgilendirme Toplantısı gerçekleştirildi. Vali Erkan Kılıç, Bolu’da 2024 yılının ilk 4 ayında yapılan operasyonları açıkladı. Bolu’da 2024’ün ilk dört aylık zaman diliminde yaşanan olayları dile getiren Vali Erkan Kılıç, “Huzur ve güvenin şehri Bolu’muzda, vatandaşlarımızın can ve mal emniyetlerinin sağlanması, güvenli ortamda hayatlarını devam ettirebilmesi için Valiliğimizce emniyet, jandarma ve diğer birimlerimizle ortak çalışmalarımız devam ediyor. İlimizde ilk dört ay içerisinde 3 bin 971 asayiş, 154 narkotik, 70 kaçakçılık ve organize suçlarla mücadele, 165 siber, 255 ölümlü ve yaralanmalı trafik kazası olayı olmak üzere toplamda 4 bin 615 olay gerçekleşmiş, bu olaylarda 2 bin 933 şüpheli şahıs tespit edilmiş, bu şahıslardan 2 bin 628 şahıs yakalanarak adli mercilere sevk edilmişlerdir” dedi. Teröre ve göçmen kaçakçılığına yönelik yapılan operasyonları açıklayan Vali Kılıç, “İlk dört ay içerisinde, ilimizin ve ülkemizin huzur ve güvenliğini tehdit eden terör yapılanmalarına yönelik 5 operasyon gerçekleştirilmiş, 38 kişi gözaltına alınmış, 1 kişi tutuklanmış ve 6’si adli kontrol şartı ile olmak üzere toplam 37 kişi serbest bırakılmıştır. Düzensiz Göç ile Mücadele çerçevesinde 2024 yılı ilk dört ayında toplamda 8 operasyon yapılmış olup bu operasyonlarda 10 organizatör yakalanmıştır. Bunlardan 2’si tutuklanmış olup 1’i Adli Kontrol Kararı almış, 7’si ise serbest bırakılmıştır. İlimiz genelinde toplam 130 düzensiz göçmen yakalanmış olup 89’u sınır dışı edilmiştir” diye konuştu. Son olarak kentte yaşanan trafik kazaları hakkında konuşan Vali Kılıç, "Dört aylık dönemde ölümlü ve yaralanmalı kaza sayısı 255 olmuştur. Bu kazalarda maalesef 2 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. 439 vatandaşımız yaralanmıştır. Bu kapsamda, dört aylık dönemde, 305 bin 446 Adet araç kontrol edilmiş, bin 276 Adet Ticari Taksi, bin 295 Adet Okul Servis Aracı denetlenmiş olup denetimlerimiz aralıksız devam edecektir” ifadelerini kullandı.