GÜNDEM - 04 Ağustos 2014 Pazartesi 13:53

İdris Güllüce: 'İleride Köysel Dönüşüm’e başlayacağız'

A
A
A
İdris Güllüce: 'İleride Köysel Dönüşüm’e başlayacağız'

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, köylerde de dönüşüm yapacaklarını belirterek, 'İleri tarihte Köysel Dönüşüm’e başlayacağız' dedi.

Göztepe Mahallesi, Barınkent Sitesindeki 84 bağımsız birimin bulunduğu 18 binanın yıkımı gerçekleştirildi. Kentsel dönüşüm programına Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü İsmail Yüksek ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Törende konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, AK Parti iktidarında mühendislik, beton kalitesi, jeolojik testlerle birlikte dönüşümde önemli noktaya gelindiğini anlattı. Türkiye’nin genelinde halen bir kaç milyon binada sıkıntı yaşandığını anlatan Güllüce, “Bazı illerimizin yarısı fay hattı üzerinde bulunuyor. Buraları farklı alanlara kaydırmalıyız. Kentsel Dönüşüm’ün çıkmasının sebebi kötü yapılaşmanın ortadan kaldırılması ve yeni yaşam alanlarının inşa edilmesidir. Yerinde dönüştürülmesidir” dedi.

“275 MİLYAR DOLARI HEDEFLEYEN TÜRKİYE OLDUK”
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, 1994 yılında belediye başkanı seçilmesinin adından İstanbul’un Başbakanlığında da Türkiye’nin dönüşüm geçirdiğini kaydeden Güllüce, Marmaray’ın olduğu, Bağcılar’da üç metro hattının hizmet verdiği ve üniversitelerin hizmete sunulduğu bir Türkiye’den bahsettiklerini kaydetti.
Güllüce, “Dünyanın en büyük havaalanını yapıyoruz. Helikopterini, tankını ve savunma sanayinin yüzde 75’ni yapan ülke olduk. Önümüzdeki yıllarda 275 milyar doları hedefleyen Türkiye olduk.” dedi.
Bakanlık olarak kalitesiz bina yapan ve beton atanlara engel olduklarını da anlatan Güllüce, “Biz böyle yapanları kilitliyoruz. Ancak güvenli güzel bina yaparsanız kira yardımı dahil her türlü desteği veririz. Vatandaş verdiği paranın hakkını almalı” diye konuştu.

Kentsel Dönüşüm yönetmeliği çıkardıklarını da hatırlatan Güllüce, Gediz’de büyük bir çevre projesi yapacaklarını ve ciddi çevre kirliliğinin ortadan kaldırılacağını da belirterek, İTO ve TOBB’un da destek verdiği mekansal stratejik planını iki yıl içerisinde tamamlayacaklarını belirtti.

“ TOKİ 600 BİN VATANDAŞI EV SAHİBİ YAPTI”
Yeni teknolojiyle yapılan uçakların yerleşim alanlarını görüntülediğini de kaydeden Güllüce, üç boyutlu kayıtlar aldıklarını söyledi. Güllüce ayrıca e-devlet ve kent bilgi sisteminin de daha önem kazanacağını vurguladı. Online olarak atık su denetimi yaptıklarını da ifade eden Güllüce, bilgisayar üzerinden arıtmanın yeterli olup olmadığının belirlendiğini ve anında müdahalede bulunulduğunu ifade etti.
TOKİ’nin Başbakanlığa bağlı bir kurum olduğunu da kaydeden Güllüce, 600 bin vatandaşı konut sahibi yaptığını vurguladı. Türkiye’nin dünyanın en hızlı kalkınan ülkesi olduğunu anlatan Güllüce, batının kirleterek yaptığı sanayi devrimini ülkemizin çevreyi koruyarak gerçekleştirdiğinin altını çizdi.

KENTSEL DÖNÜŞÜM KAPSAMINA KÖYLER DE GİRECEK
Eski Türkiye’den kalma sokak ve binaların 1994 yılından bu yana Kentsel Dönüşüm kapsamında yenilendiğini belirten Güllüce, yapılan yıkımlarla Türkiye’nin yenilendiğini ve deprem riskinin ortadan kaldırılması için yeni yaşam alanları inşa edildiğini belirtti. Bakan Güllüce, “İstanbul kentsel dönüşümde en başarılı ilimizdir. Biz belediye kökenliyiz. Belediyelerimize önemli yetkiler devrettik. Diğer belediyelerimiz de kentsel dönüşüm çalışmalarını hızlandırsınlar onların önünü açalım. Kısa zamanda yine köylere de el atacağız. Pilot bölge olarak üç-dört köyü seçiyoruz. İleri tarihte Köysel Dönüşüm’e başlayacağız” ifadelerini kullandı.

“GÜÇLENDİRME ÇALIŞMASI İÇİN 3 MİLYAR LİRA HARCADIK”
İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ise yaptığı konuşmada Türkiye’de bir deprem gerçeği olduğunu hatırlatarak, “Bu şehrin en önemli sorunu dedir diye sorulduğunda bunu eğitim, trafik diye cevaplandıracağım düşünülüyor. Bu şehrin en büyük sorunu deprem riskine hazırlıklı olmaktır. Bunu 15 milyon İstanbullu 77 milyon Türkiyeli asla unutmamalı. Bu konu üzerinde yoğun çalışmamız gerekiyor. İstanbul’da yürütülen deprem riskini azaltma projesi okullarımızda, kamu binalarımızda devam etmektedir. Bağcılar’da toplam 40 binamızda bunların ağırlıklı bölümü okuldur. Bunların 29 tanesini güçlendirdik 19 tanesini yeniden yaptık. İstanbul’da bin 162 kamu binasını güçlendirdik ya da yeniden yaptık. Güçlendiğimiz binaların sayısı 909, 253 binayı da yıkıp yeniden yaptık. Devletin tahsis ettiği 3 milyar liralık bir kaynağı İstanbul’un deprem yapısını güçlendirmek için harcadık” şeklinde konuştu.

“OTOPARK YAPMAYANA RUHSAT YOK”
Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı da, Bağcılar’ın aşırı göçten dolayı kontrolsüz büyüdüğünü belirterek, “Bir kentsel dönüşüm mecburiyetini de olması gereken ilçelerin başında da bağcılar geliyor. Bağcılar Bu gün itibariyle yüzde 70’e yakın kısmının tamamen dönüşmesi gereken bir yer. Bağcılar’da 10 yıl önce kentsel dönüşüm projelerine başlamıştık” şeklinde konuştu.

“Kentsel dönüşüm öncelikle zihinlerde başlar” diyen Lokman Çağırıcı, “10 yıl önce Bağcılar’da dört tane bölgeyi kentsel dönüşüm alanı olarak ilan etmiştik. Ama kanun sadece kentsel dönüşüm alanı ilan etmek için yetki vermişti. En son çıkan kentsel dönüşüm kanunuyla beraber ülkemizde hızlı sürece girildi” diye konuştu.Bağcılar’da bugüne kadar yapılan kentsel dönüşümlerin tamamında yüzde yüz mutabakat sağladıklarını belirten Çağırıcı, yeni yapılarda mutlaka otopark yaptıklarını belirtti. Çağırıcı, “Bağcılar’da artık bir daireye bir otopark karşılamadan ruhsat vermeyi düşünmüyoruz” açıklamalarında bulundu. Bağcılar’da devam eden kentsel dönüşüm kapsamında yeni yapılacak olan binalarda her bağımsız birime 1 kapalı otopark inşa edilecek ve alanın yüzde 65’i de yeşil alan olarak düzenlenecek. Binaların bitmesi ve dairelerin anahtar teslimi 18 ayda gerçekleştirilecek. 

ABBAS RAMAZANOĞLU
İSTANBUL

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Şırnak Cizre’de 400 kişilik aile kavgasında ortalık savaş alanına döndü: 8 yaralı, 17 gözaltı Şırnak’ın Cizre ilçesinde iki aile arasında çıkan ve yaklaşık 400 kişinin karıştığı taşlı sopalı kavgada 8 kişi yaralanırken, 17 kişi gözaltına alındı. Yaşanan arbede cep telefonu kameralarına da saniye saniye yansıdı. Edinilen bilgilere göre olay, saat 13.00 sıralarında Şırnak’ın Cizre ilçesi 84 Kavşak otobüs durakları civarı ile Cizre Halk Kütüphanesi önünde meydana geldi. Çevrede bulunan vatandaşlar tarafından 112 Acil Çağrı Merkezine yapılan ihbar üzerine bölgeye çok sayıda polis ve sağlık ekibi sevk edildi. Yapılan ilk incelemelerde, akraba oldukları öğrenilen iki aile arasında başlayan tartışmanın kısa sürede büyüyerek yaklaşık 350-400 kişinin karıştığı büyük bir kavgaya dönüştüğü belirlendi. Taş, sopa ve kesici aletlerin kullanıldığı kavga sırasında çevrede büyük panik yaşandı. Kavgada yaralanan 8 kişi, olay yerindeki ilk müdahalenin ardından ambulanslarla hastanelere kaldırılarak tedavi altına alındı. Polis ekipleri bölgede geniş güvenlik önlemleri alırken, olaylara karıştığı tespit edilen toplam 17 kişi gözaltına alındı. Çevredeki vatandaşların cep telefonu kameralarına yansıyan görüntülerde, kalabalığın birbirine saldırdığı ve polis ekiplerinin tarafları ayırmak için yoğun çaba harcadığı görüldü. Olayla ilgili geniş çaplı soruşturma sürüyor.
İstanbul Fenerbahçe, Euroleague Final Four’da yaşanan aksaklıklarla ilgili resmi başvuruda bulundu Fenerbahçe, Atina’da düzenlenen Euroleague Final Four organizasyonunda taraftarların yaşadığı aksaklıklarla ilgili Euroleague yönetimine resmi olarak başvuru yapıldığını, kendilerine kapsamlı bir açıklama ve somut geri dönüş beklediklerini duyurdu. Sarı-lacivertlilerin resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, "22-24 Mayıs 2026 tarihlerinde Atina’da düzenlenen EuroLeague Final Four organizasyonu kapsamında, özellikle yarı final karşılaşması öncesinde ve sırasında yaşanan ciddi biletleme ve organizasyon aksaklıklarına ilişkin olarak EuroLeague nezdinde resmi girişimlerde bulunulmuştur. Kulübümüz tarafından yapılan başvuruda; taraftarlarımızın yaşadığı mağduriyetler, biletleme süreçlerinde ortaya çıkan operasyonel sorunlar, oturma düzenine ilişkin ciddi aksaklıklar ve organizasyon sürecinde yaşanan yönetim eksiklikleri detaylı şekilde kayıt altına alınmıştır. Başta taraftarlarımız olmak üzere, sporcularımızın ve teknik ekibimizin ailelerini de doğrudan etkileyen bu kabul edilemez sürece ilişkin tüm itirazlarımız ve değerlendirmelerimiz EuroLeague ile resmi olarak paylaşılmış; yaşanan aksaklıklara ilişkin kapsamlı bir açıklama ve somut geri dönüş beklentimiz de kendilerine açık şekilde iletilmiştir. Fenerbahçe Spor Kulübü olarak; taraftarlarımızın haklarının korunması, organizasyon süreçlerinde eşitlik ve şeffaflığın sağlanması ve benzer mağduriyetlerin tekrar yaşanmaması adına sürecin takipçisi olacağımızı kamuoyunun bilgisine sunarız" denildi.
Şırnak Şırnak’ta bayram alarmı: Bin 800 polisle "Huzur Şırnak" uygulaması Şırnak İl Emniyet Müdürü Volkan Sazak, Kurban Bayramı arifesinde kent genelinde başlatılan "Huzur Şırnak" uygulaması öncesi açıklamalarda bulundu. Kentin huzur ve güvenliği için bin 800 polisin gece gündüz sahada görev yaptığını belirten Sazak, "Bizim için bayram ve tatil ayrımı yok. Şırnak’ın huzuru için 24 saat görevimizin başındayız" dedi. Şırnak İl Emniyet Müdürlüğü önünde yapılan açıklamada konuşan Şırnak İl Emniyet Müdürü Sazak, 9 günlük bayram tatilinin 4’üncü gününde olduklarını belirterek, şu ana kadar huzur ve güvenliği bozacak herhangi bir olumsuzluk yaşanmadığını söyledi. Trafikte akışın kontrollü ve güvenli şekilde sürdüğünü ifade eden Sazak, tüm ekiplerin kent genelinde teyakkuz halinde olduğunu kaydetti. Valiliğin talimatları doğrultusunda güvenlik tedbirlerinin en üst seviyeye çıkarıldığını belirten Sazak, yaklaşık bin 800 polisin il merkezi ile birlikte 6 ilçede aktif olarak görev yaptığını söyledi. Bayram arifesinde vatandaşların huzur içerisinde bayrama girmesi için kapsamlı çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Sazak, saat 21.00 itibarıyla il merkezi ve tüm ilçelerde eş zamanlı "Huzur Şırnak" uygulamasının başlatılacağını açıkladı. 600 personelin katılımıyla gerçekleştirilecek uygulamanın amacının suç ve suçlularla mücadeleyi daha da güçlendirmek olduğunu vurgulayan Sazak, "Şırnak’ın Beytüşşebap’ından İdil’ine kadar tüm sokaklarında ekiplerimiz görev başında olacak. Şırnak’ın huzuru ve güvenliği için gece gündüz demeden çalışmaya devam ediyoruz" diye konuştu. Emniyet teşkilatının bayram tatili boyunca tam kadro görev yapacağını belirten Sazak, "Biz Şırnak’ın emniyetiyiz" sloganını hatırlatarak, tüm Şırnaklı vatandaşların Kurban Bayramı’nı kutladı.