EKONOMİ - 24 Ocak 2015 Cumartesi 11:29

Hisarcıklıoğlu: ‘Bu yıl B20’yle alakalı 20 büyük etkinlik düzenleyeceğiz’

A
A
A
Hisarcıklıoğlu: ‘Bu yıl B20’yle alakalı 20 büyük etkinlik düzenleyeceğiz’

Dünya Ekonomik Forumu toplantılarına katılmak üzere Davos’a gelen B20 Türkiye ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Bu yıl yaklaşık 20 büyük etkinlik düzenleyeceğiz. Bu da bugüne kadar B20’nin dönem başkanlığında ilk defa olacak” dedi.

B20 Dönem Başkanı olarak Davos’ta Dünya Ekonomik Forumu toplantılarına katılan TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, B20 kapsamında birçok etkinlik düzenleyeceklerini ifade ederek, “G20 ve B20 etkinlikleri Kore’yle beraber Kore’nin dönem başkanlığında başladı. Aslında başlamasının sebebi bütün dünyadaki finansal krizin başlamasıyla beraber, eskiden finans bakanlarının bir araya geldiği platformlarda liderler bir araya gelmeye başladı. Çünkü siyasetin küresel ölçekte muhakkak işin içine dahil olması gerektiği ihtiyacı duyuldu. Bunun paralelinde de iş dünyasız ekonomik meselelerin çözülebilmesi mümkün değil. Onun için de bunun paralelinde B20 kuruldu. Ve çok da başarılı oldu geçmişte. Bu dönemde de maalesef ekonomilerde müthiş belirsizlikler var. Nereye gittiğine yönelik herkesin kaygıları var. Bütün dünyadaki iş yapanların, siyasetçilerin müthiş kaygıları var. İşte bir anda petrol fiyatları yarıya düşüyor. Amerikan Merkez Bankası’nın aldığı karar, Avrupa Merkez Bankası’nın aldığı karar, İsviçre Merkez Bankası’nın aldığı kararlar dünya ekonomisini etkiliyor. Bir taraftan ticaret küreselleşecek, globalleşecek deniliyor, bir taraftan içine kapanma var. Bir taraftan ticari bloglar gelişiyor. Bu kapsamda bunların hepsinin tartışıldığı platformda karar alma süreçleri için Türkiye’de bir araya geleceğiz. Yaklaşık bu yıl 20 büyük etkinlik düzenleyeceğiz. Bu da bugüne kadar B20’nin dönem başkanlığında ilk defa olacak” dedi.

İşsizlikle ilgili birçok çözüm üretmek için çabalayacaklarını kaydeden Hisarcıklıoğlu, “Buradaki başlıklar itibariyle, birincisi istihdam yani işsizlik ele alınacak. İşsizlikle ilgili çözümler neler dediğinizde genç işsizlik, kadın işsizlik ve insanların istihdamındaki gençler arasındaki işsizlik, bütün dünya ülkelerini özellikle korkutmakta. Ülkelerin refah düzeylerinin artmasıyla beraber yani az gelişmişlikten orta gelir düzeyine gelen insanlar var. Orta düzeye gelen insanların önümüzdeki dönemde sosyal beklentileri neler olacak, bu bilinmiyor. Bununla ilgili ne tedbir alacak hükümetler, bu belli değil. Özellikle büyümenin sağlanabilmesi için, tekrar pozitif anlamda büyüyebilmesi için yatırımlar çok önemli. Altyapı yatırımları bunun başlıcası. Bunlara peki finansman nasıl bulunacak? Bir önemli tartışma konusu bu. Ve bugüne kadar ihmal edilmiş olan kobiler. Kobiler ilk defa Türkiye’nin dönem başkanlığı yani B20 dönem başkanlığımız sırasında önceliklerden bir tanesi olacak. Çünkü G20 ülkelerinin ekonomilerine baktığınız zaman, kobiler yüzde 60-70 civarında ekonomilerindeki istihdamı sağlıyor. Örnek vereyim, Türkiye’deki ihracatın yüzde 60’ını kobiler gerçekleştiriyor. Fakat kobiler bugüne kadar ihmal edildi. Onun için bizim de ortaklarımız, büyüklerin, küçüklerin ortaklıkları bu kapsamda onların dertlerinin konuşulduğu bir platform olacak ki ortaklarınız ne kadar güçlüyse, siz de o kadar güçlüsünüz. Yoğun bir gündem bizi bekliyor. Küresel ölçekte ticaret yapabilmelerini ve büyüyebilmelerini kobilerin büyümesi aslında ekonomilerin büyümesiyle eşdeğer” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Otomobil su kanalına uçtu: Öldüğü düşünülen sürücünün yüzerek kaçtığı ortaya çıktı Antalya’da kontrolden çıkıp su kanalına uçan otomobildeki sürücü, kanaldan yüzerek çıkıp olay yerinden kaçtı. Aracın yaklaşık 1 buçuk ay önce satışını yapıp devrinin henüz alınmadığını belirten ruhsat sahibi kadın ise olay yerine geldiğindeki ilk sözü, “Allah’tan içinde kimse yok” oldu. Kazanın görgü şahidi bir genç ise, “Sürücü çok paniklemişti, yüzerek kanaldan çıktı, ardından kaçtı” dedi. Kaza, saat 22.00 sıralarında Kepez ilçesine bağlı Göksu Mahallesi’ndeki Nene Hatun Caddesi ile İbn-i Sinan Sokak kesişiminde meydana geldi. Henüz sürücüsünün ismi öğrenilemeyen 16 LUB 73 plakalı otomobilin önce kaldırıma çarpıp ardından su kanalına uçtuğunu görenler durumu 112 Acil Çağrı Merkezine bildirdi. İhbarın ardından olay yerine itfaiye, polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Belirtilen adrese gelen itfaiye ekipleri, araçta yaptıkları kontrolde herhangi bir kişinin olmadığını tespit etti. Bunun üzerine görgü şahitlerinin ifadesine başvuran polis, sürücünün araçtan çıktıktan sonra yüzerek kanaldan çıktığını ve ardından panikleyerek kaçtığını belirledi. Trafik polisinin araç plakasından yaptığı sorgulamada, aracın Gülfer Hanedar adına kayıtlı olduğu belirlendi. “Arabayı sattım, parasını aldım ama devrini almadı” Ekiplerin haber vermesiyle kaza yerine gelen Hanedar, aracı Halil isminde bir galerice yaklaşık 1 buçuk ay önce sattığını, parasını almasına rağmen karşı tarafın devrini henüz üzerine almadığını söyledi. Gazetecilere de açıklamada bulunan Hanedar, “Arabayı satmıştım, parasını aldım ancak devrini henüz üzerine almadı. Kaza olunca beni aradılar. Allah’tan içinde kimse yok, ona sevindik. Galericiye satmıştım. Onun sürüp sürmediği de belli değil, ulaşamıyorum da” diye konuştu. Kazayı görenlerden Musa Kont isimli genç ise “Araba aniden fren yaptı ve kanala uçtuktan sonra sürücü yüzerek çıktı. Adam çok panik yapıyordu, sakinleştirmeye çalıştık ama kaçtı gitti” dedi. Polis ekipleri sürücüyü bulmak için çalışma başlatırken, araç çekiciyle su kanalından çıkartılarak otoparka götürüldü.