KÜLTÜR SANAT - 08 Nisan 2023 Cumartesi 13:34

Hititlerin başkenti Hattuşa'da bulunan Boğazköy Müzesi, bağımsız müzeye dönüştürüldü

A
A
A
Hititlerin başkenti Hattuşa'da bulunan Boğazköy Müzesi, bağımsız müzeye dönüştürüldü

Hititlerin başkenti Hattuşa'da bulunan Boğazköy Müzesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı kararıyla bağımsız bir müzeye dönüştürüldü.

Çorum Müzesi'nden çalışmalarını bağımsız şekilde yürütecek olan Boğazköy Müzesi Müdürlüğü'ne Arkeolog Resul İbiş atandı.

Dünyanın en büyük imparatorluklarından Hititlere başkentlik yapan kentte Boğazköy müzesinin bağımsız müdürlük statüsüne kavuşmasıyla bölgedeki turizm faaliyetleri ve müzecilik hizmetlerinin daha etkin hale gelmesi planlanıyor. Alacahöyük Müzesi ve örenyeri, Hattuşa ören yeri bu alanlarda yer alan kazılar Boğazköy Müze Müdürlüğü üzerinden yürütülecek.

Çorum'da 3 müze, 2 örenyeri bir düzenlenmiş kazı olarak müzecilik hizmetlerinin verildiğini açıklayan İl Kültür ve Turizm Müdürü Sümeyra Bektaş, “Boğazkale ve Alacahöyük Müze Müdürlükleri, Çorum Müzesinden yönetilmekteydi. Bu müzecilik hizmetlerinin çok sağlıklı yürütülmemesine neden olmaktaydı. Kültür ve Turizm Bakanımızın oluruyla ayrı bir müze müdürlüğü olarak ilan edildi. Çorum Müzesi uzmanlarından Resul İbiş'te Boğazköy Müzesi'ne müdür olarak görevlendirildi. Bundan sonraki süreçte Alacahöyük Müzesi ve örenyeri, Hattuşa ören yeri bu alanlarda yer alan kazılar Boğazköy Müze Müdürlüğü üzerinden yürütülecek” dedi.

Boğazköy Müzesinin bağımsız bir statüye kavuşmasıyla müzecilik ve turizm faaliyetlerinin daha etkin yürütüleceğini anlatan Bektaş, “UNESCO Kültür Mirası listesinde yer alan Hattuşa Ören yeri buradan çıkan binlerce tabletin yer aldığı Dünya Kültür Belleği listesinde yer alan çivi yazılı tabletlerin sergilendiği Boğazköy Müzesi ve yine Hattuşa ören yerinde olup daha sonra bir tanesi Almanya'da restorasyon amaçlı yurt dışına çıkarılan ve yine ülkemize getirilerek müzedeki yerini alan sfenksleriyle Boğazköy bundan sonraki çalışmalarını Müze Müdürlüğü olarak yürütecek. Turizm sezonunu başlamasıyla birlikte dünya mirasını görmeye davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

12 Eylül 1966 yılında açılan Boğazköy müzesi, 2011 yılında yeniden düzenlenmiştir. Müzede, Hitit başkenti Hattuşa kazılarında açığa çıkartılan eserler sergilenmektedir. Boğazkale Müzesi'nin teşhir salonlarında tematik ve kronolojik sergileme yapılmıştır. Zemin kat birinci salonda Kalkolitik, Eski Tunç Çağı ve Asur Ticaret Kolonileri Çağı eserleri ile başlayan teşhir düzeni kronolojik olarak Frig, Galat, Roma Dönemi ile devam etmekte ve Doğu Roma Dönemi ile son bulmaktadır.

Hattuşa Antik Kenti içerisinde bulunan Sfenksli Kapıdaki iki Sfenks yangından çok hasar gördükleri için 1907´de restore edilmek üzere Berlin'e götürülmüşlerdir. Restorasyonlarının ardından sfenkslerden biri 1924 yılında İstanbul Arkeoloji Müzeleri'ne geri verilmiş, diğeri ise 2011 yılına kadar Berlin Müzeleri'nde muhafaza edilmiştir. Her iki sfenks de 26 Kasım 2011 tarihinden itibaren Boğazköy Müzesi'nde sergilenmektedir. Sfenkslerin bulunduğu kapı ile geçilen Hitit salonunda Hititlerin devlet ve toplumsal yapısı zengin görsellere sahip panolar ve eserlerle anlatılmaktadır. Hitit döneminden bir taş ustası bu alanda canlandırma ile tasvir edilmiştir. Hitit salonunun üst katında Hititlerin dini ve askeri yapısı, yazı sistemi, kazılardan çıkan malzeme, pano bilgileri ve görsellerle anlatılmaktadır. Burada Hattuşa örenyeri ve büyük mabedin maketi de yer almaktadır. Müze bahçesinde ise Hitit dönemine ait sfenks, hiyeroglif yazıtlı kitabeler ile Roma ve Doğu Roma dönemlerine ait mil taşları ve mezar taşları sergilenmektedir.

Muhammed Muttalip Yalçın
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Akdeniz Belediyesi zabıta ekipleri kaldırım işgallerini denetliyor Mersin’in merkez ilçe Akdeniz Belediyesi, insan hareketliliğinin olduğu, kent sakinlerinin yoğun şekilde kullandığı caddeleri, sokak ve kaldırımları işgal ederek insan ve araç geçişlerini güçleştiren esnafa yönelik kontrollerini sıkılaştırdı. Bu çerçevede Akdeniz Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekiplerinin, Mersin Büyükşehir Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri ile birlikte yürüttüğü ortak çalışmayla, yoğun insan ve araç trafiğinin yaşandığı Siteler Mahallesi 160. Cadde ve etrafındaki sokaklarda kaldırım ve yol işgali denetimi yapıldı. Denetimlerde, bölge üzerinde faaliyet gösteren işyerleri ile vatandaşların uğrak yeri olan iş merkezlerinde işgale yol açan esnaf uyarıldı, kaldırıma, yola ve sokaklara koydukları her türlü tezgâh, tabela, masa, sandalye gibi ürün ve malzemelerin kaldırılması sağlandı. Zabıta yetkilileri, kent sakinlerini zor durumda bırakan kaldırım işgallerine karşı uygulama ve denetimleri sıkılaştırılacaklarını, uyarı ve tutanaklara rağmen işgali sürdüren esnaf hakkında yasal işlem uygulanacağının altını çizdi. “Denetimler, ilçe genelinde artarak sürecek” Akdeniz Belediyesi Zabıta Müdürü Sabri Aytonğ, denetimler hakkında yaptığı açıklamada; “İlçemiz genelinde, Mersin Büyükşehir Belediyesi ekipleri ile koordine bir halde, başta kaldırım ve yol işgalleri olmak üzere, halkımızın huzur ve esenliğini bozan her türlü girişimin önlenmesi için çalışmalarımızı arttıracağız. Amacımız, esnafımıza ceza kesip onları zor durumda bırakmak değildir. Ancak vatandaşlarımızın her türlü güvenliği ve esenliği de önceliğimizdir. Akdeniz sakinleri, zabıtamızı ilgilendiren her türlü talep ve şikâyetlerini belediyemize bildirebilir. Zabıta ekiplerimiz, 7 gün 24 saat görevinin başında olup, gelen şikâyetleri en kısa sürede değerlendirmeye alıp sonuçlandıracaktır” diye konuştu.
Elazığ ’Kuraklığın en net fotoğrafı’ yerini bolluğun en net fotoğrafına bıraktı Elazığ’da bir yıl önce çekilen görüntüde ‘Suya girmek, yüzmek tehlikelidir’ tabelası var fakat su yoktu. Bahar yağışlarıyla birlikte Keban Baraj Gölü Havzası ve Murat Nehrinde su seviyesi yükselerek bir zamanlar suyun bile gözükmediği o tabelalara kadar ulaştı. Aynı yerden farklı zamanlarda çekilen görüntüler, yağışların etkisini bir kez daha gözler önüne serdi. Geçen sene Elazığ’da da etkili olan kuraklık nedeni ile Keban Baraj Gölü Havzasıyla onu besleyen Murat Nehrinde de su seviyesi hissedilir derecede düşmüştü. Metrelerce suyun çekildiği nehir, adeta ufak bir dereye dönerken nehir havzası kenarına zamanında yerleştirilen ’Bu alanda suya girmek, yüzmek tehlikelidir’ tabelasının bulunduğu yerden bile artık su görülemez hale gelmişti. Bu yıl kar yağışının az olmasına rağmen bahar yağmurları etkili olmaya devam ediyor. Yağışlarla beraber Murat Nehri ve Keban Barajı Gölü Havzasının debisi metrelerce yükseldi ve sular tabelalara kadar geldi. Bir yıl önce tabelanın olduğu yerden su görülemez iken şuan oluşan manzara sevindirdi ve tabela yeniden anlam kazandı. Aynı yerden farklı zamanlarda çekilen görüntüler, yağışların etkisini bir kez daha gözler önüne serdi. ’’Burası geçen yıl dere yatağına dönüşmüştü’’ Keban Baraj sahasının son kot bölgesinde olduklarını belirten bölge halkından Mehmet Resul Yıldırım, “Buranın su havzası bu sene yükselmektedir. Buraya ekilen mahsullerin hepsi suyun altında kaldı. Bu sene geçen seneye oranla yağışlar daha fazla oldu. Bundan dolayı da su seviyesi arttı. Burası geçen yıl dere yatağına dönmüştü. Su köprünün orada kalmıştı ama bu sene yağışlardan dolayı epeyi arttı. Burada tahliye yolu vardı fakat suların fazla olması nedeniyle tahliye yolu da kapandı. Suların yükselmesi sevindirici bir durumdur. Büyük şehirlerde suların tükendiğini bundan dolayı da insanların susuz kalacağı söyleniyor ama Allah’a şükür bizim burada su çok. Geçen sene kuraklık vardı fakat ondan önceki sene daha fazla kuraktı” dedi.