SAĞLIK - 12 Aralık 2017 Salı 13:56

İdeal gebelik takibi nasıl olmalı?

A
A
A
İdeal gebelik takibi nasıl olmalı?

Özel Esentepe Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Bülent Baran, gebelik takibinin doğru ve eksiksiz yapılmasının, ortaya çıkabilecek herhangi bir sorunun önceden tahmin edilebilmesi, önlenmesi ve doğru tedavisinde büyük önem taşıdığını söyledi.

Gebelik ortaya çıktıktan sonra, bebeğin ve annenin sağlıklı bir şekilde gebelik sürecini yönetebilmesi, hem bebek sağlığı hem de anne sağlığı açısından büyük önem taşımakta. Gebelik süreci, ilk haftadan son haftaya dek takip gerektiren bir bütün olduğu için de bu süreçte, ideal bir gebelik takibinin nasıl olması gerektiği konusunda bilgi veren Özel Esentepe Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Bülent Baran, anneyi risk altında bırakmadan, bebeğin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesi noktasında kritik bir süreç olan ‘gebelik takibi’ ile paylaşımlarda bulunarak, bu sürecin doğru ve eksiksiz yapılmasının, ortaya çıkabilecek herhangi bir sorunun önceden tahmin edilebilmesi, önlenmesi ve doğru tedavisinde büyük önem taşıdığını söyledi. Gebeliğin takibinin, anne adayının adet gecikmesini takiben, gebeliğin varlığının tespit edilmesi ile başladığını aktaran Dr. Bülent Baran, “Gebelik süreci ortalama 9 ay 10 gün veya 40 hafta devam etmektedir. Gebeliği 3 dönemde değerlendirebiliriz. İlk 3 ay '1. Trimester', 4-6 aylar '2. Trimester', 7-9 aylar ise '3. Trimester' olarak tanımlanır. Gebeliğin ilk 3 aylık dönemi, gebelik hormonuna bağlı keskin değişimler ve vücudun gebeliğe alışma sürecinden dolayı, gebeliğin diğer dönemlerine göre daha zor bir süreçtir. Gebelik sürecini ideal bir şekilde geçirebilmek için gebelik zamanlamasının en iyi şekilde ayarlanması gerekiyor. Bu plan doğrultusunda da tedbirler alınmalı. Alkol ve sigara gibi zararlı maddelerin kullanımı kesilmeli, insan sağlığına zararlı ortamlardan korunmalıdır” dedi.
Gebelik sürecinin, sağlık personeli veya kurumu tarafından izlenmesi gerektiğini aktaran Dr. Baran, “İlk üç ay, gebelik kayıplarının görülme ihtimali daha yüksektir. Bu dönemde, anne adayları bebek hareketlerini henüz hissedemediği için daha endişeli olabiliyor. Sağlıklı gebelik takibi, ilk üç ay süresince 2-3 hafta arayla yapılmaktadır. Hekimle gerçekleşen her görüşmede, tansiyon ve kilo ölçülerek, gerekli tahliller yapılacak ve bebeğin kalp atışlarıyla büyüklüğü, ultrasonla değerlendirilecektir. Vajinal kanama, vajinadan su gelmesi, rahimde kasılmalar görülmesi, bebek hareketlerinde azalma gibi belirtiler görülmesi durumunda acilen hekime gidilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Bakan Yerlikaya: “Bursa merkezli 7 ilde düzenlenen ‘Mahzen-32’ operasyonlarında Hakkı Saral’ın elebaşılığını yaptığı suç örgütü çökertildi” İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Bursa merkezli 7 ilde düzenlenen “Mahzen-32” operasyonları ile elebaşılığını cezaevinde olan Ümit Saral’ın kardeşi Hakkı Saral’ın yaptığı suç örgütünün çökertildiğini açıkladı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın paylaştığı bilgilere göre, Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Başkanlığı koordinesinde; Bursa İl Emniyet Müdürlüğü KOM Şube Müdürlüğünce yapılan çalışmalar sonucu Bursa merkezli İstanbul, Ankara, Trabzon, Sakarya, Yalova ve Diyarbakır’da “Mahzen-32” operasyonları düzenlendi. Düzenlenen operasyonlarda organize suç örgütü üyesi şüphelilerin; Bursa merkez ve İnegöl’de vadeli araç alım satım faaliyetlerinde bulunarak vatandaşlarımızdan silah zoruyla yüksek miktarlarda para tahsilatı yaptıkları, Bursa’ya il dışından getirdikleri tetikçiler vasıtasıyla para vermeyi kabul etmeyen kişilere ve bu kişilerin işyerlerine yönelik silahlı saldırı düzenledikleri, Bursa’ya farklı illerden gelerek vadeli araç alımı yapanların adreslerini tespit ettikleri ve bu kişileri hürriyetlerinden yoksun bırakarak darp ettikleri, araç alım satımı nedeniyle kişiler arasında meydana gelen alacak verecek konularına müdahil oldukları ve sözde mahkemeler kurarak haksız menfaat sağladıkları, silahla ölüm tehdidinde bulundukları kişilerin işyerlerine ve araçlarına zorla el koydukları ve bu malları örgüt üyelerinin üzerine geçirdikleri, silah ve tehdit zoru ile el konulan araçları hediye adı altında örgütün elebaşına verdikleri ve suç faaliyetleri esnasında, güvenlik güçlerine yönelik silahlı saldırıda bulundukları tespit edildi. Operasyonlarda elebaşının da içerisinde bulunduğu organize suç örgütü üyesi 24 şüpheli yakalandı. Operasyonlar sonucu, 15 adet ruhsatsız tabanca, çok sayıda çek ve senet ile çok miktarda nakit paraya el konuldu. 10 ayda 454 organize suç örgütü çökertildi İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, organize suç örgütlerine yönelik düzenlenen operasyonlar hakkında bilgi verdiği paylaşımında, “10 aylık süre içinde; 454 organize suç örgütünü çökerttik. Bu suç örgütlerini isim isim kamuoyu ile paylaştık. Organize suç örgütlerine yönelik toplam bin 201 operasyon düzenledik. 8 bin 260 şüpheli yakalandık. Bunlardan; 3 bin 58’i tutuklandı. Bin 740’ı hakkında adli kontrol kararı verildi" ifadelerine yer verdi.